HOW TO: Bestanden en mappen delen tussen Windows pc en Android tablet

13

Hoe neem ik mijn Android tablet op in het thuisnetwerk. En hoe kun je bestanden dellen tussen je Windows computer en je Android tablet? Vaak is een directe connectie met een gedeelde map handig als je grote bestanden of hele mappen wilt kopiëren van je Windows pc naar je Android tablet. In deze Android tablet tip leggen we je in handige stappen uit hoe je je Android tablet draadloos kunt koppelen aan je Windows pc.

Voordat we overgaan op de stappen om bestanden te delen met je Windows pc en je Android tablet, bieden we je eerst enkele andere methoden om bestanden te kopiëren van en naar andere mediadragers:

 • Incidenteel kun je gebruik maken van een USB-kabelverbinding. Sluit de Android tablet aan op je pc en selecteer ‘mediaverbinding’ of ‘massa opslag’. Lees hier meer over een USB-kabelverbinding tussen je Android tablet en computer.
 • Wil je regelmatig bestanden kopiëren die beperkt zijn in formaat (MB’s of GB’s) dan is een gratis cloudopslagdienst ook een handige en optie met automatische synchronisatie. Dropbox (2 GB gratis), Copy (5-10 GB gratis), Skydrive (7 GB gratis) of Google Drive (15 GB gratis) zijn handige mogelijkheden en gebruiksvriendelijk.
 • Indien het opslagmedium een (micro)SD-slot heeft kun je incidenteel gebruik maken van een sd-kaartje.

De rest van deze tablet tip gaat over het delen van bestanden tussen Android en Windows door middel van een draadloze verbinding via je router.

In feite neem je de Android tablet niet op in het Thuisnetwerk, zoals Windows dat gebruikt. Onderstaande methode zorgt er wel voor dat je bestanden kunt verplaatsen van je gedeelde bestanden in je Windows Thuisnetwerk naar je Android tablet, en andersom.

Voorbereiding Android tablet

Op de Android tablet gebruiken we ES File Explorer. Deze gratis applicatie kun je gratis downloaden in de Play Store op je tablet. Dit is een uitgebreide bestandsbeheer app voor je Android tablet die ook connecties kan maken met bijvoorbeeld een thuisgroep.

Voorbereiding Windows pc

Creëer een gedeelde map (Engels: shared folder) op je Windows pc. Over het algemeen kun je een gedeelde map als volgt maken: Rechter muisklik op de map en selecteer ‘Delen met’ > ‘Thuisgroep’ (Windows 7 en Windows 8). Lees hier meer over bestanden delen in Windows. Let op: deel niet al je mappen met je Thuisgroep maar alleen de mappen met bestanden die je wilt gaan delen i.v.m. je privacy!

Bestanden en mappen kopiëren van computer naar tablet

Met deze stappen kun je bestanden en hele mappen kopiëren van je Windows pc naar je Android tablet en vice versa:

 1. Open ES File Explorer.
 2. Navigeer in de app naar Network > LAN.
 3. Scan naar apparaten in je netwerk.
 4. Selecteer het apparaat waarmee je een verbinding wilt maken.
 5. Voer je Windows gebruikersnaam in en je wachtwoord die je ook op je pc in zou voeren voor die gebruiker. Voor Windows 8: gebruik je Microsoft account (bijvoorbeeld je Hotmail account) en je bijbehorende wachtwoord. Een pincode kun je niet gebruiken.
 6. Alle gedeelde mappen zul je zien.
 7. Nu kun je kopiëren tussen de gedeelde mappen en je lokale mappen op je tablet. Meer informatie over de werking van ES File Explorer, zoals tips bij het selecteren en kopiëren van bestanden, vind je in de app bij Instellingen > Help.

In onderstaande screenshots worden de meest belangrijke stappen nog eens uitgelegd.

Android tablet openen in thuisnetwerk (6)

Ga naar Network > LAN

Android tablet openen in thuisnetwerk (1)

Druk op ‘Scannen’ (icoon: loep)

Android tablet openen in thuisnetwerk (2)

Apparaten in Thuisnetwerk worden gevonden

Android tablet openen in thuisnetwerk (3)

Selecteer apparaat en voer wachtwoord van Windows in

 

Android tablet openen in thuisnetwerk (4)

Gedeelde mappen op Windows computer worden zichtbaar

Android tablet openen in thuisnetwerk (5)

Nu kun je naar hartenlust bestanden en mappen kopiëren van en naar je tablet en computer

 

Was dit nuttig?


+299 -112


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

13 reacties

 1. Wat gaat er fout?

  Ik gebruik geen wachtwoord om bij Windows in te loggen.

  Als ik verbinding maak mbv ES dan zie ik mijn gedeelde drive in Windows maar ik mag ‘m niet benaderen.

  Als ik mijn inlognaam voor windows invoer en dan dus geen wachtwoord dan werkt het niet. Anoniem werkt ook niet. Ook heb ik mijn windows delen wachtwoord ingevoerd. Dit werkt ook niet.

  Kan jij mij verder helpen? Hardware Samsung Tablet 8.4.

  • Heb je de desbetreffende mappen allemaal gedeeld voor iedereen in het netwerk?

   Daarnaast kan het zo zijn dat je WiFi verkeerd is ingesteld. Je moet op je Windows-pc jezelf aanmelden bij het WiFi-netwerk met de optie dat bestanden delen met anderen op hetzelfde netwerk mogelijk is. Bij het eerste keer aanmelden bij het netwerk krijg je deze vraag (kies dan Ja).

  • Heel oud maar wellicht toch nog relevant voor anderen: Alle externe toegang is tot Windows is uitgeschakeld voor accounts zonder wachtwoord.
   (Je username staat immers levensgroot in beeld en je wil andere bezoekers van de camping/macdonalds/koffiebar waarschijnlijk geen onopgemerkte toegang geven tot jouw laptop)

   Je moet dus een wachtwoord instellen of anonieme toegang instellen op je share

  • Je moet een wachtwoord aanmaken voor Windows. De naam die je gebruikt voor Windows aanmelden, nu zonder wachtwoord. Voer je in bij ES en ook je wachtwoord. Klaar

 2. dennis Schoppers op

  Hallo,
  Ik heb ES File explorer geinstalleerd, heb ook verbinding met mijn computer. Ik kan echter niet de films van mijn computer op de tablet plaatsen. Ik kan ze niet “plakken”. Ik heb de film ook al geconverteerd naar mp4 formaat.
  Hopelijk weten jullie een oplossing
  groet DEnnis

 3. Hallo, bedankt voor de beschrijving. Bij mij werkt het prima – wel enigszins langzaam om foto’s te bekijken op de laptop, die op de laptop opgeslagen zijn, maar dit zal meer liggen aan de snelheid van mijn wifi netwerk naar ik aanneem.

  Mvg, Marc

  • Indien je gebruik maakt van een cloud-oplossing (Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box, etc.) dan is dit afhankelijk van de internetsnelheid (zowel upload als download), begrenst door de upload- en downloadsnelheid van je internetprovider, aangezien alle bestanden heen en terug moeten worden gestuurd via de servers van de desbetreffende cloud-dienst.

   Maak je gebruik van het thuisnetwerk om bestanden te delen tussen je tablet-computer en je pc, dan ben je afhankelijk van de snelheid van het thuisnetwerk, begrenst door de maximale snelheid van je router of de maximale verwerkingssnelheid van je tablet of je pc.

 4. Ik heb van alles geprobeerd maar telkens pakken mijn gebruikersnaam en paswoord niet als ik mijn android 2.3 samsung galaxy S+ of bij mijn of mijn Tab freelander PX1 android versie 4.2 wil vebinden met min windows PC terwijl in mijn gewone thuisnetwerk tussen windows pc,s alles wel werkt. Ik heb zelfs het geprobeerd met Het IP adress. Maar Noppes..

 5. Ik las dat je dus op het wifi netwerk moet zitten en niet alleen op het bekabeld thuisnetwerk met wifi .ik zal een extra draadloze kaart aan de pc met de bestanden koppelen en het dan nog eens proberen. Als het dan wel werkt laat ik het weer weten !! Groet Ron

 6. Kan ook niet met android tablet via es explorer op het netwerk.
  Mijn vorige laptop met vista was geen probleem maar nu met windows 8.1 vindt es explorer het netwerk niet of de gedeelde mappen.
  Snap dus niet wat ik verkeerd doe? Iemand een idee?

 7. heeft bij mij altijd gewerkt, paswoord en email ingeven in es file explorer en kon films kijken die op mijn laptop stonden. Maar na een bepaalde update van windows 10 werkt dit plots niet meer.
  heeft er iemand al een oplossing gevonden? ik heb de es file explorer pro gekocht

Reageer