Backup maken van je applicaties en persoonlijke instellingen (Android)

15

Een tablet-pc is een kwetsbaar apparaat. Je tablet kan gestolen worden of kapot gaan door bijvoorbeeld een val of door waterschade. Het is verstandig om backups te maken van je persoonlijke data, persoonlijke instellingen, van je geïnstalleerde applicaties en van de opgeslagen data binnen die apps. Er zijn verschillende methoden om backups te maken van je Android tablet. In dit artikel beschrijven we twee methoden, een automatische mogelijkheid en een handmatige optie via een backup-applicatie.

Methode 1: automatische backup via Google

Via de instellingen van je tablet kun je een aanvinken dat Google automatisch een backup maakt van je persoonlijke instellingen en de applicaties van je tablet-pc. Alle Android-tablets met Android 2.2 of hoger met een Google licentie (m.a.w. met Play Store en Google applicaties als Gmail en YouTube voorgeïnstalleerd op de tablet) hebben deze optie.

Android 2.x (Engels): Settings > Privacy > Backup my settings (aanvinken)

Android 3.x (Engels): Settings > Privacy > Backup my settings (aanvinken)

Android 4.x (Engels): Settings> Backup & reset (onder ‘Personal’) > Back up my data (aanvinken)

Android 2.x (Nederlands): Instellingen > Privacy > Back-up maken van mijn gegevens (aanvinken)

Android 3.x (Nederlands): Instellingen > Privacy > Back-up maken van mijn gegevens (aanvinken)

Android 4.x (Nederlands): Instellingen > Backup maken en opnieuw instellen (onder ‘Persoonlijk’) > Back-up maken van mijn gegevens (aanvinken)

Bovenstaande methoden zijn generiek. Heeft je tablet een ander pad? Laat het weten in de reacties en we zullen het artikel updaten zodat alle bezoekers op de hoogte zijn.

Google zal applicatie-data, WiFi netwerken en wachtwoorden en andere persoonlijke instellingen automatisch opslaan op de Google servers. Applicatie-data van niet-Google apps kan ook meegenomen worden in de backup als de ontwikkelaar van de app dat heeft geíntegreerd in de app.

Als je je later aanmeldt met een Google-account, bijvoorbeeld op een nieuwe Android-tablet of -smartphone of na een reset van je huidige Android-toestel, kun je ervoor kiezen om de apps en je persoonlijke instellingen direct te synchroniseren met de Google servers zodat direct alle apps en instellingen gedownload worden naar en geactiveerd worden op je tablet. Het kan enkele minuten duren voordat alle apps en instellingen zijn gedownload en zijn geïnstalleerd.

Methode 2: backup applicatie

MyBackup

Met de applicatie MyBackup kun je handmatig een backup maken van je applicaties, foto’s, browser bladwijzers, kalender, systeeminstellingen, startschermen, alarmen, persoonlijke woordenboeken, muziek afspeellijsten, enzovoorts. De app is gratis te gebruiken op één toestel. Wil je de app gebruiken om een backup te maken en te herstellen op andere toestellen dan moet je de MyBackup Pro applicatie aanschaffen.

Het is mogelijk een backup te maken naar de servers van MyBackup of naar een SD-kaart.

Een wat verouderde maar goede demonstratie van PocketNow op een smartphone vind je in deze video.

Download hier de applicatie MyBackup (gratis) of MyBackup Pro (kosten: ongeveer 4 euro).

File Expert

Met behulp van de applicatie File Expert kun je applicaties (.apk bestanden) kopiëren en bewaren. Lees hier het artikel: Android apps (.apk files) kopiëren.

Titanium Backup (ROOT)

Let op: is je tablet ge-root? Gebruik dan Titanium Backup.

Extra informatie & tips

 • We gaan er vanuit dat je geen contactinformatie op de tablet zelf opslaat. We raden je altijd aan om contact-informatie op te slaan met een gesynchroniseerde dienst zodat je deze informatie nooit kwijtraakt. Binnen Android kun je aangeven waar je contactgegevens zoals e-mailadressen, telefoonnummers en andere NAW-gegevens opslaat. De meest slimme optie om te kiezen is het Google-account waarmee de tablet is aangemeld.
 • De aankoop van een applicatie via de Play Store wordt altijd opgeslagen bij je aangemelde Google account. Je behoud het recht om deze app te downloaden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je de applicatie later opnieuw moet aanschaffen. Als je je met een ander apparaat, of na een reset, met hetzelfde Google-account aanmeldt op je tablet en binnen de Play Store dan kun je de eerder aangekochte apps opnieuw gratis downloaden.
Heb je zelf handige tips voor de bezoekers van TabletGuide.nl, of een wijziging of aanvulling op een van bovenstaande methoden? Laat je reactie dan achter onderaan deze pagina.

Was dit nuttig?


+198 -65


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

15 reacties

 1. mijn tablet blijft hangen in de aanloop van android. er komt een mooi groen scherm met android en afbeelding van het andoid popje maar verder gebeurt er niets, ook niet na een reset met de reset knop.
  wat Nu?

 2. Dus als ik dat heb aangevinkt en ik reset mijn tablet, heb ik gewoon nog bv al mijn angry birds levels opgeslagen, en is er niet alleen nog alleen de app (zonder de gespeelde levels) over?

 3. johan snoek op

  hallo ik de yarvik terug gezet naar de farbrieksinstellingen maar nu reageert het apperaat nu nergens meer op heb steeds zo plusje in beeld staan lijkt wel of alles van het apperaat verdwenen is kan iemand me daar mee helpen hoe ik dit apperaat weer aan de praat krijg of kan ik het net zo goed opsturen

 4. goeienavond ik heb een samsung tab 7inch mini.heb vanavond een qware toetsenbord gehaald maar die doet het er niet is dit wel mogelijk vg martijn

 5. Ik wil een spelletje voor mijn kleinzoon overzetten van zijn kapotte tablet naar een nieuwe tablet.
  Zijn oude tablet is gevallen en herdoor doet zijn scherm het niet meer, alleen via een hdmi kabel verbonden met een tv scherm met hdmi is beeld te zien.
  Hoe zet is dit spelletje met zijn voortgang tot nu toeover?

 6. “We gaan er vanuit dat je geen contactinformatie op de tablet zelf opslaat. We raden je altijd aan om contact-informatie op te slaan met een gesynchroniseerde dienst zodat je deze informatie nooit kwijtraakt. Binnen Android kun je aangeven waar je contactgegevens zoals e-mailadressen, telefoonnummers en andere NAW-gegevens opslaat. De meest slimme optie om te kiezen is het Google-account waarmee de tablet is aangemeld.”

  Wat mij betreft de stomste tip die je kunt geven. Dankzij Google een keer ruim 500 afspraken en diverse contacten kwijtgeraakt. Lekker handig bij een eventuele belastingcontrole.

  Lokaal syncen is de veiligste optie!

  Bovendien hoor je officieel al je contacten te vragen of zij er wel mee akkoord zijn dat hun mogelijk privacy gevoelige informatie op servers van anderen wordt opgeslagen. Ik weet dat niemand dat doet, maar het klopt eigenlijk niet.

 7. Hallo,

  De telekids tablet Kurio 7s van mijn zoontje startte opeens niet meer op. Het bleek dat die in een of andere modus bleef hangen waar hij niet meer uitkwam. Dus de tablet is gereset moeten worden. Alleen is er geen back up gemaakt (het kon op dat moment ook niet meer want hij deed niks meer). Nu zijn alle apps verloren gegaan en ik kan sommige apps ook niet meer downloaden want die stonden er al vast op. Kan ik op een of andere manier nog alles terughalen in de originele staat ? We hebben deze tablet pas sinds kerst en helaas is de bon kwijt dus ik kan er niet mee terug naar de winkel (stom ik weet het). Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.

  Groetjes Ilona

 8. Ik heb een tablet die Mtouch heet die heeft me vader in Mekka gekocht drna 2 dage later werd die door me neef geblokkeerd wegens een patrooncode maar nu was ik in de school en mn kleine broertje had de ta ket genome en hy wist de patrooncode nii en toen drukte hy gwn iets en is geblokkeerd en nu moet ik zo ne email en ww invulle maar kheb die vergete wa kan ik nu doen help aub !!!!!! 🙂 groetjes Alessia

Reageer