Apps, snelkoppelingen en widgets toevoegen aan, verplaatsen en verwijderen van je Android homescreen

21

Het homescreen van je Android tablet, ook wel thuisscherm, startscherm, hoofdscherm of bureaublad genoemd, is één van de meestgebruikte functies. Na het opstarten is dit het eerste scherm dat je ziet, en voor een groot deel van het tablet-gebruik zul je alleen vanuit een van de homescreens navigeren tussen websites, applicaties en widgets. Het is daarom van belang om je bureaubladen, meestal een aantal van vijf tot zeven stuks, goed in te delen. Lees in dit artikel van de tablet-tips hoe je je homescreen van je Android tablet kunt indelen.

Dit artikel gaat over het managen van widgets en applicaties op je startscherm. Lees hier hoe je snelkoppelingen aanmaakt naar websites en mappen op je Android tablet.

Apps en widgets toevoegen aan homescreen

De apps die je op je bureaublad van je Android tablet plaatst zijn eigenlijk snelkoppelingen naar de applicatie. Je kunt de apps, widgets en snelkoppelingen dus zonder problemen wijzigen of verwijderen. De wijzigingen die je doorvoert zijn alleen van toepassing op de snelkoppeling en niet op de app zelf. Kijk hier hoe je Android apps definitief verwijdert.

Applicaties toevoegen aan startscherm

Volg deze stappen om applicaties toe te voegen aan je Android tablet. Deze procedure is, voor zover bij ons bekend, voor alle Android-versies identiek.

 1. Ga naar het applicatie overzicht;
 2. Zoek de applicatie die je op je startscherm wilt plaatsen. Druk lang op de applicatie zonder deze los te laten. Na ongeveer één seconde merk je dat de applicatie los komt uit de lijst. Nu komen ook je homescreens tevoorschijn. Sleep de applicatie naar de gewenste homescreen;
 3. Als er genoeg ruimte op het homescreen is dan zul je een blauwdruk van de app zien waar deze zou komen te staan als je deze loslaat. Kies je positie en laat de app los. Door deze handeling wordt een snelkoppeling gecreëerd op je thuisscherm van de Android tablet. De originele applicatie blijft aanwezig in het applicatie overzicht.

De middelste Nu.nl-applicatie kan worden toegevoegd aan het homescreen. In de lichtblauwe lijn wordt een kleine variant van het homescreen weergegeven. Sleep verder naar links of rechts om naar een ander homescreen te gaan.

Widgets toevoegen aan startscherm

Het toevoegen van een widget aan de startschermen is een activiteit dat wat uitleg behoeft. Helaas is de methode om dat te bewerkstelligen niet identiek voor alle Android-versies en Android-tablets. We geven je twee methoden die je kunt proberen.

Methode 1: Druk voor langere tijd op de achtergrond op een homescreen. Afhankelijk van je Android-versie en je tablet kun je nu terecht komen in overzicht met a) bovenaan een overzicht van je homescreens, en 2) onderaan een overzicht van apps en widgets. Indien dat het geval is kun je naar de widgets gaan. Zoek de widget die je toe wilt voegen. Druk hier op zonder los te laten en sleep de widget naar de homescreen. Als de blauwdruk niet rood is dan kun je de widget toevoegen aan het scherm door deze los te laten.

Methode 2: Als de eerste methode niet werkt dan moet je op zoek gaan naar de lijst met widgets. Deze vind je soms in een apart tabblad binnen de applicatie lijst. Als je deze gevonden hebt dan kun je de widget toevoegen zoals hierboven is omschreven door langer op de widget te drukken.

Ook bij het toevoegen van een widget aan het startscherm krijg je een blauwdruk te zien. Zorg voor genoeg ruimte bij vooral de grotere widgets.

Snelkoppelingen naar websites toevoegen aan startscherm

Deze methode werkt vanuit de standaard Android browser. Andere browsers kunnen andere methoden gebruiken.

Om een shortcut naar een website op je homescreen te plaatsen moet je de webpagina eerst als favoriet opslaan [link volgt]. Als je een bladwijzer hebt gemaakt dan kun je vanuit de lijst met bladwijzers lang op een bladwijzer drukken. In het menu dat nu tevoorschijn komt kun je selecteren dat je de webpagina als snelkoppeling kunt toevoegen aan je startscherm.

Applicaties en widgets verplaatsen

Je kunt een snelkoppeling naar een app, webpagina of een widget makkelijk verplaatsen op je homescreen, of naar een van de andere bureaubladen verplaatsen. Druk lang op de te vervangen snelkoppeling. Na één of twee seconden merk je dat de snelkoppeling loskomt van het homescreen. Nu kun je de app of de widget verplaatsen op het homescreen.

Als je de app op een ander thuisscherm wilt plaatsen dan kun je de app slepen naar de linker of rechter zijkant van het beeldscherm van je Android tablet. Houdt de tablet daar een seconde vast en je ziet dat het naastliggende scherm tevoorschijn komt. Zo kun je de snelkoppeling op elk van je homescreens plaatsen. Zorg wel dat er genoeg ruimte is voor de app of de widget.

Mappen maken

Van alle snelkoppelingen naar bijvoorbeeld applicaties of webpagina’s kun je folders of mappen maken. Op deze manier houdt je een beter overzicht op je homescreens. Hoe je dat kunt doen lees je in het artikel: Hoe maak ik mappen voor mijn applicaties?

Apps en widgets van startscherm verwijderen

Het verwijderen van een applicatie, widget of shortcut van je homescreen is simpel. Druk met je vinger langer op de te verwijderen snelkoppeling totdat deze verplaatsbaar is. In plaats van het verplaatsen kun je het icoon ook verwijderen door de snelkoppeling te slepen naar een prullenbak die in het scherm is verdwenen. Soms is dat een kruis met de tekst ‘remove’ of ‘verwijderen’. Afhankelijk van de Android-versie bevindt de prullenbak zich bovenin of onderin het beeldscherm.

Sleep de snelkoppeling naar de prullenbak, of in dit geval het kruisje met de tekst ‘remove’

Andere tips?

Heb je zelf nog tips voor de lezers van dit artikel? Laat deze dan weten in de comments!

Was dit nuttig?


+716 -206


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

21 reacties

 1. De uitleg klopt niet ! Je kunt een widget slepen naar de prullebak, deze wordt dan rood en het lijkt of de widget verwijderd is. Echter als je terug gaat naar het scherm blijkt deze er nog te staan. Wat wel opvalt is dat je rechtsboven kunt klikken en het getoonde menu laat dan ook de optie verwijderen zien. Als je daar op klikt kun je vervolgens niet meer

 2. Theo Dekkers op

  Ik heb een Asus tablet .
  Als ik deze aanzet krijg ik een leeg scherm waarvan alle apps zijn verdwenen.
  Kan iemand vertellen hoe ik deze weer op het scherm krijg zodra ik de tablet ontgrendeld heb .
  Vast bedankt.

  groet Theo

 3. Samsung Tablet ( GT-P3110 )

  Ik wil snelkoppelingen van van internet-sites voor op mijn bureaublad.

  Wat moet ik doen ? Ik heb niks gedaan aan de tablet en weet ook niet welke versie
  er op staat.

  met vriendelijke groet,

  Onur Yildi

 4. Ik heb nu de nieuwste versie 4.2 jellybean op mijn asus tablet, echter zijn de home knoppen onderin het scherm van links naar het midden verplaatst…kom daar nu niet bij als ik scherm met twee handen vast hou. Wie o wie weet of je deze kan verplaatsen.

 5. hallo,
  in de titel van bovenstaand artikel staat het toevoegen van hompages echter heb ik het verwijderen ervan niet zien voorkomen.
  ik heb een Asus Tablet TF…..
  kan iemand mij in het kort vertellen hoe ik het kan verwijderen?

  groetjes,
  Erik Plugge

 6. Ik probeer al erg lang alle apps te sorteren in het “menu”, op het bureaublad kan ik alles naar mappen slepen maar als ik dit vanaf het menu wil doen worden ze naar het bureaublad gekopieerd. Iemand enig idee voor een sony tablet?

 7. Hallo,
  Ik heb alle apps op een homescreen en wil nu omdat het gewoon netter staat de andere homescreens verwijderen. Heb een Samsung tablet.
  Op mij Samsung mobieltje kan ik makkelijk startschermen toevoegen of verwijderen. Op het tablet lukt dit niet.
  Weet iemand hoe het moet?
  Bedankt alvast, groet
  Michele

 8. hoi

  even wat anders.
  kan je het start scherm helemaal verwijderen ?
  niet dat je dan alleen een lege achtergrond ziet maar helemaal weg
  wil het graag simpel houden, met alleen app pagina’s

  flipper

 9. Heyy

  Even wat anders.
  kan je het start scherm helemaal verwijderen ?
  niet dat je dan alleen een lege achtergrond ziet maar helemaal weg
  wil het graag simpel houden, met alleen app pagina’s

  Mazhar

  • Heeft nu nog niemand geantwoord?
   In de Samsung Galaxy 3 werkt het als volgt; klik op de extra menu knop, links naast de fysieke knop bij de kabelingang. Kies daar voor pagina bewerken. En sleep de pagina’s die je niet meer wil naar de prullenbak.

 10. Hallo, telkens als ik snelkoppelingen/widgets toevoeg, verwijder of verplaats blijven deze niet staan. Wanneer ik mijn tablet opnieuw opstart of als de tablet uit slaapstand komt worden de snelkoppelingen terug geplaatst volgens de standaard configuratie. Hoe kan ik mijn snelkoppelingen/widgets vastzetten? Ik weet niet of er het toe doet maar ik heb een Arnova tablet met Android 4.2.

  Grtjs

  • Ik heb hetzelfde probleem, op mijn tablet en ik heb geen idee wat voor tablet ik heb.

   Heb iemand al de oplossing voor dit probleem?

   Groetjes dolf

 11. Hoi, ik heb een Acer Iconia tablet, gisteren moet ik iets fout gedaan hebben. De snelkoppelingen op mijn startscherm werken niet meer. Reeds alles verwijderd en teruggeplaatst, zelfde probleem. Reeds tweemaal de tablet gereset op de methode ” terug naar fabrieksinstellingen” en steeds hetzelfde. Kan er mij iemand helpen.

 12. jans van alphen op

  Krijg de apps op geen enkele manier van het startscherm. Prullenbak wordt rood dekseltje gaat open en hup app staat weer op de zelfde plek of een pagina verder op. HELP.

  • Je zult de apps niet goed in het prullenbakje slepen anders moeten deze echt wel weggaan van je bureaublad. Goed mikken op het prullenbakje! 🙂

 13. Ik heb een tablet van rohs xi electronics en nu heb ik ruzie met de apps vast zetten. Als ik de app in het app menu vast houd komt idd een nieuw tablat tevoorschijnen en kan ik hem plaatsen maar ze blijven niet staan. Weet iemand hoe ik die koppelingen vast kan zetten?

Reageer