Applicaties verwijderen van je Android tablet

4

In deze editie van de tablet tips voor beginners gaan we het hebben over applicaties, met name het verwijderen daarvan. Vaak krijgen we vragen van bezoekers van deze website over de verschillende opties voor het verwijderen of weggooien van een applicatie of gegevens binnen een applicatie op een Android tablet. Dit artikel legt uit hoe je een app en bijbehorende data volledig kunt deleten en wat alle andere opties zijn.

LET OP: Een applicatie van de tablet verwijderen is iets anders dan een applicatie van het startscherm of bureaublad verwijderen. Als je het icoon van een app van je startscherm verwijdert dan is de app zelf nog steeds aanwezig op je tablet, in de lijst met applicaties. Dit artikel gaat over het verwijderen van apps van je tablet. Wil je je startscherm wijzigen? Dat kan via het artikel: startscherm indelen van je Android tablet.

Waarom apps verwijderen?

Er zijn drie redenen waarom je een applicatie wilt verwijderen:

 1. Je hebt de applicatie niet meer nodig;
 2. Je wilt opslag capaciteit (geheugen) vrijmaken op je tablet;
 3. Je wilt niet meer dat de applicatie gebruik maakt van de rechten die je het hebt gegeven.
Zeker de laatste reden wordt nogal eens vergeten. Bij het installeren van een applicatie geef je de app rechten om bijvoorbeeld je locatie te bepalen en door te geven. Ook kun je de app rechten geven om persoonlijke gegevens van je tablet in te zien en te gebruiken of te versturen naar een externe server. Alleen al het ontnemen van deze rechten aan derde partijen is een goede reden om een app die je niet meer gebruikt te verwijderen van je tablet.

Hoe apps verwijderen?

Het verwijderen van een applicatie kan op verschillende manieren, afhankelijk van je tablet en van de versie van het Android besturingssysteem dat daarop draait. Onderstaande methode is universeel voor alle Android tablets en is de enige garantie dat de app daadwerkelijk verwijderd wordt van je tablet.

App overzicht

Via de instellingen (settings) kun je naar een lijst navigeren met alle applicaties die op je tablet zijn geïnstalleerd. Dit kan als volgt (afhankelijk per tablet):

Instellingen > Apps > Alles (tabblad)

Instellingen > Applicaties > Alle apps (tabblad)

Settings > Apps > All (tabblad)

Het kan even duren voordat de gehele lijst met apps, inclusief iconen en bestandsformaat, tevoorschijn komt.

De lijst met apps is groter dan de apps die je hebt gedownload uit de Play Store. Zo zijn ook voorgeïnstalleerde apps zichtbaar, sommige widgets en standaard Android apps. Dit is de volledige lijst van alle applicaties die in de vorm van een proces op je tablet-pc kunnen draaien.

Applicaties verwijderen

Navigeer naar de applicatie die je wilt verwijderen door hierop te drukken in de lijst met alle apps. Nu kom je in het App Management gedeelte van die ene applicatie. In dit overzicht zie je het icoon van de applicatie, het versienummer en andere gegevens. Via het tabblad ‘App Info’ kun je meer informatie lezen over de betreffende app. Voor nu focussen we ons op onderstaand overzicht.

Je kunt een applicatie, inclusief alle gegevens (cache, persoonlijke gegevens, later meer hierover) verwijderen van de tablet door op ‘Verwijderen’ te drukken. Als je dit doet en je bevestigt de verwijdering dan wordt de app gedeïnstalleerd. Ook eventuele snelkoppelingen op je startscherm en bijbehorende widgets zullen verwijderd worden.

Let op: ook al je persoonlijke gegevens van de app (bijvoorbeeld save-games bij spelletjes en statistieken) worden verwijderd en zijn niet meer terug te halen, tenzij je een backup hebt gemaakt van je apps en de persoonlijke gegevens.

Cache, gegevens wissen

Cache is tijdelijk geheugen dat op je tablet wordt opgeslagen om de applicatie sneller te maken. Zaken binnen de app die veel gebruikt worden worden in het tijdelijke geheugen opgeslagen zodat deze informatie niet elke keer gedownload hoeft te worden. Cache geheugen bevat geen persoonlijke gegevens. Vaak worden visuals en andere interactieve media in de cache van een app opgeslagen. Het cache geheugen kan enorm toenemen, bijvoorbeeld bij een browser. Door de cache te wissen bespaar je geheugen.

Gegevens wissen is de optie om al je persoonlijke gegevens binnen de applicatie te wissen. Voorbeelden van persoonlijke gegevens zijn persoonlijke accounts, surfgeschiedenis in browsers, savegames van spelletjes en andere persoonlijke informatie en instellingen die, bewust of onbewust, door de app wordt opgeslagen. Door de gegevens te wissen verwijder je deze individuele data van de desbetreffende applicatie.

Updates verwijderen is een optie voor applicaties die je niet kunt verwijderen. Deze apps zijn voorgeïnstalleerd en zijn niet van de tablet te deleten. Je kunt wel de updates van deze apps verwijderen om bijvoorbeeld opslag capaciteit vrij te maken.

Applicaties stoppen en uitschakelen

Nu Stoppen geeft je de optie om een applicatie (eigenlijk: het proces) direct te stoppen. Deze methode wordt ook wel ‘geforceerd uitschakelen’ genoemd. Je kunt dit vergelijken met een geforceerde stop van een programma via de Windows Taakmanager. Deze optie is interessant als een applicatie bijvoorbeeld vast is gelopen of onnodig veel capaciteit van je werkgeheugen vraagt.

Een app uitschakelen is mogelijk voor applicaties die niet te verwijderen zijn. Door de app permanent uit te schakelen wordt deze niet meer gebruikt door het Android systeem. Deze functie is handig bij voorgeïnstalleerde apps die je niet gebruikt maar wel automatisch ingeschakeld worden. Door deze uit te schakelen (en de gegevens te wissen) zal de app geen persoonlijke gegevens meer opslaan en geen onnodig gebruik maken van het werkgeheugen.

Uitgeschakelde apps vind je helemaal onderin het overzicht van applicaties.

Standaard Starten

Lees hier meer over het Standaard starten van applicaties. Deze functie kan worden gebruikt voor het (de)activeren van een standaard applicatie voor een bepaalde handeling, bijvoorbeeld het standaard openen van een bestand met een bepaalde applicatie.

Apps opslaan op een SD-kaart

Het is ook mogelijk om apps op te slaan op een (micro)SD-kaart in plaats van op de tablet. Meer informatie hierover lees je in het artikel Opslag capaciteit vrijmaken door het verplaatsen van apps naar een SD-kaart.

Alternatieve methode

Sommige tablets bieden alternatieve methoden om apps te verwijderen van je tablet. Een mogelijkheid is via de applicatie lijst. Een ASUS Transformer biedt bijvoorbeeld de optie om vanuit de app lijst direct een app te verwijderen, zoals je in onderstaand screenshot kunt zien.

Was dit nuttig?


+990 -97


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

4 reacties

 1. Voorgeinstalleerde apps kan ik niet uitschakelen.mijn samsung galaxy 2 geeft alleen gedwongen te stoppen en updates verwijderen aan. Wat kan ik het beste doen om ze niet op te starten bij aanzetten ?

 2. Op mijn Samsung Galaxy ProTab 10.1 die ik sinds twee weken in huis heb, zien de schermen er HEEL anders uit als hierboven getoond. Om te beginnen zijn ze niet zwart en de menu’s zijn ook totaal anders (Android 4.4?)
  Wat is mijn probleem?
  Op mijn website (by-Rutgers.nl) staan artikelen.
  Op mijn PC en de eerste keer op mijn tablet worden die artikelen zichtbaar bij een maal aantikken.
  Ik heb wat zitten rommelen op de tablet en een paar app’s geinstalleerd.
  Sinds die tijd worden de artikelen van mijn website niet meer derict zichtbaar maar worden ze ge-download!
  Da’s niet de bedoeling!!
  Wat doe ik verkeerd?
  Thanks in advamce,
  Herbert.

 3. Op mijn Samsung tablet verschijnt alleen maar samsung in wit en blauw als ik hem aanzet. Heb de accu helemaal leeg laten lopen en nu ik hem aansluit verschijnt weer Samsung in het beginscherm. Weet iemand hoe dit is op te lossen, zodat ik mijn tablet weer kan gebruiken?

Reageer