Applicaties in mappen plaatsen op je Android tablet

14

Door het categoriseren van applicaties en snelkoppelingen in groepen en het plaatsen in mappen of folders kan een tijdrovende bezigheid zijn. Zeker als je veel apps hebt geïnstalleerd en snelkoppelingen hebt aangemaakt op je startschermen ben je wel even bezig. Het voordeel van deze handeling is dat je alle applicaties beter kunt ordenen. Ook maak je hiervoor ruimte voor widgets, als je deze nodig hebt. En natuurlijk kun je door het samenvoegen van apps in mappen de gekozen achtergrond beter bekijken, als je daar behoefte aan hebt. In dit artikel beschrijven we hoe je mappen kunt maken van apps op je Android 2, Android 3 of Android 4 tablet. Voor de iPad is dit ook mogelijk. Deze methode is vrijwel identiek.

De functionaliteit van het ordenen van Android apps in folders is mogelijk bij alle Android 4.0-toestellen en hoger. Bij sommmige Android 3-tablets heeft de tablet-fabrikant deze optie zelfstandig toegevoegd. Of dit het geval is kun je zelf controleren. Anders hebben we een alternatieve methode om dit te bewerkstelligen. Maar we leggen eerste de standaard methode van het aanmaken van folders uit in Android 4.

Android 4

Wil je gebruik maken van het maken van folders of mappen? Dan gaan we er van uit dat je de gewenste applicaties al op één startscherm hebt staan. Lees hier het artikel: hoe plaats ik apps op mijn startscherm? Je kunt applicaties en snelkoppelingen naar webpagina’s in een folder zetten. Widgets zijn begrijpelijkerwijs niet in een map te plaatsen.

Druk één seconde op een applicatie tot deze ‘los van het scherm komt’. Sleep deze applicatie boven een andere applicatie die je in dezelfde folder wilt plaatsen. Rond de apps verschijnt een dummy-cirkel die de folder moet voorstellen. Laat de app los en automatisch wordt een map aangemaakt. Het icoon van de map is een stapeling van alle applicaties die zich in de map bevinden.

We willen de drie browsers in één map plaatsen die de naam ‘Internet’ moet gaan krijgen.

Sleep een van de apps richting een andere app

Een dummy van de folder verschijnt als preview.

Laat los om de map automatisch aan te maken. In dit screenshot is de map aangemaakt, maar deze heeft nog geen titel.

De map wordt automatisch aangemaakt in de vorm van een cirkel met daarin de logo’s van de apps of de snelkoppeling. Klik op de map om de inhoud te bekijken en de titel aan te passen.

De inhoud van de aangemaakte folder.

Je kunt de naam veranderen door op de titel te klikken. Geef een nieuwe naam in. In dit geval: ‘Internet’

Nu kun je applicaties en snelkoppelingen toe blijven voegen met een maximum van 12 stuks.

We slepen de derde browser ook in de map op het homescreen.

Als je de map opent worden de drie Internet apps weergegeven.

Het is mogelijk om de volgorde van de apps in een folder te wijzigen door ze binnen de folder te verslepen. Ook kun je de applicaties en snelkoppelingen weer uit de folder naar het startscherm slepen, of helemaal verwijderen. Je kunt apps ten alle tijden weer terugplaatsen vanuit het applicatie overzicht.

Android 2 & Android 3

Helaas hebben smartphones en tablets met Android 2 en Android 3 niet standaard de mogelijkheid om mappen aan te maken.

Toch kun je dit voor elkaar krijgen via een omweg. Je dient hiervoor een applicatie te installeren die je standaard startscherm vervangt. Bij onderstaande vervangers van de standaard startschermen is het mogelijk binnen Android 2.x en Android 3.x om mappen te creëren voor het categoriseren van je applicaties.

Go Launcher EX (gratis, download hier)
ADW Launcher EX (niet gratis, download hier)

In dit artikel gaan we niet nader in op de werking van beide launchers. De methode voor het aanmaken van app-folders is vrijwel identiek aan de bij ‘Android 4’ beschreven methode.

Was dit nuttig?


+185 -40


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

14 reacties

 1. beste tabletguiders, kan je eigenlijk snelkoppelingen naar bestanden op je startscherm zetten ? ik heb me al rot gezocht

 2. Hallo,

  Ik heb sinds vandaag een nieuwe nexus gekocht en ik ben me rot aan het zoeken om mijn apps in mijn menu wat overzichtelijker te krijgen?
  Hier krijg ik een antwoord om het op mijn startscherm ordelijker te maken maar ik wil het eigenlijk zo in mijn menu. Bestaat er hier ook een manier voor?
  Mappen maken in mijn menu? of apps over verschillende pagina’s verdelen?
  Met mij galaxy s4 op android lukt dit, dus dan denk ik dat het met mijn tablet ook zou moeten lukken…

  Alvast bedankt!!

  Groeten Nena.

 3. Hoe maak ik van een internetsite een snelkoppeling naar het startscherm? Ik heb een galaxy tab 3 10.1 en werkt op android 4.4

  Gr

 4. Hoe kan ik een map in mijn startscherm op de Samsung Galaxy Note 10.1 verwijderen?
  Toevoegen gaat wel, heb er nu dus teveel instaan.
  N.b. In een startscherm staan dus app’s en / of widget’s.

  • Ralphieboy op

   Hi,

   Net ontdekt; zoom met2 vingers uit op het scherm. Je krijgt dan alle startschermen in het klein. Hier kun je ze verplaatsen en ook wissen..

   gr Ralph

Reageer