Android tablet verbinden met internet via WiFi

32

Een van de eerste zaken die je doet op je Android tablet is het maken van een verbinding met je draadloze thuisnetwerk via WiFi. Al direct bij het voor de eerste keer opstarten van je tablet wordt hiernaar gevraagd maar later heb je altijd de mogelijkheid om je WiFi-instellingen te wijzigen,  nieuwe WiFi-netwerken aan te maken of oude draadloze internetverbindingen te wijzigen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een WiFi verbinding maakt met je Android tablet.

Je Android tablet kan niet zonder WiFi. Vandaar dat het belangrijk is om een goede verbinding te hebben. In deze tablet tip wordt uitgelegd hoe je een WiFi-verbinding met je Android tablet tot stand brengt.

Naar WiFi instellingen

De methode kan variëren per tablet of per Android versie. Over het algemeen kun je op verschillende manieren bij je WiFi instellingen terecht komen. Hier geven we je verschillende opties.

 1. Ga naar instellingen via:
  1. de notificatiebalk bovenaan de tablet. Klik op het radar-icoon.
  2. de instellingen app. Deze vind je in de lijst met applicaties. Je kunt van de instellingen app een snelkoppeling maken op je startscherm zodat je de instellingen sneller kunt benaderen.
  3. de hardware menu-knop. Sommige Android tablets hebben fysieke Android knoppen. Als je in een startscherm bent kun je de instellingen vaak benaderen door op de fysieke menu-knop te drukken en ‘instellingen’ te selecteren.
 2. Ga direct naar de WiFi instellingen. Deze directe methode is soms weergegeven bij de notificaties.
WiFi internet instellen op tablet (1)

Het radar-icoon (instellingen) kan voor elke Android versie en tablet type anders zijn

WiFi internet instellen op Android tablet (2)

De instellingen kun je ook benaderen als zijnde een app

Android tablet verbinden met WiFi

Als je in de WiFi instellingen zit gaat je tablet automatisch zoeken naar alle draadloze WiFi verbindingen die gevonden kunnen worden op die locatie. Zorg dat je, zeker bij het instellen van een internetverbinding, op niet al te lange afstand van je router zit. Een Android tablet heeft vaak een mindere WiFi-antenne dan bijvoorbeeld een laptop. Hierdoor is het bereik met je tablet vaak wat kleiner.

Zodra je je draadloze netwerk ziet kun je hier op drukken. Daarna wordt gevraagd naar de instellingen van je netwerk. Vaak voldoet het invoeren van het wachtwoord. Soms is het handig om aan te vinken dat je je wachtwoord wilt zien ter controle. Let op alle hoofdletters, getallen, leestekens enzovoorts!

Geavanceerde instellingen zijn bij de nieuwere routers bijna nooit meer nodig. Ook herkent de tablet vrijwel automatisch het type verbinding en encryptie (bijv. WPA2). Het is verstandig hier niets aan te wijzigen, tenzij je internetprovider of router-fabrikant dit expliciet aangeeft.

Na het ingeven van je wachtwoord zal automatisch een verbinding tot stand worden gebracht. Hierna kun je direct op het internet op je tablet.

WiFi internet instellen op Android tablet (3)

Heb je problemen met het verbinden of met de authenticatie van het netwerk? Kijk dan bij veelvoorkomende WiFi problemen op je Android tablet.

Instellingen WiFi netwerk wijzigen

Soms wil je de opgeslagen instellingen van je WiFi verbinding of router op je tablet wijzigen. Dit kan op twee manieren:

 • Druk kort of lang bij de WiFi instellingen op het netwerk. Hierna komt het bekende schermpje weer tevoorschijn waar je de gegevens, zoals het netwerk wachtwoord, kunt wijzigen.
 • Je kunt ook eerst het netwerk verwijderen en daarna het netwerk helemaal opnieuw aanmelden en instellen, zoals hierboven is omschreven. Druk lang op het WiFi netwerk en druk daarna op ‘netwerk vergeten’. Het WiFi netwerk zal korte tijd uit de lijst verdwijnen en snel opnieuw (niet-verbonden of aangemeld) tevoorschijn komen. Nu kun je opnieuw je Android tablet aanmelden bij het netwerk met de gewijzigde gegevens.

WiFi netwerk verwijderen van Android tablet

Je kunt de instellingen van het WiFi netwerk verwijderen op je tablet door lang op het netwerk te drukken. Selecteer daarna ‘netwerk vergeten’. Alle informatie, zoals het wachtwoord, wordt verwijderd van je tablet. Je kunt de tablet ten alle tijden weer aanmelden bij het WiFi netwerk.

Problemen met het maken van WiFi verbinding met je tablet

Soms kun je problemen hebben met het maken van een draadlozen internetverbinding met je Android tablet. Kijk dan bij veelvoorkomende WiFi problemen op je Android tablet. Staat het probleem er niet tussen of ken je een ander veelvoorkomend probleem met de draadloze verbinding op je tablet? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel.

Was dit nuttig?


+428 -273


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

32 reacties

 1. Hallo,

  Ik heb per ongeluk op ‘netwerk vergeten’ gedrukt maar dat was niet de bedoeling. Waar kan ik de netwerk terug vinden?

  ALvast bedankt!

  mvg

  • De tablet scant automatisch naar alle aanwezige netwerken. Na een tijdje verschijnt het netwerk weer automatisch in beeld. Het kan helpen om WiFi even uit en dan weer in te schakelen.

   ‘Netwerk vergeten’ betekent niet dat het netwerk nooit meer zichtbaar is. Het is een instelling om het wachtwoord voor het netwerk te verwijderen, zodat je niet meer automatisch inlogt op het draadloos netwerk.

   Na een tiental seconden kun je je gerust weer opnieuw op het WiFi netwerk aanmelden, als je dat per ongeluk deed.

 2. Heb 3 weken geleden een tablet (samsung galaxy tab 3) gekocht.
  Helaas valt de wifi verbinding al weg op ca 3 a 4 mtr afstand van de router.
  Dit probleem bij provider voorgelegd en die sturen ons naar samsung en samsung stuurt ons weer naar de provider. Alle andere apparatuur werkt trouwens prima op de wifi.
  Hoe kan ik dit oplossen ????

 3. ik heb 2 dagen de galaxy tab 3 en internet doet het 8 vand e10 keer niet en er staat dat ik internet heb maar hij doet niks wie kan ,e helpe??

 4. Mijn Sensation Tablet PC met Android 4.2.2 (een android tablet) verbindt niet met WiFi. Hij is constant ‘bezig met verbinden’ maar komt niet tot een verbinding. Af en toe geeft hij ook weer: ‘Opgeslagen, beveiligd met WEP’, terwijl de verbinding uitstekend is. Andere apparaten die op dat WiFi netwerk zitten heb ik uit de buurt gehaald zodat er geen verstoring kan zijn. Ook zit de router niet ‘vol’ want twee telefoons zitten nu niet op het WiFi netwerk die er normaal wel op zitten. Heeft iemand een oplossing?

 5. ronald campignon op

  Heb al tijden een ipad 3 en sinds kort een yarvik Tab424 android.
  Wat een verschil !!!!!!! Die Androids zijn echt totaal waardeloos wanneer
  je ze vergelijkt met Aplle tablets…..
  Dacht eerst dat ik zwaar belazerd was met mijn Yarvik424. 3 meter van mijn
  Router doet hij al niets meer,maar ik lees net dat een Samsung Galaxy tab 3
  geen haar beter is.
  Android……wat een rotzooi!!!!!!!!!

  • Groot gelijk. Het is één gebruikersonvriendelijke troep uit het jaar nul voor wat betreft de instelmogelijkheden en het opslaan daarvan. Iedere keer moet je opnieuw het wachtwoord voor bijv. het KPN modem opgeven voordat de verbinding met een smartphone van Aldi, AT-AS45SE gemaakt wordt. Op een iPad 3 kan je tenminste kiezen voor automatisch verbinding maken met dit netwerk, that ’s other Cook dan dat achterlijke Android gedoe.

   • Nee hoor, ik heb een (Aldi) Wolfgang AT-AS40W. Hij verbindt automatisch met de netwerken waarvoor ik een wachtwoord heb ingetypt. Dat hoeft maar een keer.
    Het is een reuze handig ding, lekker snel en gemakkelijk in gebruik.

 6. Ik wil een wifi versterker plaatsen. na de installeren zegt mijn Samsung Galaxy SIII net wel gevonden.
  Ik kan het echter niet verbinden.
  Wie kan mij helpen? Bedankt
  Lou

 7. Wifi verbindingen werken goed buitenshuis maar met de verbinding thuis blijft het verbinden vakje grijs na het invoeren van het correcte wachtwoord en kan ik deze niet aanklikken.
  Voeg ik een spatie toe wordt het vakje wel zwart maar gebeurd er niets als ik het aanklik.
  Hoe kan dit ?

 8. Tom Cammaerts op

  Ik kan me zonder probleem op de Wifi inloggen met mijn Tab3 maar ik kan niet op internet en krijg geen mails binnen. Hoe los ik dit op?

  • Je kunt even proberen om je uit te loggen met het e-mail account en daarna opnieuw in te loggen.

   Als dat niet lukt kun je de app data van de e-mail app verwijderen (Instellingen > Apps > Alles (is een aparte lijst) en zoek de e-mail app. Verwijder de gegevens van de app (dus niet de app zelf) en start de app daarna opnieuw op. Je kunt je dan opnieuw aanmelden met je e-mail adres.

 9. Mijn acer tablet slaat het ww voor wifi niet op zodat ik elke keer het ww opnieuw moet invoeren om verbinding via wfi te maken mijn telefoon ook adroid doet het met dezelfde instellingen wel
  Wie kan mij helpen aan een oplossing

  mvg Marion

 10. ik heb geen reactie maar een vraag, Heb zo een tablet pas een dag. en gaat niet aan. Als je hem op de oplader doet. Word hij heet maar gaat niet aan. Wat nu.

 11. ik heb een oude Samsung Galaxy Tab 2, al jaren in gebruik zonder problemen. Gisteren per ongeluk op wifi vergeten gedrukt. Helaas komt na opnieuw scannen de wifi niet meer terug in de lijst. Ik heb de naam van het netwerk gewijzigd, het kanaal en van 2.4 naar 5 Ghz gegaan en weer terug. Vergeefs.
  Ik heb internet afgespeurd naar oplossingen, maar kom er niet uit. Gelukkig kan ik op een upc wifi hotspot, maar de snelheid is dramatisch. Wie weet een oplossing, behalve dan een reset naar fabrieksinstellingen??
  Mijn zoontje zou ook heel blij zijn…
  alvast dank

 12. Caroline op

  Ik heb een samsung tablet. Als je op het internet icoon drukt sluit hij hem direct af. Ga ik op you tube of facebook dan lukt het wel. Enig idee hoe het kan dat het internet icoon het niet doet?
  Ik heb al geprobeerd de wifi uit te zetten en weer aan. De tablet helemaal afgesloten en weer opnieuw opgestart maar niets helpt. Wie heeft een idee wat ik hieraan kan doen.

 13. Elke keer dat ik terugkom bij een netwerk waar ik al eerder ingelogd was moet ik opnieuw het wachtwoord invoeren om verbinding te krijgen.
  Ik wil dat dat automatisch gebeurd.
  Hoe krijg ik dat voor elkaar?
  Ik heb Android 4.2.1 op Asus TF300TG en Android 4.0.3 op Asus TF101.

 14. als ik mij in het buitenland bevind ,kan mijn tablet samsung tab 4 gemakkelijk het netwerk vinden .
  als ik dan de code van het hotel wil intikken kan ik dat nergens…ook niet als ik een tab open van internet
  nergens kan ik de code invoeren zodat wifi ophalen niet mogelijk is
  hulp?

 15. Mijn tablet heb ik een paar jaar niet gebruikt en die is met patroon op slot en door veranderd van provider heb de tablet geen wifi meer hoe kan ik deze open krijgen mvg Mjm

Reageer