Achtergrond instellen of veranderen op je Android tablet

12

Een van de eerste dingen die je wil personaliseren op je nieuwe Android tablet is de achtergrond. Velen weten het niet, maar de mogelijkheden om je achtergrond aan te passen zijn eindeloos. Je kunt een zelfgemaakte foto als achtergrond gebruiken of mooie foto’s of visuals downloaden van internet of via een applicatie. Ook is het mogelijk om een live achtergrond (in het Engels: live wallpaper) in te stellen. In deze editie van de tablet tips leggen we uit hoe je een achtergrond, wallpaper, of live achtergrond in kunt stellen op je Android tablet.

Achtergrond instellen

Via drie methoden kun je de achtergrond van een tablet wijzigen. Methode 1 om je wallpaper te veranderen is te gebruiken op elke Android tablet. Methode 2 is afhankelijk per tablet-type en per Android-versie. Bij methode twee geven we je twee mogelijkheden die het meest gebruikt worden. Methode drie voor het aanpassen van je tablet-achtergrond is ook mogelijk op elke Android tablet.

Methode 1: Achtergrond instellen via je startscherm

Deze methode heeft twee opties. Optie A werkt op je tablet afhankelijk van je tablet type. Optie B zien we vooral terug bij Android 3.x (Honeycomb) tablets.

Optie A: Druk voor 1 à 2 seconden langer op een leeg stuk van je startscherm. Een menu verschijnt, afhankelijk van je Android-versie en tablet-type. Soms moet je eerst je ‘Achtergronden’ (Nederlands) of ‘Wallpapers’ (Engels) selecteren. Soms kom je in een menu waarbij alle opties voor achtergronden al staan weergegeven.

Optie B: Soms vind je rechtsboven in het startscherm een plus-teken, zoals je in de visual ziet rechts van deze tekst. Klik hierop en je komt in een menu waar je alle onderdelen van het startscherm kunt wijzigen. Klik op ‘Achtergronden’ (Nederlands) of ‘Wallpapers’ (Engels).

Soms kom je in een scherm waar je dient te selecteren dat je de achtergrond wil veranderen. Klik op het tabblad ‘Achtergronden’ of ‘Wallpapers’. Daarna kun je het type achtergrond selecteren.

Soms krijg je dit menu te zien. Hier kun je je type achtergrond selecteren.

Methode 2: Achtergrond instellen via de instelllingen

Ga naar: Instellingen > Weergave > Achtergrond

Selecteer het type achtergrond dat je wilt aanpassen of veranderen.

Selecteer je type achtergrond

Methode 3: Achtergrond instellen via een applicatie

Via een specifieke achtergrond-applicatie kun je direct een gewenste foto of plaatje gebruiken als achtergrond. Je kunt achtergrond-applicaties downloaden in de Play Store of via een alternatieve app bibliotheek. Zoek op termen als: Wallpaper, Achtergrond, Tablet wallpaper, HD wallpaper, Live achtergrond, Live wallpaper of Background. De zoekterm kan gebruikt worden in combinatie met het type achtergrond waarnaar je op zoek bent, zoals Disney wallpaper, NASA wallpaper, of Soccer wallpaper tablet. Voornamelijk Engelstalige termen leveren veel resultaten op.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Let op: veel apps zijn gratis maar voor sommige applicaties moet je betalen. Dat is vaak niet nodig omdat er genoeg keuze is. Let ook op dat je een betrouwbare app download die niet teveel privacy-elementen van je Android smartphone of tablet gebruiken voor commerciële doeleinden.

Voorgedefinieerde achtergrond

Selecteer Achtergronden om een voorgeïnstalleerde achtergrond van je tablet-fabrikant te gebruiken. Deze foto’s en visuals zijn geoptimaliseerd voor je type tablet.

Eigen foto of plaatje gebruiken als achtergrond

Je kunt ook een eigen foto, tekening of andere visual gebruiken. Selecteer Gallerij om een van de visuals te kiezen die je zelf hebt gemaakt of hebt gedownload.

Maar hoe groot moet je foto of plaatje dan worden, dat je op het bureaublad wil plaatsen van je Android-tablet? In deze Tablet Vraag probeert Leon deze vraag te beantwoorden.

Achtergrond instellen via een applicatie

Een voorgedefinieerde applicatie voor wallpapers kan ook voorkomen bij de lijst met achtergrond-typen. In bovenstaand voorbeeld vind je bijvoorbeeld de applicatie PicSpeed Wallpapers. Deze kun je selecteren om direct naar de app te gaan om daar een achtergrond te selecteren die je wilt gebruiken. Ook kun je via een normale manier de app openen en vanuit de applicatie een visual selecteren om als achtergrond te nemen.

De Android Gallerij is een applicatie op zich. Je hebt ook de mogelijkheid om direct vanuit de Gallerij een foto, screenshot of visual in te stellen als background voor je homescreen.

Live achtergrond / wallpaper

Live achtergronden of Live wallpapers zijn bewegende achtergronden. Ook kunnen live wallpapers interactief zijn. Zo kan een live achtergrond zich aanpassen aan de hand van informatie van een sensor op je telefoon of informatie via Internet. Zo kan een background een andere animatie vertonen afhankelijk van het tijdstip, de datum, het weer, je locatie, of het type activiteit die je uit aan het voeren bent.

Was dit nuttig?


+271 -106


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

12 reacties

 1. Mijn qware tablet 7 inch met android 4.03 geeft mij slechts de optie : annuleren óf bijsnijden ?? Ik kan dan slechts een klein deel van de foto als achtergrond instellen.
  Weet u raad ?

  • Je kunt kijken welke resolutie je tablet heeft, bijvoorbeeld in de tabletvergelijker op TabletGuide.

   Zet dan je gewenste achtergrond tijdelijk op je Windows PC. In Paint (gratis geïnstalleerd op elke computer) kun je makkelijk een foto in het gewenste formaat snijden door de hoeken met je muis vast te pakken en deze horizontaal en verticaal te bewegen. Let onderin het beeldscherm op de pixels.Die geven het exacte formaat aan.

   Is je foto te groot? geen probleem! Je kunt ook het formaat in de werkbalk veranderen. Klik op ‘formaat wijzigen’ en dan kun je het aantal pixels in breedte OF hoogte bepalen.

   Succes!

 2. Ik weet niet hoe je een live walpaper op je achtergrond krijg. Ik heb een htc. Ze zeggen menu-walpapers- live walpapers maar dat staat er bij mij niet bij. Weten jullie soms hoe het dan moet??

 3. Ik heb een wallpaper van National Geografic uitgeprobeerd en schijnbaar dus geinstalleerd als achtergrond. Ik vind hem echter niet zo leuk en heb de hele app verwijderd. Die foto blijft echter staan en als ik bij instellingen weer de oude foto van Samsung aanklik blijft toch die van NG staan. Hoe moet ik dit doen?

 4. mijn tabelet is klein en er kan niet veel op en ik had hem gekocht en er stond een achtergrond op en meer achtergronden waren er niet je kon er geen meer op zetten.

  JAMMER.

 5. beste allemaal,
  Help!!!!
  Er heeft iemand anders op mijn acer android tablet gespeeld. Nu is mijn hele achtergrond veranderd en kan hem ook niet meer terug krijgen in het standaard achtergrond scherm.
  De kleuren van alle aps en spellen zijn nu allemaal van kleur veranderd en heeft als hoofdkleur paars/blauw.
  Ik kan hem in mijn achtergronden niet meer terug krijgen naar de oorspronkelijke kleur.
  Wie weet hoe het werkt????

  • Om welke tablet en welke Android-versie gaat het?

   Als je gaat naar Instellingen > Weergave > Achtergronden zijn er vaak verschillende methoden om een achtergrond te kiezen. Verschillende apps die achtergronden in kunnen stellen zullen hier bij staan. De originele vind je vaak onder het kopje (je raad het al) ‘Achtergronden’. Als alles goed is vind je hier de achtergrond.

   Zijn ook allerlei interfaces gewijzigd op het startscherm? In dat geval kan het zo zijn dat een geheel andere launcher geïnstalleerd is op je Android-tablet. Een launcher wijzigt niet alleen de achtergrond, maar ook de kleuren van de apps en de werking van het heel startscherm met bureaubladen.

   Je kunt tussen al je apps zoeken of daar ergens een launcher is geïnstalleerd. Dit gebeurt namelijk in de vorm van een app. Vind je deze, dan kun je ‘m deïnstalleren.

   Kun je de launcher niet vinden en weet je zeker dat het een andere launcher is? Dan kun je gaan naar Instellingen > Apps > tabblad ‘Alles’ en daar ergens naar de instellingen van alle apps zoeken. Dit is vaak rechtsboven te vinden in de vorm van een icoon met drie vierkantjes boven elkaar. Druk hier op ‘standaarden wissen’ of ‘appvoorkeuren herstellen – apps herstellen’ (de naam is in elke Android-versie net wat anders). Start daarna de tablet opnieuw op. Als er meer launchers zijn dan wordt je bij het opstarten gevraagd welke launcher je wil gebruiken. Kies dan de standaard Android launcher. Krijg je deze vraag niet bij het opstarten? Dan weet je zeker dat je geen alternatieve launchers op je tablet hebt staan, en is het een ander probleem.

   • Hallo,ik heb sinds 2 weken een denver tablet gekocht en na het spelen van candy crush zijn alle kleuren volgens mij ge inverteerd zeg maar.
    Hoe kan ik dat verhelpen?

    mvg,Sinne

Reageer