13 tips om de batterij van je Android tablet te sparen

12

Wanneer je je tablet intensief gebruikt heeft dit invloed op de levensduur van je batterij. En hoe langer je met één lading kunt doen, hij prettiger. Daarom is het belangrijk dat je zuinig omspringt met de energie in je batterij. Er zijn een aantal manieren waarop je energie kunt besparen binnen Android, zodat je accu nog langer meegaat. Sommige tips zijn wat eenvoudiger dan de andere. Als je de juiste tips uitvoert, dan zul je zien dat je nog langer plezier kunt hebben van je tablet.

1. Gebruik Android’s ingebouwde batterijgebruik rapport

Android heeft een ingebouwde functie waarvan sommige gebruikers het bestaan niet kennen. Dit batterijverbruik rapport laat je precies zijn waar de energie van je batterij naartoe gaat. Ga naar Instellingen > Toestel-info > Batterijgebruik of Instellingen > Accu en zie welk proces de meeste energie vraagt.

Je zult zien dat de backlight van je scherm een grootverbruiker is.

Batterijgebruik Android

2. Verminder de helderheid van het scherm

Aangezien het scherm een energievreter is, kun je met het aanpassen van die instellingen veel energie winnen. Ga naar Instellingen > Scherm > Helderheid of naar Instellingen > Weergave > Helderheid. Je kunt Android laten zorgen voor de meest ideale schermhelderheid. Dit werkt vaak goed genoeg. Wanneer je écht energie wilt besparen, dan schroef  je de helderheid handmatig terug.

3. Pas je achtergrondafbeelding aan

Bij het gebruik van LED en AMOLED schermen dimt de backlight als het scherm donkere kleuren moet weergeven. Hierdoor lijken de donkere kleuren nog donkerder. Bijkomend voordeel van dit dimmen van de backlight is een afname in energieverbruik. Om energie te besparen kun je dus kiezen voor een zwarte of donkerkleurige bureaublad achtergrond. Hierdoor belast je de backlight minder zwaar, waardoor deze minder energie zal verbruiken. Lees hier meer over het aanpassen van de tablet achtergrond.

4. Schakel WiFi uit wanneer je het niet gebruikt

In ons batterij rapport was te zien dat WiFi een grote verbruiker van energie is. Het is dus belangrijk dat je WiFi uitschakelt wanneer je het niet gebruikt. Hierdoor win je vele kostbare minuten tabletplezier!

Sommige tablets bieden ook de optie om WiFi uit te schakelen als de tablet in stand-by staat, waardoor de stand-by-tijd langer wordt. Het nadeel is dat je geen meldingen (notificaties) krijgt van bijvoorbeeld Facebook, binnenkomende e-mails, enzovoorts. Als je hier geen behoefte aan hebt kun je WiFi in slaapstand uitschakelen via Instellingen > WiFi > Instellingen (via de menuknop of via de schermknop met drie vierkantjes boven elkaar) > Geavanceerd > WiFi behouden in slaapstand.

Een handige tool om de WiFi-verbinding te optimaliseren voor een optimale accuduur lees je in de tip: Batterij besparen van je tablet met WiFi Manager.

Lees hier meer over de WiFi-verbinding van je Android tablet.

5. Schakel Bluetooth uit wanneer je het niet gebruikt

Ook de Bluetooth sensor verbruikt relatief veel energie. Schakel bluetooth dus altijd uit wanneer je het niet gebruikt. Dit kan handig via de Snelle Instellingen.

6. Schakel GPS uit wanneer je het niet gebruikt

Ook de GPS ontvanger verbruikt onnodig energie wanneer GPS is ingeschakeld. Schakel GPS dus uit wanneer je het niet gebruikt. Dit kan handig via de Snelle Instellingen.

7. Voorkom onnodige synchronisatie

Sommige applicaties zoeken met een vaste regelmaat contact met andere systemen via het internet. Bijvoorbeeld om berichten op te halen of te verzenden. Elke keer dat zo’n synchronisatie plaatsvindt, verbruikt de internetverbinding energie. Laat applicaties dus alleen synchroniseren als je het echt nodig vindt. Wanneer een synchronisatie niets toevoegt aan je tabletgebruik, dan doe je er verstandig aan de synchronisatie uit te schakelen. Lees hier meer over het toevoegen, verwijderen en synchroniseren van accounts.

Synchronisatie

Je kunt de synchronisatie frequentie meestal terugvinden in de instellingen van de applicatie.

8. Verwijder onnodige widgets

Ook sommige widgets op het startscherm zorgen voor onnodige synchronisatie. Een weer-widget, bijvoorbeeld, haalt met een vaste regelmaat de laatste weergegevens op via het internet. Dit kost energie en dus accuduur. Wanneer je de widget zelf niet gebruikt, verwijder hem dan van je startscherm of verminder de frequentie waarop synchronisatie plaats heeft.

9. Gebruik een Task Manager om inzicht te krijgen in de lopende processen

Hoewel Android zelf de openstaande taken beheert en het energieverbruik tot een minimaal beperkt kan het als gebruiker nooit kwaad om inzicht te krijgen in de applicaties die op de achtergrond nog draaien. Omdat elke draaiende applicatie vroeg of laat de processor belast, verbruikt de app altijd stroom. Door die apps af te sluiten weet je zeker dat er geen energie onnodig wegvloeit.

10. Verwijder apps die je niet gebruikt

Omdat elke app in de achtergrond processen kan laten draaien of synchronisaties uit kan voeren, kan het nooit kwaad om ongebruikte apps op te ruimen. Naast de schijfruimte die het oplevert, geeft het ook zekerheid over je energieverbruik. Lees hier hoe je apps volledig van je Android tablet kunt verwijderen.

11. Gebruik geen geanimeerde achtergronden

Geanimeerde achtergronden maken gebruik van je processor en grafische chip. Deze onnodige belasting zorgt uiteraard voor onnodig energieverbruik. Geanimeerde achtergronden heten ook wel eens Live Achtergronden. Deze kun je uitschakelen via Instellingen > Weergave of Instellingen > Weergave Achtergrond.

12. Schakel je internetverbinding uit wanneer je die niet gebruikt

Zodra je geen internetverbinding nodig hebt, is het verstandig de data verbinding uit te schakelen en hiermee kostbare energie te besparen.

13. Laat je batterij niet te heet worden

Een van de eenvoudigste manieren om je batterij de nek om te draaien is om hem in de zon te leggen. Een oververhitte accu is een kapotte accu. Zorg dat de batterij zo koel mogelijk blijft, des te langer heb je er plezier van.

Was dit nuttig?


+775 -62


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

12 reacties

 1. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een tablet die een lange accuduur heeft ivm een lange vliegreis. Ik wil namelijk wat films kijken om de tijd een beetje op te vullen. Heeft iemand een goeie suggestie? Het is voornamelijk voor de vakantie en films kijke in het vliegtuig.

  Gr

  • Hallo R,

   Ik heb dezelfde vraag Heb jij een goede tip voor me? Of weet iemand anders welke tablet ik zal nemen. Kun je die trouwens extra opladen met de noodopladers die je kunt kopen?
   Bedankt!

  • Maakt niet uit welke jenkoopt als je er maar een power bank er bij koopt dat is een draat loze acu die je tablet kan opladen

 2. Voor een beginnend tabletter als ik, zijn al die tips bijzonder fijn. Maar een afdrukbare versie zou nog handiger zijn. Ik heb die mogelijkheid niet kunnen vinden.
  Zie ik iets over het hoofd? Met dank, Wim.

 3. Hoewel bovenstaande tips geheel waar zijn, vind ik ze toch een beetje overdreven. Natuurlijk, wat je niet gebruikt moet je niet aanzetten, dat is logisch. Vooral het scherm is een grote boosdoener.

  Toch hoor ik vaak een andere oplossing die misschien structureel zoden aan de dijk zet, namelijk een update of upgrade. Mijn samsung galaxy ace is verslaafd aan stroom, ik hoorde dat een upgrade wonderen gaat doen. Dus ” wordt vervolgd”.

  Verder, als je de telefoon of tablet geROOT hebt. dan kun je de batterij ook onder handen nemen. Het resetten van de batterij heeft als gevolg dat de batterij weer weet wat vol en wat leeg is. Het kan zeker geen kwaad als je de batterij regelmatig helemaal leeg maakt, dus tot de telefoon vanzelf uit gaat.

 4. Hallo, wie weet wat het symbool batterij in goudgeel betekent? Al dagen knippert mijn Samsung tablet met de goudgele batterij en reageert nergens op.

 5. Bedankt voor de handige tips!

  Hebben jullie misschien ook tips over hoe je het beste kan omgaan met het opladen en leeg laten lopen van de accu om de levensduur zo goed mogelijk te houden?

  Is het bijvoorbeeld waar dat de accu het beste helemaal leeg moet zijn voordat je hem weer oplaadt? En is het slecht om de tablet aan te zetten als hij aan het opladen is?

  Alvast bedankt voor jullie antwoord!

 6. heb een tablet asus nexus 7 , tot donderdag geen probleem met batterijverbruik. plots zie ik dat mijn batterij heel snel leeg loopt. even bekeken en zie dat mijn e-mail(telenet) 52% verbruikt . heb dit nooit gehad . vroeger maximum 15%. wat kan ik hier aan doen ?
  mvg,
  Rudy

Reageer