Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl

Tablet terminologie

Bij het zoeken naar informatie over tablets, of het nu online is of in de winkel, worden er allerlei termen naar je hoofd geslingerd. Dit maakt het kiezen van de juiste tablets soms lastig, omdat je geen idee hebt waar je op moet letten. Daarom zetten we de meest voorkomende termen voor je op een rijtje en leggen we je uit wat die termen betekenen. Voeg deze pagina toe aan je favorieten en je mist nooit meer een term. Mis je nog een term? Laat het ons dan weten via ons contactformulier.

3G

De technologie die zorgt voor breedband internet via het mobiele netwerk. Om gebruik te kunnen maken van 3G sluit je een abonnement af en plaats je de bijbehorende SIM-kaart in de tablet.

Airplay

Een standaard van Apple’s besturingssystemen, waarmee je een draadloze verbinding kunt creëren tussen alle Apple apparatuur en tussen Apple apparatuur en Airplay-gecertificeerde apparaten. Via deze verbinding kun je media-bestanden zoals foto’s, video’s en audio streamen.

Android

Een open-source besturingssyteem voor smartphones en tablets, ontwikkeld door Google. Het besturingssyteem is naar eigen wens aan te passen en wordt op steeds meer tablets en smartphones geleverd.

Accelerometer

Een sensor in de tablet waarmee de horizontale positie van de tablet gemeten wordt. De sensor registreert wanneer de tablet gekanteld of gedraaid wordt. Vaak draait het scherm mee wanneer de tablet een kwartslag gedraaid wordt. De accelerometer is hiervoor verantwoordelijk.

App

De afkorting van ‘application’. App’s zijn programma’s voor een tablet. Je kunt ze downloaden in de app-winkel. Soms zijn ze gratis, soms kosten ze een klein bedrag.

Bluetooth

Technologie voor draadloze communicatie op een afstand van maximaal tien meter. Met bluetooth kunnen andere apparaten met je tablet communiceren. Bijvoorbeeld een telefoon of toetsenbord.

Capacitief

Een aanraakschermtechnologie die reageert op elektrische ladingen in het menselijk lichaam. Dit type scherm presteert het best, vergeleken met de resistieve technologie.

DLNA

Een standaard om media bestanden te delen via verschillende apparaten. Met behulp van deze standaard kunnen DLNA-gecertificeerde producten met elkaar communiceren. Zo kun je bijvoorbeeld op een tablet de foto’s zien van je pc, en bijvoorbeeld vanaf je tablet draadloos MP3-tjes streamen naar je luidsprekers.

Ethernet

Netwerktechnologie via kabels. Het is vaak sneller dan WiFi, maar is op slechts een klein aantal tablets beschikbaar. Zal in de toekomst waarschijnlijk helemaal van de tablet verdwijnen.

Flashgeheugen

Een techniek voor opslag van data waarbij een geheugenchip gebruikt wordt. Is sneller en lichter dan de traditionele harde schijf. Flashgeheugen wordt toegepast in Solid State Drives (SSD) en geheugenkaarten.

Gestures

Een technologie voor de gebruikersinterface waarmee je functies van een tablet kunt bedienen via een aantal voorgedefinieerde hand- en vingerbewegingen.

GPS

Een systeem waarbij de geografische positie van de tablet wordt bepaald, door middel van een netwerk van satellieten. Hierdoor kan een tablet gebruikt worden voor navigatie.

Harde schijf

Een techniek voor opslag van data waarbij gebruik wordt gemaakt van een roterende schijf. Deze techniek is relatief langzaam en kwetsbaar.

Hight-definition (HD)

Een term voor video van een hoge kwaliteit. Onderscheid zich in 720p (720 pixels verticaal), 1080i en 1080p (1080 pixels verticaal).

HDMI

Aansluiting voor audio en video, speciaal geschikt voor HD multimedia.

HSDPA

Snelle variant van de 3G mobiele netwerktechnologie. HSDPA levert mobiel breedband internet.

iOS

Besturingssysteem van Apple voor de iPad en iPad 2. Het is een ‘gesloten’ besturingssyteem. iOS staat bekend om haar eenvoudige bediening en intuïtieve interface. iOS ondersteunt geen Flash.

NFC

Een chip waarmee twee apparaten op korte afstand met elkaar kunnen communiceren. Meer info over NFC.

Processor

De ‘hersenen’ van een tablet. Wordt ook wel CPU genoemd. Meer info over processoren.

Resistief

Aanraakschermtechnologie die reageert als op het scherm druk wordt uitgeoefend. Reageert minder goed dan capacitieve schermen.

Solid State Drive (SSD)

Een dataopslagformaat dat een geheugenchip gebruikt in plaats van een roterende schijf. SSD’s zijn duurder dan de traditionele harde schijf, maar wel sneller en betrouwbaarder.

Simkaart

Een kaartje met chip waarmee de tablet zich kan aanmelden bij het mobiele netwerk. De iPad vergt een kleinere variant, de micro-SIM.

Stylus

Een pen-achtig stokje waarmee een tablet bediend kan worden. Voor resistieve schermen zijn styli beschikbaar met een scherpe punt. Capacitieve schermen hebben een zachte punt nodig om de stylus te kunnen registreren.

UMTS

3G standaard voor mobiel Internet en mobiele bel- en sms-diensten. Een snellere vorm van UMTS is HSDPA.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.