Sony Xperia Z4 Tablet review

0
8.2 Prijzig, maar uitstekend
 • Ontwerp en behuizing 9
 • Beeldscherm 8.5
 • Geluid 9
 • Camera's 8
 • Prestaties 8
 • Accuduur 8.7
 • Connectiviteit 9.5
 • Software 8.5
 • Toetsenbord 5
 • Gebruikers beoordelingen (9 stemmen) 4.2

Sony’s nieuwste high-end tablet heeft het vertrouwde Xperia-ontwerp, gebundeld met de beste specificaties. De goedkoopste uitvoering kost een forse 630 euro, terwijl de variant met een Bluetooth toetsenbord en 4G-ondersteuning een prijskaartje van maar liefst 690 euro heeft. Is die prijs gerechtvaardigd of kun je de Z4 Tablet beter in de schappen laten liggen?

Ik heb de tablet drie weken uitvoerig getest, en ben tot onderstaande bevindingen gekomen. Laten we beginnen met de belangrijkste specificaties.

Deze review is uitgevoerd met een zwarte Sony Xperia Z4 Tablet met 4G-ondersteuning, inclusief toetsenbord.

Belangrijkste specificaties

 • 10,1″ QHD-scherm (2560 bij 1600 pixels)
 • Qualcomm Snapdragon 810 processor
 • 3GB werkgeheugen
 • 32GB opslagcapaciteit, uitbreidbaar met Micro-SD (max. 128GB)
 • Wifi, GPS, Bluetooth 4.1, NFC, Miracast, optionele 4G-ondersteuning
 • Camera’s: 8 megapixel (achterkant) en 5 megapixel (voorkant)
 • Android 5.0.2 Lollipop
 • 6000 mAh (niet verwijderbare) accu
 • Meegeleverd Bluetooth toetsenbord bij 4G-model

Ontwerp en behuizing

De Z4 Tablet is zeer dun (6,1 mm) en licht (393 gram). Met 167 bij 254 mm is ‘ie daarentegen niet opvallend compact, wat komt door de vrij dikke randen rond het scherm. Dat neemt niet weg dat het apparaat een stuk handzamer is dan de concurrentie, en dat is een fijn. De tablet is water- en stofdicht (IP65 en IP68), waardoor je hem zonder problemen op het strand of in bad kan gebruiken. Het zorgt er wel voor dat de aansluitingen zijn weggewerkt onder klepjes, op de Micro-USB poort na. Wel zo handig, aangezien dit de aansluiting is die je het meest gebruikt.

Sony Xperia Tablet Z4 review (3)

Qua ontwerp is de Z4 Tablet een typisch Sony-product. De achterkant is praktisch hetzelfde als die van andere Sony-tablets en dat heeft voor- en nadelen. Het materiaal voelt goed aan en is vrijwel ongevoelig voor vingerafdrukken, maar trekt wel vuil aan. Ook is het krasgevoelig: na een testperiode van drie weken is de achterkant flink beschadigd. Wie zijn Z4 Tablet in nieuwstaat wilt houden, heeft een hoes nodig. De behuizing is één van de grootste pluspunten van de tablet, al blijft er ruimte voor verbetering. De Z4 Tablet is verkrijgbaar in het zwart en wit.

Scherm

Het 10,1″ scherm telt 2560 bij 1600 pixels (299 ppi) en is dan ook haarscherp. Je kan sleutelen aan de witbalans en er zijn drie displaystanden, waaronder een ‘superlevendige modus’ die kleuren wat feller maakt. Sony maakt melding van krasbestendig glas en een vingerafdrukbestendige coating. Dat eerste lijkt goed te werken want na de testperiode is het beeldscherm onbeschadigd. Wel blijkt het scherm gevoelig voor vingerafdrukken, al is dat op een tablet eerder regel dan uitzondering. De maximale helderheid van het display valt me buiten wat tegen, maar is binnenshuis ruim voldoende.

Sony Xperia Tablet Z4 review (12)

Geluid

De tablet heeft speakers aan weerskanten van het scherm. Die doen hun werk naar behoren en omdat de tablet vrij breed is, is er ook sprake van een stereo-effect. Sony heeft verschillende softwarematige technieken toegevoegd die de geluidskwaliteit verbeteren. De automatische stand ClearAudio+ zal voor de meeste mensen goed genoeg zijn. De speakers kunnen lekker hard en produceren helder geluid. Een echte bas ontbreekt, maar storend is dat niet.
De Xperia Z4 Tablet is ook voorzien van een FM radio, zodat je altijd en overal naar alle radiostations kunt luisteren.

Camera’s

Sony heeft aan de achterkant van de Z4 Tablet een 8 megapixel camera geplaatst. Een flitser ontbreekt. De camera kan filmen in Full-HD resolutie en is voorzien van een tiental standen. Zo kun je HDR-foto’s schieten, ervoor kiezen om de achtergrond onscherp te maken of objecten als maskers en stickers toevoegen. In de handmatige modus kun je zaken als de lichtbalans en ISO aanpassen. Foto’s zijn voor een tablet aan de goede kant, maar halen het niet bij die van de meeste smartphones. Is dat erg? Ik vind van niet, want serieus fotograferen gebeurt nauwelijks met een 10,1″ tablet.

Sony Xperia Tablet Z4 review screenshot (1)

Veel gebruikers vinden op een tablet de webcam belangrijker, en daar heeft Sony naar geluisterd. Zo heeft de Z4 Tablet een 5 megapixel exemplaar dat zeker geschikt is voor videogesprekken en een snelle selfie. Als je beter kijkt, valt wel op dat er relatief weinig details worden vastgelegd en de camera moeite heeft met de juiste belichting. Maar opnieuw: voor een tablet is het goed genoeg.

Prestaties

De Z4 Tablet heeft 3GB werkgeheugen en draait op de vrij beruchte Qualcomm Snapdragon 810 processor. Deze chipset wordt ook in high-end smartphones gebruikt en kampt met warmteproblemen, verminderde prestaties en zorgt voor een kortere accuduur. In de Z4 Tablet vallen deze problemen gelukkig alles mee, al wordt de tablet bij intensief gebruik wel merkbaar warm. Dit wijt ik ook aan de behuizing van slechts 6,1 millimeter dik. Van oververhitting is geen sprake, maar koel is anders.

De tablet loopt als een zonnetje en kan zich qua prestaties meten met de absolute top. Zoals je hieronder kunt lezen, is de accuduur ook allesbehalve slecht.

Accu

Onder de motorkap is een 6000 mAh accu geplaatst en dat is - kijkend naar de dunne en lichte behuizing - best een prestatie. De accu gaat bij normaal gebruik zo’n twee a drie dagen mee zonder tussentijds opladen. Bij zwaar gebruik houdt de tablet het een werkdag vol, terwijl lichtere gebruikers wel vier dagen uit een acculading kunnen persen. Sony heeft ook zijn geroemde Stamina-modus toegevoegd die je een paar extra uren gebruik geeft als je nog even vooruit moet zonder stopcontact.

Connectiviteit

De Z4 Tablet is op het gebied van draadloze verbindingen bijzonder compleet. Zo kan de tablet overweg met Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, GPS en GLONASS. Zoals gezegd is er ook een FM radio, net als Miracast-ondersteuning.

Sony Xperia Tablet Z4 review (16)

Er is ook een 4G-versie van de tablet verkrijgbaar, die gebruikt kan worden als een grote smartphone. De tablet heeft ruimte voor een simkaartslot en zo kun je bellen, sms’en en mobiel internetten met 4G-snelheid. Deze uitvoering is gemiddeld zestig euro duurder dan de Wifi-uitvoering, die voor zo’n 630 euro over de toonbank gaat.

Software

Sony heeft de Z4 Tablet voorzien van Android 5.0.2 Lollipop. Een update naar versie 5.1 zou snel volgen en we mogen aannemen dat het apparaat ook spoedig een update krijgt naar Android Marshmallow, dat binnenkort wordt uitgebracht. Over Android heeft Sony zijn lichte schil gelegd, en daar heb ik geen problemen mee. De schil blijft dicht bij de kale Android-versie, maakt gebruik van het Material Design en voegt verschillende handige features toe. Zo kun je met één van de vele thema’s de tablet naar eigen wens aanpassen en zullen PlayStation 4-gebruikers te spreken zijn over de meegeleverde PlayStation-app. Deze laat je PS4 games spelen op de tablet, met of zonder de controller.

Sony Xperia Tablet Z4 review screenshot (3)

Sony heeft wel veel applicaties op de tablet geïnstalleerd, waaronder het Microsoft Office-pakket, Facebook en een antivirus-app. Al deze apps zijn gelukkig eenvoudig te verwijderen, mocht je er geen gebruik van willen maken. Al met al ben ik dik tevreden met de software: reden voor 8,5 van de 10 punten.

Het toetsenbord

De 4G-versie van de tablet wordt geleverd met een Bluetooth-toetsenbord. Ik ben er niet achtergekomen of je dit toetsenbord ook los aan kan schaffen, maar daar lijkt het niet op. Het toetsenbord heeft een plastic behuizing, eigen accu en NFC-chip om een koppeling met de tablet tot stand te brengen. Aan de rechterzijkant vind je een aan- en uitknop en Micro-USB poort om de tabletaccu op te laden. Het toetsenbord weegt zo’n 350 gram, heeft een QWERTY-indeling, rij met FN-toetsen, cijferrij en een touchpad. Ook vier pijltjestoetsen ontbreken niet. De tablet is in het toetsenbord te klikken en er met wat geweld weer uit te halen. Je kan er ook voor kiezen om het geheel dicht te klappen waardoor het een minilaptop wordt.

Sony Xperia Tablet Z4 review (14)

Sony zet het toetsenbord in de markt als een accessoire die de tablet omtovert tot een productieve machine. Wanneer het toetsenbord aan de tablet gekoppeld is, wordt de software er zelfs op aangepast. Linksonder in het scherm is dan een rij met zelfgekozen applicaties te vinden.
De rij FN-toetsen op het toetsenbord heeft functies als het regelen van het schermhelderheid, geluidsvolume en het maken van een screenshot. Naast de spatiebalk zijn de drie Android-knoppen (thuis, recente apps en terug) geplaatst. Met de hoeveelheid opties zit het dus wel goed, maar dat geldt niet voor het belangrijkste onderdeel van het toetsenbord.
De toetsen tikken vanwege het kleine formaat namelijk niet comfortabel. Daarnaast maken ze een goedkoop ‘klik’ geluid en veert het toetsenbord erg mee bij aanslagen. Blind - of in ieder geval snel - typen is door de beperkte grootte van het toetsenbord wennen en erg lastig. Ook het touchpad maakt een slechte indruk: het is stroef in gebruik.

Sony Xperia Tablet Z4 review (13)

Alhoewel het toetsenbord een goede accessoire lijkt, ben ik na drie weken gebruik teleurgesteld. Het toetsenbord zelf valt tegen maar ook het nut ontgaat mij vooralsnog. In tegenstelling tot Windows is Android niet geoptimaliseerd voor toetsenborden en echt productief heb ik mij nooit gevoeld met de tablet-toetsenbord combinatie.

Plus- en minpunten

+ Mooi scherm
+ Ontwerp: dun, licht en water- en stofdicht
+ Goede accuduur
+ Veel connectiviteitsopties
+ Fijne software
+ Razendsnel…

- … maar warm bij zwaar gebruik
- Krasgevoelige achterkant
- Matig toetsenbord
- Prijzig

Conclusie

De Sony Xperia Z4 Tablet is op papier misschien wel de beste Android-tablet, en weet die reputatie grotendeels waar te maken. Het ontwerp oogst respect, al is het jammer dat de achterkant snel beschadigt. De tablet heeft een goed scherm, lange accuduur en is enorm rap. Wel wordt ‘ie merkbaar warm bij het spelen van zware spelletjes. De grootste teleurstelling is in mijn ogen de toetsenbordcover, een leuk concept dat in de praktijk nauwelijks werkt.

Er zijn twee modellen van de Z4 Tablet verkrijgbaar. Ik testte de versie met 4G-ondersteuning en meegeleverde toetsenbordcover, die voor zo’n 690 euro over de toonbank gaat. Voor zestig euro minder krijg je een variant zonder toetsenbord en  4G-ondersteuning. Heel groot is het prijsverschil dus niet, maar wie weinig waarde hecht aan een toetsenbord en 4G, is beter uit met de standaard versie. Voor 630 euro krijg je namelijk één van de beste Android-tablets die er is, dat staat vast.

Sony Xperia Tablet Z4 review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 10.1 inch
 • Besturingssysteem Android 5
 • Schermresolutie 2560 x 1600
 • Afmetingen 167 x 254 x 6.1 mm
 • Processor Qualcomm Snapdragon 810 (64-bit octa-core)
 • Gewicht 389 gram
 • Opslagruimte 16 / 32
 • Alle specificaties

Over de auteur

Reageer