Sony Xperia Tablet Z review: eindelijk een iPad concurrent

19

De Sony Xperia Tablet Z kan gezien worden als een grote uitvoering van de Sony Xperia Z smartphone. Toch hebben we het hier wel degelijk over een tablet. En wat voor een! Waar ik bij een normale review de lezer wil uitnodigen om het hele verslag van de test te lezen ga ik voor deze review het testresultaat al verklappen. Sony heeft op dit moment de beste 10 inch Android tablet ter wereld gemaakt. Ik durf te beweren dat Sony met de Xperia Tablet Z voor het eerst een waardig Android alternatief voor de iPad klaar heeft staan. Het is een kwestie van smaak of je voor de iPad met iOS gaat of voor de Xperia Tablet Z met Android.

Ik hoop dat de inleiding je niet heeft ontmoedigt om verder te lezen. Ik wil de geïnteresseerde lezer graag melden waarom de Sony Xperia Tablet Z een concurrent vormt voor de iPad. Deze bewering durf ik namelijk te maken na ruim twee-en-een-half jaar testen. Zo lang, namelijk, zijn er pas concurrenten op de markt voor de iPad van Apple.

Deze review is gemaakt met de zwarte Sony Xperia Tablet Z met 16 GB opslag en WiFi (geen 3G).

Ontwerp & degelijkheid

De Xperia Tablet Z werd in de markt gezet als een van de lichtste maar vooral de dunste 10 inch Android tablet op aarde. Nu leggen we dit soort uitspraken letterlijk en figuurlijk niet al te snel op een weegschaal. Echter, bij de Xperia Tablet Z hoef je niet in de lijst met specificaties te lezen dat de tablet-pc 6,9 of 7,2 millimeter (afhankelijk van de spec lijst) dun is. Als je vaker een tablet beetgepakt hebt merk je meteen dat deze Sony tablet inderdaad ultra-dun is. En extreem licht is hij ook! Je hebt met deze dimensies amper door dat je een 10,1 inch tablet in je handen hebt.

Sony Xperia Tablet Z review (4)

De Xperia Tablet Z heeft een behuizing van hard glimmend kunststof de zijkant beslaat. De achterzijde lijkt te zijn vervaardigd van een soort magnesium. Wat het ook moge zijn, ondanks de mesdunne behuizing voelt de Xperia Tablet Z best robuust en stevig aan. Hard drukken op het scherm of het proberen te draaien van de tablet vergt geen enkel probleem.

En uiteraard mogen we niet vergeten dat de tablet stof- en waterdicht is. Dat eerste konden we niet testen, maar het tweede wel. De Sony Tablet is niet spatwaterdicht maar waterdicht. Helaas werkt het touchscreen niet onder water of met druppels erop. Even droogmaken en je kunt weer aan de slag!

Sony Xperia Tablet Z review (8)Vergeet trouwens niet om de dopjes op de poorten dicht te doen. Dit element is soms wel lichtelijk irriterend als je bijvoorbeeld regelmatig de tablet op wil laden. Je moet elke keer het dopje opendoen en als je slim bent ook weer dichtdoen na gebruik van de poort.

Een kanttekening moet worden gemaakt bij de knoppen aan de zijkant van de tablet. Tijdens het reviewen van de machine blijkt dat de standby-knop en de volumeknoppen wat lastig te vinden zijn. Het ontwerp is stijlvol en passend maar functioneel schieten ze te kort. Het is wennen ze blindelings te vinden.

Display

Het full hd IPS beeldscherm is eigenlijk net zo goed als dat van de iPad. Een volwaardig hd scherm brengt een immense scherpheid. Maar dat is niet alles. De schermweergave is in vrijwel alle hoeken goed te zien. Ook is de spiegeling minimaal. Maar het mooiste is toch wel de combinatie van de puntscherpe weergave met de meest realistische kleuren die je je maar voor kunt stellen. Een full hd film kijken is een waar genot op deze tablet. Het voelt alsof je weer voor het eerst een full hd televisie ziet, of voor het eerst in een bioscoop zit. Het scherm scoort het volle pond als het gaat om het beeldscherm.

Sony Xperia Tablet Z review (19)

Sony Xperia Tablet Z review (2)

Audio

De twee speakers zijn verwerkt in de onderste hoeken van de tablet. De uitstraling van het geluid kan hierdoor vier kanten op, een functionele en al eerder toegepaste methode. Helaas moeten we constateren dat de positionering aan de onderzijde van het scherm jammer is omdat je daar vaak je handen plaatst. Een simpele remedie is het omdraaien van de tablet. Let wel: de knoppen en aansluitingen zitten dan aan de andere kant. En het Sony logo ondersteboven.

Sony Xperia Tablet Z review (10)

Prestaties

Een quad-core chipset (Qualcomm Snapdragon S4 Pro – 1,5 GHz) en 2 GB werkgeheugen zorgen voor de power van het apparaat. En dat is heel wat power. De enorme snelheid van het apparaat valt continu op. Zowel bij simpele taken als zware opdrachten. Nergens lijkt de Sony Tablet Z last van te hebben.

Dit zien we terug in de benchmark tests die we draaiden. Waar de benchmarks van de browser tests (uitgevoerd met Chrome) bovengemiddeld scoren ten opzichte van andere Android tablets laten de volledige tablet benchmarks topresultaten zien.

Connectiviteit

Over de USB-poort en het SD-slot (SDHC – tot 32 GB) is niet veel op of aan te merken. WiFi en GPS functioneren ook prima, hoewel ik de kwaliteit bij enkele andere tablets beter ervoer. Een externe monitor is aan te sluiten via de USB-poort. Je hebt daarvoor een USB-naar-HDMI-kabeltje (MHL) nodig welke je zelf zult moeten kopen. Dit hebben we niet kunnen testen.

Sony Xperia Tablet Z review (13)Uniek, een ‘signature feature’ van Sony, is de infraroodsensor met bijbehorende app. Hiermee kan de tablet ook dienst doen als afstandbediening. Een ander uniek element is NFC. De draadloze communicatiechip is niet uniek op zichzelf maar Sony biedt als een van de weinige elektronicafabrikanten ook praktische oplossingen, in combinatie met andere Sony producten.

Accuduur

diagram_3De accuduur is, onder andrre vanwege de immense kracht en het full hd beeldscherm, aan de matige kant. Je kunt met dagelijks gebruik makkelijk een dagdeel vooruit met de tablet. De standbytijd is ongeveer 3 tot 4 dagen. Niet erg veel voor een 10 inch tablet. Bij zwaarder gebruik kan het hard achteruit gaan. Dit is dan ook het enige werkelijke minpunt van de Sony Xperia Tablet Z.

Camera’s

Een element dat we niet vaak benoemen zijn de camera’s. Echter, Sony is zo trots op haar camera’s in haar smartphones en deze tablet dat we er toch kort bij stilstaan. De 8 megapixel camera valt een beetje tegen. De kwaliteit van de opnamen is redelijk te noemen maar het is moeilijk om objecten scherp op het beeld te krijgen en met felle lichtbundels heeft de Xperia Tablet Z grote moeite.

De frontcam is dan weer stukken beter met een bovengemiddelde frontcam kwaliteit.

Sony Xperia Tablet Z review (14)

Software

Sony heeft weer enkele elementen aangepast aan de Android 4.1.2 software. Zo vinden we de mini-apps weer terug, kleine apps die zwevend boven andere apps gebruikt kunnen worden. Ook heeft Sony het uiterlijk wat aangepast. Zo kun je de lijst met apps bijvoorbeeld sorteren op alfabet of in een persoonlijke keuze. Sommige aanpassingen zijn handig maar over het algemeen zijn we niet laaiend enthousiast over software tweaks in het Android systeem.

Sony Xperia Tablet Z review (24)

Plus- en minpunten

+ Extreem dun en licht
+ Perfect beeldscherm
+ Stof en waterdicht
+ Prima audio
+ Topprestaties

– Standby- en volumeknoppen mooi maar niet makkelijk te bereiken
– Camera’s van redelijke kwaliteit
– Geen bovengemiddelde accuduur

Conclusie

Hulde aan Sony voor het ontwerpen van zo’n stoere en krachtige tablet in deze dunne behuizing. Naast de top-specificaties en alle high-end eigenschappen weet Sony unieke elementen in te bouwen, zoals een infraroodsensor (afstandsbediening) en een stof- en waterdichte behuizing. En dat alles kun je krijgen voor een concurrerende prijs (vanaf 499 euro).

De Sony Xperia Tablet Z is het eerste waardige alternatief voor een iPad. Met een vrijwel identieke prijsstelling komt het aan op kleine puntjes als je de keuze overweegt tussen een iPad (iOS) en deze Sony tablet-pc (Android). De iPad heeft een betere accuduur en meer keuze op software- en contentgebied. De Xperia Tablet Z is dunner en lichter en biedt je meer connectiviteit, een flexibeler en meer open besturingssysteem. De keuze is aan jou!

Meer informatie

Sony Xperia Tablet Z specificaties.
Sony Xperia Tablet Z prijzen (los).
Sony Xperia Tablet Z prijzen (met abonnement).
Sony Xperia Tablet Z accessoires.

Sony Xperia Tablet Z review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 10.1 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1920 x 1200
 • Afmetingen 6.9 millimeter dun
 • Processor Qualcomm APQ8064 (quad-core)
 • Gewicht 495 gram
 • Opslagruimte 16 / 32
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

19 reacties

  • Dat zal je denken maar in werkelijkheid merk je dat wel degelijk aangezien het gewichtsverschil niet “een paar gram is ” maar in vergelijking met de iPad Retina zo’n 160 gram! Dat is een behoorlijke afslankkuur zowel in gewicht als in omvang (2,5 mm dunner dan diezelfde iPad). Ik maak alleen de vergelijking met de iPad omdat dit de enige tablet is die qua prestaties en functionaliteiten aan elkaar gewaagd zijn buiten de Nexus 10, maar die is in Nederland niet officieel (via Google Play) te verkrijgen. Als je deze tablet vast hebt, en je zal niet beter weten, dan denk je dat je een Dummy-model (een tabletbehuizing zonder de hardware) in je handen hebt zo licht voelt het geheel aan, dit doet overigens weinig tot niets af aan de soliditeit van de tablet.

   • Zoals Wesley al aangeeft is het inderdaad een wereld van verschil. De dikte vind ik persoonlijk geen belangrijk criterium, zeker als deze zo’n 9 millimeter of dunner is. Het gewicht is best belangrijk. Ik gebruik de tablet regelmatig als ik deze vast moet houden, soms ook ‘boven m’n hoofd’. En dan is 100 of 150 gram meer of minder een groot verschil.

  • Deze vraag is hoogstwaarschijnlijk bedoelt voor Leon, maar ik kan u hier mogelijk ook een antwoord op geven.

   Ik heb beide tablets ruim 2 weken in gebruik gehad en ik kan dus wel concluderen dat mijn voorkeur uitgaat naar de Sony Xperia Tablet Z. Waarom? Omdat de Sony Xperia Tablet Z in de praktijk op bijna alles beter presteert dan de Google/Samsung Nexus 10: beterr accuduur, levendiger scherm (ondanks lagere resolutie dan de Nexus 10), snellere en krachtigere processor met vier reken kernen (in de praktijk merk je dit bij normaal gebruik nauwelijks, maar bij intensief gebruik is de extra rekenkracht wel degelijk welkom, al is het verschil niet noemenswaardig), MicroSD, betere camera’s, dunner, lichter en water- en stofdicht.

   Aan de andere kant draait de Nexus 10 op de stock versie van Android waardoor Google de tablet rechtstreeks voorziet van de meest recente versie van het mobiele OS, heeft deze tablet een hogere resolutie dat zorgt voor een scherpere kleurweergave (maar de kleuren zijn minder levendiger en de kijkhoeken matig), betere speakers die naar de gebruiker toe zijn gepositioneerd (voorkant tablet) en een lagere prijs mits je deze in Google Play koopt (€399,-), maar hier in Nederland wordt hij veelal via de niet officiële kanalen voor een prijs van €499,- verkocht.

   Kortom beide tablets zijn aan elkaar gewaagd maar kijkend vanuit mijn optiek en ervaringen is de Sony Xperia Tablet Z beter dan de Google/Samsung Nexus 10.

  • Ik moet eerlijk zeggen dat ik de Nexus 10 maar één keer in mijn handen heb gehad en helaas niet heb kunnen onderwerpen aan een uitgebreide test.

   Zoals Wesley al aangeeft is de software een belangrijk punt van verschil. De Nexus 10 zal sneller updates krijgen, maar Sony staat niet bekend als slechte verschaffer van software updates, zeker niet op een premium tablet als deze welke een jaar lang het topproduct van het bedrijf zal zijn op tabletgebied. Een ander aspect hierin is de Sony skin. Gelukkig kun je sommige elementen uitschakelen (bijvoorbeeld de mini-apps) en zijn andere aanpassingen aan de software niet erg irriterend of vertragend.

   Een ander belangrijk punt van verschil is de snelheid. Uit testresultaten van anderen blijkt dat de Xperia Tablet Z toch net iets sneller is. Dit kan ook een belangrijk aspect zijn om mee te vergelijken.

 1. Dank jullie wel voor jullie antwoord! Wesley, Leon is heel enthousiast over het scherm. De Nexus 10 heeft wel een hogere resolutie maar dit hoeft niet per definitie een mooier scherm te zijn.

  Heb ergens gelezen dat alles boven de 200 a 250 ppi genoeg dichtheid biedt voor je ogen en dat veel scherper niet heel veel zin heeft.

  • Dat is inderdaad het geval, Dirk. Ik moet bekennen dat ik de kwaliteit van het scherm van de Nexus 10 niet goed ken. Maar dat van de Sony Tablet Z is simpelweg subliem. Het is zeker net zo goed als dat van de iPad 3 en iPad 4!

  • WAT APPLE ZEGT: “…”
   Apple beweert inderdaad dat je bij een PPI van +/- 250 geen pixels meer van elkaar kunt onderscheiden bij een gemiddelde afstand, normaal gebruik dus. Dat betekent niet dat een hogere resolutie geen meerwaarde heeft. Je kunt namelijk meer content op een zelfde oppervlak weergeven, het content wordt dan uiterst scherp maar kleiner weergegeven (mogelijk nadeel aan een extreem hoge resolutie). Voor iemand die foto’s bewerkt op zijn tablet een pre aangezien hij/zij dan minder hoeft in te zoomen en meer detail ziet, voor een normale gebruiker soms hinderlijk omdat tekst soms uiterst klein wordt weergeven.
   DE PIXELRACE
   Door de pixelrace ga je bijna denken dat de hoeveelheid pixels per inch bepaald hoe ‘goed’ of ‘slecht’ een display is. Maar niets is minder waar want contrast, helderheid, kleurtemperatuur, kijkhoeken en kleurafwijking zijn minstens zo belangrijk (dan niet belangrijker).

   WAAROM DAN TOCH DIE PIXELRACE?
   Fabrikanten verwerken een zo hoog mogelijke resolutie display in hun apparaten (vooral bij smartphones aangezien de kosten voor R&D verdeeld kunnen worden over een groot aantal verkochte apparaten) omdat dit simpelweg ‘mooi’ op de doos staat. Het verschil tussen een 1280×768 scherm en een 1900X1080 scherm is op een oppervlak van +/- 5″ praktisch onzichtbaar, maar een fabrikant kan de extra hoge resolutie als verkoopargument aandragen. Een gemiddelde consument weet wel het verschil tussen Full-HD en HD-Ready maar niet het verschil tussen kleurtemperatuur uitgedrukt in Kelvin, helderheid in nits e.d.

   Kortom; de extreem hoge resolutie die in relatief kleine beeldschermen wordt toegepast is slechts voor een kleine doelgroep echt bruikbaar.

   • Opzich is het onzin dat een hogere PPI en resolutie op een bepaald moment geen zin meer hebben. Hoe meer content je wilt weergeven des te hoger de resolutie zal zijn. Dat geldt ook voor details en niet voor niets gaat de TV markt richting HD+ en hogere resoluties. De PPI is een van de kenmerken van de verhouding tussen fysieke schermgrootte en de resolutie, zolang die klopt zul je altijd scherp beeld hebben. Maar niet met dezelfde content of details.

    • Elos, het klopt dat PPI (als cijfer) niet alles zegt. Mijn mening is dat een PPI van meer dan 200 a 250 niet veel zin meer heeft om deze twee redenen:
     1) De afzonderlijke pixels zijn bij een gemiddelde oogafstand niet meer te onderscheiden. Een hogere PPI zal (als je alleen kijkt naar scherpte) voor het menselijk oog niet veel meer uit maken. Het kost voornamelijk meer energie voor de schermweergave en de processor.
     2) Wat je aangeeft klopt: hoe hoger de resolutie hoe meer details je kwijt kunt op een scherm. De PPI geeft hier een goede indicatie voor. Echter, PPI hangt ook af van schermformaat. Een immens hoge PPI kan meer details kwijt maar een tablet heeft beperkingen als je kijkt naar de fysieke input van de mens. Een vinger)afdruk) heeft een minimale grote. Een stylus helpt maar is nog niet standaard in de tabletmarkt. Vandaar dat een hoge PPI met veel kleine details leuk is maar in de praktijk niet veel nut heeft. Een goed voorbeeld is de Microsoft Surface Pro met een immense PPI en in de desktop-omgeving veel kleine details. Het gevolg: de kleine iconen en buttons zijn bijna niet meer correct aan te raken met je vingers. Zie ook de Surface Pro review in de review-sectie.

     PPI is een handige parameter omdat het inderdaad de resolutie en schermgrootte meeneemt in één getal. Het geeft aan hoeveel details weergegeven kunnen worden op een vierkante inch van een beeldscherm.

     Je moet echter wel rekening houden met de menselijke factoren van het gebruik, namelijk de afstand van de ogen tot het beeldscherm. Vandaar dat Apple ook Retina gebruikt. Deze marketing term krijgt veel kritiek maar heeft het wel correct dat je moet kijken naar het gebruik. Retina betekent voor Apple op een iPhone iets anders dan op een iPad. Retina betekent voor Apple de hoeveelheid pixels op een scherm waarbij (volgens Apple definities) de afzonderlijke pixels niet meer te onderscheiden zijn. Dit is voor een grotere kijkafstand op een groter beeldscherm iets anders dan een tablet, en ook weer anders dan een smartphone met een relatief klein (4″) scherm.

     Zo ook met tv’s. Waar een gemiddelde grote flatscreen maximaal 42 inch was, in een gemiddelde kijkafstand van misschien 3 meter, was Full HD (1080p) genoeg. Retina in Apple termen. Echter, nu zien we dat de flatscreens veel groter worden en velen hebben een grotere huiskamer, met als gevolg dat de PPI lager wordt (zelfde resolutie op een groter scherm) en de kijkafstand van een tv wellicht groter wordt (de factor die de Retina-parameter bepaalt).

     • Ik heb zelf de Surface Pro en ben het eens dat ze daar nog een resolutie probleem hebben om op te lossen. Vooralsnog heb ik de Windows 8.1 niet geïnstalleerd, maar die stylus en ook het verplichte keyboard dock bieden wel uitkomst. Opvallend is overigens dat de Surface Pro soms de calibratie verliest. Genoeg ruimte voor verbetering helaas. Dan doet de iPad het schalen wel beter. Hoger kan de PPI en resolutie echter nog met gemak.

 2. Wat ik nog toe wil voegen is de afstand van je ogen tot aan het beeldscherm. Hoe dichter je met je ogen bij het beeldscherm zit hoe eerder je het onderscheid van de pixels ziet. De Apple definitie (Retina) is volgens mij voor een iPad, waarbij je waarschijnlijker verder met je ogen van de tablet af zit dan bij een smartphone (bij gemiddeld gebruik).

 3. Z van Zeer onder de indruk! op

  Pracht apparaat deze tablet Z. Troste eigenaar voor nu meer dan een week. De afstandbediening functie IR is werkelijk subliem! Alles werkt hierop en is makkelijk in te stellen en door macrotjes zelfs helemaal te customizen. Verder een zeer snelle tablet en heel erg licht kwa gewicht. Er zit zo nu en dan nog wel een kleine happering tussen het swappen van het main screen maar is bijvoorbeeld bij de Xepria Z telefoon opgelost met een fantastiche software uptdate, verwacht dus in een kort termijn ook een update voor de tablet. Sony doet goede zaken met deze Xperia Z telefoons en tablets.

 4. martinardi op

  Na. 2 mislukkingen van Asus is dit de tablet die alles heeft, licht, style, snel, en smooth,. Heb hem nu 1 week en ben nog geen nadelen tegen gekomen….. Oja toch ,ik heb nog geen hoes kunnen vinden naar mijn zin .

 5. Snap het enthousiasme over deze tablet niet helemaal. Heb hem eens even goed in de handen gehad. Scherm geeft mooi, kleurrijk beeld en de software lijkt soepel te lopen. Maar je hebt het gevoel een stuk plastic van € 5,- in je handen te hebben. Ik vind € 500,- voor deze tablet dan ook een belachelijke en idioot hoge prijs, voor dat geld zou ik zeker een iPad 4 kopen, ook al ben ik geen aanhanger van de Apple-religie.

  • Beetje vreemd is je opmerking wel, want deze tablet ziet er een stuk meer high-end uit dan een vrij vergelijkbare Samsung Note 10.1. Overigens ook een bijzonder goede en snelle tablet. Als in de nieuwe versie de schermresolutie omhoog gaat is dat vermoedelijk zelfs een betere keuze dan de Sony Xperia Z. Design-technisch gezien is de Sony wel echt heel mooi.

Reageer