Samsung Galaxy NotePro 12.2 review

0
80%
80
Goed

De Samsung Galaxy NotePro 12.2 is een bijzondere tablet. Voorzien van een prachtig scherm, snelle processor, goede accuduur en de kenmerkende S-pen klinkt de NotePro 12.2 als een droomapparaat. Tel hier de nieuwste Android-versie, ongelooflijk veel connectiviteitsopties, prima camera's en goede speakers bij op en je zou denken dat dit de (Android)-tablet is waar iedereen op gewacht heeft.

 • Gebruiksvriendelijkheid
  8
 • Prestaties
  8
 • Beeldscherm
  8
 • Geluid
  8
 • Degelijkheid
  8
 • Connectiviteit
  10
 • Software
  6
 • Accuduur
  9
 • Prijs
  7
 • Gebruikers beoordelingen (2 stemmen)
  6.3

Samsung lanceerde recent de Galaxy Note Pro 12.2 in Nederland, een – zoals de naam al doet vermoeden – 12,2” tablet voorzien van uitstekende specificaties en de kenmerkende S-pen. In deze review lees je hoe de tablet presteert bij dagelijks gebruik en of hij forse prijs van 715 euro waard is.

De Galaxy Note Pro 12.2 werd op begin januari op de CES gepresenteerd en daar heb ik al even met de tablet kunnen spelen. Mijn eerste indruk was goed en ik keek er naar uit om hem aan een uitgebreide review te onderwerpen. Ik heb de Note Pro 12.2 een paar weken gebruikt, hier lees je mijn bevindingen.

Deze review is uitgevoerd met een Samsung Galaxy Note Pro 12.2 (WiFi-only) en 32GB aan opslagcapaciteit.

Design

Toen ik de tablet voor het eerst in mijn handen kreeg was mijn eerste gedachte: Zo, dit is groot! Logisch, een 12,2” beeldscherm maakt een tablet fors. Toch heeft Samsung het apparaat relatief compact weten te houden, met respectabele afmetingen van 295 x 204 x 7,9 millimeter. Met 748 gram is hij wel zwaar en dat merk je, vooral als je hem met één hand vasthoudt. Verder lijkt de tablet een grotere versie van de Note 10.1 (2014), die mijn collega Leon een paar maanden geleden al aan een review onderworpen heeft. De Note Pro 12.2 ziet er luxe uit, al is het wel een beetje ‘schijn bedriegt’. De omlijsting van de tablet lijkt van aluminium te zijn maar is in werkelijkheid van plastic gemaakt en ook de S-pen is volledig van plastic, al lijkt hij een aluminium bovenkant te hebben. De achterkant van de tablet is voorzien van de het inmiddels bekende nep leder (ook te vinden op bijvoorbeeld de Note 3), compleet met nep stiksels.

Samsung Galaxy NotePro 12.2 review (11)

De bouwkwaliteit van het apparaat is echter dik in orde. Kracht uitoefenen op de achterkant veroorzaakt geen verontrustende geluiden, bijvoorbeeld. Ook de tablet proberen te buigen heeft praktisch geen effect, wat je eigenlijk wel mag verwachten als je naar het prijskaartje van de tablet kijkt. Onder het scherm vinden we de fysieke homeknop, met links hiervan de recente apps-knop en aan de achterkant de terugknop. Samsung is één van de weinige spelers op de tablet-markt die vasthoudt aan fysieke knoppen, waar niet iedereen (inclusief ondergetekende) blij mee is. Naar mijn mening hebben on-screen knoppen als grote voordeel dat ze met het scherm meedraaien. Het maakt dus niet uit of je je tablet in horizontaal of verticaal houdt, de knoppen zijn altijd aan de onderkant. Als je deze tablet verticaal houdt zitten de knoppen aan de zijkant, wat voor mij niet logisch werkt. Dit is mijn mening, er zijn ook genoeg mensen die idolaat zijn van deze knoppen-optie.

Scherm en S-pen

Het 12,2” scherm is (natuurlijk) dé blikvanger van deze tablet, en met recht. Het gebruikte Super-PLS paneel (vergelijkbaar met IPS-technologie) is van uitstekende kwaliteit en zorgt voor een juiste kleurweergave, fantastische kijkhoeken en een relatief hoge helderheid. In de volle zon is het scherm een stuk beter leesbaar dan dat van concurrerende tablets, al is het nog steeds niet erg aangenaam. Samsung levert een softwarematige toepassing mee waarmee het mogelijk is de kleurweergave (wat) aan te passen, maar voor mij was dit niet nodig. Ook qua resolutie zit het wel goed; met 2560 bij 1600 pixels ziet het scherm er mooi scherp uit.
Nog even over de grootte van het scherm; 12,2” is zo’n 1,5 keer groter dan een 10,1” paneel, dat scheelt dus wel een hoop. Deze extra ruimte wordt goed benut, bijvoorbeeld als je aan de slag gaat met de S-pen of 4 applicaties naast elkaar draait. Ook bij het lezen van webpagina’s valt op hoeveel ruimte er eigenlijk is.

Samsung Galaxy NotePro 12.2 review (16)

Kenmerkend voor de Note-serie is de aanwezigheid van de S-pen, die je weg kunt stoppen in de behuizing van het product. De NotePro 12.2 is hier geen uitzondering op en vanwege het grote display is het gebruik van deze stylus een waar genot. Het Air Command menu komt tevoorschijn als je de S-pen vlakbij het display houdt en de fysieke knop indrukt. Het is mogelijk om dan bijvoorbeeld een screenshot te maken of tekenen. Deze functies werken verrassend goed in de praktijk. Waar ik de S-pen bij de Note-smartphones lichtelijk overdreven vind, ben ik erachter gekomen dat hij in combinatie met een 12,2” tablet erg fijn werkt. Het grote display is ideaal om op te tekenen, aantekeningen te maken, etc. De stylus zelf voelt goed aan en is eenvoudig uit de behuizing te halen. Samsung levert een paar extra tipjes mee, voor als je huidige setje gaat slijten. Hoe lang dat duurt weet ik niet, dat hangt denk ik voornamelijk af van hoevaak je de S-pen gebruikt en op welke manier.

Samsung Galaxy NotePro 12.2 review (10)

Geluid

Normaal word ik niet zo enthousiast van tablet-speakers, maar de NotePro heeft mij positief verrast. De speakers vind je in de randen van de zijkant, geen verkeerde positie. Door het grote scherm ontstaat er een redelijk stereo-effect en ook het geluid zelf klinkt – voor tabletbegrippen – goed. Een film kijken is geen straf, maar voor meer raad ik je aan de 3,5mm uitgang of Bluetooth (4.0) verbinding te gebruiken. Daar kan namelijk geen tabletspeaker tegenop.

Prestaties

Op papier behoort deze tablet tot de absolute top; de 3GB werkgeheugen en twee quadcore processors (samen een octacore processor) zouden voor een razendsnel apparaat moeten zorgen. Helaas wordt dit niet altijd waargemaakt, wat – denk ik – komt door TouchWiz, Samsung’s softwareschil over Android heen. Applicaties als Facebook, Chrome en Google+ draaien erg soepel, maar bij het swipen tussen homescreens en het unlocken van de tablet treedt wel eens wat lag op. Storend voor de gemiddelde gebruiker; niet echt. Toch hoop ik dat Samsung een eventuele NotePro 12.2 II van een minder zware skin voorziet, dan weet ik zeker dat de lag als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Accu

Een 12,2” display met zo’n hoge resolutie en snelle processor zal wel resulteren in een matige accuduur; zo dacht ik. (Gelukkig) zat ik helemaal fout, want de enorme 9500 mAh accu zorgt bij normaal gebruik voor zo’n 11½ á 12 uur plezier! Bij intensief gebruik gaf de tablet er na 9½ uur de brui aan, wat erg netjes is. Opladen gaat ook relatief snel, dit omdat de tablet voorzien is van een Micro-USB 3.0 poort en Samsung een 5.3V 2A adapter en Micro-USB 3.0 kabel meelevert. Toch duurt het wel een paar uur voordat de accu weer helemaal opgeladen is, maar gezien de capaciteit is dat niet verwonderlijk. Al met al scoort de Galaxy NotePro 12.2 hier 4,5 van de 5 sterren, een 9 dus!

Samsung Galaxy NotePro 12.2 review (15)

Connectiviteit

Qua connectiviteit blinkt de tablet uit; bijna alles aanwezig. Hieronder lees je wat de Galaxy NotePro 12.2 allemaal in huis heeft, en hoe het werkt.

 • Bluetooth 4.0; werkte naar behoren
 • Dual band Wifi 802.a/b/g/n/ax (2.4Ghz en 5Ghz) en Wifi direct; uitstekend
 • GPS en Glonass; snel en accuraat
 • Micro-SD slot (max. 64GB); werkte gewoon goed
 • 3,5mm uitgang; ook dit werkte naar behoren
 • Infraroodpoort; fijne functie die helaas matig werkte (Samsung app crashte vaak)
 • Via Micro-USB 3.0 ondersteuning voor MHL; niet kunnen testen
 • HDMI (gaat via een externe kabel); stabiel en goed
 • Micro-USB 3.0; snel en goed (de nieuwe standaard)

Zoals je ziet is er een hele hoop aanwezig, maar ik vind dat je dat wel mag verwachten voor ruim 700 euro. Er is ook een model dat ook ondersteuning biedt voor 3G- en 4G-netwerken, deze is voor zover mij bekend (nog) niet in Nederland verkrijgbaar.

Samsung Galaxy NotePro 12.2 review (6)

Camera’s

De 2 megapixel camera aan de voorzijde is prima geschikt voor selfies of videochatten, zolang je maar in een goed verlichte ruimte bent. Aan de achterzijde is een 8 megapixel camera te vinden die wordt bijgestaan door een LED-flitser. De gemaakte foto’s zijn qua kwaliteit vergelijkbaar met die van de Nexus 5, prima dus. De camera-applicatie kenmerkt zich door veel mogelijkheden, al zullen die niet voor iedereen even interessant zijn. Want zeg nou zelf; hoe vaak ga je nu de ISO-waarde aanpassen om een goede foto te maken met een 12,2” tablet? Desondanks fijn dat de tablet goede camera’s aan boord heeft, maar nogmaals; gezien het prijspunt van de tablet had ik niet minder verwacht.

Samsung Galaxy NotePro 12.2 review (9)

Software

Deze Samsung-tablet draait op Android 4.4.2 KitKat; op moment van schrijven de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Google-apps als Maps, Gmail en de Play Store zijn aanwezig en dus kun je honderdduizenden gratis en betaalde applicaties downloaden. Samsung levert echter ook een hoop diensten en applicaties mee, waarvan ik er een paar wil uitlichten. Zo krijg je bij aanschaf 6 maanden Netflix cadeau, proefabonnementen op bijvoorbeeld NRC en The New York Times en ook een Microsoft-Office concurrent (Hancom) ontbreekt niet. Leuke (gratis) extra’s. Helaas is er ook genoeg bloatware op de Galaxy NotePro 12.2 te vinden, zoals de officiële Twitter-app, die niet (!) verwijderd kan worden. Ook zijn veel Samsung diensten/apps regelrechte en vaak slechte kopieën van Google services, maar deze kunnen niet verwijderd worden. Zonde van de beschikbare opslagcapaciteit en snelheid. Verder heeft Samsung zo’n beetje alles aangepast wat je aan Android kunt veranderen. Natuurlijk ontbreekt een skin niet, die Samsung de naam ‘Magazine UX’ heeft meegegeven.

Samsung Galaxy NotePro 12.2 review (9)

Twee van de vier startschermen zijn voorzien van deze lay-out, welke het best geïnterpreteerd kan worden als een combinatie van Google Now en Pinterest. Samsung heeft laten weten dat dit niet uitgeschakeld of verwijderd kan worden. Ook het notitificatiecenter, instellingenmenu, overgangen en icoontjes zijn door Samsung onder handen genomen; wat volgens mijn mening helemaal niet nodig is. De skin is kleurrijk, speels, vol drukte en geeft mij het gevoel dat het apparaat constant in de kindermodus staat. Ja, in vergelijking met vorige versies van TouchWiz is het erop vooruit gegaan, maar er is nog een lange weg te gaan.

Samsung Galaxy NotePro 12.2 review (21)

Plus- en minpunten

+ Uitstekende accuduur
+ Beeldscherm en de mogelijkheden met de…
+ …S-pen
+ Connectiviteitsopties
+ Algemene prestaties zijn dik in orde

– TouchWiz
– Duur (€715)

Conclusie

De Samsung Galaxy NotePro 12.2 is een bijzondere tablet. Voorzien van een prachtig scherm, snelle processor, goede accuduur en de kenmerkende S-pen klinkt de NotePro 12.2 als een droomapparaat. Tel hier de nieuwste Android-versie, ongelooflijk veel connectiviteitsopties, prima camera’s en goede speakers bij op en je zou denken dat dit de (Android)-tablet is waar iedereen op gewacht heeft. Na een paar weken met de tablet rondgelopen te hebben kan ik maar twee duidelijke minpunten opnoemen; de hoge prijs en TouchWiz. Met de tablet zelf is echter niets mis en ik ga ervan uit dat de prijs langzaamaan zal dalen. Samsung kennende zal er ongetwijfeld een cashback-actie op touw worden gezet, waardoor de NotePro 12.2 qua prijs een stuk aantrekkelijker zal worden. Wat TouchWiz betreft is dit een eigen mening; wellicht ervaar jij de software-schil juist als erg prettig.

Al met al is de Galaxy Note Pro 12.2 dus een uitstekende tablet, met als grootste concurrent de TabPro 12.2, ook van Samsung. Deze tablet is identiek aan de NotePro 12.2, hij ontbeert alleen de S-pen en is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 800 processor. De tablet gaat voor zo’n €630 euro over de toonbank en is dus €85 goedkoper dan de NotePro 12.2. Is de S-pen dit geld voor jou waard dan is de NotePro 12.2 dé tablet die je zoekt. Is die S-pen niet zo belangrijk voor jou dan kun je beter kijken naar de TabPro 12.2.

Meer informatie

Samsung Galaxy NotePro 12.2 specificaties
Samsung Galaxy NotePro 12.2 prijzen
Samsung Galaxy NotePro 12.2 handleiding
Samsung Galaxy NotePro 12.2 accessoires

Foto’s Samsung Galaxy NotePro 12.2 review

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 12.2 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 2560 x 1600
 • Afmetingen 295 x 204 x 7.9 mm
 • Processor Qualcomm Snapdragon S4 Pro (quad-core)
 • Gewicht 748 gram
 • Opslagruimte 32 / 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Reageer