AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl

| 3 reacties

Samsung Galaxy Note 10.1 review [VIDEO]

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel: Schrijf je eigen review

De Samsung Galaxy Note 10.1 borduurt voort op het grote succes van de originele, kleinere Galaxy Note. Met de meegeleverde stylus lijkt de tablet vooral geschikt te zijn voor creatieve gebruikers. Maar dat betekent niet dat de minder creatieve gebruiker er niets aan heeft. We testen de tablet uitvoerig en schrijven onze bevindingen op, zodat jij kunt zien of de tablet ook geschikt is voor jou.

Behuizing

De plastic behuizing van de Galaxy Note 10.1 oogt stevig en voelt ook stevig aan. Opvallend is dat de tablet volgens mij wat dik oogt, terwijl volgens de specificaties de dikte minder dan 9 millimeter moet bedragen. Je voelt goed dat de tablet niet zwaar is. Hij ligt fijn in je handen en je hebt genoeg grip op de kunststof behuizing.


Een ander aspect is de kleurstelling. We hebben voor deze review getest met een donkergrijze Note 10.1. Wellicht is het een miniem verschil, maar deze grijze kleur heb ik tot nu toe nog niet gezien bij andere tablets. De kleur is donkerder dan de aluminium tablets maar lichter dan de meeste andere donkergrijze tablets. Ik vind deze grijze kleur prettig werken als rand naast het beeldscherm. Overigens kun je ook een witte Galaxy Note 10.1 kopen.

Beeldscherm

Het 10,1 beeldscherm hebben we beoordeeld in vergelijking met andere 10,1-inch Android-tablets met de 1280 x 800 resolutie. Zoals we van Samsung kunnen verwachten is het display wederom van uitstekende kwaliteit. De kleurweergave is extreem helder en de contrasten en moeilijke kleuren zoals felle kleuren en donkere grijstinten komen (bijna letterlijk) goed uit de verf. En dit alles zonder dat het een AMOLED beeldscherm betreft.

Het is wel opmerkelijk te noemen dat Samsung niet heeft gekozen voor een beeldscherm met de mogelijkheid om full hd-beelden weer te geven. Een gemiste kans aangezien de directe concurrentie inmiddels wél, met succes, voor deze stap heeft gekozen. Aan de processor, zoals later zal blijken, kan het in ieder geval niet liggen!

Audio

De speakers van de Galaxy Note 10.1 zijn gepositioneerd naast het schermen en richten naar voren, zoals we ook al zagen in de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) review. De geluidskwaliteit is identiek en zeer goed te noemen.

Je kunt ook bellen met deze tablet, indien je over de 3G-versie beschikt. Ja, zoals met een gewone telefoon. Daarvoor dien je wel gebruik te maken van een headset of de meegeleverde oordopjes. De kwaliteit van de oordopjes is minimaal. Het bellen hebben we niet kunnen testen omdat we over een WiFi-model beschikken.

Prestaties hardware

Subjectief: direct bij het in gebruik nemen van dit exemplaar merkte ik hoe krachtig de Galaxy Note 10.1 is. De power van de quad-core processor (Exynos - 1,4 GHz) in combinatie met maar liefst 2 GB RAM geheugen laat zich gelden. De software loopt soepel, strak en… wat valt er op aan te merken? Een hele hoop, zoals verder uit deze review zal blijken. Echter, aan de processor ligt het niet. Alle standaard features werken uitermate rap.

Objectief: de benchmark resultaten laten eenzelfde resultaat zien. Met recht kan de Samsung Galaxy Note 10.1 zich op dit moment de allersnelste tablet-pc ter wereld noemen!

Browser benchmarks:

Benchmark apps:


Connectiviteit

Helaas is de USB-poort wederom slechts als slave te gebruiken. Hoewel we dit van Samsung en veel andere grote merken inmiddels gewend zijn vinden we dit toch nog steeds een gemiste kans.

Gelukkig beschikt de Note 10.1 over een microSD-slot. Het valt te zeggen dat deze voor mijn gevoel extreem snel werkt. Er kunnen microSD-kaarten in tot 64 GB. Het is ons onbekend of het een SDHC- of SDXC-poort betreft.

De WiFi-Antenne presteert uitstekend, met een prima bereik (het beste tot nu toe dat ik gemeten heb) en een uitstekende downloadsnelheid, zoals je in het resultaat van de test kunt zien.

Als laatste onderdeel binnen connectiviteit van deze review spreken we over de infrarood-camera en bijbhorende afstandsbediening-applicatie (Smart Remote). Stel je niet teveel voor bij deze feature. Na enkele stappen kun je de tablet als afstandsbediening gebruiken voor je televisie. Dit biedt niet zoveel meerwaarde en werkt soms zelfs onhandiger dan de standaard afstandsbediening van je tv. Buiten Noord-Amerika kun je niet gebruik maken van de digitale gids, wat waarschijnlijk wel een meerwaarde zou bieden. Wellicht een leuke optie voor in de toekomst, maar eerlijk is eerlijk, dat weet je bij Samsung nooit.

Accuduur

Het blijft altijd een subjectieve meting zonder een vaste benchmark. Over het algemeen kunnen we stellen dat de accuduur van de Note 10.1 goed is

  • In standby gaat de accu slechts langzaam achteruit. Maak wel gebruik van de door Samsung ingebouwde task killer om accu te besparen;
  • Bij gemiddeld gebruik (regelmatig kort gebruik maken van internet, enkele apps en continue draaien van enkele widgets) presteert de tablet best goed. Ik had verwacht dat de Tegra 3-processor van Nvidia, met een vijfde energiezuinige kern, op dit gebied beter presteert. In de praktijk blijkt dit niet het geval. Bij gemiddeld gebruik kun je de Samsung Galaxy Note 10.1 makkelijk een volle dag gebruiken;
  • Bij zwaar gebruik, zoals het bekijken van video’s of het multitasken merk je dat de quad-core processor, net als bij de concurrentie, stroom vreet. Reken bij extreem gebruik op een uurtje of 4. Het werken met twee vensters naast elkaar, zoals hieronder beschreven, kun je rekenen onder extreem gebruik!

S-Pen & bijbehorende software

De S-Pen is handig te plaatsen achter in de behuizing van de tablet. De locatie aan de onderzijde is prima. De pen is makkelijker te verwijderen. Het is wat lastiger om deze terug te plaatsen, maar dat mag de pret niet drukken. De locatie van de S-Pen is niet belemmerend, zowel bij een verwijderde als bij een geplaatste stylus.

De werking van de S-Pen is ideaal. Het is een zogenaamde actieve pen, met een bijbehorend digitizer beeldscherm. De pen reageert snel, en sommige software herkent wanneer je zacht of hard met de stylus op het beeldscherm drukt. Zo kun je bijvoorbeeld in de grafische applicaties dunne en dikke strepen trekken.

Samsung levert verschillende applicaties gratis bij deze Note-tablet die aangepast zijn voor het gebruik van de S-Pen. Dit zijn:

  • Photoshop Touch
  • S-Note
  • S-Pen
  • S-Planner
De apps functioneren prima tot uitstekend. Het blijft altijd even zoeken hoe je met een touchscreen met stylus het beste en het snelst kunt werken. Heb je dit eenmaal door dan kun je optimaal gebruik maken van de stylus met digitizer.

Software

Android 4.0

Over de stock Android 4.0-onderdelen van de Galaxy Note 10.1 zijn we uitermate tevreden. De software loopt soepel, zolang je alleen de standaard-functionaliteiten gebruikt. De snelheid is voor een Android-tablet ongeëvenaard.

Browser & apps

Ook de stock Android-browser, evenals de door ons geïnstalleerde Chrome browser, werken uitstekend en zeer snel. Dit geldt ook voor de standaard applicaties.

Samsung applicaties

Samsung staat erom bekend veel aanpassingen aan de default Android-software uit te voeren. Bij de Samsung Galaxy Note 10.1 is dat tot in het extreme uitgevoerd. Zo is het hele ontwerp en zijn veel animaties aangepast door Samsung. Naast de standaard Touchwiz interface, die bijvoorbeeld enkele mini-apps (o.a. agenda, MP3-speler, Samsung e-mail app) tevoorschijn kan toveren heeft Samsung veel apps toegevoegd. Het leeuwendeel daarvan is eigenlijk onnodig of werkt niet optimaal. Een goed voorbeeld is de e-mail applicatie, waar je bij aanmelding van bijvoorbeeld je hotmail-account ineens lid bent geworden van een Samsung community. Onnodig en irritant. Helaas zijn noch de TouchWiz interface, nog de Samsung applicaties van de tablet te verwijderen.

Wel weer handig is het Office-alternatief Polaris Office, dat gratis is meegeïnstalleerd.

Mini-apps van Samsung, die je via het pijltje midden in de taakbalk tevoorschijn kunt toveren.

Mini-apps komen niet in de taakbalk voor. Je moet ze individueel verwijderen na gebruik. Inconsequent.

De mini-apps van Samsung blijven altijd op de voorgrond zichtbaar, dus ook voor apps die je op dat moment aan het gebruiken bent. Deze mini-apps zijn wel te verslepen over het beeldscherm, zoals je in een later screenshot ziet. Het verslepen gaat soms schokkerig.

S-Pen applicaties

Wel handig zijn de apps die Samsung heeft voorgeïnstalleerd voor gebruik met de S-Pen. Als je de S-Pen uit de sleuf haalt dan komt automatisch aan de rechterzijde een balk met S-Pen-apps tevoorschijn waaruit je kunt kiezen. Deze automatische verschijning is aan te passen of te verwijderen. Ook kun je er voor kiezen om direct een bepaalde app te openen als

Dubbel scherm

Tablet-pc’s hebben nog altijd moeite, of amper mogelijkheden, om fatsoenlijk te multitasken. Één van de grootste nadelen, wat een groot voordeel van Windows is, is de afwezigheid van een optie om meerdere vensters of meerdere applicaties visueel naast elkaar te kunnen gebruiken. Samsung probeert dit zelf op te lossen, aangezien men een multimedia of productieve tablet wil maken. Sommige applicaties (browser, S-Note, Videospeler, Polaris Office en de Samsung e-mail app) zijn naast elkaar te gebruiken. Je kunt slechts twee apps naast elkaar draaien, en twee dezelfde toepassingen, bijvoorbeeld twee internetbrowsers naast elkaar, is niet mogelijk.

Op het eerste gezicht lijkt Samsung te slagen in de opzet. Een tablet-freak als ik kijkt met grote ogen naar de twee vensters die netjes naast elkaar zijn opgelijnd.

Dat is het eerste gezicht. Bij wat gebruik valt op dat het niet daadwerkelijk ‘multi-screen’ of ‘split-screen’ werken is. Zo kun je niet altijd in één klik werken vanuit app A naar app B. Het lijkt vaak alsof je de andere app eerst moet selecteren voordat je deze kunt gebruiken.

Daarnaast wordt de gebruikersinterface van de apps een stuk slechter. Meerdere tabbladen van de browser zijn amper te lezen. De e-mails in de e-mail-app worden slecht leesbaar en moeilijk te handelen. Ook de software lijkt er soms moeite mee te hebben, met haperingen en soms rare acties als ‘misclicks’ of gestures die niet opgemerkt worden. In combinatie met de mini-apps wordt het gebruik soms een drama.

Twee split-screen applicaties. Zoals je ziet wordt de gebruikersinterface slechter bij het gebruik van twee schermen naast elkaar.

Multi-screen én Mini-apps die altijd op de voorgrond blijven. Het is niet alleen een visuele rotzooi. Ook de software heeft er soms moeite mee…

Samsung Galaxy Note 10.1 review video

Galaxy Note 10.1 pluspunten

  • Degelijke behuizing, dun, lichtgewicht;
  • Uitstekend beeldscherm, hoewel geen HD;
  • Prima audio;
  • Goed-werkende digitale stylus die in de tablet is op te bergen;
  • Bijhorende, voornamelijk grafische- en productie-applicaties.

Galaxy Note 10.1 minpunten

  • Veel onnodige Samsung-apps;
  • Android 4.0 (Android 4.1 update beloofd voor dit jaar);
  • Split-screen werkt maar is niet gebruiksvriendelijk.

Conclusie

Samsung heeft weer een top-tablet in de markt weten te zetten. De Samsung Note 10.1 rima design, uitstekende beeldschermkwaliteit en een superieure power onder de motorkap. Bovendien beschik je over een uitstekende S-Pen met bijbehorende applicaties. Wat wil je nog meer, zou je zeggen?

Een HD-beeldscherm zou ‘marktconform’ zijn geweest. De Samsung-apps brengen over het algemeen meer irritatie en risico’s met zich mee dan dat ze voordelen bieden. Het split-screen-principe oogt leuk maar is in de praktijk net zo irriterend als handig: te weinig beschikbare apps, niet gebruiksvriendelijk en enkele software-bugs die (nog) niet verholpen zijn.

Als laatste de prijs. Deze is aan de hoge kant. 479 euro voor een quad-core tablet met digitale pen en gratis apps klinkt niet veel. Maar besef dat je dan slechts 16 GB hebt en geen HD-scherm. De Acer Iconia Tab A700 bijvoorbeeld heeft vergelijkbare specs maar wel een HD-scherm. En dat voor een adviesprijs van 449 euro voor een 32 GB-variant. En de ASUS Transformer Pad Infinity is wel iets meer dan 100 euro duurder, maar dan heb je wel een 64 GB variant met HD-scherm. Beide concurrenten beschikken dan weer niet over een digitale stylus.

Meer informatie

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Note 10.1 specificaties. Deze Samsung tablet is onder andere te koop bij TabletCenter.nl.

Samsung Note 10.1 test foto’s

3 reacties

  1. Prima review, in lijn met eerder gepresenteerde reviews. Ik begrijp alleen niet dat een eindoordeel 4/5 is terwijl het oordeel voor software, gebruiksgemak, connectiviteit en prijs lager is.
    Als je dit koppelt aan de slechte staat van dienst van Samsung (weer een BELOFTE om een update te leveren) en het feit dat er geen HD scherm wordt geleverd, kan dit moeilijk een aanrader zijn.

    • Goed punt Gerard. Mijn uitgangspunt is de tablet zelf met alle mogelijkheden. De tablet is extreem snel. Stock/default Android werkt perfect. Geen HD-scherm, maar in de categorie 1280×800-schermen uitstekend. De S-Pen is uitstekend (Wacom-kwaliteit) en bijbehorende software prima.

      Dat Samsung haar eigen software toevoegt, die matig is, is onnodig en werkt inderdaad zeer waarschijnlijk vertragend. Maar in principe hoef je hier geen gebruik van te maken. Je kunt gewoon default Android blijven gebruiken, de TouchWiz-zaken negeren, en dan heb je een perfecte snelle Android-tablet met actieve stylus.

      Dat was de redenatie achter de vier uit vijf sterren. Was Samsung’s software goed dan had dit makkelijk kunnen resulteren in 4,5 of 5 sterren!

      Ik moet zeggen, nu ik deze lange review teruglees, dat het inderdaad nogal veel focus is op de nadelen en wellicht te weinig op de voordelen…

  2. Jammer dat de Asus TF700 Infinity niet in de Benchmark zit. Die heeft wel een HD scherm en is qua snelheid gelijk of sneller. Ik heb die nu een maand en ik kan niet meer zonder het toetsenbord. Daar heb je denk ik meer aan dan de stylus.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.