Review: Samsung Galaxy Tab S 10.5

2
82%
82
Zeer goed

Door zijn geringe afmetingen en lage gewicht is hij uitstekend mee te nemen en het sublieme beeldscherm maakt de Tab S een genot om films op te kijken. De accuduur en prestaties zijn prima in orde en de gratis extra's zijn mooi meegenomen. Wel blijf ik mij storen aan de zware skin die Samsung over Android heen legt.

 • Gebruiksvriendelijkheid
  8
 • Prestaties
  8
 • Beeldscherm
  10
 • Geluid
  6
 • Degelijkheid
  10
 • Connectiviteit
  8
 • Software
  7
 • Accuduur
  8
 • Prijs
  9
 • Gebruikers beoordelingen (27 stemmen)
  4.9

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 beschikt over een AMOLED-scherm, vingerafdrukscanner en vlotte specificaties. Verder is hij bijzonder compact en licht en draait hij op Android 4.4 KitKat. Hoe bevalt deze high-end tablet bij dagelijks gebruik, en is hij de prijs van 500 euro waard?

De Samsung Galaxy Tab S-serie bestaat op moment van schrijven uit twee modellen, een 8,4″ exemplaar en deze 10,5″ versie. Mijn collega Leon heeft een paar weken geleden de kleine telg al aan een review onderworpen, deze kun je hier nog eens rustig (terug)-lezen. Ik behandel hier de 10,5″ variant maar omdat de tablets qua hardware (scherm, schermresolutie, software en processor, om iets te noemen) grotendeels gelijk zijn zullen ook de reviews redelijk overeenkomen. Het meest bijzondere aspect van de tablet is zonder twijfel het AMOLED-scherm, maar qua specificaties en design hoeft de Tab S 10.5 zich sowieso nergens voor te schamen. Sterker nog, het is één van de beste Android-tablets die je momenteel kunt kopen. Op papier dan, maar hoe presteert deze 500 euro kostende tablet bij dagelijks gebruik? Lees snel verder om daarachter te komen, of scroll alvast naar beneden voor de conclusie en fotogalerij.

Deze tablet review is uitgevoerd met de bruine Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800) met 16GB opslagruimte, Wifi-only.

Behuizing

‘Zo dun en zo licht!’, dat waren mijn eerste woorden toen ik de tablet uit de doos haalde. Met slechts 465 gram is de 10,5″ Tab S één van de lichtste 10″ tablets op de markt en dat merk je duidelijk in vergelijking met de concurrentie. Het relatief lage gewicht zorgt ervoor dat hij beter en langer te bedienen is met één hand, al is en blijft het niet ideaal en ga je het na een tijdje toch merken aan je pols. Het beperkte gewicht komt naar mijn mening pas echt goed tot zijn recht als je de tablet meeneemt. Op weg naar een afspraak is hij geen zware last in mijn rugzak, bijvoorbeeld. Ook de compacte afmetingen maken de Tab S 10.5 een ideale reispartner, zo is hij maar 6,6 millimeter dik (of dun).

Vooralsnog is de tablet in twee kleuren verkrijgbaar, namelijk donkerbruin met gouden accenten en wit met gouden accenten. Zelf ben ik niet echt over die gouden details te spreken, het doet de tablet wat kitscherig overkomen. De achterzijde van de Tab S 10.5 is van hetzelfde materiaal gemaakt als wat we op de Galaxy S5 tegenkomen. De meningen over de looks en feels van dit materiaal zijn verdeeld, zelf vind ik het volstaan. Het biedt redelijk veel grip, is ongevoelig voor vingerafdrukken maar doet naar mijn mening niet vermoeden dat we het over een 500 euro kostende tablet hebben. De achterzijde huisvest een camera, flitser, Samsung-logo, een sticker met informatie over de tablet en de gebruikelijke aanwijzingen dat ik het product niet in de vuilnisbak mag gooien. Aan de onderzijde vind je twee rondjes, deze zijn bedoeld om de magnetische hoes te bevestigen. Deze hoes heb ik niet getest, ik zal daar dan ook verder geen woorden aan wijden. De gebruikelijke aansluitingen en knoppen zitten verspreid over de zij-, boven- en onderkant van het device. Meer informatie over de connectiviteitsopties lees je verderop in deze review. Ook deze Samsung-tablet is voorzien van off-screen knoppen, namelijk een fysieke homeknop (hier zit ook de vingerafdrukscanner in verwerkt) en een capacitieve terug- en recente apps knop.

Het geheel voelt stevig aan en biedt - zoals eerder gezegd - voordelen door het geringe gewicht en compacte afmetingen. Over de gouden accenten ben ik niet erg te spreken, maar aangezien de kleur helemaal hip is momenteel is het geen vreemde beslissing om de tablet (gedeeltelijk) in deze kleur uit te brengen.

Beeldscherm

Het grootste USP (unique selling point) van de Samsung Galaxy Tab S serie is ongetwijfeld het Super AMOLED-scherm.
Meer informatie over wat AMOLED precies is en waarom wij er zo mal van zijn vind je in dit uitgebreide artikel.

Het scherm stelt niet teleur, integendeel. Het is zonder twijfel het beste en mooiste scherm dat ik ooit in een tablet heb gezien, wat de reden is dat de Tab S 10.5 hier 5 van de 5 punten scoort, een 10 dus! Kleuren spatten van het scherm af, zelfs met de helderheid op een laag niveau is alles prima leesbaar en - zoals Leon ook noemt in zijn review - is dit type scherm veel fijner voor je ogen als je langere tijd content aan het lezen bent. Het scherm is rustig en indrukwekkend tegelijk en ook de kijkhoeken zijn uitstekend te noemen. Met 2560 bij 1600 pixels is het 10,5″ display haarscherp en alles bij elkaar opgeteld ben ik uitermate tevreden.

Geluid

De Tab S 10.5 beschikt over twee speakers die in de linker- en rechterzijkant te vinden zijn. Door de grootte van de tablet ontstaat er bij het afspelen van geluid een redelijk stereo-effect, al zijn de tonen niet zo indrukwekkend. Lage tonen ontbreken nogal en wanneer het volume omhoog gaat gaat de algemene ervaring naar beneden. Gelukkig beschikt de tablet over een 3,5mm aansluiting en Bluetooth 4.0 dus voor serieuze toepassingen kun je die inschakelen. Hoger dan een zesje kom ik hier niet.

Prestaties

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 draait op een octacore processor (twee quadcore’s, geklokt op 1,3Ghz en 1,9Ghz) die wordt bijgestaan door 3GB werkgeheugen, ook wel RAM genoemd.

Onderstaande benchmarks laten zien dat de prestaties van de tablet prima zijn, hij draait overal mee in de top. Helemaal bovenaan vinden we hem echter niet, wat ongetwijfeld te wijten is aan het hogeresolutie scherm en zware softwareskin (waarover later meer). Dit merk ik ook in de praktijk, de Tab S 10.5 is algemeen lekker snel maar hapert op de een of andere manier soms bij de meest normale taken. De gemiddelde gebruiker zal prima tevreden zijn over de snelheid van deze tablet, maar deze octacore processor is zonder TouchWiz tot meer in staat.

Tip van de redactie: schakel onnodige Samsung-apps uit om de tablet wat sneller te maken. Lees er hier meer over.

Dit zijn de benchmarks die we draaiden met de Samsung Galaxy Tab S 10.5:

Connectiviteit

Qua aansluitingen en draadloze mogelijkheden hebben we bijna niks te klagen. De Tab S 10.5 is - op twee dingen na - voorzien van alles wat we op een high-end tablet verwachten en scoort hier dan ook 4 van de 5 sterren. Benieuwd naar alle connectiviteitsopties van de tablet? Omdat het er zoveel zijn heb ik ze hieronder geplaatst met mijn ervaringen erachter. De twee zaken die ik mis op deze tablet zijn NFC (Near Field Communication) en ondersteuning voor draadloos opladen.

 • Wifi: Werkt naar behoren
 • Bluetooth 4.0: Goed en stabiel
 • Infrarood: Niet kunnen testen
 • Micro-SD slot (max. 128GB): De tablet gaat goed om met mijn kaartje van 32GB
 • 3,5 mm aansluiting: Werkt naar behoren
 • Micro-USB 2.0 (met MHL ondersteuning): MHL niet getest, Micro-USB werkt naar behoren
 • Wifi Direct: Prima
 • Glonass en GPS: Snel en accuraat

Camera’s

De camera’s van de Samsung Galaxy Tab S 10.5 zijn dusdanig indrukwekkend dat ik ze hier even wil bespreken. Aan de achterzijde vind je een 8 megapixel exemplaar, deze wordt bijgestaan door een flitser. Een 2,1 megapixel webcam laat je de nodige selfies en videogesprekken maken/voeren. De drie foto’s die je hieronder vindt (gemaakt met de camera aan de achterzijde) zijn van dusdanige kwaliteit dat ik kan zeggen dat de Tab S 10.5 de beste camera’s heeft die ik ooit in een tablet heb gezien. Ook de camera aan de voorzijde neemt goede foto’s, zeker bij voldoende daglicht. Nu weet ik niet hoe vaak je foto’s maakt met een tablet van dit formaat, maar gezien de prijs is het goed om te weten dat ook dit soort zaken in orde zijn. Vind jij goede camera’s een vereiste als je een tablet gaat aanschaffen?

Accuduur

De 7900 mAh accu in de tablet moet volgens Samsung voor maximaal 9 uur surfplezier zorgen. In theorie een hele werkdag dus, voldoende voor de meeste mensen. In de praktijk gaf de Tab S 10.5 er na ongeveer 8 uur gebruik de brui aan, dit bij ‘normaal’ gebruik. Verbond ik mijn Bluetooth toetsenbord met de tablet en ging ik een paar uur tikken dan ging de procententeller snel omlaag. Ook bij het kijken van films met de helderheid op 50% slurpt de tablet relatief veel stroom en zoals bij veel mobiele apparaten is het spelen van (zware) games helemaal een belasting voor de accu. De meeste mensen zullen echter een dag vooruit kunnen met de tablet en mocht je dat niet lukken dan biedt Samsung hulp in de vorm van twee energiebesparende standen. Deze verlagen de prestaties van de tablet wat maar zorgen merkbaar voor een langere werktijd.

Vingerafdrukscanner

Samsung heeft de Tab S modellen voorzien van een vingerafdrukscanner, deze is in de fysieke thuisknop ingebouwd. Dit werkt goed en ook de gebruiksvriendelijkheid scoort punten. Voor mij is het geen belangrijke functie maar ik kan mij voorstellen dat er genoeg mensen zijn die het een interessante feature vinden.

Software en extra’s

De softwareschil (ook wel ‘skin’ genoemd) die Samsung op haar mobiele apparaten blijft een interessant punt om te bespreken. Enerzijds zijn er mensen die de skin roemen om zijn extra functies, gebruiksvriendelijkheid en uiterlijk, anderzijds zijn er genoeg mensen die al die toevoegingen helemaal niks vinden en vanille Android willen. Zelf hang ik wat tussen deze twee groepen in. Samsung’s skin brengt inderdaad interessante mogelijkheden die we op geen enkele andere Android-tablet tegenkomen, bijvoorbeeld het multivenster menu. Dit werkt uitstekend en is op bepaalde momenten erg handig. Anderzijds brengt Touchwiz (zo heet de skin) veel extra bloatware (voorgeïnstalleerde applicaties die de gebruiker niet kan verwijderen), onnodige aanpassingen en slokt hij een hoop ruimte op, namelijk 4,4 GB van de 16 GB interne opslagcapaciteit. Leon zei het al in zijn review van de 8,4″ versie, vanille Android is slechts 0,5 GB groot.

Touchwiz is kleurrijk en totaal anders dan vanille Android. Wat je ervan vindt moet je zelf weten, zelf vind ik dat er nog een boel te verbeteren valt.

Nog even over de extra’s; hieronder een citaat uit Leon’s review.

Ook dit keer biedt Samsung bij deze high-end tablet een reeks aan leuke proefversies van diensten aan. Zo krijg je 3 maanden gratis Deezer (een Spotify alternatief), 2 jaar gratis 50 GB Dropbox cloudopslag, 12 maanden premium abonnement Evernote en één gratis Kindle boek per maand cadeau.

Hier wil ik nog twee applicaties aan toevoegen, namelijk Pocket (6 maanden Premium cadeau) en Netflix (6 maanden gratis abonnement). Tevens heeft Samsung momenteel een actie lopen, bij aanschaf van een Tab S 8.4 of 10.5 krijg je een 64GB Micro-SD kaart cadeau. Meer informatie over deze actie vind je hier.

Plus- en minpunten

+ Fantastisch beeldscherm
+ Vingerafdrukscanner
+ Connectiviteitsopties
+ Goede accuduur
+ Gratis extra’s
+ Compact en licht…

- … met gouden accenten
- Touchwiz

Conclusie

De Samsung Galaxy Tab S modellen zijn zonder twijfel de beste tablets die het bedrijf ooit gemaakt heeft. Ze beschikken over uitmuntende specificaties, een fantastisch beeldscherm, en dat alles verpakt in een compact en licht pakketje. Om het even specifiek over het 10,5″ model te hebben, ik heb hem de afgelopen weken met veel plezier gebruikt. Door zijn geringe afmetingen en lage gewicht is hij uitstekend mee te nemen en het sublieme beeldscherm maakt de Tab S een genot om films op te kijken. De accuduur en prestaties zijn prima in orde en de gratis extra’s - zoals 6 maanden Netflix en 3 maanden Deezer Premium - zijn mooi meegenomen. Wel blijf ik mij storen aan de zware skin die Samsung over Android heenlegt en ook het vasthouden aan de off-screen knoppen kan mij niet bekoren. Wel ben ik blij dat er in ieder geval gebruik is gemaakt van de fysieke homeknop door er een vingerafdrukscanner in te bouwen, welke ik overigens niet vaak gebruikt heb. Niet dat het slecht werkt, maar voor mij is het (vooralsnog) niet meer dan een gimmick. Natuurlijk zijn er genoeg mensen voor wie dit juist een unique selling point is, meningen verschillen. Zo ook over de gouden accenten, zelf vind ik het wat kitscherig maar een ander zal het weer gaaf vinden.

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 is niet voor iedereen de beste keus, maar dat het één van de beste tablets is die je kunt kopen is duidelijk. Samsung heeft de lat erg hoog gelegd en we zijn benieuwd hoe de concurrentie hier mee omgaat springen.

[kk kkid=’2148677′ number=’3′]

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 10.5 prijzen.

Alle Samsung Galaxy Tab S 10.5 review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 10.5 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 2560 x 1600
 • Afmetingen 247.3 x 177.3 x 6.6 mm
 • Processor Samsung Exynos (octa-core)
 • Gewicht 465 gram
 • Opslagruimte 16 / 32
 • Alle specificaties

Over de auteur

2 reacties

 1. Ik heb de nieuwe Tab S enkele weken in bezit. Vandaag heb ik voor het eerst een presentatie (Powerpoint 2010) op de Tab afgespeelt met de Hshow 2014 Viewer (onderdeel van Hancom Office). Ik wist niet wat ik zag, alle animaties werken gewoon! Ook een ingebed filmpje (wmv) wordt zonder problemen afgespeeld. Ik ben onder de indruk van deze prestatie van de Tab S. In een woord: geweldig!

 2. Ik heb de tab s pro. toen ik mijn gmail account hier op zette nam hij alles over wat er op mijn telefoon stond ,geweldig . Ik heb er een paar apps op gezet maar hij geeft nu al aan dat het geheugen vol is.
  Ik heb er een sd kaart in zitten van 32 gb ,is het mogelijk dat als ik wat wil downloaden dat ie het gelijk op de sd kaart zet ??

Reageer