Review: Leitz Multicharger XL

0

In deze review bespreek ik de Leitz Complete Multicharger XL, een station dat tot drie smartphones en een tablet tegelijkertijd kan opladen. Daarnaast beschikt hij over enkele features, bijvoorbeeld een speciale presentatiestand voor de tablet. De accessoire kost zo’n 75 euro en in deze review lees je mijn bevindingen.

In de doos

Na het uitpakken tref je verschillende zaken aan. Allereerst het oplaadstation zelf, inclusief een garantiekaart en uitgebreide handleiding. De oplader bestaat uit twee delen, en is vergelijkbaar met die van een laptop. Ook drie kleine Micro-USB naar USB kabeltjes ontbreken niet, een leuke extra. Wel ben ik van mening dat Leitz beter had kunnen kiezen voor één Micro-USB, één 30-pins Apple en één Lightning-kabel.

achterkant

uitgepakt

Het oplaadstation

De Multicharger XL is verkrijgbaar in twee kleuren; zwart en wit. Beide modellen hebben de groene accenten, iets waar niet iedereen even blij mee zal zijn. De afmetingen van het station zijn 265 bij 86 bij 249 millimeter, hij weegt ongeveer een kilo. Klinkt grof, maar dat valt wel mee. Het gewicht is ook nodig om ervoor te zorgen dat hij niet omvalt als je een tablet in de standaard zet. Het oplaadstation heeft bij mij op mijn kastje gestaan en ik heb geen last ondervonden van de afmetingen of het gewicht. Het product is gemaakt van plastic, met aan de bovenzijde (het plateau waar de smartphones op geplaatst dienen te worden) een afwerking die hetzelfde voelt als de achterkant van de Nexus 7 (2013). Dit voelt prima aan, maar is in lichte mate gevoelig voor vingerafdrukken en trekt relatief veel stof aan. De enige poespas op het station is de merknaam Leitz, klein rechtsonder. De onderzijde telt vijf rubberen voetjes, deze zorgen ervoor dat het station nauwelijks schuift.

De ingebouwde standaard kun je naar voren schuiven, zo wordt het mogelijk om een tablet te plaatsen in een stand die geschikt is voor het bekijken van video’s of het laten zien van een presentatie. Dit werkt naar behoren en ik vind het een mooie toevoeging. Trek je de kap omhoog, dan zie je aan de bovenzijde 4 felgroene haspels. De (meegeleverde of eigen) kabels kun je hierom bevestigen en via de onderzijde gaat de aansluiting het plateau op. De haspels zijn eenvoudig los te klikken en functioneren goed. Het enige zichtbare onderdeel van de kabel is de aansluiting, wat wel zo netjes staat. Toestellen die de oplaadaansluiting aan de onderzijde hebben zijn uitermate geschikt om via deze manier op te laden, met als voorbeeld de iPhone.20141117_041829

Mijn grootste minpunt aan het oplaadstation is dat het smartphonedeel specifiek ontworpen is voor toestellen met de oplaadaansluiting aan de onderzijde. Heeft je telefoon de aansluiting aan bijvoorbeeld de zijkant of bovenzijde, dan moet je hem in vreemde hoeken plaatsen en de kabel uitrekken. Dit ervoer ik bijvoorbeeld met de Sony Xperia Z3 Compact, die de Micro-USB aansluiting aan de linkerbovenzijde heeft. Ik moest het toestel dus schuin neerleggen, waardoor er één telefoon minder op het plateau geplaatst kon worden. Het ziet er niet uit en het werkt ook niet, erg jammer. Navraag bij Leitz leert mij dat het bedrijf voor deze constructie gekozen heeft omdat de meeste smartphones de oplaadaansluiting aan de onderzijde hebben. Mocht je telefoon dit niet hebben, dan zou ik goed nadenken of dit wel het product voor jou is. Afijn, het plateau biedt ruimte aan drie smartphones met een schermgrootte tot ongeveer 5,5″, zo is mijn ervaring.
Tablets passen niet, dit omdat aan de onderzijde twee balkjes zitten die het plateau in drieën verdelen. Je tablet kun je opladen in het dock aan de achterzijde, waar via de onderkant een kabel naartoe wordt geleid. Voor tablets met de oplaadaansluiting aan de onderzijde (bijvoorbeeld de iPad), werkt dit uitstekend. Modellen die de aansluiting aan de zijkant hebben (bijvoorbeeld de ASUS MeMo Pad 10), zijn daar niet voor ontworpen, dus moet je de kabel naar de zijkant dirigeren. Dit is niet ideaal en het staat ook wat minder mooi, maar het werkt.

3

Plus- en minpunten

+ Uitstekende behuizing
+ Geïntegreerde tabletstandaard
+ Oplaadmogelijkheid werkt goed en ziet er mooi uit
+ 3 jaar garantie

– Ontworpen voor apparaten met een oplaadaansluiting aan de onderzijde
– Relatief duur

Conclusie

Het oplaadstation is een interessant uitgevoerd product dat goed in elkaar zit. De bouwkwaliteit is prima en het ontwerp telt enkele handige features. De geïntegreerde haspels zorgen ervoor dat de opladers netjes blijven zitten, ook daar zit het probleem niet. Het nadeel van deze Multicharger XL zit in het feit dat er wordt uitgegaan van apparaten met een oplaadaansluiting aan de onderzijde. Hebben jouw toestellen dat, dan is deze Multicharger XL zeker het overwegen waard. Maar vallen jouw devices buiten de boot, dan raad ik je aan om verder te zoeken. De Multicharger XL kost zo’n 75 euro. Wat vind jij van deze accessoire?

Leitz Multicharger XL review foto’s

Share.

Over de auteur

Reageer