Review: HP Envy x2 (13″)

0
7.4 Goed
 • Ontwerp en behuizing 7
 • Scherm 7,5
 • Geluid 9
 • Prestaties 7,5
 • Accu 8
 • Connectiviteit 7
 • Software 6,5
 • Toetsenbord-cover 8,5
 • Gebruikers beoordelingen (1 stemmen) 2.8

De HP Envy x2 is een 13,3″ tablet met toetsenbord-cover en draait op Windows 8.1. Prima specificaties en een prijskaartje van 799 euro maken het apparaat meer een hybride laptop dan een gewone tablet en in deze review lees je hoe dat uitpakt.

Specificaties

 • 13,3″ scherm (1920 bij 1080 pixels, Full-HD)
 • Intel Core M (5Y10 geklokt op 2.0 Ghz)
 • 4GB werkgeheugen (RAM)
 • 128GB opslagcapaciteit, uitbreidbaar via Micro-SD
 • 33Wh Lithium Polymer accu (niet verwisselbaar)
 • HDMI, 2x USB 3.0, GPS, Wifi, Bluetooth
 • Windows 8.1
 • Stereo frontspeakers met Beats-technologie
 • Meegeleverde toetsenbord-cover

Deze tablet review is uitgevoerd met een HP Envy x2 13 voorzien van bovenstaande specificaties en meegeleverde toetsenbord-cover.

Ontwerp en behuizing

Een 13,3″ tablet is groot, daar kunnen we niet omheen. HP heeft ook niet echt zijn best gedaan om hem redelijk compact te maken, gezien de grote zwarte randen rondom het scherm en de speakers aan de zijkanten. De onderzijde bevat verder een touchgevoelige Windows-knop, het HP-logo en een webcam. De zijkanten huisvesten naast de volumeknoppen diverse aansluitingen, waarover later meer. De bovenkant is voorzien van de aan- en uitknop en aan de onderkant vind je drie magnetische connectoren voor de toetsenbord-cover. Ook aan de achterzijde is HP’s logo aanwezig, net als een Intel-sticker. Opvallend is de ingebouwde kickstand die we kennen van de Surface-tablets van Microsoft. Hij doet zijn werk naar behoren en laat je de tablet in allerlei verschillende standen zetten, al voelt het mechanisme wat minder ‘luxe’ aan dan bij de Surface Pro 3. Desalniettemin is het een fijne toevoeging. De tablet is gemaakt uit één stuk aluminium en voelt bijzonder robuust aan. Wel is hij een stuk dikker en zwaarder dan de gemiddelde tablet, wat hem minder geschikt maakt om ‘even mee te nemen’. Het apparaat met één hand bedienen is al helemaal onmogelijk, al zal dat niet als een verrassing komen. Na twee weken testen, zie ik de Envy x2 meer als een laptop dan een tablet, wat mede komt door het meegeleverde toetsenbord dat later in deze review aan bod komt.

HP Envy x2 (13,3) tablet review (19)

Scherm

Het scherm van de HP Envy x2 meet 13,3″ en dat is een stuk groter dan ik van een tablet gewend ben. De resolutie van 1920 bij 1080 pixels (Full-HD) is op een laptop van dit formaat prima, maar op dit apparaat viel het soms wat tegen. Als je dicht op het display zit, kan de scherpte soms wat tegenvallen. Niet dat je bij dagelijks gebruik pixels kunt tellen, dat zeker niet, maar als je de Envy x2 regelmatig als tablet gebruikt, kan het zeker opvallen. Bij het gebruik als laptop zit je wat verder van het scherm af, dan valt het ook minder op. De kijkhoeken, kleuren en het contrast zijn goed te noemen, wat te danken is aan de aanwezigheid van het IPS-paneel. Het display is voorzien van een (Wacom) digitizer, iets wat we vaker zien bij duurdere Windows-tablets. Je kunt dus een drukgevoelige pen gebruiken, al dien je deze wel zelf aan te schaffen. Ik geef de Envy x2 op dit vlak een ruime voldoende.

Geluid

Aan de voorzijde van de tablet zijn links en rechts van het display speakers geplaatst. Deze meten beiden 16,5 centimeter in lengte en zijn bijna twee centimeter breed, flinke exemplaren dus. Ze zijn voorzien van Beats (by Dr. Dre) technologie en hebben mij positief verrast qua kwaliteit. Hoge tonen klinken naar tablet/laptopbegrippen erg goed en ook de midden tonen mogen er wezen. Zoals bij bijna alle tablets ontbreken de lage tonen wat, maar slecht wil ik het zeker niet noemen. Eventueel kun je natuurlijk ook nog de 3,5 mm aansluiting of Bluetooth-verbinding gebruiken. De tablet scoort op dit punt een mooie 9!

HP Envy x2 (13,3) tablet review (17)

Prestaties

De tablet is voorzien van een Intel Core M 5Y10 processor die draait op 2.0Ghz. Er is 4GB werkgeheugen (RAM) aanwezig, wat samen resulteert in een zeer soepel draaiende machine die vrijwel nergens hapert of zaken dient te laden. Browsen, casuel spelletjes, het afspelen van Full-HD: alles gaat snel en zonder problemen. Voor zaken als intensieve videobewerking of zware games is de Envy x2 waarschijnlijk niet het ideale apparaat, maar de gemiddelde gebruiker heeft een snel beestje in handen. Op onderstaande benchmarks kun je zien dat de tablet hoger scoort dan de middenmoot, maar niet kan tippen aan high-end apparaten als de Microsoft Surface 3.

Accu

De HP Envy x2 13 is voorzien van een 33Wh Lithium Polymer accu, welke niet verwisselbaar is. Opladen doet de tablet alleen via een speciale HP-stekker die zo voor laptopadapter door het leven kan gaan. Iedereen gebruikt het apparaat op een andere manier met verschillende instellingen, dus een indicatie qua tijd geven, vind ik lastig. Zelf gebruik ik de tablet op wisselende momenten, soms een dag helemaal niet en op een regenachtige middag kijk ik juist drie films achter elkaar. Ik denk dat de tablet op een volle lading zo’n acht uur meegaat, wat je nog wat kunt verlengen als je zaken als de helderheid aanpakt. Ik vind het in ieder geval een nette score, jij?

Connectiviteit

De tablet beschikt over twee USB 3.0 poorten, een HDMI-poort, Micro-SD slot en gecombineerde koptelefoon- en microfoonaansluiting. Ook een aansluiting voor de oplader is aanwezig. Qua draadloze verbindingen noem ik Wifi Dual-Band 802.11/a/b/g/n, Bluetooth 4.0 en GPS. De basiszaken dus, verder geen opvallende extra’s, wat resulteert in een zeven als cijfer.

HP Envy x2 (13,3) tablet review (9)

Software

Draaiend op - een nagenoeg kale versie van - Windows 8.1 is de Envy x2 in feite een echte laptop. Je hebt de beschikking over de Metro (tegeltjes)-interface en het vertrouwde bureaublad. Deze zijn - mede door het grote scherm - uitstekend te gebruiken en ook over Windows 8 zelf ben ik tevreden, al loopt het appaanbod nog steeds (mijlen)ver achter op iOS en Android. Zoals alle Windows 8-tablets, krijgt ook dit apparaat een update naar Windows 10, dat waarschijnlijk later dit jaar uitkomt.

HP levert zelf enkele applicaties mee die je waarschijnlijk nooit zult gebruiken, maar dat is geen ramp. Waar ik meer mee zit, is dat het anti-virusprogramma McAfee voorgeïnstalleerd is, een ongelooflijk storend programma vind ik zelf. Constant verschijnen er nietszeggende meldingen, wordt er gevraagd of echt niet extra (betaalde) zaken wilt activeren of dien je weer iets te updaten. De standaard anti-virusbescherming in Windows 8 is prima en mocht je meer willen dan kun je zelf allerlei programma’s installeren, maar McAfee meeleveren is in mijn ogen gewoon - irritante - reclame. Er wordt overigens ook een proefversie van Office meegeleverd, dus mocht je onbeperkt gebruik willen maken van het complete Office-pakket, dan dien je daar voor te betalen.

Toetsenbord-cover

De tablet wordt geleverd met een toetsenbord-cover, wat nog eens benadrukt dat het apparaat meer als laptop dan als tablet moet fungeren. De cover is relatief zwaar en voelt zeer degelijk aan,  bijvoorbeeld omdat hij nauwelijks te buigen is. Het oppervlak is gemaakt van een soort nepleder, terwijl de onderzijde van stof is. Het toetsenbord zelf is - vanwege het 13,3″ scherm - lekker ruim en doet qua grootte nauwelijks onder voor een 13″ Macbook Pro toetsenbord. Naast de QWERTY-toetsen vind je ook speciale toetsen om de tablet deels te bedienen, o.a. door het geluid te regelen of de helderheid van het display in te stellen. De toetsen zijn voorzien van optionele achtergrondverlichting, deze is in te schakelen via de F5-knop en werkt heel aardig. De toetsen tikken lekker weg, al voelen en horen ze wat plastiek aan in vergelijking met toetsen van laptops in deze prijsklasse.
Het touchpad is groter dan bij laptops en is lekker glad, waardoor hij prima te gebruiken is. De verbinding met de tablet wordt gemaakt via Bluetooth. Met drie magneten zit de cover aan de tablet bevestigd, al moet je je hier niet teveel van voorstellen. Als het geheel in laptopstand op je bureau gebruikt, gaat het goed, maar de magneten hebben te weinig kracht om de cover vast te houden als je de tablet in de lucht houdt. De cover is helaas niet voorzien van extra’s als een USB-poort of externe accu. Opladen doet hij via de tablet. Aangezien de cover ‘gratis’ wordt meegeleverd bij de tablet en hij goed bevalt, ben ik erg tevreden.

HP Envy x2 (13,3) review

Plus- en minpunten

+ Meegeleverde - goede - toetsenbord-cover
+ Accuduur
+ Geluidskwaliteit
+ Basiszaken als het scherm en de prestaties zijn prima

+/- Meer een laptop dan een tablet

- Voorgeïnstalleerde software is storend

Conclusie

De HP Envy 13 x2 wordt als een convertible aangeprezen en daar kan ik mij goed in vinden. Het is namelijk geen tablet die veel van jullie zouden aanschaffen. Nee, de Envy x2 is door zijn grote scherm, meegeleverde toetsenbord cover en volwassen specificaties een hybride tablet die je voornamelijk als laptop zult gebruiken. Ik ben tevreden over punten als het display, de prestaties en de accuduur, maar echt onderscheiden van de - moordende - concurrentie doet hij zich niet. De HP Envy x2 is een goed apparaat, maar voor 799 euro zijn er ook genoeg prima alternatieven.

[kk kkid=’2364565′ number=’3′]

Foto’s HP Envy x2 review

Share.

Over de auteur

Reageer