ASUS Eee Pad Slider Review [VIDEO]

3

De Eee Pad Slider is ASUS’ nieuwe wapen in de strijd. Na de revolutionaire Eee Pad Transformer heeft het Taiwanese bedrijf een nieuw hybride apparaat ontwikkeld. Wederom weten ze ons te verrassen met een nog niet eerder vertoonde methode om een toetsenbord te verwerken in de tablet. In deze review vind je een verslag van onze ervaringen met de Eee Pad Slider. Ook vind je een video van deze Slider tablet review.

Design

De Slider van ASUS is relatief groot voor een 10-inch tablet. De randen naast het scherm zijn breed, zeker aan de twee korte zijden. Aan deze zijden is de rand lichtelijk gebold. De lange zijden zijn kaarsrecht. Vanwege het ‘slide’ systeem is de tablet ook dik, namelijk bijna twee centimeter. Andere 10-inch tablets, zoals die van Samsung en de iPad, zijn minder dan één centimeter dun. Uiteraard is hierdoor de tablet ook zwaarder dan die van de concurrentie.

De voorkant is bij alle modellen van de Slider zwart, wat volgens ons de beste kleur is voor de randen naast het scherm. Voor wat betreft de achterkant kun je kiezen tussen wit en bruin. Wij hebben de witte variant getest in deze tablet review. Let wel op dat de onderkant van de Eee Pad Slider altijd van aluminium is en dus een matte grijze kleur heeft.

 

De zijkanten en de onderkant van de Slider zijn van aluminium. De witte of bruine achterkant is van hard plastic. Het ziet er misschien wat goedkoop uit, maar het voelt wel stevig aan.

ASUS Eee Pad Slider

Design - de slider

Ondanks dat de naam doet vermoeden dat het toetsenbord onder het scherm uitschuift, is dit niet het geval. In de praktijk ‘klapt’ de Slider open door een hefboom mechanisme wat netjes verwerkt is tussen het bovenste gedeelte (beeldscherm) en het onderste gedeelte (toetsenbord).

De Eee Pad Slider klapt open door aan de achterzijde het scherm omhoog te trekken. Dit mechanisme werkt verrassend soepel. Met wat handigheid is de tablet met één hand open te klappen. Ook het dichtklappen gaat soepel. We hebben de indruk dat je de voorzichtig moet zijn met de ‘geopende’ slider, aangezien het geheel dan wat kwetsbaar aanvoelt. De scharnieren zitten los, waardoor het scherm nogal los op het onderstel staat.

Net als bij de Transformer merk je dat ASUS veel aandacht heeft besteed aan de gewichtsverdeling van deze tablet-pc. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de W500 van Acer blijft de Slider altijd in de goede positie staan. Opengeklapt staat de ASUS Slider zeer stabiel. Hij valt niet zomaar om.

Bij het open of dichtschuiven van de Slider blijft de Android software gewoon doordraaien. Sommige apps zien het open of dichtschuiven als een verandering van het scherm, zoals ook het kantelen van het scherm wordt behandeld. Maar over het algemeen is het open en dichtschuiven niet storend voor het draaien van de software.

In de video onder aan deze Slider review zie je hoe het mechanisme werkt.

ASUS Eee Pad Slider

Design - toetsenbord

Het toetsenbord is breed maar niet hoog. De toetsen zijn kleiner dan bij een traditioneel toetsenbord, maar dat is begrijpelijk. Je kunt prima met 10 vingers typen. De toetsen staan ver genoeg uit elkaar om er comfortabel op te werken. Een groot gedeelt van deze review is getypt op de Eee Pad Slider.

Er zijn een aantal toetsen gereserveerd voor Android functies. Er is een home-knop, een terug-knop en een zoek-knop aanwezig.

Er is geen muis of trackpad aanwezig op de ASUS Slider.

Design - aansluitingen

Alle aansluitingen zitten verwerkt in het onderste gedeelte van de tablet, waarin zich ook de accu bevindt. Alle aansluitingen zijn in de gesloten en geopende opstelling goed bereikbaar. De oplaad-poort en de HDMI-poort bevinden zich aan de achterkant van de Slider, waardoor deze niet in de weg zitten. Voor de USB-poort is een grotere uitstulping gecreëerd aan de rechter zijkant. Dit had wat netter gekund, maar het is niet storend.

De power-knop en de volumeknoppen zitten in de linker zijkant van de Eee Pad Slider. Deze knoppen zijn goed te bedienen in dichtgeklapte modus in landscape positie. In portret positie zijn deze knoppen lastiger te bedienen. Ook opengeklapt zijn de knoppen eenvoudig te vinden.

Beeldscherm

Op het beeldscherm hebben we niks aan te merken. We zien dezelfde kwaliteit als bijvoorbeeld bij de Eee Pad Transformer. Dat is een prima kwaliteit, al doet het wel onder voor de schermen die we op de iPad 2 of de Galaxy Tab 10.1. gewend zijn.

Audio

Opvallend is dat de speakers geïntegreerd zitten in de bovenkant van het onderste deel. Opengeklapt zitten de speakers achter het omhoog geschoven scherm. Dichtgeklapt zitten de speakers dus onder het scherm. Een nadeel is dat hierdoor het geluid nooit direct te horen is. Zowel open- als dichtgeklapt is het volume van de speakers te laag. We moesten bij het beluisteren van muziek of het bekijken van video’s op de Slider het volume altijd op de hoogste stand zetten. Het geluid mist lage tonen en klinkt daardoor nogal ‘blikkerig’.

ASUS Eee Pad Slider

Prestaties

De prestaties zijn vergelijkbaar met alle huidige Tegra2 tablets. Daar zitten geen verrassingen. De software draait soepel en ook de meest recente games draaien probleemloos op de slider.

Het multi-tasken binnen Android wordt door het toetsenbord nog gemakkelijker. Daardoor kun je snel werken en nog eenvoudiger schakelen tussen verschillende applicaties. Het is wel even wennen om te schakelen tussen het touchscreen en het toetsenbord. Maar uiteindelijk werk je soepel met de Slider.

Software - Android 3.2.1

De meeste kinderziekten zijn inmiddels uit het Android besturingssysteem. Tijdens het reviewen hebben we de software geüpdate naar Android 3.2.1. Tijdens het testen gedurende enkele dagen zijn we geen bugs tegengekomen. Alleen de YouTube applicatie werkte niet goed bij het veranderen van de positie van het scherm, bijvoorbeeld van portret naar landschap modus. De video’s starten dan telkens opnieuw. Waarschijnlijk is dit een bug in de YouTube applicatie.

Het Honeycomb OS werkt intuïtief en is makkelijk aan te passen naar je persoonlijke voorkeuren. We merken dat meer en meer Android applicaties worden aangepast aan de grotere schermen van tablets.

Verschillende snelle handelingen die je bijvoorbeeld ook met Windows uit kunt voeren, werken ook op de Eee Pad Slider. In onze test hebben we succesvol gebruik gemaakt van kopiëren en plakken, en het selecteren van tekst door middel van de Shift-knop in combinatie met de pijltjestoetsen. Andere functionaliteiten, zoals Alt-Tab voor het schakelen tussen open applicaties, zijn helaas niet mogelijk.

Meer toetsenbord snelkoppelingen vind je in de Eee Pad Slider handleiding.

Software - apps

ASUS levert een aantal eigen softwaretitels mee. Deze titels zagen we ook al eerder op de Eee Pad Transformer. MyNet geeft je de mogelijkheid de op de tablet aanwezige multimedia via DLNA op je thuisnetwerk te delen met andere apparaten. MyCloud geeft je gratis online opslagruimte.

Ook heeft ASUS het Polaris office pakket geïnstalleerd op de Slider. We hebben even met Polaris gewerkt, maar het pakket viel ons tegen. In principe kun je prima simpele bestanden aanmaken en bewerken. Maar juist enkele handige functionaliteiten ontbreken. Zo werken simpele snelkoppelingen van het toetsenbord niet, zoals het selecteren van tekst en het knippen, kopiëren en plakken.

Camera

Over de camera kwaliteit zijn we meestal kort. In het algemeen vinden we dit een onnodige functionaliteit van een tablet en ook de camera van de Slider kan die mening niet veranderen.

Hier vind je twee voorbeeldfoto’s en een voorbeeldvideo van de ASUS Eee Pad Slider.

Conclusie

Tijdens het testen werden we direct enthousiast over de ASUS Eee Pad Slider. Het mechanisme van het open en dichtklappen van de Slider werkt goed, al voelt het soms wat gammel. Het design is goed doordacht en daardoor is het, ondanks de kleine afmetingen, prettig werken op het toestel. De Slider is een genot om mee te werken, zeker als je veel tekst moet verwerken. Het schakelen tussen het aanraakscherm en het toetsenbord is even wennen, maar gaat na een tijdje automatisch. Voor elke veel-gebruikte toepassing heb je snel door welke aansturing daarvoor het beste en het snelste werkt.

Met de Slider heeft ASUS wederom een goede en vernieuwende tablet op de markt gezet. Wanneer je het toetsenbord niet zou gebruiken, dan is de tablet vooral groot en zwaar. Zit je wel op een toetsenbord te wachten dan heb je een perfect mobiel apparaat om onderweg goed te kunnen werken, terwijl je alle tablet-functionaliteiten behoudt.

Pluspunten Eee Pad Slider

  • Opklapbaar scherm
  • Ergonomisch toetsenbord
  • Beeldkwaliteit
  • Multitasking

Minpunten Eee Pad Slider

  • Wat groter, dikker en zwaarder dan ‘standaard’ 10-inch tablets
  • Laag audio-volume vanuit de achterkant van de tablet

Eee Pad Slider video review

Eee Pad Slider video foto’s

Interessante links

Specificaties en foto’s Eee Pad Slider
Eee Pad Slider prijzen vergelijken
Eee Pad Slider handleiding

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal inch
  • Besturingssysteem
  • Schermresolutie x
  • Afmetingen
  • Processor
  • Gewicht gram
  • Opslagruimte
  • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

3 reacties

    • Hoi Everard,

      Via de audio jack kan dat zeker. Dat is een standaard audio output kanaal. Via USB weet ik niet zeker, dat moet dan ondersteund worden, en dat kan ik helaas zo niet zeggen. Wil je via USB de tablet gebruiken als audio drager, die de bestanden via de autoradio afspeelt?

      Groet,
      Leon

  1. Hallo,
    ik speel graag de games op hyves,kan dit ook op een tablet???
    Weet dat je wel kan hyven maar niet altijd kan gamen.
    Krijg hier steeds verschillende reacties over
    zo ja wat moet je dan instaleren??
    gr Marjo

Reageer