Microsoft Surface Pro 2 review: een snelle alleskunner

2

De Microsoft Surface Pro noemden we in de TabletGuide review ‘high-end finesse met minpunten’. Deze week mochten we ontdekken of de opvolger, de Microsoft Surface Pro 2, ook nog minpunten bevat. En of deze Surface Pro 2 nog steeds haar high-end glans heeft behouden. Na het lezen van de komende 1.000 woorden weet je het. Of scrol meteen door richting de samenvatting en de conclusie.

Deze tablet review is gemaakt met en geschreven op de Microsoft Surface Pro 2 met 64 GB opslag, inclusief bijgeleverde stylus en met optionele Touch Cover.

Behuizing

Aan het uiterlijk van de Surface Pro 2 is weinig gewijzigd. De magnesium behuizing is identiek gebleven, net als het design. Wederom kunnen we concluderen dat Microsoft een ideale balans heeft weten te vinden tussen elegantie en functionaliteit. De schuine zijkant oogt professioneel en ligt fijn in de hand, bijvoorbeeld.

Helaas moet geconstateerd worden dat de behuizing wederom wat gevoelig is voor krassen. Je moet voorzichtig met de tablet omspringen wil je geen gebruikerssporen achterlaten. Ons reviewmodel had al enkele flinke krassen en gedurende de tests kwam daar nog een grote kras bij. Zonde van zo’n elegant product.

Wel moeten we, net als bij het vorige model, concluderen dat de Surface Pro 2 dik en zwaar is. De dikte is nog acceptabel en ik ben geen gewicht-fetisjist die vind dat een tablet alsmaar lichter moet worden. Echter, ruim 900 gram voor een 10,6 inch tablet is te gortig voor een uurtje de tablet vasthouden voor het kijken van een filmpje. De tablet boven je macht houden is zelfs niet te doen.

Gelukkig komt daar de tabletstandaard (kickstand) om de hoek kijken. Deze kan voortaan in twee standen geplaatst worden, wat werkelijk een grote vooruitgang is. Niet alleen kan dit als je bijvoorbeeld de tablet gebruikt op een tafel of bureau. Tevens werkt de laagste stand uitstekend op je schoot bijvoorbeeld. Of als je in bed een videotje wilt bekijken. Deze kleine aanpassing biedt enorm meer functionaliteit voor de Surface Pro 2, bleek tijdens de dagelijkse gebruikstests.

Accessoires Surface Pro 2

Normaal worden in een tablet review geen accessoires besproken. Met deze Surface Pro 2 is dat een ander verhaal. Het is zonde om deze Microsoft tablet-pc te kopen zonder accessoires. Zonder perifere producten kun je nooit alles halen uit deze Surface tablet.

Microsoft levert zelf een stylus bij het apparaat, welke kan communiceren met het digitizer-enabled beeldscherm. Erg handig voor grafisch gebruik als je geen muis tot je beschikking hebt. De stylus is met een magneetje aan de tablet te bevestigen aan de koppeling van de adapter. Erg handig. De stylus beschikt ook over een knop (hetzelfde magneetje) waarmee je een muisklik kunt simuleren.

Een toetsenbord is onmisbaar. En dan raden we de Type Cover aan, waar het esthetische voordeel van de Touch Cover bij deze grote tablet wegvalt.

Touch Cover

Ook een muis, het liefst draadloos, is aan te raden, wil je deze Microsoft Surface Pro 2 tot zijn recht laten komen als productiemachine.

Beeldscherm

Bij een lagere helderheid (handig om accu te besparen) is het display in een ruime kijkhoek extreem goed zichtbaar. Ook kan de helderheid enorm opgeschaald worden. Zo fel hebben we zelden een tablet zien schijnen. De kleuren zijn realistisch en vooral de grijstinten komen uitermate netjes naar voren. De full hd resolutie komt perfect naar voren. Dit resulteert in de best haalbare score: 5 uit 5.

Camera’s

Waar we op papier een verbetering terugzien bij de Surface 2 is dat niet doorgevoerd bij de Surface Pro 2. Reden onbekend.

Net als bij de eerste Surface Pro review zijn de camera’s, aan bekde zijde , voornamelijk bedoeld om mee te videochatten. Foto’s maken is mogelijk maar is enorm onhandig. De kwaliteit van de foto’s is, zoals bij bijna elke tablet, matig. Bovengemiddeld in vergelijking met andere tablets, maar het blijft matig. Videochatten is zeer goed mogelijk met nette beelden op bijvoorbeeld Skype. De hoek van de camera’s is ideaal als je de tabletstandaard hebt uitgeklapt.

Audio

De audioprestaties zijn nog steeds prima. De speakers zijn verwerkt in de smalle rand die over de gehele lengte van de tablet een opening biedt.

Het volume kan niet bijzonder hoog worden gezet, wat geen ramp is. Belangrijker is het feit dat de kwaliteit van het geproduceerde geluid buitengewoon goed is. De kwaliteit is te vergelijken met dat van een goede laptop. En voor tabletbegrippen is dat een prima prestatie!

Prestaties

Over de prestaties kunnen we kort zijn. Deze zijn uitzonderlijk. Met gemak worden andere Windows tablets weggevaagd in de benchmarks. Ook in de praktijk vallen de uitzonderlijke prestaties op. Grafische applicaties worden zonder problemen opgestart en gebruikt. Een mooi voorbeeld is het opstarten van de Surface Pro 2, wat binnen 10 seconden gebeurt.

Hoewel de Microsoft Surface Pro 2 gebruik maakt van een vierde generatie Core i5 processor van Intel (in tegenstelling tot een derde generatie in de vorige versie) zijn de prestaties er, blijkt uit de benchmarks en onze ervaringen in de praktijk, niet immens op voorruit gegaan.

Accuduur

Deze nieuwe generatie SoC biedt wel meer op het gebied van accuduur. Waar de eerste Surface Pro bij wat zwaarder gebruik er na een uur of vijf er de brui aan geeft kan deze Surface Pro 2 er makkelijk een uurtje of twee langer tegenaan, blijkt uit de tests gedurende dagelijks gebruik. Met wat tweaks (o.a. een lage schermhelderheid) kun je er net een dagdeel uitpersen met deze Surface Pro 2. In combinatie met de uitmuntende snelheid is dit een unieke prestatie!

Maak je gebruik van de Power Cover (te koop in 2014) dan kun je nóg langer gebruik maken van je Surface Pro 2 tablet.

Connectiviteit

Een van de voordelen van het Windows ecosysteem is de connectiviteit met andere apparaten. Hierdoor is de Surface Pro 2 compatibel met zowat alle perifere apparatuur die gangbaar is in de computermarkt. Een snelle USB-verbinding (helaas maar eentje) is handig en met het microSD-slot kun je bestanden verplaatsen van en naar de Surface tablet, of simpelweg het geheugen van de tablet goedkoop uitbreiden.

Opvallend is ook het bereik en de snelheid van de draadloze internetverbinding. In beide gevallen valt het op in positief opzicht.

GPS is niet aanwezig. Voor de HDMI-poort is een adapter nodig die je zelf moet kopen (o.a. Dixons, Paradigit, MediaMarkt).

Software

Windows Pro 8.1 biedt nieuwe features voor de tabletgebruiker. Maar toch is de update van Windows 8 naar Windows 8.1 (gratis te downloaden) geen grote meerwaarde voor de Surface Pro 2. De meeste activiteit zal waarschijnlijk nog steeds plaatsvinden in de desktop. Dat is immers de reden waarom je de Surface Pro zou kopen in tegenstelling tot een goedkopere Windows RT tablet, lijkt me.

Wel moeten we vaststellen dat het Windows touch-systeem langzaamaan volwassen begint te worden. Steeds meer populaire apps zijn te vinden in de touchomgeving (o.a. Facebook, Twitter, Instagram) en Microsoft’s eigen touch-apps worden snel doorontwikkeld tot ware pareltjes.

Welke omgeving je ook gebruikt, desktop of touch, het blijft hinken op twee benen binnen Windows 8. Microsoft kiest voor de gulden middenweg en laat de keuze aan de gebruiker. Een lastige maar verstandige keuze. Voor de Surface Pro 2 review gebruikten we voor 80 procent de traditionele desktop en maakten we handig gebruik van de touchomgeving op spaarzame ‘verveelmomenten’, bijvoorbeeld voor de tv op de bank of in de avond op bed.

Van de 64 GB opslag (praktisch zo’n 53 GB vrije ruimte) blijft maar ruim 31 GB over.

Plus- en minpunten

+ Elegant en functioneel ontwerp
+ Uitstekend full hd display
+ Digitizer met stylus meegeleverd
+ Enorm goede prestaties
+ Prima accuduur voor zo’n krachtige machine
+ Top connecitviteit met andere apparatuur

- Krasgevoelige behuizing
- Zwaar (> 900 gram)
- Schakelen tussen Windows desktop en touch
- 64 GB opslag nogal weinig voor een Windows 8 Pro tablet
- Hoge prijs

Conclusie

De Microsoft Surface Pro 2 is een wolf in schaapskleren. Het elegante design van de tablet-computer verhult de kracht die in het beestje zit. Een gemiddelde laptop zou jaloers zijn op de prestaties van deze Surface Pro 2 tablet.

Ook op enkele andere essentiële punten scoort de Surface Pro 2 uitmuntend. Het sublieme hd-scherm is op zijn minst net zo goed als bij de vorige versie. Bij hoge en lage schermhelderheid kun je vanuit alle wenselijke kijkhoeken genieten van het heldere en scherpe display. Neem daarbij de sublieme connectiviteit, een van de paradepaardjes van het Windows ecosysteem, de meegeleverde stylus én ingebouwde tabletstandaard en we merken dat we een toptablet in handen hebben.

Toch zijn er genoeg minpuntjes op te merken.

64 GB opslagruimte (de goedkoopste versie) wil je het liefst wat uitbreiden en je bent bijna verplicht om een van de toetsenborden er bij aan te schaffen. Ook een muis is handig om een ware laptopervaring te krijgen. En een licentie van MS Office is niet meegeleverd. Alles bij elkaar wordt het een duur grapje.

Zonder accessoires ben je €889,- kwijt. Wil je wat meer opslagruimte en een toetsenbordje dan ben je rond de 1100 euro kwijt. Voor dat bedrag kun je een hoop andere mooie spullen kopen.

Met de Surface Pro 2 richt Microsoft zich vooral op de zakelijke gebruiker die op zoek is naar een high-end Windows-product in tabletformaat. Ondanks dat die doelgroep niet massaal is weet de Windows-maker zich te presenteren als betrouwbare hardware-fabrikant. Het ontwerp, in combinatie met de prestaties, een meer dan acceptabele accuduur en het hybride model legt de lat enorm hoog voor de concurrentie. Wil je in de buidel tasten voor een sublieme Windows 8 tablet dan ben je bij de Surface Pro 2 aan het juiste adres!

Meer informatie

Microsoft Surface Pro 2 specificaties
Microsoft Surface Pro 2 prijzen
Microsoft Surface Pro 2 accessoires

Foto’s Surface Pro 2 review

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 10.6 inch
  • Besturingssysteem Windows 8
  • Schermresolutie 1920 x 1080
  • Afmetingen 275 x 173 x 13.5 mm
  • Processor Intel Core i5 (vierde generatie)
  • Gewicht 903 gram
  • Opslagruimte 128 / 256 / 512 / 64
  • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

2 reacties

Reageer