Logitech Keyboard Folio Mini review: Stevige prijs, maar ook dik verdiend

0

Of de duvel er op zat te broeden. Ik had het ene Logitech toetsenbord nog niet teruggestuurd, of er lag al een volgende klaar. Het Logitech Keyboard Folio Mini lijkt in de eerste indruk een oplossing te bieden op mijn kritiek rond kwetsbaarheid bij gebruik van het identieke broertje, het Ultrathin Keyboard Mini. En de prijs van de twee gadgets is ook nog eens identiek! Waar zitten dan de verschillen…? 

Uiterlijk

Over de kwaliteit van Logitech apparaten hoeven we het niet meer de hebben, ook nu is het dik in orde. Een blauwe canvas hoes, een prima uitgevoerd toetsenbord en een bumper-achtige uitsparing om de iPad Mini in te doen vormen het geheel van de Logitech Keyboard Folio Mini. En dat ziet er prima uit. Voor de iPad Mini is één kleur beschikbaar, donkerblauw van buiten met een muisgrijs toetsenbord met nét geen witte toetsen. In gesloten vorm doet het nog het meest denken aan een donkerblauw boek met een kek wit Logitech labeltje. Zeer stylisch verantwoord als je het mij vraagt. De binnenzijde van deze Folio is uitgevoerd in wit leer, lekker zacht, en daar wil je je dierbare iPad Mini natuurlijk we mee in aanraking brengen. De kleurstelling donkerblauw/wit/grijs maakt de Logitech Keyboard Folio Mini geschikt voor zowel de witte als de zwarte uitvoeringen van de iPad Mini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVouw je de Logitech Keyboard Folio Mini open, dan merk je dat er een scharnierachtige beweging mogelijk is. Als je de scharnierbeweging afmaakt draai je de iPad met bumper en al om en is deze te gebruiken als tablet. Het toetsenbord hangt er dan als het ware onder. Ook bij dit toetsenbord is het mogelijk om met een magnetische verbinding de iPad in landscape vast te zetten aan het toetsenbord. Op die manier verschijnt een klein iPad-netbookje en dat is in combinatie met deze Logitech Keyboard Folio Mini bepaald geen straf, om naar te kijken óf om mee te werken.

Verder valt aan het uiterlijk van het Logitech Keyboard Folio Mini niet veel op. Aan de achterkant zit een klein vierkant gaatje waar de camera achter valt. Bij gebruik binnenshuis wil dit soms een ongewenste schaduw opleveren wat simpel op te lossen valt door een andere hoek te kiezen ten opzichte van het licht. Buitenshuis heeft de Folio geen effect op de cameraprestaties.  Aan de zijkant van het toetsenbord vind je weer een drietal belangrijke functies voor het gebruik van het toetsenbord: de aan/uit knop, de bluetooth knop en de micro-USB poort om het Logitech Keyboard Folio Mini eens in de maand op te laden. Een USB snoertje is meegeleverd, spreekt voor zich natuurlijk.

Gebruik

In vergelijking met het Logitech Ultrathin Keyboard Mini valt op dat het toetsenbord identiek is met gelijkwaardige gebruikskwaliteiten. Fijn in gebruik, ietwat priegelig maar na maximaal een half uurtje werkt het allemaal soepel. Ook hier zijn de sneltoetsen door het wegvallen van de linkerkolom , Ctrl/Caps Lock/Tab, prima verwerkt door combinaties met de fn-toets op de plaats waar je links de Ctrl zou verwachten. Er zijn twee opmerkelijke verschillen waardoor het Logitech Keyboard Folio Mini voor mij aantrekkelijker is dan het Ultrathin broertje.

Het eerste opvallende verschil zijn de gebruikte materialen. Door de canvas buitenkant en lederen binnenlaag ligt het toetsenbord iets hoger op je bureau. Bovendien zit het kekke witte labeltje links onder de spatiebalk, al merk je de aanwezigheid overigens niet of nauwelijks. Het onderscheid zit hem in de folio verbinding: de iPad zit vast aan het toetsenbord. Niet alleen het leer en canvas, ook de bumper waar de iPad in zit geeft naast goede bescherming de indruk dat je iPad een kleine aardbeving allicht overleeft in de Logitech Keyboard Folio Mini. (Al sta ik niet in de rij om dit uit te proberen)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het tweede positieve verschil is de verbinding tussen de bumper en het toetsenbord. De iPad en Logitech Keyboard Folio Mini zitten stevig aan elkaar vast, en zonder magnetisch stripje in verschillende posities te brengen. Achteraf gezien zou dat magnetische stripje van het Ultrathin Keyboard Mini een zwak punt kunnen zijn, de leder/canvas rug van het Keyboard Folio Mini zit stevig aan zowel de bumper als aan het toetsenbord bevestigd.

Welke Logitech past bij jou? Naar mijn oordeel is een van de twee toetsenborden altijd wel een uitkomst. Gebruik je je iPad op elk denkbare plek biedt het Logitech Keyboard Folio Mini iets meer bescherming, ben je vooral op tafel of achter je bureau te vinden met een iPad is de Logitech Ultrathin Keyboard Mini een zeer stijlvolle oplossing. Als je tijdens transport maar een sleeve gebruikt om beschadiging te voorkomen, ik herhaal het nog maar eens.

Ik ben zelf overduidelijk een categorie nummer 1. Ik geef wekelijks een boel presentaties met mijn iPad met de Keynote app. Bovendien is mijn iPad is tegelijkertijd mijn agenda, laptop, iPod, notitieblok, iMessage device, en zelfs mijn telefoon door de ingebouwde 3G en Skype. Door mijn iPad aan te kleden met solide bescherming is deze echt overal en altijd paraat. Met het testen van de Ultrathin Keyboard Mini heb terug moeten grijpen naar een sleeve, waar ik als overduidelijke iPad junkie niet persé gelukkig van werd. Ik moest weer bellen met mijn telefoon! 😉

Pluspunten

  • Serieuze bescherming voor je iPad
  • Kek design, in kleur en gebruikte materialen
  • Landscape setup, ideaal

Minpunten

  • De combi iPad-Folio is ruim twee maal zo dik als de losse iPad
  • Prijs

Oordeel

Ben je vergroeid aan je iPad Mini, koop de Logitech Keyboard Folio Mini. Gebruik je je iPad altijd, behalve onderweg? Koop een Logitech Ultrathin Keyboard Mini. Had ik eigenlijk al verteld dat de hard-plastic toetsen toch wel erg fijn typen?

De Logitech Keyboard Folio Mini is vanaf mei 2013 verkrijgbaar in Nederland voor een prijs van €79,99.

Alle test foto’s

Share.

Over de auteur

Gastredacteur bij Tabletguide.nl. Gadget freak van ‘in de 30’. Het begon ooit met een Commodore 64, vanaf toen was het mis. Inmiddels is zijn iPad Mini zijn grootste kleine vriend tijdens college, vergadering of presentatie. Alle gadgets die daar... Lees meer

Reageer