Lenovo Yoga Tablet 2 10 (met Android) review

1
69%
69
Voldoende

De Lenovo Yoga Tablet 2 10 met Android is multifunctioneel dankzij het unieke ontwerp met de afgeronde dikkere zijkant met ingebouwde multifunctionele tabletstandaard. De hardware scoort een dikke voldoende dankzij onder andere niet geëvenaarde accuduur. Helaas wordt een groot deel van de gebruiksvriendelijkheid onderuit gehaald door de aangepaste Android-software waardoor het eindoordeel uitkomt op slechts een 'gewone' voldoende.

 • Gebruiksvriendelijkheid hardware
  8
 • Gebruiksvriendelijkheid software
  2
 • Beeldscherm
  8
 • Geluid
  9
 • Degelijkheid
  7
 • Connectiviteit
  6
 • Software
  4
 • Accuduur
  10
 • Prestaties
  8
 • Prijs
  7
 • Gebruikers beoordelingen (1 stemmen)
  9.4

Vorig jaar was het nog een nieuw concept, nu zijn we gewend geraakt aan de excentrieke maar functionele Lenovo Yoga-tablets, met ingebouwde tabletstandaard. In deze tablet review behandelen we de Lenovo Yoga Tablet 2 10 inch met het Android besturingssysteem, oftewel de Lenovo Yoga Tablet 2 10-1050. De eerste afbeelding toont al een nieuwe feature wat inhoudt dat de hardware gewijzigd is. Maar heeft Lenovo ook de software verbeterd naar aanleiding van de eerste generatie, na de eerste kritieken?

Deze tablet review is uitgevoerd met de Lenovo Yoga Tablet 2 10 inch met het Android-besturingssysteem. Lenovo brengt een vrijwel identieke 10 inch tablet uit met het Windows-besturingssysteem, de Yoga Tablet 2 10 met Windows. Deze tablet-pc is qua specs en uiterlijk vrijwel identiek met een paar gedetailleerde uitzonderingen. Kijkend naar de hardware kun je deze review dus grotendeels aanhouden. Ook zijn twee 8 inch varianten uitgebracht met vrijwel identieke specs, de Lenovo Yoga Tablet 2 8 inch met het Android en de Yoga Tablet 2 8 inch met het Windows, waar deze review ook voor een groot deel interessant voor kan zijn.

Behuizing & tabletstandaard

Lenovo heeft er weer voor gekozen om een draaibare tabletstandaard in te bouwen. Nieuw is hierbij het gaatje in de standaard waardoor je de tablet op kunt hangen aan de muur bijvoorbeeld. Ik vind het een slimme noviteit maar het is de vraag in hoeverre je dit in de praktijk gaat gebruiken. Wellicht is het handig wanneer je vaak in de keuken werkt en een digitaal recept paraat wil hebben.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 tablet review (1)

Hangende modus (nieuw).

De tablet rechtop plaatsen vind ik, net als bij de eerste editie, een ware toevoeging. Het is een sjieke manier om de tablet verticaal te plaatsen in landschapsmodus. De Yoga Tablet 2 10 in portretmodus rechtop plaatsen is niet mogelijk met deze tabletstandaard. De tablet kan alleen best verticaal neergezet worden met deze tabletstandaard. Handig voor het tijdelijk plaatsen van de tablet op een tafeltje of kast. Het touchscreen is nog prima te bedienen maar druk niet te hard op het scherm omdat de Lenovo Yoga Tablet 2 10 anders verschuift om misschien wel omvalt, ondanks de stevige houding.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 tablet review (9)

Staande modus.

Nog handiger is het ‘plat’ plaatsen van de tablet op een vlak oppervlak met een uitgeklapte standaard. Deze houding maakt het zeer aangenaam om te werken wanneer je aan een tafel zit. Ook gebruik ik deze modus regelmatig wanneer ik met de tablet op mijn schoot aan het werk ben. Het biedt een ideale hoek met je ogen en ook het typen op het on-screen toetsenbord vergaat een graad gebruiksvriendelijker.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 tablet review (4)

Liggende modus.

Wat me opvalt van de Yoga Tablet 2 10 ten opzichte van de eerste editie is dat het uiteinde van de tablet, tegenover de ronding, een klein beetje minder dun is gemaakt. Dit punt, de zeer dunne behuizing over een groot deel van het oppervlak, vond ik in de eerste versie ook een groot pluspunt. Lenovo liet zien dat je een tablet in feite maar een millimeter of 3 dun hoeft te maken, wanneer je de accu wegdenkt (die is verwerkt in het ronde uiteinde).

Wat deze opzet doet met de degelijkheid van de Yoga Tablet 2 10 is niet duidelijk. Ik geef de Yoga Tablet 2 10 inch met Android hiervoor een voldoende, een 7. De behuizing oogt en voelt solide. Één zwaardere zijkant zal de tablet die kant naar beneden laten bewegen bij een val, maar de praktische uitwerking hiervan is niet duidelijk. Dat durfden we ook niet te testen met dit reviewmodel.

Wel ontdekten we dat de behuizing van deze Lenovo-tablet, bij het licht indrukken van een hoek aan de achterzijde, flink kraakt. Er zit duidelijk een loze ruimte in de tablet. Het is niet ongemakkelijk en bij normaal gebruik niet opvallend, maar het is een raar fenomeen.

Een groot pluspunt is de grote aan/uit-knop aan de zijkant van de uitstulping. Goed zichtbaar en altijd te vinden, ook in het donker. Aan de andere kant vind je hier de 3.5 mm audiojack. De volumeknoppen zijn daarentegen weer wat lastiger te vinden met je vingers zonder te kijken.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 tablet review (13)

Zijkant van de Yoga Tablet 2 10, met aan/uit-knop en volumeknoppen.

De camera is verwerkt in de ronde uitstulping in de hoek van de tablet. Doordat de lens recht is en de behuizing rond zijn de linkse en rechtse zijkant, uit het perspectief van onderstaande foto te zien, iets uitstekend ten opzichte van de boven- en onderzijde waardoor dit de lichtinval lichtelijk kan beïnvloeden. Overigens kun je dit ook in je voordeel gebruiken.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 tablet review (14)

De camera is verwerkt in de uitstulping.

Beeldscherm

Lenovo heeft er voor gekozen een full hd display aan te brengen op de Yoga Tablet 2 10. De resolutie is 1920 x 1200 (16:10 aspect ratio) en het biedt je een nette pixeldichtheid van 224 pixels per inch. In de praktijk merk je de hoge resolutie van deze tablet heel goed. Het scherm oogt lekker scherp en zeker bij het tonen van tekst in een klein letterformaat zijn de randen van de karakters lekker scherp en doorgaans zeer goed leesbaar.

De kleurweergave is doorgaans goed te noemen. De Lenovo Yoga Tablet 2 10 lijkt wat moeite te hebben met een felle witte weergave, waarbij een minimale gekleurde waas over het scherm te zien is. Dit is overigens een klein nadeel, maar wel een die opvalt in vergelijking met tablets met een hogere kwaliteit display.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 tablet review (7)

Helder en scherp tabletscherm.

De toepassing van IPS is uitstekend. De kijkhoeken zijn lekker wijd en we zien een minimale glans op het scherm van deze multifunctionele Lenovo-tablet. Het scherm krijgt een dikke voldoende, een 8, gezien de nette prijsstelling van deze tablet.

Geluid

Daar de twee stereo luidsprekers in het bredere gedeelte zijn verwerkt zijn ook de audioprestaties van deze Yoga Tablet 2 10″ (met Android) uitstekend. Het geluid is wat voller dan dat we gewend zijn van de dunnere tablets. Het geluid kan ook enorm hard gezet worden. Natuurlijk blijft audio uit een tablet niet volwaardig voor het vullen van een grote ruimte met een goede geluidskwaliteit. Maar we merken op dat de Yoga Tablet 2 10 met kop en schouders boven de concurrentie in de tabletwereld uitsteekt.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 tablet review (2)

Luidsprekers zijn in elke modus (liggend, staand of hangend) naar voren gericht.

Prestaties

Lenovo is, net als veel concurrenten, overgestapt naar Intel-chips in veel van haar Android-tablets. Zo ook bij deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 met Android en de andere Yoga-tablets van deze tabletlijn. De quad-core Intel-chip heeft een snelheid van 1,83 GHz en wordt ondersteund door 2 GB werkgeheugen.

Als eerste kijken we naar de theoretische prestaties van de Lenovo Yoga Tablet 2 10 met Android. De tests die we draaiden voor deze tabletreview laten uitstekende prestaties zien. De beste ARM-processors worden niet ver voorgelaten, zelfs niet de octa-core modellen. Aan de andere kant zien we dat deze Intel Atom Z3745-cpu veel andere Intel Atom-cpu’s verslaat in de behuizing van deze tablet-computer van Lenovo.

Helaas zien we in de praktijk andere resultaten. Over het algemeen reageert de software goed op alle input die wordt geleverd via het scherm, en starten apps lekker snel op. Toch merken we dat we niet de optimale theoretische snelheid zelden gehaald wordt als we kijken naar de Android-interface. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de implementatie van de Android-software door Lenovo. Hierover zullen we in het desbetreffende hoofdstuk verder op inzoomen, maar we kunnen vaststellen dat de vele software-wijzigingen niet bijdragen in een betere snelheid en gebruikerservaring van deze Yoga Tablet 2 10.

Accuduur

Over de accuduur van de Lenovo Yoga Tablet 2 10 inch hoeven we weinig woorden vuil te maken. Lenovo belooft ons een dubbele accuduur (zo’n 18 uur) ten opzichte van de meeste concurrenten (zo’n 9 uur). Daar is niets over gelogen. Oké, 9 uur haal je zelden bij een gewone tablet en de genoemde 18 uur lijkt ook een utopie. Maar je kan simpelweg lang, heel lang werken met deze Yoga Tablet 2 10. Een volle dag werken met het apparaat en hij is nog niet leeg. De lange accuduur an sich vind ik niet eens het grootste pluspunt. Het is vooral fijn dat je je geen zorgen hoeft te maken op een lege accu. Je zal dus minder een ander gebruik gaan hanteren, zoals een lagere schermhelderheid, om onderweg de laatste beetjes energie nog te kunnen benutten. Gewoon lekker lang werken zoals je dat wilt, zonder je zorgen te hoeven maken over de status van de accu. Heerlijk toch? Hier staat maar één score tegenover: een dikke tien!

Software & gebruiksgemak

Lenovo blijkt niet te hebben geleerd van de fouten die het maakte bij het vorige model, de Yoga Tablet 10. Deze tablet krijgt van mij dan ook een 4 voor de software, maar een 2 voor de gebruiksvriendelijkheid van de software. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het aanwezige Android 4.4 is zover aangepast dat ik de term verkracht best durf te gebruiken. Waar andere fabrikanten andere elementen toe willen voegen en andere kleurtjes en logo’s gaat gebruiken gaat Lenovo een stap verder door kenmerkende elementen te verwijderen of helemaal te veranderen. Iemand die de standaard Android-interface gewend is zal de interactie dan ook amper herkennen.

Net als bij de Lenovo Yoga Tablet 10 is bij de Yoga Tablet 2 10 geen appdrawer te vinden. Alle apps worden op het startscherm gegooid wat een rommelig geheel geeft. Je kunt er voor kiezen alle apps die je niet zo vaak gebruikt in een map te plaatsen. Toch geniet dit absoluut niet onze voorkeur. Lenovo lijkt het grote nadeel van de iPad te hebben gekopieerd: alle apps op het startscherm.

Daarnaast zien we geen quick settings-menu. Rechtsonder in het scherm zien we wel een optie om bijvoorbeeld snel naar de instellingen te gaan, om een widget toe te voegen of de achtergrond te wijzigen. Een stukje dynamiek wat we nog niet eerder zagen binnen Android, op een onlogische plek.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 software review (5)

Een niet logische plek voor een ratjetoe aan instellingen.

De notificaties worden in een nieuw vormgegeven scherm weergegeven. De notificaties worden in regels over de gehele breedte van het scherm getoond wat nogal onoverzichtelijk is. Sommige opties die je direct in een notificatie uit kunt voeren bij Android 4.4 zijn op deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 niet beschikbaar. Standaard is een van de vooraf geïnstalleerde apps ‘Security HD’ geïnstalleerd, welke permanent een notificatie laat zien met een snelkoppeling naar de app. Als eerste is deze app onnodig. Ten tweede is de permanente notificatie, die gelukkig uit te schakelen is, niet handig. Overigens beschikt de Lenovo Yoga Tablet 2 10 over een bovengemiddeld aantal onnodige apps die zijn voorgeïnstalleerd. Gelukkig kun je veel van deze apps snel van je tablet verwijderen als je ze niet wilt hebben.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 software review (1)

notificaties over gehele breedte van het scherm. Dit voorbeeld is de permanente ‘Security HD’-notificatie.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 software review (2)

Notificatiecentrum te personaliseren

Sommige app-iconen anders dan normaal Waarom? Geen idee… Verder worden alle nieuwe apps standaard op de rechtse van de drie beschikbare startschermen (bureaubladen) geplaatst. Druk je echter op de home-knop dan wordt direct naar het linker startscherm genavigeerd. Een rare gewaarwording.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 software review (6)

Alle apps komen op het startscherm te staan. Gelukkig is een permanente app-balk onderin te vinden. Veel apps zijn niet standaard van Google, zoals de agenda en de camera.

Ook aan de multitasking-weergave is geknoeid. Het openen van de duidelijk aangepaste weergave van alle openstaande apps heeft een reactietijd van wel een halve seconde. Iets wat onnodig is met zo’n snelle processor. Ik gebruik dit venster vaak. Het is niet voor niets een van de drie hoofd-knoppen van Android.

Tot slot sluiten we de tablet af. We zien een flits met het Lenovo-logo met een geluid, wat aan moet duiden dat de tablet aan het afsluiten is. Alsof dat niet genoeg is trilt de tablet nog eens heel hard voor een halve seconde. Een nodeloze en irriterende toevoeging.

Wat pluspuntjes: Ten opzichte van het vorige model is dit keer wel de optie ingebouwd om meerdere gebruikersprofielen aan te maken. De grote iconen van de voorganger zijn eindelijk kleiner geworden, waarschijnlijk door de hogere resolutie. Lenovo biedt als een van de weinige tabletfabrikanten de mogelijkheid om tot vier apps tegelijk te tonen, naast en boven elkaar. Deze functionaliteit werkt niet zo goed als Samsung dat doet, bijvoorbeeld. Veel apps worden niet goed geschaald in de vensters waarvan je het formaat zelf kunt bepalen, zoals je in de browser in onderstaand venster ziet. Tevens wordt de hoge resolutie niet benut doordat veel apps nog steeds te grote werkbalken, iconen en lettertypen gebruiken waardoor de meerdere (kleinere) vensters niet praktisch zijn. De multivenster-apps zijn naar voren te halen door van onderuit naar boven het scherm in te vegen.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 software review (4)

Apps beschikbaar voor multiscreen-modus

Lenovo Yoga Tablet 2 10 software review (3)

Vier apps naast en boven elkaar. Leuk maar niet altijd functioneel.

Plus- en minpunten

+ Multifunctionele tablet met ingebouwde standaard (als tablet, liggend, staand en hangend te gebruiken)
+ Stijlvolle en degelijke behuizing
+ Helder en scherm scherm
+ Goede geluidskwaliteit
+ MicroSD-slot
+ Extreem lange accuduur (> 12 uur zonder problemen)

– Software vertraagt de Android-interface
– Veel onnodige en irriterende aanpassingen aan Android-software, zoals afwezigheid van appdrawer en quick settings-menu

Conclusie

Lenovo heeft daadwerkelijk verbeteringen doorgevoerd op de eerste generatie van de Lenovo Yoga Tablet 8 en 10. Deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 met Android heeft een prima scherm gekregen en de overstap naar een snelle Intel-processor is te prijzen. Ook zien we wederom de stijlvolle en unieke vorm waar Lenovo trots op mag zijn. De ingebouwde tabletstandaard is daadwerkelijk een praktische toevoeging bij liggende en staande modus. Ook de lange accuduur is ongeëvenaard in de Android-tabletwereld.

De Lenovo Yoga Tablet 2 10 met Android lijkt een heuse doelgroep te hebben, dankzij deze waslijst aan pluspunten. Ook het prijskaartje (adviesprijs 299 euro – zie hier actuele prijzen) is interessant genoeg om geïnteresseerd te blijven in deze tablet-computer.

Helaas zien we bij de afwerking van de software dat Lenovo niet geleerd heeft van de fouten bij de eerste generatie. Oké, de software werkt, maar daar is dan ook alles wel mee gezegd. De software-ontwikkelaars hebben veel te veel aan de Android-interface gewijzigd, bijna alle wijzigingen en ‘toevoegingen’ in negatieve zin. Een handige feature, zoals de multiscreen-optie met het tonen van meerdere apps naast elkaar, is slecht afgewerkt waardoor het vrijwel onbruikbaar wordt.

De ontwerpers en hardwareontwikkelaars bij Lenovo verdienen een enorme pluim voor de constante innovaties die het bedrijf weet neer te zetten in een korte tijd in deze roerige markt. De user interface designers en softwareontwikkelaars mag men wat mij betreft allemaal ontslaan.

Meer informatie

Lenovo Yoga Tablet 2 (10 inch met Android) specificaties.
Lenovo Yoga Tablet 2 (10 inch met Android) persfoto’s.
Lenovo Yoga Tablet 2 (10 inch met Android) prijzen (onder andere te koop bij Paradigit).
Lenovo Yoga Tablet 2 (10 inch met Android) accessoires.
Lenovo Yoga Tablet 2 (10 inch met Android) handleiding.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 review foto’s

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

Reageer