Kurio Telekids TAB review

2
73%
73
Goed

Prima degelijke en betaalbare Android-tablet voor kinderen. Kindvriendelijk en enorm veel opties voor het beperken en overzicht houden van het internet- en app-gebruik door de kids vanaf 3 jaar.

 • Gebruiksvriendelijkheid
  7
 • Prestaties
  6
 • Beeldscherm
  5
 • Geluid
  7
 • Degelijkheid
  10
 • Connectiviteit
  7
 • Software
  9
 • Accuduur
  6
 • Prijs
  9
 • Gebruikers beoordelingen (48 stemmen)
  4.4

Kurio heeft een nieuwe kindertablet op de markt gebracht, de Kurio Telekids TAB, als opvolger van eerdere kindvriendelijke Android-tablets. In deze tablet review behandelen we ervaringen en tests die we gedurende een kleine week uitvoerden met deze Telekids-tablet.

Deze tablet review is uitgevoerd met de Kurio Telekids TAB C14100 met 8 GB opslagruimte en een meegeleverde roze beschermhoes. Deze tablet-pc is voor een adviesprijs van €99,99 onder andere te koop bij Wehkamp, Intertoys en Bol.com.

Bij de beoordeling van deze tablet is rekening gehouden met het feit dat het om een budget-tablet gaat en dat we te maken hebben met een tablet met als doelgroep onze kinderen. Dat betekent dat sommige elementen, zoals de software en de degelijkheid, zwaarder wegen dan andere aspecten die bij een ‘normale tablet review’ behandeld worden.

Behuizing & degelijkheid

De tabletbehuizing zelf (zonder de gratis extra rubberen hoes) is niet heel bijzonder. We zien een kunststof behuizing die vooral degelijkheid uitstraalt. De vormgeving is niet zo interessant. Wat wel opvalt is dat het middelste deel van de achterkant een kleine millimeter uitsteekt ten opzichte van de rand van de tablet. Dit is vooral handig wanneer we de flexibele hoes plaatsen. De dimensies zijn acceptabel: minder dan een centimeter dun en het gewicht is ongeveer 300 gram. Deze parameters zijn trouwens minder van belang voor een kind, lijkt me. De zijkant is aan de korte zijden gedeeltelijk rood. Dat oogt wat speels maar leek ons overbodig.

Kurio Telekids TAB tablet review (24)

Kurio Telekids TAB tablet review (23)

 

Als we de hoes plaatsen, in ons geval een roze variant (maar ook andere kleuren zijn verkrijgbaar) zien we meteen het speelse karakter van de Kurio Telekids Tab. En hoe degelijk een tablet kan zijn met een speciaal daarvoor ontworpen hoes. We hebben het niet geprobeerd (het was een leentablet) maar we denken dat deze Kurio-tablet met beschermingaccessoire een flinke worp door de kamer zonder problemen overleeft! De accessoire, die gratis wordt meegeleverd, heeft netjes openingen voor alle belangrijke items zoals de USB-poort, de speakers en de camera’s. Zelfs voor de microfoon is een minuscuul gaatje geprikt in het rubber.

Kurio Telekids TAB tablet review (27)

Kurio Telekids TAB tablet review (1)

 

De Kurio Telekids TAB kun je gerust zonder problemen aan een kind geven. Kapot zal hij niet snel gaan.

Beeldscherm

Bij een normale review zullen we het scherm een flinke onvoldoende geven. 1024 x 600 pixels is inmiddels hopeloos achterhaald, ook op een kleiner 7 inch scherm. Het scherm komt wat korrelig over en ook de kleuren komen niet echt goed tot uitdrukking. Echter, we hebben te maken met een kindertablet en uit eigen ervaring weet ik dat kinderen niet zo veeleisend zijn als het gaat om de kwaliteit van het display. Ook moeten we meewegen dat we over een budget-tablet praten. Vandaar dat de onvoldoende ‘slechts’ uitkomt op een 5.

Kurio Telekids TAB tablet review (28)

Wat wel wat minder handig is is de afwezigheid of mindere implementatie van de IPS-technologie. De schermweergave wordt, bij steeds groter wordende kijkhoeken, steeds minder kwalitatief. Kleuren veranderen naar zwart of wit en ook het contrast wordt minder doordat het beeld in zijn geheel donkerder of juist lichter wordt, zoals je in onderstaande foto kunt zien.

Kurio Telekids TAB tablet review (17)

Geluid

Helaas zijn de twee luidsprekers naar achteren gericht. Toch produceren beide speakers een prima geluid, zelfs met de aanwezigheid van de dikke beschermhoes.

Kurio Telekids TAB tablet review (26)

 

Het aanraakscherm reageert in vergelijking met A-merk-tablets wat traag en je moet goed drukken op een icoon voordat deze aanraking wordt waargenomen. Gelukkig is de tablet hier consistent in en zullen kinderen hier niet zo snel over klagen.

Prestaties

De prestaties vind ik wat tegenvallen, ook al hebben we te maken met een budget-tablet voor kinderen. Onderstaande prestatietests tonen aan dat de Kurio Telekids TAB, afhankelijk van hoe je het bekijkt, in de onderste regionen of in de middenmoot verblijft.

Dit merk je ook in de prakijk. Aanrakingen worden niet direct aangeslagen en sommige elementen duren even voordat ze reageren. Opvallend genoeg gaat het opstarten van apps en spelletjes dan weer best soepel. Maar ook binnen apps, zeker de wat zwaardere games, merk je dat de tablet er soms wat moeite mee heeft. Gelukkig komen we hierin bijna geen bugs tegen of vastlopende apps. Alles blijft wel netjes doordraaien en de kinderen zullen van deze matige prestaties dan ook niet heel veel meekrijgen. Het is wel afwegen voor welk doeleinde je de tablet koopt. Een ouder kind dat graag games speelt met veel grafische (3d-) effecten kan beter op zoek naar een alternatief. Speel je voornamelijk simpelere (platte) games, educatieve apps en geniet je soms van een filmpje of een boek dan zit je met de Telekids TAB prima voor dit prijspunt.

Connectiviteit

Met de connectiviteit zit het wel snor. Het meest belangrijke is de microUSB-poort waarmee je Kurio Telekids TAB kunt verbinden met een computer om bijvoorbeeld bestanden te verplaatsen van en naar de computer. Volgens een paar tests heb je met een slave-poort te maken, wat inhoudt dat je de tablet kunt opladen met de USB-kabel en kunt verbinden met een pc. Echter, randapparatuur aansluiten op de tablet via microUSB, zoals een toetsenbord of een geheugenstickje is niet mogelijk. Ook handig is een Bluetooth-antenne voor een draadloze verbinding met bijvoorbeeld een Bluetooth toetsenbordje of een Bluetooth luidspreker. Verder is een microSD-slot aanwezig zodat je eventueel het geheugen uit kunt breiden (dit is met 8 GB toch best beperkt wil je veel bestanden op de tablet zetten (zoals foto’s, video’s of muziek) of zeer veel grote apps wil downloaden.

Kurio Telekids TAB tablet review (29)

Accuduur

Het is lastig om de accuduur te bepalen gedurende een reviewperiode van een kleine week. Daarnaast is de accuduur volledig afhankelijk van je gebruik. Over het algemeen kunnen we stellen dat de accuduur gelijk is aan andere goedkope 7 inch Android-tablets. Zo kun je bij normaal gebruik makkelijk een dagje vooruit met deze tablet. Besef je wel dat kinderen mogelijk vaak spelletjes spelen die nogal wat van de processor vragen waardoor de accuduur wat sneller terugloopt. Reken op zo’n 7 uur bij normaal gebruik en zo’n 4 a 5 uur bij intensief gebruik. Maar houdt vooral rekening met instellingen die het accuverbruik van je tablet kunnen besparen, mocht je geen stopcontact in de buurt hebben.

Software & gebruiksgemak voor ouders en kinderen

Voor een kindertablet is dit het meest belangrijke punt. Hoe gebruiksvriendelijk is de tablet en hoe werkt de speciale software die is geïnstalleerd?

Android 4.4 is geïnstalleerd op deze tablet-pc. Deze Kurio Telekids TAB werkt daarnaast met de Kurio-software, wat prominent aanwezig is. Deze voorgeïnstalleerde apps bieden de ouder vele handvaten om de tablet kindvriendelijk te maken. Een overzicht van alle mogelijkheden:

 • Kurio verplicht je een ouderaccount aan te maken van waaruit je:
  • de tablet als normale Android-tablet kunt gebruiken, en;
  • andere profielen (voor de kinderen) kunt beheren en het gedrag kunt volgen.
 • Wil je gebruik maken van de Kurio-diensten (wat vrijwel onvermijdelijk is) dan moet je je als ouder registreren bij Kurio.
 • Je kunt een handvol accounts voor de kinderen aanmaken. Het aanmaken van een kinderaccount kan volgens enkele vooraf gedefinieerde standaardprofielen of je kunt onderstaande beheersopties zelf instellen. Elke optie is achteraf te wijzigen. Je kunt voor elk kinderaccount:
  • naam, profielfoto en thema’s (kan ook door de kinderen zelf aangepast worden);
  • bepalen welke apps wel en niet gebruikt mogen worden;
  • bepalen of apps zelf gedownload kunnen worden en zo ja, welke (typen / leeftijdscategorieën);
  • aangeven of in-app aankopen gedaan mogen worden;
  • eventueel aangekochte credits (voor in-app aankopen) distribueren per kind per periode;
  • bepalen in hoeverre de browser gebruikt kan worden voor internettoegang en zo ja, welke filter gebruikt wordt;
  • tijdmanagement bepalen zoals een maximum duur per dag(deel) voor elke dag van de week of aangeven op welke tijdstippen de tablet wel of niet gebruikt mag worden;
  • aangeven of online advertenties gefilterd moeten worden op leeftijdscategorie.
 • Je kunt apps downloaden in Google Play (ouder) of in de Kurio App Store (ouder en kind). Voor zover bekend is de Kurio App Store een filter over de bestaande Google Play Store. De Kurio App Store heeft als voordeel dat alle apps gefilterd kunnen worden op type (bijvoorbeeld games, educatief, boeken) en op leeftijdscategorie. Helaas bevat de Kurio Store wel relatief veel betaalde apps in vergelijking met het aanbod gratis apps.

De Kurio software werkt fantastisch. Ik zou geen enkel idee hebben wat je als ouder nog meer wil instellen, monitoren of regelen voor je kinderen. De opties zijn zo eindeloos dat je zelfs helemaal de weg kwijt kunt raken in alle opties en instellingen. Het is verstandig in het begin gebruik te maken van een van de standaarden gebruikersprofielen om niet te verdrinken in de oneindige keuzes. Jezelf inlezen in alle opties is zeker een aanrader, wil je het uiterste uit de tablet halen. Vrijwel alles wordt netjes in het Nederlands aangegeven, wat wel zo handig is jou als ouder.

Ook de interface voor kinderen is makkelijk en intuïtief. De Android-ervaring is grotendeels verdwenen, dat leer je de kinderen niet aan. Maar met de handige categorieën bovenaan het scherm en alle apps overzichtelijk op het startscherm kan dat bijna niet verkeerd.

De internetfilter werkt verbazingwekkend goed. Veel populaire sites kun je gewoon benaderen maar een beetje exotische site is niet te benaderen. Voor de zoekmachine wordt gebruik gemaakt van KidRex, een filter over Google welke goed functioneert. De filter van advertenties kan wat beter maar gelukkig worden veel advertenties standaard geblokkeerd. Zolang je op kindvriendelijke websites bent (dankzij de internetfilter) kun je er ook vanuit gaan dat de eventuele advertenties die hierop te zien zijn kindvriendelijk zijn.

Kurio Telekids TAB tablet review (15)

 

Plus- en minpunten

+ Kindvriendelijke stevige hoes en uitermate degelijke behuizing
+ MicroSD-slot voor geheugenuitbreiding
+ Zeer goede Kurio-software met uitgebreide opties voor filteren, instellingen en monitoren
+ Betaalbare tablet

– Beeldscherm is korrelig en kleuren worden niet realistisch weergegeven
– Display reageert soms niet snel op aanrakingen
– Prestaties aan de matige kant
– Misschien wel te veel opties in de Kurio-software

Conclusie Kurio Telekids TAB review

De Kurio Telekids TAB is een heuse kindertablet. De eindbeoordeling, een dikke 7, staat en valt met de eerste overweging, dat het een goedkope tablet voor kinderen is. Elke andere doelgroep of een prijs boven de 100 euro had ongetwijfeld geleid tot een onvoldoende resulltaat.

Dat maakt meteen de doelgroep duidelijk voor deze tablet. De Telekids TAB van Kurio is uitermate geschikt voor ouders met jongere kinderen die veel controle willen uitoefenen op alle mogelijkheden en het gedrag van hun kind op deze tablet. Wat oudere kinderen zullen al snel klagen over de matige prestaties en het mindere display. Bij een klasgenootje zal ongetwijfeld een iPad (Mini) op tafel liggen als referentiepunt. Het is prima mogelijk om een andere tablet-pc om te vormen tot een kindvriendelijke tablet, eventueel in combinatie met een beschermende tabletaccessoire.

Voor deze doelgroep is de Kurio Telekids TAB uitermate interessant. Technisch onderlegde ouders kunnen helemaal los gaan op alle opties en instellingen om het beheer voor hun kinderen te optimaliseren of om de rechten en mogelijkheden te laten meegroeien met het kind. Meer details ga je niet krijgen op een tablet-computer. Ben je minder geïnteresseerd in alle details of heb je hier minder tijd voor dan kun je met een gerust hart gebruik maken van alle vooraf vastgestelde standaardprofielen.

Opvallend voor een budget-tablet is de goede dienstverlening, onder andere met zeer uitgebreide support-pagina’s.

Met de feestdagen in aankomst zal deze Kurio Telekids TAB ongetwijfeld gretig aftrek vinden in de speelgoedzaken en webwinkels. En terecht, ondanks enkele tekortkomingen van de hardware heb je met de Kurio Telekids TAB een prima kindertablet in handen!

Meer informatie

Alle Kurio Telekids TAB specificaties

Verkooppunten: Wehkamp, Intertoys en Bol.com

Alle Kurio Telekids TAB review foto’s

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

2 reacties

 1. Op basis van deze review een exemplaar aangeschaft, maar binnen enkele uren de conclusie getrokken dat ie terug gaat. Het scherm reageert verschrikkelijk. Een aanraking op een plek, zorgt tegelijk voor “aanraking” op willekeurige andere plekken. Typen op het virtuele toetsenbord levert bij elke toets nog een of twee andere letters die je niet wilde. En backspace doet hetzelfde! Aangezien de reviewer een week met het apparaat heeft kunnen werken, moet ik aannemen dat zijn exemplaar niet hetzelfde euvel, of in mindere mate had, want hier is niet mee te werken.

  Een ander nadeel wat ik in die paar uur heb kunnen ontdekken is dat er veel matige spellen op zijn geïnstalleerd. Ze nemen veel ruimte in beslag, zijn gebruikersonvriendelijk en vragen te prominent om geld. Ze zijn bovendien niet via Play Store geïnstalleerd, waardoor je ze daar niet makkelijk terug ziet en deïnstalleren extra handelingen kost.

 2. Heb de Kurio 7 gekocht en spijt als haren op mijn hoofd. Ben er ingetrapt…… waardeloos apparaat. loopt vast, micro usb aansluiting erg kwetsbaar en geen waar voor je geld. Geef liever iets meer uit aan een echt merk dan aan een Kurio.

Reageer