Jide Remix Ultra Tablet review

0
6.9 Concept-tablet
 • Ontwerp en behuizing 6
 • Beeldscherm 8
 • Geluid 8,5
 • Camera's 4
 • Prestaties 8
 • Accuduur 7
 • Connectiviteit 8,3
 • Software 6
 • Toetsenbordcover 7,5
 • Gebruikers beoordelingen (0 stemmen) 0

In januari kon ik in Las Vegas kort spelen met de Remix Ultra Tablet van het Chinese Jide. In maart werd de tablet aangeboden op Kickstarter en inmiddels is hij bij Chinese webwinkels te koop voor zo’n 400 euro. TabletGuide heeft de primeur om de eerste Nederlandstalige review van deze 11,6″ Android-tablet te publiceren.

De Remix Ultra Tablet is een veelbesproken tablet op onze website, en terecht. Hij werd voor 39 dollar op Kickstarter aangeboden, haalde daar veel geld op en draait op een zwaar aangepaste versie van Android. Een paar weken geleden heb ik mijn review exemplaar ontvangen en een blik op Jide’s forum leert dat er in Nederland enkelen met de Remix tablet zijn. De aankomende tijd zal dit waarschijnlijk groeien, maar naar mijn verwachting zal dit langzaam gaan.

Beperkt verkrijgbaar

De tablet is namelijk alleen uit het buitenland te bestellen, bij drie retailers. Twee daarvan verzenden niet naar Nederland en dus blijft Lightinthebox de enige optie. De Remix kost daar 400 euro en je hebt hem binnen vier werkdagen in huis, aldus de beschrijving. Mijn model kwam rechtstreeks van Jide en ik kan dan ook niets zeggen over de reputatie van Lightinthebox, al verwacht ik dat het wel goed zit. Jide zal de distributeurs wel met enige zorgvuldigheid kiezen, zo mogen we aannemen.

De Remix is dus niet zo eenvoudig verkrijgbaar als tablets van merken die fysiek en online in Nederland actief zijn. Voor de review begint heeft de tablet dus al een minpunt, maar laten we eens kijken wat hij in huis heeft.

Deze review is uitgevoerd met een rode Remix Ultra Tablet die draaide op softwareversie Remix OS 1.0 B2015061401, gebaseerd op Android 4.4. Kort na het schrijven van de review kreeg de tablet een update naar versie 5.0 (Remix OS 1.5 B2015062901).

Belangrijkste specificaties

 • 11,6″ Full-HD scherm (1920 bij 1080 pixels)
 • Nvidia Tegra 4+1 processor @ 1,8Ghz
 • 2GB werkgeheugen
 • 64GB opslagcapaciteit, uitbreidbaar met Micro-SD (max. 128GB)
 • poorten
 • Wifi, Bluetooth, GPS, Miracast
 • 5MP camera aan de voor- en achterkant
 • Android 5.0 Lollipop met Remix 1.5 schil
 • Niet verwisselbare, 8100 mAh accu
 • Wordt geleverd met magnetisch toetsenbord

Ontwerp en behuizing

Dat Jide bij de ontwikkeling van de Remix Ultra Tablet naar Microsoft’s Surface-tablets heeft gekeken is wel duidelijk. Netjes gezegd toont de tablet veel overeenkomsten met bijvoorbeeld de Surface 3, maar eigenlijk is de Remix een vrij schaamteloze, op Android draaiende kopie. De kickstand en het magnetische toetsenbord zijn de twee meest in het oog springende voorbeelden die we kennen van de Surface, maar er is meer. Zo beschikt de Remix ook over een touchgevoelige knop onder het scherm die je naar het startscherm brengt. Origineel kunnen we het ontwerp van de tablet dan ook niet noemen, maar hoe bevalt hij bij gebruik?

Jide Remix Ultra Tablet review (18)

Allereerst valt op dat de Remix een vrij lompe tablet is. Het grote 11,6″ scherm en de brede randen maken het apparaat met 189 bij 295 millimeter geen handzaam modelletje. Ook is de tablet met 9,5 millimeter aan de dikke kant in vergelijking met andere Android-tablets. Dit zal deels komen door de grote 8100 mAh accu, maar het had geen kwaad gekund als de Remix wat dunner was geweest. Dat was ook gunstiger geweest voor het gewicht van de tablet, want nu is hij met 860 gram (exclusief toetsenbord) een behoorlijke dikkerd. Ter vergelijking: de 10,5″ Samsung Galaxy Tab S 10.5 weegt slechts 465 gram en ook Microsoft’s Surface 3 (10,8″) is met 622 gram een stuk lichter dan de Remix Ultra Tablet.

De Remix heeft een ingebouwde kickstand die in twee posities kan worden gezet. De hoeken zijn 40 en 80 graden en het geheel werkt naar behoren, al voelt het minder stevig en verfijnd aan dan bij de Surface 3, die ik recent getest heb. De Remix heeft verder wel een degelijke, robuuste indruk achtergelaten. Met de aansluitingen en knoppen heb ik geen problemen gehad, al moest ik wel even wennen aan de aan- en uitknop, die weinig uit de behuizing steekt.

Ik heb de tablet voornamelijk gebruikt in combinatie met het meegeleverde toetsenbord, waardoor de Remix voor mij meer een laptop was dan een tablet. Dit komt mede omdat hij log is: ik zet hem liever neer op tafel dan dat ik hem in mijn handen heb. Overigens is de tablet in twee kleuren verkrijgbaar: rood en zilver.

Jide Remix Ultra Tablet review (5)

Scherm

Het display is met 11,6″ een afwijkend formaat in het wereld van Android-tablets. De meeste grote modellen hebben een 10,1″ scherm, al kiest Samsung nog wel eens voor 10,5″ of 12,2″. De Full-HD resolutie van 1920 bij 1080 pixels is scherp genoeg, al had QHD (2560 bij 1600 pixels) een verschil gemaakt. Kijkend naar het prijspunt van de tablet is de keuze voor Full-HD te begrijpen en ruim voldoende. De kijkhoeken zijn in orde en dat geldt ook voor de kleurenreproductie. Wel is het scherm erg gevoelig voor vingerafdrukken, iets waar (helaas) veel tablets last van hebben.

Het grote scherm leent zich uitstekend voor het spelen van games en bekijken van video’s. De meeste Android-apps maken echter geen gebruik van grote tabletschermen en dat zorgt voor een minder goede gebruikservaring. Jide heeft daar iets op bedacht, waarover later meer.

Jide Remix Ultra Tablet review (12)

Geluid

De linker- en rechterzijkant zijn voorzien van speakers en omdat de tablet aan de forse kant is, is het stereo-effect duidelijk merkbaar. De speakers komen van AAC Technologies en produceren prima geluid. Alhoewel er vrij weinig bas aanwezig is, volstaat de kwaliteit voor een YouTube-video of vakantiefilmpje. De speaker kan goed overweg met hogere tonen, bijvoorbeeld gezang. Dat klinkt opvallend zuiver. Al met al kun je zeker uit de voeten met de geluidskwaliteit van de speaker en kun je in andere situaties gebruik maken van de Bluetooth-verbinding of 3,5mm audio-ingang.

Camera’s

Aan de voor- en achterkant van de tablet vind je een 5 megapixel camera. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: die zijn niet zo best. De Remix is een goed voorbeeld waaruit blijkt dat het aantal megapixels weinig zegt over de kwaliteit van de foto’s, want die vallen tegen. De webcam is bij voldoende (dag)licht te gebruiken voor videobellen en selfies, maar beelden zijn vaak wat wazig en bevatten weinig details.

De camera aan de achterkant heeft in de meeste gevallen moeite met focussen en schiet dan ook voornamelijk onscherpe kiekjes. Is je foto niet bewogen dan valt dat de kleuren wat grauw ogen, zeker in vergelijking met een smartphone die over een betere camera beschikt. Een flitser ontbreekt, net als softwarematige opties als het kunnen in- en uitzoomen en de mogelijkheid om een panorama foto te maken.
Jammer, al kun je je ook afvragen hoe vaak je serieus gaat fotograferen met een 11,6″ tablet.

Prestaties

De Remix Ultra Tablet draait op een vrije oude Nvidia Tegra 4+1 processor. Deze ARM Cortex A-15 chipset heeft vier kernen én een extra, energiezuinige kern die ingezet wordt bij eenvoudige zaken. De Tegra 4+1 draait op 1,8 Ghz. De GPU (die het grafische deel afhandelt) komt ook van Nvidia: het gaat om de GeForce ULP met 72 rekenkernen. Er is 2GB werkgeheugen aanwezig. Bij dagelijks gebruik loopt de tablet als een zonnetje en zijn wachttijden aan de lage kant. Internetten, social media en maken van foto’s gaat soepel en ook het spelen van games als ‘Plants vs Zombies’ is geen probleem.

Benchmarktests bevestigen dit beeld: de Tegra 4+1 is niet meer de snelste, maar de Remix kan nog prima meekomen. (Klik op een afbeelding voor een vergroting)

Accu

8100 mAh is heel wat stroom, zelfs voor een 11,6″ tablet. In de praktijk kun je bij normaal gebruik dan ook zonder problemen een werkdag met de tablet vooruit. Gebruik je hem niet de hele dag door dan kun je er nog één á anderhalve dag extra uitpersen. In stand-by tijd gaat er zo’n zeven procent per nacht verloren. De tablet kan op twee manieren worden opgeladen, en daar zitten wat haken en ogen aan. Het verkooppakket bevat een magnetische lader die bedoeld is voor de Verenigde Staten en dan ook niet in Nederlandse stopcontacten past. Jide heeft tegenover TabletGuide bevestigd dat er geen Europese lader is en dat je een VS-naar-Europa adapter moet gebruiken als je de Remix magnetisch wilt opladen. En dat wil je, want zo heb je de tablet binnen 2,5 uur volledig opgeladen. De andere oplaadmogelijkheid is de Micro-USB poort gebruiken, maar dat duurt een paar uur langer.
Net als verschillende andere tablets, kan de Remix fungeren als een powerbank en zo je smartphone opladen als er bijvoorbeeld geen stopcontact in de buurt is.

Connectiviteit

Qua fysieke en draadloze verbindingsmogelijkheden is de Remix Ultra Tablet goed voorzien. Zo kan hij overweg met standaardzaken als Wifi, Bluetooth 4.0 en GPS en is er een 3,5 mm audio-ingang aanwezig. Met Miracast kun je het display van de tablet draadloos projecteren op bijvoorbeeld je televisie, al heb ik dit niet getest. De Remix beschikt niet over NFC (Near Field Communication) en een simkaartslot.
Het interne geheugen is met 64GB opvallend ruim en indien gewenst verder uit te breiden met een Micro-SD kaartje van maximaal 128GB. De Micro-USB poort dient om de tablet met een pc te verbinden of op te laden, maar beschikt ook over een On The Go (OTG) functie. Jide levert een verloopstukje mee en zo kun je randapparatuur als een printer, toetsenbord of muis op de tablet aansluiten. Dit werkt naar behoren en maakt de Remix een productieve machine.

Software

Jide, het bedrijf achter de Remix tablet, maakt gebruik van Google’s Android besturingssysteem. Net als veel andere tabletfabrikanten, waaronder Asus en Samsung, past Jide de software aan door er een eigen schil (skin) overheen te leggen. Bij Jide heet die ‘Remix OS’. De Remix Ultra Tablet draaide op versie 1.0 die gebaseerd is op Android 4.4 KitKat: een verouderde versie, wat jammer is. Zoals al eerder vermeld kreeg de tablet kort na het afronden van deze review een software-update naar versie 1.5, gebaseerd op Android 5.0.2 Lollipop. Deze brengt vele vernieuwingen en verbeteringen, welke allemaal hier terug te lezen zijn.

Screenshot Remix Ultra Tablet (5)

Deze update bracht de Remix van Android 4.4 naar 5.0

Interessant aan Remix OS is dat Jide het openstelt voor andere apparaten. Zo is het besturingssysteem beschikbaar voor de Nexus 9 en 10 en brengt Jide binnenkort een Android mini-pc met Remix OS uit.

Remix OS 1.0 op de Ultra Tablet is vooralsnog een beperkt besturingssysteem, zeker wie ervaring heeft met andere Android-schillen. Allereerst is er nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal, je kan alleen kiezen uit Engels of Chinees. Jide start naar eigen zeggen binnenkort met het vertalen naar andere talen, waaronder Nederlands. Vooralsnog zul je het dus met Engels moeten doen, iets wat voor sommigen een probleem kan zijn. Daarnaast biedt het besturingssysteem geen ondersteuning voor onderdelen die Android juist uniek maken. Widgets, externe launchers en een app drawer zijn bijvoorbeeld niet in Remix OS te vinden, en waarom is mij een raadsel. Wat ik ook niet snap is de notificatiebalk. Notificaties worden heel kort als onderbreking in je scherm getoond, maar zijn daarna alleen zichtbaar als je de notificatiebalk uitvouwt. En die notificatiebalk wordt voor het grootste gedeelte ingenomen door snelle instellingen als Wifi, Bluetooth en GPS. Slechts een kleiner vak aan de rechterkant geeft de notificaties weer, wat in de praktijk omslachtig werkt. Jide had naar mijn mening beter gebruik kunnen maken van de notificatiebalk zoals die in de kale versie van Android wordt gebruikt.

Screenshot Remix Ultra Tablet (7)

De notificatiebalk

Jide probeert het gebrek van een app drawer te compenseren op een – voor Android – unieke manier. Onderin het scherm, naast de terug- en thuisknop, is er ruimte om applicaties vast te zetten. Sleep een app van het startscherm naar de balk om hem te pinnen zodat je hem vanuit elk scherm snel kan starten. De apps geven ook ongelezen meldingen weer, dit kan handig zijn bij social media of e-mail. Het concept van de balk doet sterk denken aan Windows en over het algemeen ben ik enthousiast. Dat geldt niet voor multitasken, wat bijzonder ineffectief werkt. Veruit de meeste Android-tablets hebben een multitaskknop waarmee de recent geopende applicaties tevoorschijn komen. Zo kun je snel wisselen tussen apps of een app sluiten. De Remix Ultra Tablet heeft dit niet en dat is zonde. Recente apps zijn te vinden in de balk onderin, maar erg fijn werkt dit niet, zeker niet als je veel apps gebruikt. Ook het sluiten van één of meerdere applicaties gaat op een aparte manier. Een specifieke app is alleen af te sluiten door in de app op de speciale knop rechts onderin het scherm te drukken. Daar is ook een taakbeheerder te vinden, die met een druk alle actieve applicaties stopt. Ik ben geen fan van deze oplossing, dat mag duidelijk zijn.

Screenshot Remix Ultra Tablet (6)

Het startscherm, met onderin de balk voor vastgepinde en recente apps

Waar ik wel over te spreken ben, is de mogelijkheid om meerdere applicaties tegelijk te draaien. Vrijwel alle Android-applicaties bieden een betere gebruikservaring op een smartphone dan op een tablet, en daar heeft Jide iets mee gedaan. De Remix kan elke app uit de Play Store downloaden en de meeste daarvan kunnen met een druk op de knop worden omgetoverd van ‘full-screen’ (11,6″) naar ‘phone mode’ (ongeveer 5,3″). De app ziet er simpelweg uit alsof je hem op een smartphone gebruikt. Op deze manier kun je drie apps naast elkaar gebruiken, een interessante manier van multitasken. Je kan vensters ook vastpinnen en tekst uitwisselen (knippen/kopiëren/plakken). In het begin was ik sceptisch over deze feature, maar de afgelopen weken heb ik er regelmatig gebruik van gemaakt. De mogelijkheid om snel te schakelen tussen social media, muziek en het lezen van artikelen blijkt voor mij een handig iets te zijn. Alle apps die ik gebruik – en dat zijn er aardig wat – werken in de phone mode, dus qua ondersteuning lijkt het wel goed te zitten.
Applicaties als Netflix gebruikte ik echter alleen full-screen, want daarbij komt het grote tabletscherm goed van pas. Dit geldt ook voor Microsoft Office, zeker in combinatie met het toetsenbord.

Fijn is de beperkte hoeveelheid voorgeïnstalleerde applicaties. Jide heeft een handvol eigen apps op de tablet gezet, verder niets. Geen antivirus, geen spelletjes, geen promoties, zelfs de meeste Google-apps moet je zelf downloaden uit de Play Store. Die is gelukkig wel aanwezig, maar verder ben je vrij om te kiezen welke Google-diensten je installeert. Jide’s eigen apps zitten niet in de weg, sommige zijn zelfs goed. De e-mail cliënt en kalender-app maken net als de bestandsbeheerder optimaal gebruik van het 11,6″ scherm en dat ziet er fraai uit.

Screenshot Remix Ultra Tablet (3)

YouTube, Spotify en de Google Play Store in ‘phone mode’

De toetsenbordcover

De Remix wordt standaard geleverd met een toetsenbordcover. Een accessoire die ook voor Microsoft’s Surface-modellen verkrijgbaar is, maar je los moet aanschaffen á la 150 euro. De Remix heeft hier dus een streepje voor, maar is die toetsenbordcover ook echt wat? Het antwoord is: gedeeltelijk.

De cover is van een stoffig materiaal dat vuil aantrekt en er binnen de kortste keren vies uitziet. Wel voelt het fijn aan, ook als je handen erop rusten tijdens het typen. Onder het toetsenbord is een trackpad aanwezig dat van hetzelfde stoffige materiaal is gemaakt. Het trackpad is niet in te drukken en geeft dan ook geen feedback, iets wat ik zelf graag anders had gezien. Een groter probleem is dat het trackpad overgevoelig is voor aanrakingen. Navigeren is nog te doen, maar met twee vingers scrollen om naar boven of beneden te gaan met browsen gaat nauwelijks. Daarnaast reageert het vaak op mijn handpalm als ik met het toetsenbord in de weer ben, waardoor de cursor verspringt en zinnen door elkaar gaan lopen. Een frustrerend iets waar ook veel andere gebruikers mee kampen, zo heb ik op het forum gelezen. Jide heeft geen echte oplossing en meldt dat je tijdens het typen het beste het trackpad uit kan schakelen met de functietoets. En daarmee komen we bij het toetsenbord, dat een meer positieve indruk heeft achtergelaten.

De forse tablet zorgt voor een groot en ruim toetsenbord. Naast de QWERTY-toetsen is er een rij met cijfers aanwezig en ook toetsen voor links, rechts, boven en onder zijn van de partij. CTRL, Shift, ALT, FN, TAB, Capslock en een speciale rij functietoetsen ontbreken ook niet. Met die functietoetsen kun je onder meer het geluid en de helderheid van het scherm regelen of een screenshot maken. Ook is er een toets waarmee je een app kan zoeken of de instellingen tevoorschijn tovert. Er zijn vijftien veelgebruikte toetsencombinaties aanwezig, waaronder CTRL+C en CTRL+V. Fijne toevoegingen, zo is mijn ervaring.

Jide Remix Ultra Tablet review (2)

De toetsen zelf tikken lekker en langere tijd werken is voor mij geen probleem. Ze geven veel feedback, inclusief ‘klik’ geluidje. Het toetsenbord zit met twee steuntjes en een magneet aan de tablet bevestigd en zit goed vast, al kun je hem snel en zonder problemen loskoppelen. Gebruik je de tablet niet dan kun je de cover omhoog klappen om het display te beschermen. Het trackpad van de toetsenbordcover is teleurstellend, maar mijn algemene indruk is goed. Het tovert de Remix om van een lompe tablet naar een mini laptop.

Plus- en minpunten

+ Degelijke tablet met 64GB geheugen
+ Prima accuduur
+ Toetsenbordcover zorgt voor productiviteit
+ Besturingssysteem met potentie…

– dat nog een lange weg te gaan heeft..
– Lompe Surface-kloon
– Geen Europese lader meegeleverd
– Verkrijgbaarheid (en één jaar garantie vanwege import?)

Conclusie

De Jide Remix Ultra Tablet is op de Nederlandse tabletmarkt een vreemde eend in de bijt. Hij wordt geleverd met een Amerikaanse stekker en Engelse taal en geïnteresseerden moeten hem uit China halen. Los daarvan is de Remix een prima tablet met veel geheugen, fijne speakers en een lange accuduur. Ook zijn er genoeg verbindingsmogelijkheden, zowel draadloos als fysiek. De camera’s van de tablet vallen tegen, al zal niet iedereen hier mee zitten. Dit geldt wel voor het ontwerp van de tablet. Naast het feit dat de Remix wel erg veel lijkt op de Microsoft Surface-serie, is hij lomp en zwaar en daarom niet ideaal om als typische tablet te gebruiken. De gratis meegeleverde toetsenbordcover springt hier dan ook slim op in. De accessoire is een vernuftige toevoeging die van de Remix een productief apparaat maakt, met het slechte trackpad als minpunt. Tenslotte de software, waar genoeg over te vertellen valt. Deze is nog jong en volop in ontwikkeling, zo blijkt. En alhoewel er nog veel ruimte voor verbetering is, valt ermee te werken en verwacht ik dat we in de nabije toekomst veel van Remix OS gaan horen.

En dat denk ik eigenlijk van Jide in het algemeen. Het bedrijf heeft Remix OS vrijgegeven voor de Nexus 10 en 9 en werkt aan een mini-pc. En het staat min of meer vast dat er gewerkt wordt aan een opvolger van de tablet. Als de minpunten worden aangepakt en de tablet goed beschikbaar komt in ons land, zie ik best een toekomst voor Jide. Maar voor nu is de vierhonderd euro kostende Remix Ultra Tablet vooral een exotische concept-tablet. Wie daarnaar op zoek is heeft aan de tablet geen slechte koop, maar de gemiddelde gebruiker is beter af met één van de vele tablets die wél in Nederland worden verkocht.

Alle Jide Remix Ultra Tablet review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 11.6 inch
 • Besturingssysteem Remix OS
 • Schermresolutie 1920 x 1080
 • Afmetingen 295 x 189 x 9.5 mm
 • Processor Nvidia Tegra 4 (quad-core)
 • Gewicht 860 gram
 • Opslagruimte 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Reageer