HP Pavilion x2 12-b000nd review

1
6.9 Ok

De HP Pavilion x2 12-b000nd is de nieuwste toevoeging aan het assortiment van de Amerikaanse tabletmaker. Wat betreft specificaties doet hij niet onder voor de instapmodellen van concurrenten als de Microsoft Surface Pro en Samsung Galaxy TabPRO S.

In hoeverre de HP Pavilion x2 zich kan meten met de concurrentie is het onderwerp van deze review. Meer geïnteresseerd in een beknopte opsomming? Bekijk dan de onderstaande plus- en minpunten. Onder dit blok volgt de uitgebreide review.

Pluspunten HP Pavilion x2
• Aluminium afwerking behuizing en accessoires
• Toetsenbord
• Windows 10
• Prijs

Minpunten HP Pavilion x2
• WiFi-connectiviteit
• Accuduur
• Geregeld haperingen / foutmeldingen
• Prestaties

  • Ontwerp en behuizing 9
  • Beeldscherm 8
  • Geluid 7
  • Camera 7
  • Prestaties 6
  • Accu 5
  • Connectiviteit 6
  • Software 7.5
  • Gebruikers beoordelingen (6 stemmen) 7.7

HP heeft onlangs de HP Pavilion x2 12-b000nd op de markt gebracht. Wat betreft de specificaties laat deze Windows-convertible zich het beste vergelijken met het instapmodel van de Microsoft Surface Pro 4 en de Samsung Galaxy TabPRO S (review). Zo heeft hij onder meer een zesde generatie Intel Core M Skylake processor, 4GB RAM en 128GB Solid State Drive (SSD) opslaggeheugen. Specificaties die naar eigen zeggen de hele dag ‘topprestaties’ leveren.

Waarin de HP Pavilion x2 zich duidelijk weet te onderscheiden van de rest is zijn prijskaartje. De Surface Pro 4 en Samsung Galaxy TabPRO S gaan ieder voor 999 euro over de toonbank. De Pavilion x2 daarentegen is met een adviesprijs van 680 euro aanzienlijk goedkoper dan de concurrentie.

Hoe houdt de HP Pavilion x2 zich staande tussen zijn concurrenten? Je leest het in deze review.

Specificaties HP Pavilion x2 12-b000nd

Display12 inch IPS WLED-backlit
Resolutie1920 bij 1280 pixels (WUXGA)
Pixeldichtheid192 ppi
CPUZesde generatie Intel Core M Skylake M3-6Y30 dual-core met kloksnelheid van 2.2GHz
GPUIntel HD Graphics 515
RAM4GB
Intern geheugen128GB Solid State Drive (SSD)
CameraHP TrueVision HD-webcam
Audio2 stereo speakers, B&O Play, dual-array microfoon
ConnectiviteitWiFi (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0 (LE), micro-HDMI, USB 2.0, USB-C, microSD-kaartlezer, 3.5mm jack
Batterij33 Whr lithium-ion polymeer
AccessoiresFull-sized qwerty-toetsenbord, actieve styluspen
BesturingssysteemWindows 10 Home (64-bit)
SoftwareMcAfee LiveSafe, HP Lounge, Evernote, Netflix, Dropbox
Afmetingen300 x 210 x 8,4 mm (tablet)

300 x 220 x 19 mm (tablet + toetsenbord)

Gewicht760 gram (tablet)

1.470 gram (tablet + toetsenbord)

Prijs680 euro

 

HP Pavilion x2 12-b000nd

Vormgeving

De HP Pavilion x2 heeft een aluminium behuizing. Dat zie je niet alleen onmiddellijk, dat voel je ook. Ondanks de materiaalkeuze en de grootte van het scherm weegt de convertible inclusief keyboard nog geen anderhalve kilo. Bijzonder licht en mobiel voor een 2-in-1. Minstens net zo belangrijk: de aluminium afwerking geeft de HP Pavilion x2 een high-end uitstraling. Degelijk, robuust, duurzaam, solide, premium: al deze superlatieven zijn op zijn plaats. Ik ben een groot fan van het design van de HP Pavilion x2.

Aan weerszijden van het scherm vindt je twee forse stereospeakers van het Deense Bang & Olufsen. Op het achterpaneel prijkt op glimmende wijze het logo van HP. De HP Pavilion x2 kent slechts twee fysieke knoppen: de volumeknoppen en aan/uitknop. Deze zijn zeer goed weggewerkt door HP, maar desalniettemin goed op de tast te vinden en bedienen. Naast een aansluiting voor een headset is de convertible voorzien van microSD-kaartlezer, volwaardige USB 2.0 poort, USB Type C aansluiting en microHDMI poort. Deze laatste kun je gebruiken om het scherm van de tablet te projecteren op je televisie. Daarvoor moet je echter wel over een speciale HDMI-naar-microHDMI-kabel beschikken, maar die kun je al voor een klein prijsje aanschaffen.

Bij de HP Pavilion x2 krijg je een tweetal accessoires: een qwerty-toetsenbord en een active stylus. Met behulp van krachtige magneten plaats en ontkoppel je de tablet van het toetsenbord dock. Hij is van hetzelfde premium materiaal gemaakt als de behuizing van de tablet. Jammer genoeg geeft het keyboard de tablet geen extra aansluitingsmogelijkheden. Evenmin voorziet het de Pavilion x2 van extra stroom. Het is een toetsenbord in de klassieke zin van het woord. Onderin is een touchpad van 10 bij 5,5 centimeter verwerkt. Niet zichtbaar, maar wel aanwezig zijn twee fysieke knoppen die als linker- en rechtermuisknop fungeren. Onder het toetsenbord schuilt een rubberen strip om de convertible zijn houvast te geven aan het oppervlakte waar je hem plaatst.

De stylus bevat aan de zijkant twee knoppen die je zelf kunt programmeren. Ook deze hulpstuk is vervaardigd uit aluminium. Je hebt slechts één AAAA-batterij nodig om de stylus van energie te voorzien. Deze krijg je uiteraard van HP meegeleverd.

HP Pavilion x2 12-b000nd

Beeldscherm

De HP Pavilion x2 heeft een 12 inch IPS WLED-scherm met een resolutie van 1920 bij 1280 pixels (WUXGA), een schermresolutie die je niet iedere dag voorbij ziet komen. Weliswaar is de resolutie niet zo hoog als de concurrentie –de Surface Pro heeft is 2736 bij 1824 pixels en de Samsung Galaxy TabPRO S 2160 bij 1440 pixels– dat wil niet zeggen dat het scherm niet scherp is. De kleuren ogen over het algemeen prima, niet overdreven verzadigd. De verschillende zwarttinten zijn soms wat lastiger van elkaar te onderscheiden, wat hinderlijk kan zijn als je een horrorfilm of andere angstaanjagende film bekijkt.

Als je de convertible voornamelijk gebruikt om te typen en te lezen, dan is het display meer dan voldoende. De grotere beelddiagonaal werkt erg prettig als je veel typt. Overigens is hij niet groter in vergelijking met de concurrentie, die eveneens veelal een 12 tot 13 inch scherm hebben. Hij is echter wel groter dan de gemiddelde tablet waar de schermgrootte rond de 10 inch ligt.

Echt genieten van films deed ik echter niet. Dat komt niet zozeer door het scherm, maar door de matige kwaliteit van de speakers van Bang & Olufsen. Als je naar de omvang van de speakers kijkt, dan verwacht je een krachtig en helder geluidje. Dat valt in praktijk echter behoorlijk tegen.

HP Pavilion x2 12-b000nd

Camera

De HP Pavilion x2 heeft slechts één camera: de HP TrueVision HD-camera. Het aantal megapixels is onbekend, maar de kans dat je hem gaat gebruiken om selfies te schieten acht ik klein. Voor videobellen met applicaties als Skype daarentegen is hij meer dan geschikt. Aan de bovenzijde heeft het Amerikaanse technologiebedrijf dual-array microfoons geplaatst: een tweetal kleine microfoons die jouw stemgeluid opvangen.

Prestaties

Om een uitspraak over de prestaties van de HP Pavilion x2 te doen, vertrouwen we op de benchmarks Peacekeeper, SunSpider en Novabench. Zoals de onderstaande tabellen laten zien doet deze Windows-convertible het lang niet gek in vergelijking met de concurrentie. Wat me echter direct opvalt –en zodoende ook tegenvalt– is dat anderhalf tot twee-en-een-half jaar convertibles als de Microsoft Surface Pro 2 en Surface Pro 3 beter scoren dan de HP Pavilion x2 die centraal staat in deze review. Dat is niet iets wat je van een gloednieuwe Windows-convertible verwacht. Wel is duidelijk dat HP zich kan meten met de Samsung Galaxy TabPRO S (review). Als je dus kijkt naar rekenkracht en prestaties en een keuze tussen de convertible van Samsung en HP moest maken, dan heeft de Pavilion x2 duidelijk een streepje voor. Hoezo? Omdat de vormgeving een stuk beter is en de vraagprijs aanzienlijk lager ligt.

Accu

Onder de behuizing heeft HP een 2-cels 33 Whr lithium-ion polymeer batterij geplaatst. Hoelang deze meegaat als je hem volledig hebt opgeladen, is uiteraard afhankelijk van het gebruik. Persoonlijk heb ik niet al te beste ervaringen met de accu: voor mijn gevoel was ik niet zo heel gek lang aan het surfen en typen en voor ik er erg in had merkte ik dat de convertible weer opgeladen moest worden. Misschien dat de tijd vliegt, maar gemiddeld was hij na een uur of vijf tot zes echt leeg.

Dat is aanzien beter dan mijn laptop, maar voor een productiviteitsmachine waar je een hele dag mee werkt verwachtte ik een iets betere accuduur. Het is dan ook jammer dat het toetsenbord van de HP Pavilion x2 geen eigen energiebron heeft om de levensduur nog wat langer te rekken.

De USB-C aansluiting is leuk en aardig, maar sneller opladen is er niet bij. Om hem volledig op te laden heb je ruimschoots vier uur nodig. Veel te lang als je hem echt wilt gebruiken. Een snellaad of Quick Charge functionaliteit zou een welkome aanvulling zijn. Of verwisselbare batterij, maar dat zie je nagenoeg alleen bij tablets die speciaal voor op de werkvloer en buitenlucht zijn bedoeld, zoals de Dell Latitude 12 Rugged Tablet (review).

HP Pavilion x2 12-b000nd

Software

De HP Pavilion x2 is uitgerust met Microsofts besturingssysteem Windows 10. Als je dagelijks met dit OS werkt, dan is het een verademing dat het terug is te vinden op een convertible. Multitasking, snel schakelen tussen apps, werken met meerdere virtuele bureaubladen, grafisch zware games of programma als Photoshop installeren en gebruiken is geen enkel probleem.

Toch mag ik het niet onvermeld laten dat ik tot twee keer op ernstige problemen stuitte tijdens het gebruik. Het begon allemaal toen ik van HP de melding kreeg dat er allerlei updates voor me klaarstonden. Nietsvermoedend downloadde en installeerde ik deze. Toen dit gehele proces eenmaal klaar was en de convertible opnieuw probeerde op te starten, verscheen het onderstaande scherm in beeld. Op aanraden van de online Microsoft helpdesk heb ik via de BIOS geprobeerd om Windows 10 opnieuw aan de praat te krijgen door enkele diagnostische tests af te nemen, maar zonder succes. Na verschillende pogingen slaagde ik erin om een herstelpunt te maken. Toen werkte de boel weer.

HP Pavilion x2 herstel

Enkele dagen later weigerde de HP Pavilion x2 opnieuw om dienst te doen. Gelukkig wist ik ditmaal wat ik eraan kon doen dus was het euvel relatief snel verholpen. Al met al een verontrustende gedachte dat je convertible onmiddellijk de geest geeft zodra je een aantal updates van HP installeert. Of dat toevallig met mijn exemplaar heeft te maken of een breder probleem betreft, kan ik niet zeggen. Ik wilde het jullie echter niet ontzeggen.

Windows 10 kampt echter met een geheel eigen probleem: het beperkt aantal beschikbare applicaties. Niet alleen telt de Windows Store aanzienlijk minder apps dan diens concurrenten de Google Play Store en Apple App Store, maar het aantal beschikbare Universal Apps is ook nog gering. Het idee hierachter is simpel: één plaats waar je terecht kunt voor applicaties die je zowel op smartphones, tablets als laptops te gebruiken zijn. Een goed idee, maar Microsoft heeft nog een lange weg te gaan. Daarbij moet wel gezegd worden dat het aanbod Universal Apps dagelijks groeit.

Daarnaast krijg je van HP het antivirusprogramma McAfee LiveSafe. Deze is echter slechts 30 dagen gratis uit te proberen, daarna moet je een abonnement afsluiten. Microsoft Office 365 is uiteraard ook inbegrepen. Als je een abonnement hebt hoef je je alleen maar te registreren. Tot slot heeft HP zijn eigen HP Lounge vooraf voor je geïnstalleerd. Na registratie heb je onbeperkt toegang tot muziek en exclusief materiaal van je favoriete artiesten. Het eerste jaar is gratis, daarna moet je betalen voor toegang tot de muziekdienst.

HP Pavilion x2 12-b000nd

Connectiviteit

Aansluitmogelijkheden zijn er volop. Zo heeft HP naast de audio jack ook een USB 2.0 poort, microSD-kaartlezer en microHDMI aansluiting in de convertible verwerkt. De USB 2.0 poort is een welkome aanvulling en bijzonder handig als je via een USB-stick of externe harde schijf een back-up van je belangrijkste bestanden wilt maken, al had ik liever USB 3.0 gezien. Ook is het mogelijk om een muis op de tablet aan te sluiten. Waar HP in mijn ogen een steekje heeft laten vallen is door de USB niet rechts, maar aan de linkerkant te verwerken. Ik ben zo gewend om hiervoor naar rechts te kijken en mijn stekker of USB-stick aan te sluiten, dat ik me structureel vergis. Mocht je er bovendien voor kiezen om toch met een muis te werken –wat ik persoonlijk bij programma’s als Photoshop erg prettig vind– dan moet deze aansluiting sowieso aan de rechterkant zitten in plaats van de linkerkant.

Ook had ik het prettiger gevonden als HP de koptelefoon- en microHDMI aansluiting had omgewisseld. Nu heb ik onnodig veel draad nodig om de convertible met mijn tv te verbinden of koptelefoon aan te sluiten.

Als ik me ergens verschrikkelijk aan stoorde was het de slechte WiFi-verbinding. Waar ik met mijn iPad Air en NVIDIA Shield Tablet prima bereik heb als ik video’s stream of YouTube-video’s bekijk, ondervond ik voortdurend problemen met de HP Pavilion x2. De verbinding viel doodeenvoudig weg of had veel last buffering issues, iets waar ik anno 2016 een broertje dood aan heb. Tijdens een kort verblijf in een hotel in Cadzand was de convertible simpelweg niet eens in staat om verbinding te maken met het draadloze netwerk van de computer. Als je dan nagaat dat een ethernetaansluiting voor bedraad internet geen optie is, dan mag je er van uitgaan dat de WiFi goed werkt met de HP Pavilion x2. Daarover kan ik niet anders dan een kritische kanttekening plaatsen.

HP Pavilion x2 12-b000nd

Toetsenbord en stylus

Het toetsenbord ziet er goed uit door de metalen afwerking. Maar veel belangrijker: hij typt ook heerlijk, veel fijner bijvoorbeeld dan het keyboard van de Samsung Galaxy TabPRO S (review). Ermee werken is werkelijk een genot. Alle toeters en bellen die je van een regulier toetsenbord gewend bent zijn van de partij. Inclusief een aantal sneltoetsen om bijvoorbeeld het volume te regelen, de weergave van een tweede scherm te bepalen en vliegtuigmodus in- of uit te schakelen. De onderlinge afstand tussen de toetsen –de key travel– bedraagt 3 millimeter, gemiddeld twee keer zo veel als je dat vergelijkt met de concurrentie. Niets dan lof dus over het toetsenbord.

De bijgeleverde stylus is recht-toe-recht-aan: hij kent geen drukgevoelige punt om bijvoorbeeld dikke of dunne lijnen te tekenen, iets wat de Surface Pen en Apple Pencil wel kennen. De stylus is echter niet bedoeld om mee te tekenen, maar om notities te maken in de webbrowser Microsoft Edge. Deze aantekeningenfunctie activeer je door rechts boven in het scherm op een icoontje te drukken dat lijkt op een vierkantje met daarin een potloodje. Navigeren met de pen is een ramp en kun je beter via het touchscreen of de touchpad doen.

De knoppen aan de zijkant van de pen deden helemaal niks terwijl ik aan het surfen was. Als je daarentegen gaat tekenen met Paint kun je de knoppen gebruiken als gum of Vorige-knop. Je zou de knoppen ieder een eigen functionaliteit moeten kunnen toekennen via de Pen app, maar daarin slaagde ik niet. Via een zoekopdracht belandde ik bij het menu voor de peninstellingen, maar daarin waren mijn mogelijkheden beperkt tot drie opties: aangeven of links- of rechtshandig bent, visuele effecten in- of uitschakelen en de cursorweergave instellen. Geen mogelijkheid dus om een functie toe te wijzen aan de knoppen.

De stylus is lekker dun, ligt prima in de hand dankzij de metalen afwerking en werkt met een AAAA-batterij. Persoonlijk zie ik hem mij niet zo gauw gebruiken en eerder terugvallen op het toetsenbord of het touchscreen.

HP Pavilion x2 12-b000nd

Conclusie

De HP Pavilion x2 is een lust voor het oog. Hij ziet er bovendien niet alleen prachtig uit, hij voelt ook zeer solide, stevig en duurzaam aan. En desondanks weegt hij met toetsenbord en al nog geen anderhalve kilo. Windows 10 is zeker als pluspunt te bestempelen, omdat het een besturingssysteem is dat voor convertibles het beste werkt als je productief probeert te zijn. Ook kun je er veeleisende programma’s en games op draaien. Het toetsenbord tot slot verdient ook een dikke thumbs up. Daarmee lijkt de keyboard cover die je bij de Samsung Galaxy TabPRO S krijgt een slap aftreksel.

De WiFi-connectiviteit gooit echter roet in het eten. Als je dicht genoeg bij je WiFi hotspot of aansluiting zit zijn er geen problemen. Zodra je er iets verder van af gaat zitten, dan laat de HP Pavilion x2 het echter afweten. De internetverbinding valt weg of wordt uiterst traag, wat zich vertaalt in buffering bij video’s en webpagina’s die veel tijd nodig hebben om te laden. Ook de accuduur weet mij niet te overtuigen. Doordat een snellaadoptie ontbreekt, word je regelmatig met je neus op de feiten gedrukt. Ook had ik sommige aansluitingsopties liever gedraaid gezien. Neem nou de USB 2.0 poort: deze is aan de linkerkant geplaatst in plaats van rechts. Als je met een muis mocht willen werken, dan is een aansluiting aan de linkerkant verre van ideaal.

Ondanks enkele tekortkomingen is de HP Pavilion met een adviesprijs van 680 euro zeer scherp geprijsd. Concurrerende modellen met vergelijkbare specificaties kosten enkele honderden euro’s meer. En dan is de tablet bovendien ook nog eens met metaal afgewerkt, inclusief alle toebehoren. In dat opzicht is de HP Pavilion x2 zeker het overwegen waard.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

  1. Spijtig dat de usb c gelicenseert is (opladen en docking niet mogelijk) en dat het niet usb 3.0 is want op de website staat van wel, maar in de praktijk is dit niet het geval. Ze zouden beter een update geven voor de licentie er af te halen.

Reageer