Honor T1 review: weinig kracht voor weinig geld

0
6.4 Gemiddeld

koop de Honor T1 als je op zoek bent naar een goedkope tablet. Gebruik hem als handzame webbrowser, e-book reader en voor andere lichte toepassingen.

 • Ontwerp en behuizing 7
 • Scherm 6
 • Geluid 6
 • Prestaties 5
 • Accu 8
 • Connectiviteit 7
 • Software 6
 • Gebruikers beoordelingen (2 stemmen) 6.8

De Honor T1 is de eerste tablet van het relatief nieuwe merk. Honor is sinds enkele maanden actief in Europa en is een dochterbedrijf van het grote Chinese Huawei. Er rolden eerder al diverse Honor smartphones bij Huawei van de band en nu dus de T1, een 8-inch tablet in het budget segment.

Specificaties

De T1 heeft een schermresolutie van 1280 x 800 pixels, geperst in een 8 inch display. Dit resulteert in een pixeldichtheid van 188 pixels per inch. Dit is een IPS panel van gemiddelde kwaliteit. Onder het scherm draait een Qualcomm Snapdragon 200 processor, een quadcore chip tikkend op 1.2 GHz. Deze maakt gebruik van 1GB werkgeheugen. Het OS kan werken met 16GB opslagruimte.

Boven het scherm zit een 0,3 megapixel camera en een lichtsensor. Midden boven het display is een luidspreker geplaatst. Aan de achterzijde zit een 5 megapixel camera.

Uiterlijk

De tablet komt in wit met zilver combinatie uit de doos. De voorkant van de tab is volledig wit, de achterzijde is overwegend zilver. In het design is de hand van Huawei duidelijk zichtbaar. De overeenkomsten met de Huawei MediaPad T1 8.0 zijn treffend. Of is het stiekem precies hetzelfde apparaat?Honor-T1-afb5

Alle bedieningselementen zitten in de rechterzijde van de tablet verwerkt. Daar vind je de aan-uit schakelaar en de volumeknoppen. Achter een klepje kan een microSD kaart geplaatst worden.

De bovenzijde biedt een koptelefoonaansluiting en de onderzijde een microUSB poort. Deze laatste kan natuurlijk gebruikt worden om de T1 op te laden.

Bouwkwaliteit

Wanneer je de T1 ter hand neemt, valt direct op dat hij uit veel plastic is opgetrokken. Er zit aardig wat speling op de onderdelen en hierdoor voelt de tab soms kwetsbaar. Dit is gebruikelijk voor budget-tablets en ook diverse Huawei modellen hadden eerder hetzelfde kenmerk.

De knoppen aan de zijkant zitten wat losjes in het apparaat. De overige onderdelen sluiten prima op elkaar aan. De bouwkwaliteit is dus geen spelbreker, maar de afwerking van de tablet kan zeker beter.

Honor-T1-afb9

Software

De T1 is uitgerust met EmotionUI, de Android schil van maker Huawei. En daar moet je van houden. De appdrawer is uit Android gesloopt, waardoor alle apps automatisch een plaatsje krijgen op het homescreen. Deze keuze laat het besturingssysteem meer lijken op Apple’s iOS, maar daar wordt het systeem niet beter van. Android beschikt namelijk over widgets en die nemen al voldoende plaats in op de diverse homescreens. Zonder appdrawer staat je homescreen in no-time voller dan de IKEA op 2e paasdag.

De icoontjes van EmotionUI werpen je een aantal jaren terug in de tijd en het bejubelde ‘material design’ is ver te zoeken. Kortom, ben je fan van Google’s ‘standaard’ Android of werk je graag met Samsung’s versie van Android? Dan gaat EmotionUI veel frustraties opleveren.

 

Honor levert de tab uit met enkele vooraf geïnstalleerde apps. De app ‘tabletbeheer’ is handig voor de onervaren gebruiker. De app analyseert de prestaties van je tablet en biedt je de kans de prestaties te verbeteren. Onnodige apps worden dan automatisch afgesloten en tijdelijke bestanden worden verwijderd. De app activeert ook direct een aantal beveiligingsfuncties.

Daarnaast komen er ongevraagd wat games mee, maar gelukkig zijn die gewoon te verwijderen. Het verlies aan schijfruimte als gevolg van bloatware blijft dus beperkt, gelukkig.

Prestaties

De performance van deze tablet mag nooit een reden zijn om hem te kopen. De prestaties zijn namelijk om te huilen. Logisch, want voor een goedkope tablet als de T1 mag je ook niet veel verwachten. In onze vaste benchmark tests staat de T1 dan ook rotsvast in de onderste rijtjes.

In het dagelijks gebruik loopt de tablet redelijk soepel. Zodra je de T1 echter flink op zijn staart gaat staan, dan ontstaan haperingen en rebuilds.

Over de accu valt niets te klagen. Een volledige accutest is niet uitgevoerd, maar over enkele weken gebruik viel op dat de tablet weinig aan de lader heeft gelegen. De tablet kon zonder problemen een dag op standby staan, waarbij slechts enkele procenten van de batterij gebruikt werden.

Conclusie

Na een aantal weken spelen met de T1 weten we één ding zeker: De tablet blinkt nergens in uit. Daarom is de lage verkoopprijs de enige valide reden om de T1 te kopen, want met die prijs/kwaliteit verhouding is niets mis.

De zwakker prestaties hebben tijdens de testperiode voor de nodige frustraties gezorgd. Daarbij moet opgemerkt worden dat onze testers verwende tabletgebruikers zijn. De minder veeleisende gebruiker zal er wellicht minder last van hebben.

Daarnaast zijn wij nu en nooit te spreken over de EmotionUI van Huawei / Honor. Een verarming van het Android systeem, vermomd als een vereenvoudiging.

De conclusie is simpel: koop de Honor T1 als je op zoek bent naar een goedkope tablet. Gebruik hem als handzame webbrowser, e-book reader en voor andere lichte toepassingen. Heb niet de illusie dat je zware 3D games kunt spelen of fantastische foto’s gaat maken. Onthoud hoeveel geld dat je daarmee bespaart en besteed dat geld lekker aan andere leuke dingen, met je Honor T1 in je binnenzak!

Honor-T1-afb4

Pluspunten

 • Lage prijs
 • Prima accuduur

Minpunten

 • Zwakke prestaties
 • Het verschrikkelijke EmotionUI

Foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 8 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1280 x 800
 • Afmetingen 210.6 x 127.7 x 7.9
 • Processor Qualcomm Snapdragon 400 (quad-core)
 • Gewicht 360 gram
 • Opslagruimte 16
 • Alle specificaties

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer