AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl

| 9 reacties

Google Nexus 7 review [DEEL 3 - slot]

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel: Schrijf je eigen review

Deel 3 van de Google Nexus 7 review draait om twee zaken. Als eerste zullen we de software in detail onder de loep nemen. Hoe functioneert het besturingssysteem op deze 7-inch tablets? En wat is de kwantiteit en kwaliteit van de beschikbare applicaties? In het tweede onderdeel kom ik tot een slotconclusie. Hierbij ga ik in het kort in op de vergelijking met andere tablets. Omdat het onmogelijk is om alle beschikbare tablet-pc’s met elkaar te vergelijken zal ik dit doen in enkele onderdelen. Per onderdeel dien je persoonlijk een voorkeur aan te geven. Of de Google Nexus iets voor jou is? Hopelijk kan dit deel van de review je verder helpen met jouw beslissing.

Android 4.1 - notificaties

Binnen Android 4.1 zijn weer verbeteringen aangebracht bij de notificaties. Zo is meer informatie te zien binnen de notificaties. Je kunt bijvoorbeeld de titels van meerdere binnengekomen e-mails onder elkaar lezen. Ook is het mogelijk om een preview van een gedeelte van de inhoud van een ingekomen e-mail te lezen voordat je deze opent. Handig om te bepalen of de e-mail de moeite waard is om nu te lezen of om de notificatie te verwijderen en de e-mail later te lezen. Als laatste kun je bij sommige typen direct vanuit de notificatie een handeling uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld een zojuist gemaakte schermafbeelding (screenshot) direct vanuit de notificaties delen met behulp van een app naar keuze.


Meerdere nieuwe e-mails

Één nieuwe e-mail

Direct delen

Android 4.1 - startscherm

Je kunt in de video van deel 1 zien dat de methoden om het startscherm (homescreen, bureaublad) te managen verbeterd zijn. Zo kun je, als je een widget op je startscherm wilt plaatsen, automatisch ruimte maken. Apps die in de weg zitten bij het positioneren van een widget zullen automatisch uitwijken.

Android 4.1 - toetsenbord

Het toetsenbord van Android 4.1 op deze Google Nexus 7 is sterk verbeterd. Voornamelijk de voorspelling van het volgende woord is verbeterd. Zo wordt bijvoorbeeld voortaan herkent als je een spatie tussen twee woorden vergeten bent. Het was een irritante handeling om dit te corrigeren. Dat kan nu met één druk op de knop.

Android 4.1 - 7 inch tablet

De Android ontwikkelaars hebben Android 4.1 aangepast voor 7-inch tablets. De wijzigingen zijn niet groot maar wel belangrijk om te vermelden:

 • Notificaties verschijnen, net als bij een smartphone, bovenin het scherm in een soort van dropdown-box;
 • Veel shortcuts, zoals het aan- en uitzetten van de WiFi-verbinding zijn verdwenen in de dropdown-box.
 • De basis-interface, zoals de startschermen (beginscherm, homescreen) en de instellingen zijn alleen te gebruiken in portrait-modus. Apps kunnen wel gewoon gebruikt worden in landscape-modus, indien beschikbaar. Ook de rotatievergrendeling is gewoon aanwezig bij de shortcuts bovenin het beeldscherm.

Android 4.1 - Google Now

Een korte uitleg over Google Now: Google Now is een gepersonaliseerde zoek-applicatie voor je Android-toestel. Google Now geeft zoekresultaten aan de hand van je invoer (via het virtuele toetsenbord of via spraakinvoer). Maar Google Now let ook goed op je persoonlijke voorkeuren en acties die je vaak herhaalt. Reis je vaak een bepaalde route, bezoek je regelmatig dezelfde restaurants, of maak je op vast tijdstippen gebruik van een OV-route? Ook worden bijvoorbeeld je favoriete sporten, teams en personen onthouden. Google Now herkent het en laadt van tevoren al de mogelijk opgevraagde informatie voor je in. Google Now denkt dus met je mee.

Op een ander vlak is Google Now ook uniek. In plaats van het zoeken op alleen internet of alleen binnen je telefoon of tablet worden alle mogelijke resultaten aan je getoond. Dit gebeurt in zogenaamde ‘cards’ of kaarten. Als je zoekt naar de hoofdrolspeler van een film dan krijg je niet een link naar een pagina waar dit wellicht opstaat, maar een kaart met alle relevante informatie direct als zoekresultaat.

Daarnaast worden ook andere resultaten dan slechts informatie en webresultaten afgebeeld. Zoek je naar een locatie dan krijg je, naast informatie over die locatie, ook meteen een ‘card’ met de locatie op Google Maps, en een ‘card’ met de route-informatie (Google Navigatie) vanaf je huidige locatie naar de gewenste locatie. Ook kun je direct interessante, gepersonaliseerde, plekken (Google Places) vinden in een ‘card’ van die locatie. Zo zie je dat allerlei relevantie informatie van internet en vanuit applicaties voor je wordt getoond.

Google Now belooft een handige futuristische applicatie te worden. Momenteel (augustus 2012) werkt de Nederlandse versie nog niet. De Engelse versie werkt prima maar voor typisch Nederlandse zaken, zoals Nederlandse onderwerpen, Nederlandse plaatsen en wetenswaardigheden en Nederlandse sporten is vrijwel geen informatie beschikbaar. Alleen de weer-widget binnen Google Now lijkt goed te functioneren. Verder krijg je voor alle Nederlandse zoekopdrachten en Engelse zoekopdrachten over Nederlandse onderwerpen slechts de Google zoekresultaten te zien.

Voor nu is Google Now nog een teleurstelling maar we verwachten een grote toekomst voor Google Now!


Android applicaties

Het minimale aanbod van applicaties die geschikt zijn voor een 7-inch beeldscherm baart ons zorgen, zoals we al eerder aangaven in deel 1 van deze Nexus 7 review. Het aantal applicaties dat geoptimaliseerd voor 10-inch tablets is al niet groot binnen Android. Voor optimalisatie voor 7-inch schermen moet je nog verder zoeken. Zelfs enkele veelgebruikte Google apps zijn nog niet volledig geoptimaliseerd voor 7-inch beeldschermen.

Je Nexus 7 wordt dan ook in de Play Store regelmatig als smartphone herkent in plaats van een tablet.

De YouTube applicatie, bijvoorbeeld, is dezelfde app als je op een smartphone hebt. De 10-inch YouTube applicatie binnen Android 4 is anders, zoals je in onderstaande screenshots kunt zien.

YouTube op de Google Nexus 7

YouTube op de Samsung Galaxy SII

Chrome

Google’s Chrome is in enkele jaren wereldwijd succesvol geworden. En dat is niet voor niks. Mijn mening is dat Chrome verreweg de beste browser is voor je pc, smartphone (Android 4.0 of hoger) én tablet (Android 4.0 of hoger).

Vanaf Android 4.1 is Chrome de standaard Android-browser. De traditionele Android-browser zullen we niet meer terugzien. En dat is geen enkel probleem want Chrome is simpelweg sneller, beter en heeft meer functionaliteiten.

Een van de handige functionaliteiten is browser-synchronisatie. Als je binnen Chrome bent ingelogd op je pc en op je tablet (en eventueel je smartphone) dan kun je alle openstaande tabbladen synchroniseren tussen je apparaten. Ben je een webpagina aan het bekijken op je tablet? Dan kun je direct overschakelen

naar je laptop en verder lezen. Ook kun je er voor kiezen om bladwijzers (favorieten), de geschiedenis, wachtwoorden en formulier-informatie te synchroniseren tussen de Chrome browser op al je apparaten.

Nexus 7 - Play Store

Als laatste onderdeel is de Play Store aan de beurt. Google wil de Play Store een centraal onderdeel maken van de Nexus 7 tablet. Het is de bedoeling dat, zoals Amazon met de Kindle Fire tablet doet, gebruikers zoveel mogelijk content downloaden en kopen via Google’s eigen applicatie- en content-bibliotheek.

In Nederland is nog amper content beschikbaar in de Play Store. Verwacht geen grote catalogussen met films, muziek en e-books.

Gelukkig kunnen we melden dat Google niet hard ‘pushed’ naar de Play Store. Het is niet zo,zoals bij de Amazon Kindle Fire het geval is, dat de tablet verder beperkt is buiten de native app store. Je kunt de Google Nexus 7 uitstekend personaliseren en alle mogelijke activiteiten uitvoeren zonder de tablet te hoeven rooten of flashen.

Google Nexus 7 pluspunten

In het kort enkele positieve bevindingen van de Google Nexus 7 tablet:

 • Hoewel geen HD een prima beeldscherm;
 • Uitstekend besturingssyteem voor een 7-inch tablet. Google is nog zoekende voor optimaal gebruiksgemak voor een 7-inch model (smartphone of tablet?), maar slaagt nu al;
 • Zeer goede prestaties, zeker voor een 7-inch tablet-pc;
 • Prima accuduur in de praktijk;
 • Uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.

Google Nexus 7 minpunten

Dit zijn aspecten waar we wat minder gecharmeerd van waren. Aangezien de Nexus 7 als premium tablet in de markt gezet wordt, ondanks de lage prijs, zullen we de tablet niet behandelen als budget-tablet. Veel onderdelen uit deze minpunten zijn gedaan als concessie voor het laag houden van de prijs. We wilden ze toch benoemen. Overigens, veel van deze negatieve aspecten zijn voor veel tablet-gebruikers niet relevant.

 • Mono audio, positionering speaker aan de achterkant (wel uitstekend geluid);
 • Matige frontcam;
 • Geen camera aanwezig;
 • Geen microSD-slot voor geheugenuitbreiding;
 • 8 GB of 16 GB opslag is niet veel voor een multimedia-tablet. Zoek een goede cloud-dienst als je meer opslag capaciteit nodig hebt;
 • Geen HDMI-poort;
 • Google Play Store-services nog niet volledig beschikbaar binnen Nederland (o.a. geen muziek, films). Volledige beschikbaarheid in Nederland niet bekend;
 • Google Now nog niet volledig beschikbaar in Nederland. Volledige Nederlandse release datum niet bekend.

Conclusie

Het is lastig om een definitieve conclusie te geven over deze Nexus 7 van Google en ASUS, aangezien de Nexus 7 een nieuwe stap zal zetten in de 7-inch tablet-markt. In de conclusie willen we de Nexus 7 vergelijken met enkele andere tablets of categoriën van tablets.

Nexus 7 vs. Amazon Kindle

Hoewel we van Amazon een vergelijkbare 7-inch tablet verwachten op korte termijn kunnen we toch een conclusie trekken, aangaande de software. De Amazon-tablet is (en de toekomstige tablets zijn, waarschijnlijk) veel meer gesloten en gericht op het Amazon eco-systeem. Net als bij Google is de Amazon-content nog niet beschikbaar in Nederland. Vanwege het meer open besturingssyteem van Google achten we de Nexus 7 voor een Nederlandse gebruiker beter geschikt. Zie ook: Amazon Kindle Fire review.

Nexus 7 vs. budget tablets

De conclusie is snel te trekken: de Nexus 7 is de doodsteek voor de budget-tablet. Het verschil tussen een goedkope (sub 150 euro) tablet en de Nexus 7 wordt simpelweg te groot. Ondanks de wat mindere connectiviteit van de Nexus 7 zal over enkele maanden vrijwel elk koop-advies luiden: geef ~100 euro meer uit voor een super-tablet, in plaats van een tablet-pc met verouderde software en/of specifcaties.

Nexus 7 vs. high-end 7-inch tablets

Bij deze vergelijking zal wat meer op de details gelet moeten worden. We verwachten dat de Nexus 7 voor een groot deel ook een einde zal maken aan de ontwikkeling van duurdere 7-inch Android tablets, zoals de Samsung Galaxy Tab 7.7. Wellicht zal een kleinere iPad niet zo goedkoop worden en zal de afweging van consumenten plaatsvinden tussen de nieuwe kleinere te verwachten iPad en de Nexus 7, of vergelijkbare nog uit te brengen Android-tablets.

Nexus 7 vs. 10-inch tablets

Deze afweging is persoonlijk van aard. Ik verwacht een flinke hype omtrent de 7-inch modellen. Of 7-inch tablets naast 10-inch tablets gebruikt gaan worden is nog de vraag. De ruime keuze aan 10-inch tablet-pc’s zal voor het einde van 2012 ook beschikbaar zijn bij de 7-inch modellen. De keuze zal wat dat betreft wat lastiger worden.

Algemene conclusie

Superieure prijs/kwaliteit-verhouding, uitstekend besturingssyteem, en zeer goede prestaties typeren de Nexus 7. De beperkingen die je bij de minpunten ziet staan zijn overkomelijk. Veel van deze minpunten vind je ook terug bij andere tablets, waaronder de iPad. Wil je gaan voor een 7-inch Android tablet en kun je leven met de beperkingen, die voor veel gebruikers zijn te overzien, dan zeggen wij: DOEN!

Bekijk hier alle Google Nexus 7 specificaties.

9 reacties

 1. Een review waar ik wat aan heb maar toch nog een paar vragen.

  Google Now!, je benoemt het wel maar wat is het? Ik zie overal dezelfde soort opmerkingen als die jij doet “verwachten veel van in de toekomst” en dergelijke, maar wat is het , wat doet het en waarom verwacht iedereen er zoveel van?

  Chrome is standaard browser. Houd dat ook in dat als mijn Asus Tablet overgaat naar 4.1 mijn stockbrowser verdwijnt of komt Chrome er naast te staan?

  Prima accuduur in de praktijk. Wat houd dat in cijfers in? Is dat bij normaal gebruik ruim 8-9 uur, 12 uur? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Want wat jij prima vind kan ik wel helemaal niks vinden of juist supergeweldig.

  Voorts ben ik blij te lezen dat het ecosysteem niet zo gedwongen is gericht op de Google winkel als de Amazon Fire. Misschien dat ik bij het herlezen van je review nog wat vragen heb maar dan meld ik me wel weer LOL.

  • Ik had inderdaad de review wat meer algemeen gehouden. Ik zal voor wat betreft Google Now wat tekst toevoegen over de werking. Dat is inderdaad onduidelijk.

   Chrome: bij alle Nexus smartphones en tablets is de stockbrowser verdwenen en is Chrome de standaard browser geworden. Wellicht kan ASUS kiezen om de Android stockbrowser ernaast te plaatsen (als dat mag) maar ik verwacht het niet.

   Accuduur: dit is lastig objectief te bepalen. Vandaar de subjectieve beschrijving. Als ik het in drie onderdelen kan beschrijven dan als volgt: Standbytijd: voor mijn gevoel de beste standbytijd van alle Android devices. Android had soms gevallen (waarschijnlijk vanwege apps/widgets) dat de tablet in standby relatief snel leegloopt. Mijn Transformer heeft daar soms nog last van. Bij de Nexus 7, waar toch veel apps opstaan en openstaan, heb ik daar geen last van. De Nexus 7 haalt het nog niet bij de iPad (met een immense standbytijd) maar het gaat de goede richting op. Bij regelmatig gemiddeld gebruik ondervond ik geen problemen. snachts aan de lader en een hele dag regelmatig gebruiken (voor de tv, tijdens mijn werkzaamheden) en de tablet was niet leeg. Bij zwaar gebruik kan het hard gaan, maar dat merkte ik bij alle snellere Android-tablets. Tijdens het doen van de benchmark tests heb ik de tablet gebruikt voor wat andere inzichten. Na zo’n 3,5 uur gebruik, redelijk intensief, was de accu voor iets meer dan de helft verbruikt. Ik schat richting 60 a 65%. Zit je in de auto naar Zuid-Frankrijk en je dochter gebruikt fulltime de tablet voor het kijken van video’s en het spelen van games dan houdt hij het niet vol. Maar dat zal geen enkele tablet doen :-) .

   Ik hoop dat je wat aan deze inzichten hebt.

   • Bedankt.
    Ik hoor het wel vaker wat jij ook beschrijft, dat het tablet zo snel leegloopt (ook in stand by). Persoonlijk kan ik daar niet over klagen, als ik mijn tablet normaal gebruik haal ik vaak wel 30 uur, als mijn dochter intensief aan het gamen is (dat is niet mijn ding) dan kan hij toch wel makkelijk een uur of 7-8 halen.
    Ik heb ook een Asus en mijn tijden zijn zonder dock, allen tablet acculading.
    Misschine moet ik er wel bij zeggen dat bij mij normaal gebruik is als ik s’morgens even een uurtje kijk, s’middags een uurtje en s’avonds een uur of twee. Zo heel intensief gebruik ik hem dus niet.

    In standbij verlies ik 1-2% acculading per uur als doorsnee. Ik moet wel zeggen dat ik alles afsluit als ik weet dat hij langere tijd in standby gaat.

    Het liefst wil je natuurlijk dat hij minimaal een week meegaat maar ik ben dik tevreden met deze ervaringen. Op vakantie ga ik hem intensiefer gebruiken (films, strip, internet, dan moet hij aan de bak) dus wellicht moet ik mijn mening dan bijstellen.

    Bedankt voor de info en ik ben erg benieuwd wat er nou zo speciaal aan dat Google Now! is.

 2. Een video introductie over Google Now vind je hier: http://www.tabletguide.nl/22623/android-4-1-jelly-bean-voor-tablets-en-smartphones-een-samenvatting-video/

  Een demonstratie (wellicht gesponsord) met een kijkje in de toekomst: http://www.engadget.com/2012/07/03/google-now-gets-an-epic-47-question-interrogation/ [KIJKTIP!]

  We zullen in de toekomst hier meer over schrijven, maar ik wacht even totdat de Nederlandse versie volledig beschikbaar is.

  • Dank voor de links, ik heb ze even bekeken maar in de eerste instantie lijkt me dat niets, veel te big brother achtig.
   Waarschijnlijk ben ik wat te paranoide maar ik voel er niks voor om nog meer prive informatie aan Google (of wie dan ook) te geven dan strikt noodzakelijk.
   Eigenlijk wil ik helemaal geen info geven maar helaas ontkom je er niet aan, maar vrijwillig nog meer geven, echt niet!
   Het lijkt mij dus niet waarschijnlijk dat dit een functie voor mij is.

 3. Heb op een demonstratie gezien (en gehoord) dat de Nexus 7 woordelijk
  antwoord geeft op de hem gestelde vraag. Kan de IPAD 3 dit ook ????

 4. Heb nog geen antwoord gekregen op mijn eerder gestelde vraag,

 5. Ik heb sinds gisteren een nexus 7 tablet. Na wat kennismaken en oefenen werkt hij sinds vanmorgen niet meer. Hij reageert niet goed meer op mijn vingers. Bij elke tap verschijnt er een geelgroen kadertje rond hetgeen ik aanklik maar gebeurt er niets. Op advies van de winkelier heb ik de aan/uitknop een tijdje vastgehouden, maar uit gaat hij ook niet meer. Wel start hij dan opnieuw op, alleen ook dan is er niets veranderd.
  Het lijkt wel alsop hij op de een of andere manier op slot zit. Ik heb geen vergrendeling of wachtwoord ingevoerd. Het laatste wat ik probeerde was de voorleesfunctielessen volgen, maar dat ging niet verder dan de 1e pagina en toen zat dus alles vast.
  Graag hulp

  • Hoi jvdl,

   Je heb per ongeluk de modus voor slechtzienden geactiveerd. Je tablet werkt nu anders, maar werkt nog wel. Het werkt als volgt:

   Als je een app wilt openen, dan tap je die 1x aan. Er verschijnt dan het geelgroen kadertje om de app. Als je nu op een willekeurige plek op het scherm dubbeltapt, dan open je de app van je keuze.

   Op die manier zul je terug moeten naar de instellingen. Ga naar:

   1. het app menu
   2. kies instellingen
   3. kies apps
   4. kies ‘wordt uitgevoerd’
   5. zoek ‘talkback’
   6. kies ‘instellingen’

   Daar kun je de ‘talkback’ app beëindigen. Vanaf nu moet je Nexus 7 weer werken zoals het hoort.

   Succes!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.