AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl

| 2 reacties

Google Nexus 7 review [DEEL 2]

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel:

In het tweede deel van de Google Nexus 7 review zal ik de prestaties van deze 7-inch Android-tablet behandelen. Gezien de hoeveelheid stof zal ik nog een derde deel maken waar de software en een conclusie aan bod komen. Na ongeveer twee weken intensief gebruik kan ik een goed oordeel geven over de snelheid van de Google tablet, de prestaties van het WiFi-signaal en de GPS-antenne en natuurlijk de prestaties bij bijvoorbeeld het surfen op internet, het gebruiken van applicaties en het spelen van games.

Lees hier Google Nexus 7 review deel 1.


Snelheid CPU

Het is interessant om de prestaties van de Tegra 3-processor van de Nexus 7 te vergelijken met processoren in andere tablets. Zo zijn er verschillende Tegra 3-processoren op de markt. De quad-core processor van deze 7-inch Nexus-tablet is een goedkopere variant dan degene die je in de ASUS Infinity TF700-tablet vind bijvoorbeeld. Daarnaast vergelijken we de CPU-prestaties met die van een van de eerste Tegra 2-processoren van Nivdia. Natuurlijk heeft de gehele configuratie van de tablet invloed op de snelheid.

Ik heb verschillende benchmark resultaten gepakt die we zelf hebben uitgevoerd op verschillende tablet-pc’s, aangezien de prestaties van de hardware op verschillende manieren gemeten kan worden.

Allereerst de BenchmarkPi test. Van de 5 geteste Android-tablets scoort de Google Nexus 7 het minst goed met een gemiddelde score van 524. Hiermee laat de Nexus 7 alle andere tablets voorgaan.

 

Ook de Linpack benchmark resultaten van de Google Nexus 7 zijn indrukwekkend. Wederom scoort deze Google-tablet het best met 49.576 punten.

 

Als laatste de meest uitgebreide benchmark test die verkrijgbaar is voor Android: de Quadrant Standart. Deze test vergelijkt de prestaties van de chipset samen met de grafische mogelijkheden. Bij deze test moet de Nexus 7 het afleggen tegen de Toshiba AT300, de tablet die volgens de specificaties de snelste quad-core processor heeft. De gemiddelde score van 3 tests bedraagt 3.485.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de Google Nexus 7 uitstekend scoort ten opzichte van de Android-concurrentie. Uiteraard moeten we in ogenschouw nemen dat de Acer A700 en de Toshiba AT300 een Full HD beeldscherm hebben wat extra vermogen vergt van de chipset. Één van de mogelijke redenen van deze top-prestaties is de aanwezigheid van Android 4.1 (alle concurrerende tablets zijn getest met Android 4.0) waarbinnen Project Butter voor snelheids- en efficiëntie-verbeteringen moet zorgen. Aan de resultaten te zien is Google daar in geslaagd!


Browsen - prestaties

Allereerst wil ik mijn persoonlijke ervaringen met het surfen over internet vermelden. Ik dacht altijd, met het gebruik van een snelle Windows-laptop en een goed-presterende Transformer TF101-tablet, dat het browsen niet veel sneller kan. Na mijn ervaringen met de Nexus 7 blijkt niets minder waar te zijn. De browse-prestaties van de Google-tablet zijn uitmunted. Alle handelingen verlopen nog sneller dan dat ik gewend was.

Over naar de objectieve benchmark resultaten. Ik moet opmerken dat de Nexus 7 alleen Google Chrome heeft geïnstalleerd. Alle benchmarks worden uitgevoerd in de standaard Android browser, wat bij de Nexus 7 dus Chrome is.

Voor het testen van de surf-resultaten van deze Nexus 7 gebruik ik de benchmark-test Peacekeepe, BrowserMark en SunSpider. Mijn ervaringen met het surfen worden bevestigd door alle drie de tests.

 

Alleen in de Javascript benchmark (SunSpider) scoort de Google Nexus 7 niet zo goed. Wellicht is Chrome niet zo goed in staat om met Javascript om te springen dan de standaard Anddroid browser.

WiFi test

Voor het testen van het bereik van WiFi signaal gebruik ik mijn ervaringen tijdens het gebruik van de tablet voor zo’n twee weken. Over het algemeen ben ik redelijk tot zeer tevreden over het bereik. Het WiFi signaal kan op relatief grote signaal nog worden opgevangen. Qua afstand behaalt de WiFi-module van de Google Nexus 7 dezelfde prestaties als een laptop en zelfs betere prestaties dan verschillende smartphones. In vergelijking met andere tablets is het WiFi-bereik identiek aan moderne tablet-pc’s (Toshiba AT300, Amazon Kindle Fire en de iPad 3) en veel beter dan enkele oudere Android-tablets (ASUS Transformer TF101 en de Samsung Galaxy Tab uit 2010). Wel moet ik opmerken dat vanaf een afstand van zo’n 5 meter het WiFi signaal afneemt. Het aantal streepjes van de indicator gaat snel achteruit, maar de verbinding blijft gehandhaaft.

Dan de snelheid van de WiFi antenne in combinatie met de hardware van de Nexus 7 tablet. Voor deze tablet review gebruik ik weer de gemiddelde resultaten van Speedtest.net. En deze zijn verbluffend. Op een verbinding van Ziggo internet via de kabel (snelste pakket) wordt de immense snelheid behaalt van 20 mb/s makkelijk behaald. Ook de upload-snelheid is maximaal met ruim 5 mb/s. Hulde!

GPS-signaal

De snelheid van het contact met een GPS-signaal is goed. Binnen enkele seconden heb je contact met de eerste sattelieten. In de praktijk ben je vaak nog bezig met het invoeren van bijvoorbeeld een adres als de locatie al is bepaald.

Het aantal te bereiken sattelieten is prima te noemen, hoewel ik betere prestaties heb gezien bij bijvoorbeeld de nieuwste ASUS Transformer tablets (TF300, TF700). Voor een tablet van zo’n 200 tot 250 euro valt de snelheid en de precisie van de locatiebepaling absoluut niet tegen!

Conclusie prestaties

Ik kan alleen maar concluderen dat de budget-tablets zich echt zorgen moeten gaan maken. Met de komst van dit soort goedkope maar krachtige 7-inch-tablets valt de noodzaak van een wellicht nog goedkopere maar qua prestaties tegenvallende tablet weg.

De combinatie van een immens krachtige processor in een kleine tablet met een efficiënt besturingssyteem is een gouden zet van Google. De Nexus 7 stelt een nieuwe norm in Android tablet-land. Google’s besturingssyteem zal volgens mij nooit de efficiëntie van iOS, dat ontwikkeld wordt voor slechts enkele configuraties (momenteel iPhone en iPad). Maar met Android 4.1, waar verbeterde efficiëntie de grootste wijziging is, komt Google aardig in de buurt.

Google Nexus 7 tablet review - deel 3

Lees hier de Google Nexus 7 review Deel 3.

2 reacties

  1. Dat laatste deel is nu juist waar ik op zit te wachten. Dat de hardware top notch is geloof ik wel, ook gezien alle andere reviews.
    Waar ik benieuwd naar ben is de software kant, in hoeverre zit je “vast” aan wat Google bedacht heeft en in hoeverre kun je je eigen gang gaan zonder dat Google alles van je opslaat en weet.
    Dwint het tablet je om content van Google te nemen of ben je daar relatief vrij in?
    Dat soort dingen, dat zijn de dingen waar ik benieuwd naar ben.

    Ik wacht dus met enige spanning op je laatste deel van de review.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.