Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Review
| 14 reacties

Google Nexus 7 review [DEEL 1] [ VIDEO]

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel:
Google Nexus 7 review homepage

We hebben ‘m binnen! De Google Nexus 7 is de langverwachte Google-tablet die het bedrijf heeft gemaakt in samenwerking met ASUS, een van de grootste Androidtablet fabrikanten. Net als bij de ASUS Transformer Pad Infinity review zullen we deze review opdelen in twee onderdelen. In het eerste onderdeel zullen we een algemene beschrijving geven van onze eerste ervaringen met de Nexus 7 tablet. Onder andere het uiterlijk, de prestaties, de specificaties, het beeldscherm, de audio en de Android 4.1 software komen aan bod in tekst, beeld en in een video in dit eerste deel van de Nexus 7 review.


Deze tablet review van de Google / ASUS Nexus 7 tablet is gemaakt met een geïmporteerd model uit de VS. Het betreft een 8 GB Nexus 7 waar met een Nederlands Google account op is ingelogd. De Nexus 7 is geïmporteerd via USA2you.nl. Meer informatie over de beschikbaarheid van de Nexus 7-tablet vind je in deze tablet review.

Ontwerp & behuizing

De Google Nexus 7 oogt vriendelijk en stijlvol. De achterkant van de tablet is gemaakt van kunststof en bevat honderden kuiltjes die de tablet grip geven, naast een mooie textuur. Misschien ligt het aan mij, maar de tablet oogt niet dun. Echter, vergelijk je de Nexus 7 met een dunne tablet, zoals in de foto met de iPad 3, dan blijkt dat de tablet wel degelijk dun is. De dikte is volgens de specificaties iets meer dan 1 centimeter. De tablet voelt licht aan en ligt uitstekend in je handen. Met één hand of met twee handen kun je de tablet prima vasthouden en gebruiken in verschillende posities.

Met een aluminium rand naast het scherm oogt de tablet stevig, hoewel de tablet of het beeldscherm ongetwijfeld flink kan beschadigen bij een val van bijvoorbeeld een tafel.

Nexus 7 beeldscherm

Het beeldscherm (IPS, capacititief, 1280 x 800) voelt goed aan. Ondanks de aluminium rand naast het beeldscherm voelt het alsof het scherm ‘bovenop’ de behuizing ligt. De tablet reageert uitermate snel op de aansturing met één of meerdere vingers.

De kwaliteit van het beeldscherm kunnen we goed tot uitstekend noemen. De helderheid (bijna 200 pixels per inch) is uitstekend ondanks dat geen volwaardig HD-materiaal kan worden weergegeven. De kleurweergave is ook prima te noemen, evenals het contrast. De kwaliteit van bijna perfecte beeldschermen van bijvoorbeeld de iPad 3, de ASUS Infinity tablet of de Galaxy Tab 7.7 wordt niet gehaald, maar dat doet niets af aan onze beoordeling van het beeldscherm. 4 punten uit een maximaal mogelijke score van 5 is netjes en wellicht zelfs aan de lage kant.

Audio

Het geluid van de Nexus 7 moet komen uit één langgerekte speaker aan de achterzijde van de tablet. Het volume haalt een hoog niveau voor een 7-inch tablet. De kwaliteit van de audio is prima te noemen maar verwacht uit een 7-inch tablet geen ver-dragende lage tonen. De positionering aan de achterzijde van de Nexus 7 is wat ongelukkig doordat het geluid niet direct naar je oren geleid wordt. Opvallend is dat wanneer de tablet plat op een tafel ligt het volume en de kwaliteit nog steeds prima zijn, ondanks het feit dat de speaker zich tegen het oppervlakte van de tafel bevindt.

Prestaties

De prestaties van de Nexus 7 zijn zoals verwacht uitstekend! Applicaties starten extreem snel op, evenals de tablet zelf. Het gebruik van de apps gaat snel en vloeiend. Niet alleen de snelle processor is de oorzaak daarvan. Het tot ‘Project Butter’ omgedoopte snelheidsverbetering-project heeft zijn doel behaald. De prestaties van de Google / ASUS Nexus 7 scoren dan ook een maximale score van maar liefst 5 punten. Hulde!

Connectiviteit

De connectiviteit is een van de minpunten van deze tablet. Bij de minpunten, die je verderop in een opsomming in deze review vindt, wordt duidelijk dat Google en ASUS hebben gekozen voor een premium-tablet met op papier (en in de praktijk) uitstekende prestaties. Alleen de meest-gebruikte onderdelen van een 7-inch tablet zijn aangebracht. Bij andere onderdelen, waaronder veel connectiviteits-opties, is besloten om deze simpelweg niet toe te voegen. We denken dat dit een goede keuze is van de ontwikkelaars. Je doet iets goed of je doet het niet. Het is aan de consument om de keuze te maken tussen een tablet met veel of wat minder opties.

Google Nexus 7 software

In deel 2 van de Nexus 7 review zullen we nader ingaan op de software. In enkele zinnen beschrijven we onze eerste bevindingen. In onderstaande video wordt de software ook onder de loep genomen.

Android 4.1 besturingsysteem

Het Android Jelly Bean besturingssyteem functioneert uitstekend. Het is gebruiksvriendelijk en werkt snel en soepel. Google heeft bepaalde keuzes gemaakt om het gebruiksgemak op een 7-inch beeldscherm te verbeteren. Zo is het menu en zijn de startschermen alleen in portait-modus te gebruiken. Notificaties vind je, net als bij Android smartphones, bovenin het scherm. Het applicatie-overzicht vind je onderin het beeldscherm. Lees hier meer over de nieuwe Android 4.1 features.

Applicaties & Google Play

De Play Store herkent de Nexus 7 wel als tablet zodat je wel, indien beschikbaar, de tablet-variant van een app voorgeschoteld krijgt. De Google Now-app is wel aanwezig maar is nog niet te gebruiken in Nederland. Meer over de software lees je in deel 2 van de review.


Google Nexus 7 review - video

Naar deel 2

Google Nexus 7 kopen & beschikbaarheid

De Google Nexus 7 is vanaf half juli te koop in de VS en het VK. De prijs is in de VS 199 dollar (excl. belastingen) voor het 8 GB model en 249 dollar (excl. belastingen) voor de 16 GB-versie. Je kunt de tablet zelf mee (laten) nemen of deze via een professioneel bedrijf laten importeren. Wij waren zo’n 300 euro kwijt voor een 8 GB Nexus 7 (incl. belastingen en douane-kosten) bij import via USA2you.nl.

Eind september wordt het 16 GB-model in Nederland verwacht voor een prijs van 249 euro (incl. BTW). De verkoop van het 8 GB-model is nog niet aangekondigd maar we verwachten op termijn genoeg aanbod via de grijze import.

Google Nexus 7 review - foto’s

14 reacties

 1. Mooie review en ook leuk dat je hem kan winnen.
  Nadeel van je wedstrijd is dat je een facebook account moet hebben, er zijn mensen (zoals ik) die dat niet hebben en ook niet willen hebben. Jammer dat wij op die manier uitgesloten worden van de wedstrijd!

  Wat anders, op de Google presentatie en wat ik gelezen heb wordt er elke keer gezegd hoe makkelijk je content kunt halen vanuit de Google omgeving. Daar heb ik persoonlijk niet de minste behoefte aan, ik haal mijn content wel ergens anders vandaan. Kun je in de komende review daar iets op in gaan, kan ik bv. zelf makkelijk content toevoegen, is dat een beetje open, of is dat net zoals de Kindle nagenoeg onmogelijk of minstens heel erg moeilijk.
  Ik ben namelijk wel geinteresseerd in de Nexus maar niet als ik daarmee alleen dingen kan doen waarbij ik Google nodig heb.

 2. Nu eens niet een overladen met superlatieven enthousiaste Android fanboy review, maar een down-to-earth review met plussen en minnen, hulde! Ben het met je eens dat Nexus 7 de Kindle Fire en sub-par tablet Killer is. USD50 prijsverschil voor 8GB meer memory is een no-brainer, dus daarom zal wellicht de 16GB overal uitverkocht zijn. Blijft natuurlijk jammer dat je als Nederlandse koper niet die USD25 in de Google play store kunt benutten, althans als je niet wilt of durft te rooten? Was de door Google beloofde extra content van die Transformers film wel voor geinstalleerd, of ook alleen voor USA users?

  • Dank je Remco. Ik heb alle folders doorgespit maar ik kon geen Transformers film vinden. Waarschijnlijk zal dat ook een virtuele licentie zijn vanuit de Play Store…

 3. OK, I know enough. Bedankt voor de heldere review, Leon. Ik ga er 1 voor mijn dochter kopen. :)

 4. Geweldige tablet voor een ongekende prijs.

  Het is wellicht een vermelding waard dat veel van je minpunten ook bij bijvoorbeeld de 2x zo dure iPad terug te vinden zijn.
  -Geen HDMI
  -Geen SDcard-slot
  -16GB voor de Nederlandse versie.
  - Siri heeft ook geen nederlandse ondersteuning.

  De overgebleven minpunten (mono geluid en ontbreken hoofd cam) zijn voor mij te verwaarlozen.

  Kortom geweldig ding, kan niet wachten tot hij in nederland is.

 5. Is et iemand die weet of je een Nexus 7 die je in de USA koopt ook naar Nederlands kan zetten? Of is dat apparaat dat altijd alleen Engelstalig?

  • Ja, dat kan. Je hebt dan een NL-talige tablet en gewoon toegang tot de NL Play Store.

  • Edwin heeft gelijk, Hans. Je kunt de Region instellen op Nederland met taal and store.
   We hebben er deze zomer al veel gekocht en doorgestuurd voor Nederlandse (en Belgische) klanten en niemand heeft geklaagd dat ze opgezadeld zijn met een amerikaans apparaat… :)

 6. hallo, ik wil de tom tom vervangen door de nexus 7 kan dat ?en met de kwaliteit van een navigatie systeem.

  • Mag ik ervan uit gaan dat je dan wilt navigeren op Google maps en niet op een echte navigatie app? Dan is het antwoord :

   Nee, Nexus haalt de kaarten binnen via WiFi. En dat is nogal moeilijk als je in de auto zit. Je hebt dan namelijk geen WiFi…

   Met een navigatie app, dan kan het weer wel. Deze heeft de kaarten lokaal, net als je Garmin of ToTom of wat je dan ook maar gebruikt.

   Wat anders is, ik heb wel eens uit nood geprobeerd te navigeren op mijn telefoon (Garmin vergete) via Google maps. Het kan wel, je komt er wel, maar als je een “echt” navigatie systeem gewend bent dan wil je dat niet. Nogmaals, je komt er wel, maar het gemak van een TomTom wordt imho bij lange niet gehaald op Android. Ik heb het ook wel eens geprobeert als test met een naviatie app waarvan de naam mij ontschoten is, dat ging wel behoorlijk goed. Ik prefereer nog steeds mijn echte navigatie, maar het werkt heel behoorlijk. Daar zou ik mee kunnen leven.

 7. Hallo,

  Ik heb een vraag en ik hoop heel erg dat iemand mij hiermee kan helpen.
  Ik heb zo’n 2 weken geleden de Nexus 7 gekocht en vind het echt een hele fijne tablet. Het enige probleem is dat mijn tablet wel connectie maakt met mijn wifi thuis, maar met geen enkel ander wifi signaal. Zo heb ik al geprobeerd om een hotspot op mijn telefoon te maken zodat ik daarmee op studio kan met mijn tablet, en dan kan ik inloggen enzo, maar dan kan ik alsnog niet op het internet. Ik heb dan alle wifi-streepjes, maar het blijft grijs en wordt niet blauw zoals hij doet bij mijn wifi network thuis. En als het grijs is geeft het aasn dat ik niet echt verbonden ben en dan kan ik dus niks doen op het internet. Dit vind ik echt heel vervelend want dat zou betekenen dat ik alleen thuis op het internet kan en nergens anders. Terwijl ik hem juist gekocht heb om op school mee te werken. Het ligt niet aan mijn telefoon want ook bij andere wifiplekken, zoals bij vrienden thuis of bij de MacDonalds, geeft hij precies hetzelfde probleem aan.
  Ik heb al op het internet gezocht, maar ik kon hier geen oplossing van vinden, dus ik hoop heel erg dat iemand hier het antwoord weet…

  Alvast heel erg bedankt!

 8. Met een OTG kabeltje kan je een USB’tje aan je tablet hangen. Ik heb dit zelf nog niet getest maar het schijnt goed te werken. Een nadeel is dan wel dat je een kabeltje uit je tablet hebt hangen..

 9. Is zo’n nexus ook geschikt voor kleine kinderen vanaf 3 jaar ? of kun je dan beter een kurio kopen ?

 10. De tablet stopt steeds als ik via kpnmobiel
  De TV wil zien. De tablet 7 s werkt ongeveer 10 minuten om dan te stoppen en dan niet meer op te starten.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.