AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl

| 5 reacties

Cherry Mobility Pro-Line 2 M-936 (Kruidvat) review

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel:

Pro-Line 2 White edition - kruidvat - review

De Cherry Mobility Pro-Line 2 M-936 (White Edition) is een zogenaamde budget-tablet en momenteel populair vanwege de plek die hij heeft weten te bemachtigen in de schappen van Kruidvat. De keten heeft hem omgedoopt tot de 9.7″ Dual-co Tablet Pro-Line en op het moment van schrijven wordt hij daar verkocht voor 189,99 euro. De website van Kruidvat spreekt over een ‘krachtige professionele tablet PC” en noemt hem “ideaal voor de veeleisende tablet gebruiker”. Dat zijn stoere woorden voor een tablet van die prijs en natuurlijk is dat voor ons voldoende reden om uit te zoeken of de tablet die omschrijving verdient.

Specificaties

De Pro-Line 2 beschikt over een 1.6GHz Dual-core cortex A9 processor met MALI400 grafische chip. Deze combinatie komen we de laatste tijd vaker tegen in budget-tablets en dat geeft vertrouwen in de prestaties. Hij heeft 16GB opslagruimte en deze is uit te breiden via micro SD. De tablet draait op Android 4.0.4, oftewel Ice Cream Sandwich en het touchscreen is een IPS capacitief display.


Behuizing

De behuizing van de Pro-Line 2 voelt degelijk aan. Aan de voorzijde zit een witte lijst van glas ingeklemd in een zilverkleurige, plastic rand. Het is een ‘dertien in een dozijn’ ontwerp, maar ziet er op zich prima uit. Alle aansluitingen zijn aan de bovenzijde van de tablet geplaatst. Tenminste, we nemen even aan dat dat de bovenzijde is. De achterplaat is namelijk andersom bedrukt, waardoor het lijkt alsof we de tablet andersom moeten houden. Daarbij zouden de koptelefoon aansluiting en camera’s onder het scherm zitten, wat mij een minder logische keuze lijkt. De achterkant is van zilverkleurig plastic en hoewel het in eerste instantie degelijk aanvoelt, is de achterzijde eenvoudig in te drukken. Wanneer je stevig op de achterkant drukt, veroorzaakt dat direct storing op het scherm. Wees dus voorzichtig met waar je deze tablet aan blootstelt.

Beeldscherm

Het IPS scherm is van de Pro-Line 2 is niet geweldig. Hoewel de kleuren prima zijn en het beeld acceptabel, heeft het scherm ontzettend veel last van ‘bleeding’ aan de randen, waarbij de randen feller oplichten dan de rest van het scherm. De schermresolutie is met 1024 x 768 pixels aan de lage kant voor een tablet, waardoor pixels duidelijk zichtbaar zijn. Stevig drukken op het scherm levert direct storing op, soms over grote vlakken van het scherm.

Het touchscreen reageert soms sloom of helemaal niet op een aanraking. Bij het typen van een lange tekst is de foutratio ongeveer 15:1.

Audio

Aan de onderzijde van de tablet is een mono speaker geplaatst. Het geluid is prima en ook het volume kan ver genoeg opgeschroefd worden.

Camera’s

De Pro-Line 2 beschikt over twee camera’s, één aan de voorzijde van 1,3 MP en één aan de achterzijde van 2.0 MP. De kwaliteit laat zich het beste demonstreren met een voorbeeldfoto:

Camera voorzijde

Camera achterzijde

Prestaties hardware

Over het algemeen reageert de tablet wisselvallig. Soms is hij snel in gebruik, maar even later is hij vooral sloom. Zo duurt het soms 3 tot 5 seconden voordat het scherm oplicht, nadat je de tablet hebt ingeschakeld uit standby. Het gevolg is dat je nog een keer drukt, maar eigenlijk zet je de tablet dan weer uit.

Apps draaien over het algemeen soepel op het apparaat en ook de browser reageert goed. Het laden van webpagina’s verloopt weer bijzonder langzaam. Wat hiervan de oorzaak is, dat is moeilijk te zeggen. Een trage verwerking van het WiFi signaal lijkt het meest logisch.

Ook tijdens het browsen valt me wederom op dat het slechte reageren van het touchscreen de snelheid er flink uithaalt. Clicks worden niet geregistreerd en URL’s missen letters, doordat aanslagen van het toetsenbord worden genegeerd. Al met al een frustrerende bezigheid.


Ondanks de soms ronduit trage werking van de tablet, scoort hij in de diverse benchmarks boven verwachting goed. Sterker nog, de benchmark resultaten bevinden zich zonder uitzondering in de top 3 van de door ons onlangs geteste tablets.

Browser benchmarks:

Benchmark apps:

Uit deze resultaten kunnen we concluderen dat slechte secundaire hardware (WiFi antenne) en slecht geoptimaliseerde software voor onnodig veel snelheidsverlies zorgen. Als we de benchmarks moeten geloven, dan kan deze tablet in potentie wedijveren met de Nexus 7. Maar als we beide tablets naast elkaar gebruiken zit er tussen de prestaties een wereld van verschil.

Connectiviteit

De Pro-Line 2 heeft diverse aansluitingen. Allereerst is hij uitgerust met twee USB aansluitingen, waarvan één een zogenaamde On The Go aansluiting. Die USB poort is geschikt als ‘host’ poort voor randapparatuur als een muis of toetsenbord. De opslagruimte kan worden uitgebreid met een micro SD kaart in de daarvoor bestemde sleuf. Naast de nodige oplaad-ingang heeft de tablet ook nog een mini HDMI uitgang, waarmee de tablet verbonden kan worden met monitor of TV. Tot slot is hij natuurlijk uitgerust met een mini-jack koptelefoon aansluiting.

Een prima collectie aansluitingen, waarmee in vrijwel alle behoeftes wordt voorzien. Niets op af te dingen.

Accuduur

We hebben de accuduur niet uitgebreid kunnen testen. De 8000 mAH accu zou volgens de fabrikant zo’n 10 uur mee moeten kunnen.

Eenmalig gebeurde het dat de accu voor minder dan 50% opgeladen was, maar na 5 minuten opladen beweerde weer voor 87% vol te zijn. Onwaarschijnlijk en wellicht een softwarefout.

Software

De Pro-Line 2 draait op het moment van schrijven op Android 4.0.4. Dit is niet de meest recente versie van Android, maar ook nog niet echt verouderd. Gek genoeg is de Android installatie uitgebreid met de smartphone versie van een aantal apps. Zo is de YouTube app niet voor tablets geoptimaliseerd en dat geldt ook voor de Muziek app. De Play Store, Maps en Gmail app zijn wél weer van de juiste versie. Een vreemde keuze, waar we geen logische verklaring voor kunnen vinden.

Cherry Mobility levert een aantal apps standaard mee. Zo is er een APK installer meegeleverd, waarmee applicaties geïnstalleerd kunnen worden, buiten de Play Store om. Daarnaast is er een file manager meegeleverd, om de bestanden in de opslagruimte te beheren.

Voordelen

 • Goedkoop
 • Snelle hardware

Nadelen

 • Touchscreen onbetrouwbaar
 • Software sloom
 • Zwakke behuizing

Conclusie

De Pro-Line 2 is geen dure tablet en dat is maar goed ook. De hardware en software zijn niet lekker op elkaar ingespeeld en ook individueel laat de kwaliteit van beide aspecten te wensen over. Ondanks een trage gebruikservaring doet de tablet het bijzonder goed in de benchmarks. Potentie genoeg dus. Helaas komt die potentie er niet uit.

Ik heb geprobeerd de tablet een aantal dagen intensief te gebruiken, maar het slechte touchscreen en de soms ronduit slome software zorgden er steeds voor dat ik de tablet opzij legde.

Kruidvat spreekt van een ‘krachtige professionele tablet PC” en noemt hem “ideaal voor de veeleisende tablet gebruiker”. Daarmee slaat het bedrijf de plank mis. De Pro-Line 2 is een prima tablet voor de consument met klein budget en weinig eisen. Verwacht er niet teveel van, dan valt het ook niet snel tegen.

Foto’s

 

5 reacties

 1. Wat zijn eventuele alternatieven voor deze tablet?

 2. Is dit niet een Pipo Max M1???

 3. bij mij was de tablat al na een maand aan het vervelen met opladen, daarna helemaal dood. Zal gerepareerd worden. Ben benieuwd.

 4. Ik vond de achterkant helemaal niet indrukbaar. Leek van aluminium. Vond het wel een zwaar ding. Geen idee hoe dat met andere tablets is. dit was mijn eerste. Inderdaad was. Heb de tablet retour kunnen zenden na 6 weken gebruiken (waarvan 2 weken in reparatie na dat deze niet meer was op te starten. Zou opgelost zijn met een update). Kruidvat heeft wel een goede service. Toen ik meldde dat de tablet erg traag was, steeds bleef hangen, lieten ze meteen weten dat ik mijn geld kon terug krijgen.
  Het blijven hangen + traagheid was te irritant. tevens gaf skype een slechte verbinding. Slecht beeld, wat vervormd geluid. Terwijl mijn laptop op dezelfde plek wel voldoet.

 5. ik kan geen lichtsterke fotos maken?
  heeft deze tablet een ingebouwde flitser?
  Kan iemand mij helpen?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.