Bamboo Stylus Fineline review: eindelijk een goede iPad stylus

0
75%
75
Goed

De Wacom Bamboo Stylus Fineline is de beste iPad stylus die we ooit hebben gebruikt. Dat klinkt indrukwekkender dan het is, want het zegt vooral veel over zijn voorgangers. Eindelijk kunnen we drukgevoelig schrijven en tekenen op de iPad, met een dunne punt die écht op een pen lijkt.

 • Gebruiksvriendelijkheid
  8
 • Degelijkheid
  8
 • Software
  8
 • Prijs
  6
 • Gebruikers beoordelingen (1 stemmen)
  7.7

Steeds meer tablets worden standaard uitgerust met een stylus, maar Apple gelooft hier nog steeds niet in. De iPad heeft daardoor nog altijd geen eigen stylus. Daarnaast beschikt het scherm niet over een zogenaamde digitizer, waardoor het scherm geen druk kan registreren. iPad styli bleven daardoor dik en onhandig. Wacom hoopt daar met de Bamboo Stylus Fineline verandering in te brengen.

Bamboo Stylus Fineline

De nieuwste stylus uit de Wacom stal is uitgerust met Bluetooth Smart en hiermee kan wél een drukgevoelige ervaring gecreëerd worden. Hij heeft een fijne dunne punt, wat ook bijdraagt aan een realistische schrijfervaring.

Wacom Bamboo Stylus Fineline

Deze stylus kan gebruikt worden op ieder touchscreen, van een tablet of smartphone. De Bluetooth functies zijn echter alleen beschikbaar op de iPad.

Uiterlijk

De pen ziet er stijlvol uit. Hij heeft het juiste gewicht, waardoor hij lekker in de hand ligt. De micro USB ingang voor de lader zit verstopt achter een rubber dopje, op het uiteinde van de pen. De pen heeft slechts één knop, die mooi verzonken ligt.

Wacom Bamboo Stylus Fineline

Wacom Bamboo Stylus Fineline

Gebruik

Je kunt de pen binnen iedere iPad app gebruiken, maar door de Bamboo Stylus Fineline via Bluetooth the koppelen aan Wacom’s eigen Bamboo Paper app worden de mogelijkheden geavanceerder. Na het koppelen wordt de pen drukgevoelig in 1024 niveaus. Daarnaast biedt die app je de mogelijkheid om aanrakingen van je handpalm te negeren. Hierdoor kun je je hand op het scherm laten rusten tijdens het schrijven of tekenen, zonder dat je daarmee ongewild ook tekent.

Het negeren van onbedoelde aanrakingen werkt redelijk goed. Soms weet de app niet goed welke aanraking wél gewenst is, waardoor alle aanrakingen genegeerd worden. Maar in de meeste gevallen snapt de app prima wat de bedoeling is. Het geeft de tekenhand rust en zorgt daarvoor voor een beter eindresultaat. Helaas werkt deze functie dus alleen in Wacom’s eigen app.

De calibratie van de pen laat soms te wensen over. De ‘inkt’ verschijnt soms op een plek op het scherm die millimeters verwijderd is van de plek waar de pen het scherm raakte. De glasplaat van onze iPad (4) zorgt er daarnaast voor dat de pen voor je gevoel het papier nooit helemaal raakt. Met de reactiesnelheid van de pen is niets mis. De lijnen verschijnen snel onder de aanraking van de punt.

Wacom Bamboo Stylus Fineline

Conclusie

De Wacom Bamboo Stylus Fineline is de beste iPad stylus die we ooit hebben gebruikt. Dat klinkt indrukwekkender dan het is, want het zegt vooral veel over zijn voorgangers. Eindelijk kunnen we drukgevoelig schrijven en tekenen op de iPad, met een dunne punt die écht op een pen lijkt.

Wanneer de Wacom Bamboo Paper app voldoet aan je wensen, dan is het plaatje compleet. De combinatie tussen app en stylus levert een realistische ervaring op en werkt bijzonder prettig.

Mocht je gewend zijn met een ‘echte’ stylus te werken, zoals Samsung die levert bij hun Note tablets, dan zal deze Wacom pen niet aan je verwachtingen voldoen. De Bluetooth connectie kan een ingebouwde digitizer niet vervangen, maar komt er wel dicht bij in de buurt.

Voor de iets minder kritische gebruiker kunnen we de Wacom pen alleen maar aanraden. Op dit moment vind je nergens een betere stylus voor je Apple iOS device. Je moet er op het moment van schrijven wel EU 60,- voor over hebben.

Foto’s

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer