ASUS MeMO Pad 7 ME176CX review: betaalbaar & bonafide

0
74%
74
Gemiddeld

De ASUS MeMO Pad ME176CX is een solide instapmodel van 7 inch. In de categorie budget-tablets (onder de 200 euro) is het een van de beste exemplaren die we tot nu toe zijn tegengekomen. Alle basispunten, die belangrijk zijn voor een goede gebruikerservaring met de tablet, scoren voldoende.

 • Gebruiksvriendelijkheid
  8
 • Prestaties
  7
 • Beeldscherm
  8
 • Geluid
  5
 • Degelijkheid
  8
 • Connectiviteit
  6
 • Software
  8
 • Accuduur
  7
 • Prijs
  10
 • Gebruikers beoordelingen (10 stemmen)
  6.6

Met veel ervaring in het Android tabletsegment heeft ASUS geen moeite om nieuwe modellen te fabriceren. In deze tablet review komt de zoveelste MeMO Pad aan bod met het typenummer ME176CX, een model van 7 inch. Deze MeMO Pad 7 ME176CX oogt speels, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de vijf populaire kleuren waarin de tablet verkrijgbaar is. Aan de andere kant verwachten we ook een stukje degelijkheid, getuigen het hd ready IPS-scherm en de inmiddels bewezen Intel Atom-processor. Dit alles is te koop voor een prijs van minder dan 150 euro. In deze ASUS ME176CX tablet review publiceer ik mijn ervaringen en de testresultaten.

Deze tablet review is uitgevoerd met de rode ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) met 16 GB opslagruimte.

Behuizing & degelijkheid

De kleurrijke verschijning, die de ASUS ME176CX voor je zal zijn in de etalage met het pallet aan verkrijgbare kleuren (rood, geel, blauw, wit, zwart), doet vermoeden dat we te maken hebben met een plastic stukje speelgoed. Echter, kijk ga je de tablet vasthouden en gebruiken dan merk je al snel dat dit slechts een stukje uitstraling is. Want de ASUS MeMO Pad 7 ME176CX heeft namelijk een bovengemiddeld robuuste behuizing, waar veel andere budget-tablets het moeten doen met een plastic of meer rubberachtige bouw. De degelijkheid van deze ASUS-tablet is dan ook als goed te kwalificeren.

Het gebruikte materiaal, wat op metaal of aluminium lijkt maar waarschijnlijk een hard stuk kunststof is, heeft een gladde coating hetgeen mogelijk wat minder grip oplevert dan wanneer gebruik is gemaakt van een geribbelde structuur. Toch merk ik dat je de tablet goed vast kunt houden zonder dat de tablet-pc uit je handen glipt. Wel moet ik aantekenen dat de achterzijde wat gevoeliger is voor kleine krasjes dan andere tablets. En dat is toch wel zonde van het kleurrijke gestalte.

ASUS MeMO Pad 7 ME176CX tablet review (6)

Helaas is het randje rondom de camera aan de achterkant wat hoger dan de rest van de behuizing. Voor mijn gevoel is dit wat minder robuust dan een complete inbouw van de camera.

De dikte en het gewicht zijn netjes onder de norm: iets minder dan een centimeter dik en iets minder dan 300 gram. Persoonlijk ben ik niet neurotisch als het gaat om de de laatste grammetjes en millimeters, daar een 7 inch tablet al vaak licht genoeg is. Voor deze lage aanschafprijs hoef je overigens ook geen volledige afgeslankte tablet-computer te verwachten.

Beeldscherm

De term ‘hd’ wordt te pas en te onpas gebruikt. In het geval van deze ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) spreek ik liever met de term hd ready, wat deze 1280 x 800 resolutie feitelijk voorstelt, in plaats van full hd (1920 x 1200) waar het vaak mee verward wordt. 1280 x 800 geeft je trouwens, op dit 7 inch display, een aspect ratio van 16:10 en een pixeldichtheid van 216 pixels per inch. Mijn ervaring is dat alles boven de grens van een ppi van 200 een fijne weergave geeft. Ook bij deze ASUS-tablet is dat weer het geval, waarbij de korreligheid van de individuele pixels vrijwel niet meer te zien is met het blote oog.

ASUS MeMO Pad 7 ME176CX tablet review (2)

De kleurweergave is oké. Dat wil zeggen dat games, het surfen en video’s met een prima kwaliteit getoond worden. Alleen de donkere kleuren worden vanaf het donkergrijze een beetje flets en ook een witte achtergrond van een website oogt niet 100 procent wit. Deze kleine onvolkomenheden zijn acceptabel als we in ogenschouw nemen dat de prijs van de tablet beneden de 150 euro ligt.

Waar de kleurweergave een gemiddelde score behaalt zien we juist goede prestaties als het om de kijkhoeken gaat. De IPS-techniek doet zijn best en het scherm en alle kleuren blijven realistisch wanneer je het scherm kantelt.

Geluid

Concessies moesten blijkbaar gedaan worden aan de geluidproductie. De mono-luidspreker, neem ik aan, vinden we aan de achterzijde. Dit levert indirect geluid op en ook de kwaliteit hiervan is maar matig. Het geluid is goed genoeg om even een videootje te bekijken of kort wat muziek mee te beluisteren. Van een vol geluid kunnen we niet spreken.

Hardware & prestaties

Eerdere reviews toonden al de potentie van de Intel Atom Z3745-cpu. De chip met vier processorkernen liet zien dat het prima prestaties kan leveren, in vergelijking met de ARM-concurrentie, en daarnaast een redelijk goede accuduur.

Ook dit keer merkte ik weer de potentie van de nieuwe generatie Intel Atom-processors. Op alle aspecten was de MeMO Pad 7 ME176CX sneller dan alle voorgangers in de MeMO Pad-familie. Het Android 4.4 besturingssysteem draaide zonder problemen op dit type van de ASUS MeMO Pad 7. Doorgaans startte het systeem snel op, startten apps snel op en kon ik lekker snel surfen en apps gebruiken. Alleen merkte ik dat er soms wat vertraging zat in het switchen van apps (multi-tasking) en in de Chrome-browser

Een nadeeltje is de beschikbaarheid van maar 1 GB werkgeheugen. Hoewel we met een budget-tablet te maken hebben ben ik van mening dat 1 GB werkgeheugen toch wat karig is. Dit kleine nadeel is alleen te benoemen in vergelijking met sommige mid-range en alle high-end Android-tablets omdat alle goedkope Android-tablets van onder de 150 euro tegenwoordig maximaal 1 GB werkgeheugen ingebouwd hebben. Gevolg is dat bij het multitasken vaker de processen ‘vergeten’ worden wat bijvoorbeeld leidt tot het opnieuw laden van een webpagina uit de cache. Bij de wat zwaardere games wordt het multitasken met andere apps ook wat lastig. Nogmaals, dit aspect vind ik belangrijk om te benoemen maar het maakt de tablet niet per definitie slecht. Het is eerder een wens richting de tabletfabrikanten om wat meer werkgeheugen in te bouwen, ook in de instapmodellen zoals deze MEMO Pad 176CX is.

Accuduur

De testperiode van deze ASUS-tablet was met zo’n 10 dagen aan de korte kant om een volledig oordeel te kunnen vellen over de accuduur. Over het algemeen kan gesteld worden dat de accuduur in orde is maar dat deze wel volledig afhankelijk is van je gedrag.

Wat altijd slim is, is om de accubesparingsinstellingen goed door te nemen. Deze opties, speciaal door ASUS toegevoegd aan de Android-instellingen die je zelf al hebt (zoals het instellen van de schermhelderheid en het aan- of uitzetten van Bluetooth wanneer je dit niet gebruikt, laten je het uiterste uit de tablet halen op het gebied van accuduur.

ASUS belooft tot 10 uur accuduur in haar specificaties. Zo ver kwamen wij niet, maar een uurtje of 8, met energiezuinige instellingen maximaal in werking, moet haalbaar zijn.

Connectiviteit & aansluitingen

In het kort de beschikbare aansluit- en connectiviteitsopties van de ASUS MeMO Pad 7 ME176CX, inclusief mijn ervaring hiermee:

 • WiFi (802.11 b/g/n) werkt prima met dien verstande dat het bereik van de WiFi-antenne niet enorm groot is. Reken eerder op een meter of 5 à 6 goed bereik in plaats van een meter of 10 zoals je dat wellicht van een laptop gewend bent.
 • Bluetooth 4.0 functioneert uitstekend. Het paren gaat lekker snel.
 • GPS geeft een lekker snelle locatiebepaling. De nauwkeurigheid is te vergelijken met een simpele smartphone.
 • MicroUSB 2.0 kun je alleen gebruiken om de tablet op te laden of te verbinden met een pc.
 • De microSD-sleuf is te gebruiken voor kaartjes met de SD, SDHC en SDXC-standaard met een maximum van 64 GB opslag.

Software & gebruiksvriendelijkheid

ASUS plaatst Android 4.4 op deze tablet, wat de laatste versie is van deze software. Je kunt direct vanaf de tablet printen met Google CloudPrint, meerdere gebruikersprofielen zijn aan te maken en locatiebepaling via WiFi.

Tevens heeft ASUS een eigen skin gelegd bovenop de Android-software. Dit is te herkennen aan de aangepaste instellingen, zowel in uiterlijk als op het gebied van het aantal in te stellen opties. Het uiterlijk vind ik geen toegevoegde waarde ten opzichte van de stock Android-software. Toch is dit ontwerp niet storend. Ook de snelle instellingen zijn gewijzigd ten opzichte van het standaard Android-OS. Zo zijn meer instellingen snel aan te passen en vind je er meer snelkoppelingen terug naar bepaalde menu-opties. De aangepaste instellingen zijn in de meeste gevallen wel handig en niet storend.

Helaas vinden we weer de nodige ongevraagde apps op de ASUS MeMO Pad 7 ME176CX. Sommigen, zoals de Bestandsbeheer-app, zijn handig om directe te hebben. Anderen, veelal ASUS-apps, zijn onnodig en kunnen helaas niet verwijderd worden.

Bekijk hier voor alle nieuwe Android 4.4 features. Of bekijk de Android Tablet Tips voor meer informatie en handige tips & trucs.

Plus- en minpunten

+ Degelijke kleurrijke behuizing
+ Prima beeldscherm
+ Handige extra software-instellingen door ASUS
+ Zeer gunstige prijs kwaliteitsverhouding

- Matige audiokwaliteit uit mono-speaker aan achterzijde
- Behuizing is wat krasgevoelig
- Flink wat voorgeïnstalleerde (niet te verwijderen) apps

Conclusie ASUS ME176CX

De ASUS MeMO Pad ME176CX is een solide instapmodel van 7 inch. In de categorie budget-tablets (onder de 200 euro) is het een van de beste exemplaren die we tot nu toe zijn tegengekomen. Alle basispunten, die belangrijk zijn voor een goede gebruikerservaring met de tablet, scoren voldoende.

Opvallend is dat vooral de behuizing degelijk is en speels oogt dankzij de vijf verkrijgbare kleuren. Het scherm krijgt ook een ruime voldoende, evenals de prestaties. Verwacht geen tablet voor het doen van zakelijke taken of het draaien van zware games. In dat geval kun je beter wat meer geld uitgeven voor betere prestaties en meer werkgeheugen. De ME176CX is vooral goed in het huis-tuin-en-keukengebruik van een tablet. Lekker op de bank wat surfen of je mail of sociale media checken en soms een videootje kijken, enzovoorts. Ook de software is uitstekend, met de nieuwste Android-versie (KitKat) met slechts beperkte aanpassingen door ASUS.

Rest me deze ASUS ME176CX te vergelijken met de concurrentie. Alle andere MeMO Pad’s met een schermformaat van 7 inch zijn dankzij dit model meteen ondergewaardeerd, mede dankzij de snellere Intel-processor. Overigens komt binnenkort een model op de markt met een beter display, de MeMO Pad 7 ME572, voor een adviesprijs van 199 euro. Kijken we naar andere merken dan brengt Acer enkele concurrenten op de markt, bijvoorbeeld in de vorm van de Acer Iconia One 7 (goedkoper maar minder snel). Ook de Lenovo IdeaTab A7-50 kan worden aangemerkt, alleen is deze nog niet getest. UPDATE: Een goede vraag in onze mailbox: hoe is deze ASUS ME176CX te vergelijken met de 7 inch Samsung-tablets zoals de Galaxy Tab 4 (7.0)? Kijkend naar de resultaten uit de Samsung Galaxy Tab 4 (7.0) review zien we dat de Samsung-tablet een vooral minder goed scherm heeft, minder opslagruimte en veel minder snel is dan deze ASUS MeMO Pad 7 ME176CX. Daarnaast is op dit moment de Samsung-tablet iets duurder dan het in deze tabletreview geteste exemplaar.De wordt momenteel niet in Nederland verkocht.

Meer informatie

ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) specificaties
ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) prijzen
ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) accessoires

ASUS MeMO Pad 7 (ME176CX) review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1280 x 800
 • Afmetingen 113.7 x 189.3 x 9.6 mm
 • Processor Intel Atom Z3745 (quad-core - 64-bit)
 • Gewicht 295 gram
 • Opslagruimte 16 / 8
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer