AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl

| Geen reacties

Amazon Kindle Fire review

Gebruiksgemak: Scherm:
Geluid: Degelijkheid:
Connectiviteit: Software:
Accuduur: Prijs:
Eindoordeel:

Velen in Nederland zullen het niet weten. Wellicht zullen velen de tablet niet eens kennen. De Amazon Kindle Fire, een 7-inch Android tablet, is lange tijd de één-na-best-verkopende tablet geweest wereldwijd. Amazon’s eerste tablet-pc was direct een succes in voornamelijk de VS. Amazon was na Apple het eerste bedrijf dat grote successen had met de verkoop van een tablet in combinatie met speciale content. Dit succes van de 199 dollar kostende Android 2-tablet ging niet aan ons voorbij. We kregen een exemplaar in handen en testen deze gedurende een periode van 3 weken. Om alvast een voorproefje te geven op de conclusie: ik heb na tientallen tablet reviews nog nooit zoveel gemengde gevoelens gehad over de beoordeling van een tablet.

Stand van zaken juli 2012: De Amazon Kindle Fire is niet te koop in Nederland. Je kunt de Amazon-tablet alleen in landen kopen waar Amazon actief is. In de VS kost de tablet-pc momenteel 199 dollar. Betrouwbare bronnen melden dat in de herfst van 2012 Amazon naar Nederland zal komen. Wellicht zullen ook haar tablets ons land betreden. Meervoud, want andere betrouwbare geruchten spreken van meerdere opvolgers van de Amazon Kindle-tablets.

Ontwerp & degelijkheid

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: De Amazon Kindle Fire is niet de dunste tablet in zijn soort. Met een dikte van ruim 11 millimeter, wat absoluut niet dun is voor een 7-inch tablet, en een gewicht van ruim 400 gram voel je dat je iets in je handen hebt. De dikte en het gewicht zijn niet storend, maar je merkt het wel degelijk. Bij het wat hoger vasthouden van de tablet voor een langere periode, bijvoorbeeld bij het lezen van een boek in bed, voel je je armen al snel.


De achterkant is gemaakt van zwart rubber. Hierdoor heb je veel grip op de tablet en voelt de tablet zeer stevig aan. De tablet glijdt bijvoorbeeld niet makkelijk van de tafel af vanwege dit stugge materiaal. Een nadeel is dat de achterkant snel kan beschadigen door middel van kleine krasjes en deuken die in het rubber kunnen komen. Onze eerste kras was al een feit na 1 dag van matig gebruik.

Beeldscherm

De beeldschermresolutie (1024 x 600) is niet opvallend. Wat wel opvalt is dat de kleuren helder zijn, dat het beeldscherm scherp is en dat ook de contrasten zeer goed zichtbaar zijn. Amazon heeft duidelijk niet bezuinigd op het beeldscherm. De IPS-technologie is ook goed zichtbaar; het beeldscherm spiegelt minimaal als je het beeldscherm niet recht voor je hebt staan of liggen.

Ook de aanraak-eigenschappen zijn goed te noemen. Het capacitieve scherm reageert snel en accuraat.

Audio

Op het gebied van de audio is het lastig om de Kindle Fire te beoordelen. Het geluid is stereo maar komt vanuit één korte kant. Hierdoor heb je je handen regelmatig over zeker één van de twee speakers aan de korte onderkant van de Amazon tablet.

De kwaliteit is dan wel weer goed te noemen evenals het hoge haalbare volume. De beoordeling van de audio krijgt hierdoor nog een ruime voldoende.

Prestaties

Hét uitblinkende aspect van deze budget-tablet is het algemene prestatieniveau. Dit is voor een goedkope 7-inch tablet uitzonderlijk goed te noemen. De software en applicaties draaien snel. Het scrollen door je e-mail of het surfen over het wereldwijde web loopt als een trein. Vertragingen zijn amper zichtbaar. Zoomen gaat net zo snel en gebruiksvriendelijk als bij de iPad of bij premium Android-tablets.

De Amazon Kindle Fire behaalt zonder problemen de maximale score van vijf punten. Chapeau!

Software

Nu komen we op een aspect waar de Kindle Fire in principe goed in scoort, maar waar je als Nederlandse gebruiker weinig aan hebt.

De tablet draait op Android 2.3 met daaroverheen een schil van Amazon. De hele tablet-interface draait om het consumeren van content van Amazon, zoals e-books, Amazon muziek en films. En laat die content nou net op Amerikanen gericht zijn en in sommige gevallen helemaal niet beschikbaar zijn in Nederland. In enkele onderdelen volgen onze ervaringen met de software en de aangeboden content op de Amazon Kindle Fire.

Amazon account - Je hebt een Amazon account nodig om je aan te melden en de Kindle Fire te registreren. Om aankopen te doen heb je een credit card nodig.

Content - E-books zijn alleen te downloaden uit de Amazon Store, die zich volledig richt op Amerikaanse gebruikers. Nederlandse titels zijn amper te vinden, evenals Nederlandse vertalingen. Het voordeel van de Amazon App Store is dat de prijzen voor e-books over het algemeen wat lager liggen dan in Nederland. De Music store is niet beschikbaar in Nederland. Ook kun je helaas geen gebruik maken van de videotheek waarin je betaald films en series kunt downloaden of streamen. Hopelijk komen deze services snel beschikbaar in Nederland.


Apps - Apps zijn alleen te downloaden uit de Amazon App Store. De Google Play Store is niet geïntalleerd. Google applicaties zijn hier niet te vinden (bijvoorbeeld YouTube). Veel internationale apps wel. Nederlandse apps zijn amper beschikbaar in de Amazon App Store.

Browsen - Je kunt gewoon surfen op internet met de goede en snelle browser.

Geheugen - Een opmerking over het geheugen: veel specificaties vermelden 8 GB opslag capaciteit. In werkelijkheid heb je maar 6 GB tot je beschikking.

Er zijn mogelijkheden om de geografische beveiliging van de Amazon-content te omzeilen. Dit is een complex en tijdrovend proces waar we hier niet verder op ingaan.

Amazon Kindle Fire kopen

Om de Amazon Kindle Fire te kunnen kopen moet je naar een land waar deze verkocht wordt, bijvoorbeeld de VS. Ook kun je een importeur inschakelen, maar houdt dan wel rekening met invoerbelastingen waaronder BTW, die je extra dient te betalen. Het is ook niet aan te raden om de tablet voor 199 dollar te kopen op dit moment, met de komst van goedkope snelle 7-inch tablets, zoals de Google Nexus 7. Wellicht komt ook Amazon met een nieuw en beter model op de markt.

Pluspunten Amazon Kindle Fire

  • Goed beeldscherm;
  • Super prestaties;
  • Gebruiksvriendelijke interface.

Minpunten Amazon Kindle Fire

  • Alleen Amazon content, gericht op Amerikanen en in het geval van muziek en films niet beschikbaar in Nederland;
  • Geen Play Store geïnstalleerd;
  • Tablet officieel niet te koop in Nederland.

Conclusie

De gemengde gevoelens zijn inmiddels duidelijk gemaakt. De Amazon Kindle Fire is simpelweg een super-tablet met goede prestaties en een uitstekend touchscreen voor een prima prijs. Ook de software van Amazon is gebruiksvriendelijk. Helaas hebben we er weinig aan in Nederland vanwege de beperkte beschikbaarheid van goede content.

Het is wachten totdat Amazon de Nederlandse markt zal gaan betreden. Op dat moment is het bedrijf direct een concurrent van menig tablet-fabrikant!

Foto’s

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.