Acer Predator 8 review

0
7.7 Aanrader

Na de NVIDIA Shield Tablet is de Acer Predator 8 de tweede tablet op de markt die zich als gaming tablet profileert. In deze review leggen we de Predator 8 op de pijnbank en vergelijken we deze met diens grootste concurrent. de NVIDIA Shield Tablet.

De Acer Predator 8 weet zich duidelijk te onderscheiden met elementen die uniek zijn voor deze tablet, zoals vier krachtige speakers en haptische feedback. Acer laat echter ook her en der de bal vallen en kansen onbenut. Je leest er alles over in deze review.

Pluspunten Acer Predator 8:
+ Uniek design
+ Geweldige kleurweergave
+ Krachtige geluid van Predator Quadio
+ Predator TacSense
+ Uitbreidbaar geheugen

Minpunten Acer Predator 8:
- Harde randen die in de handpalmen schuren
- Beperkte instellingsmogelijkheden Predator MediaMaster
- Geen volwaardige game store en streamingsmogelijkheden
- Geen HDMI-output
- Fors prijskaartje

  • Ontwerp en behuizing 8.5
  • Beeldscherm 9
  • Geluid 9
  • Camera's 5
  • Prestaties 8.5
  • Accu 7
  • Connectiviteit 7
  • Software 7.5
  • Gebruikers beoordelingen (15 stemmen) 8.3

We zagen hem afgelopen jaar al op de Computex-beurs voorbijkomen in Taipei. Vervolgens ook in september op de IFA-beurs in Berlijn. En sinds december ligt hij daadwerkelijk in de schappen in ons land. Ik heb het over de Acer Predator 8, de eerste gaming tablet van de Taiwanese fabrikant. Het is duidelijk dat Acer de handschoen toewerpt en de strijd aangaat met de NVIDIA Shield Tablet (tegenwoordig de NVIDIA Shield Tablet K1). Een mooie gelegenheid om deze krachtmeting voor eens en altijd te beslechten met een review.

Acer Predator 8 vs. NVIDIA Shield Tablet K1

In de onderstaande tablet vergelijken we de specificaties van de Acer Predator 8 met die van de NVIDIA Shield Tablet.

Acer Predator 8 NVIDIA Shield Tablet K1
Display: 8 inch IPS LCD-scherm8 inch IPS LCD-scherm
Resolutie: Full HD (1920 bij 1200 pixels)Full HD (1920 bij 1200 pixels)
Pixeldichtheid: 283 ppi283 ppi
CPU: Intel Atom x7 Z8700 64-bit quadcore-processor met een kloksnelheid van 1.6GHzNVIDIA Tegra K1 quadcore-processor met een kloksnelheid van 2.2GHz
GPU: Intel HD GraphicsGeForce Kepler (192 cores)
RAM: 2GB2GB
Intern geheugen:32GB, uitbreidbaar met 128GB16GB, uitbreidbaar met 128GB
Connectiviteit: Dual-band WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 4.0 (LE), microUSB, microSD-kaartlezer, GPS en A-GPS, audiojack, microfoonDual-band WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 4.0 (LE), microUSB, microSD-kaartlezer, mini-HDMI, GPS en GLONASS, audiojack, microfoon
Camera:5 MP achter / 2 MP vóór5 MP achter / 5 MP vóór
Accu: 4.420 mAh5.200 mAh / 19,75 Whr
Gewicht: 350 gram356 gram
Afmetingen: 218 x 127 x 8,7 mm221 x 126 x 9,2 mm
OS: Android 5.1 (Lollipop)Android 5.1.1 (Lollipop), update aangekondigd naar Android 6.0 (Marshmallow)
Kleur: Zilver / grijsZwart
Extra’s: Haptische feedback met TacSense, Predator MediaMaster, Predator QuadioNVIDIA Hub, NVIDIA Dabbler, GeForce NOW, Shield Power Control, adapter, stylus, beschermhoes en NVIDIA Shield Controller apart verkrijgbaar
Prijs: 349 euro199,99 euro

Zoals je ziet zijn er de nodige verschillen tussen beide gaming tablet, vooral in het departement van de extra’s en het prijskaartje. Kijken we puur naar de hardware, dan valt het reuze mee qua onderlinge verschillen. Daar waar nodig stip ik deze aan om de verschillen in praktijk te benoemen.

Acer Predator 8

Ontwerp en behuizing

Saai is het ontwerp van de Acer Predator 8 zeker niet te noemen. Acer neemt duidelijk afstand van het recht-toe-recht-aan design dat we van tablets kennen. Zo vinden we in de hoeken kleine speakers die afgewerkt zijn met een roodgekleurd rooster.

Deze designkeuze loopt door aan de achterkant. Het glimmende Predator-logo is pontificaal aanwezig en moeilijk te missen. De rode strepen onder en boven het logo geven de tablet een fraaie look and feel. Links en rechts heeft Acer twee soft pads toegevoegd om meer houvast te geven tijdens het gamen. Tot slot vinden we een 5 megapixelcamera en een drietal stickers aan de achterzijde.

Het is jammer dat Acer voor een plastic behuizing heeft gekozen. De Predator 8 heeft alle elementen voor een exclusief en premium design. Een metalen frame biedt niet alleen meer stevigheid, maar geeft de tablet ook een uitstraling die beter bij het prijskaartje past. Waarschijnlijk dat Acer voor plastic heeft gekozen om te besparen op het gewicht. Ook erg jammer van al die stickers. Heb je tablet met een unieke vormgeving en dan verpest je het door hem vol te plakken met stickers.

Acer Predator 8

Tot slot een opmerking over de speakers. Weliswaar zien ze er flitsend uit, maar ze hebben wel een harde rand aan de onderzijde die niet prettig in je handen drukt. Dat is iets wat we ook bij de NVIDIA Shield Tablet K1 terugzien: deze heeft een scherpe rand rondom de behuizing lopen die vroeg of laat in je handpalmen snijdt.

Scherm

Net als de NVIDIA Shield Tablet heeft de Acer Predator 8 een LCD-scherm met brede inkijkhoeken (IPS) en Full HD-resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Kleuren zien er levendig en sprankelend uit dankzij een technologie die Acer Predator ColorBlast noemt. Deze reproduceert naar eigen zeggen 100% van het NTSC-kleurengamma. Ter vergelijking: de Google Pixel C vertoont 72% van dit kleurenpalet.

De Predator 8 biedt met de Predator MediaMaster meer mogelijkheden om video-instellingen naar je eigen smaak in te stellen dan de Shield Tablet K1. Hiermee regel je het niveau van de verzadiging en de kleurtemperatuur (witbalans). Zodra je met de sliders schuift zie je op de achtergrond het verschil in kleurweergave. In de paragraaf ‘Software’ vertel ik meer over de Predator MediaMaster.

Acer Predator 8

Haptische feedback met Predator TacSense

Onder de toch al slanke behuizing –de Predator 8 is slechts 8,7 millimeter dik– heeft Acer twee kleine motoren geplaatst die haptische feedback geven. Deze geavanceerde haptische techniek noemt Acer ook wel Predator TecSense. Stel voor dat je een racegame aan het spelen bent. Hoe gaaf is dat je dan iedere hobbel in de weg voelt terwijl je racet? Of dat je de tablet voelt trillen zodra je door de bochten slipt? Ook bij schietspellen voel je de haptische feedback van TacSense: bij iedere schot en explosie trilt de tablet.

Bij gaming consoles als de PlayStation weten we niet beter en bestaat de vergelijkbare dual-schock techniek al jaren. Bij tablets hebben we haptische feedback nog niet eerder gezien (met uitzondering van referentiemodellen op de beursvloer). Weliswaar is deze techniek beperkt in zijn mogelijkheden –zo is het nabootsen van verschillende oppervlaktes niet mogelijk– maar brengt absoluut een nieuwe dimensie naar de tablet voor gameliefhebbers.

Acer Predator 8

Krachtig geluid met Predator Quadio

Over het geluid op de Acer Predator 8 kan ik kort en krachtig zijn: indrukwekkend! De vier speakers –Predator Quadio– produceren een vol, krachtig en alom aanwezig geluid die voor een meeslepende game-ervaring.: de muziek zuigt je als het ware in de game. De virtuele surround sound-ervaring van de Predator 8 is ongeëvenaard en niet te vergelijken met de twee stereospeakers in de NVIDIA Shield Tablet K1. Zowel voor game- als muziekliefhebbers een meer dan welkome toevoeging.

Camera

Een prachtig beeldje, een mooi geluidje: dan zal de camera ook vast wel fantastisch zijn. Toch? Jammer, maar helaas. Hier laat Acer duidelijk de bal vallen. Met de standaard camera-app beschik je over tal van basale en meer geavanceerde instellingsmogelijkheden voor je foto’s, waaronder ISO-waarden, lichtmeting en belichtingscorrectie.

Ondanks al deze overvloed aan opties laat de kwaliteit van de foto’s te wensen over. Kiekjes die je overdag en in de buitenlucht neemt zien er nog redelijk goed uit, al zijn de kleuren niet bepaald natuurgetrouw en wat flets. Dat kan niet gezegd worden van foto’s die je onder slechtbelichte omstandigheden schiet. Deze zijn korrelig en onscherp, oftewel ronduit slecht. Natuurlijk speelt de grootte van de tablet een rol in het eindresultaat van de foto’s. Tegelijkertijd bevordert het ontbreken van een flitser ook niet de kwaliteit van foto’s.

Van de andere kant: wat maakt het uit dat de camera verre van perfect is? De Acer Predator 8 is immers een gaming tablet.

Acer Predator 8

Prestaties

Van lichte, eenvoudige spellen tot grafisch veeleisende games: urenlang heb ik de meest uiteenlopende mobiele games getest op de Acer Predator 8. Ongeacht het spel, de Predator 8 stelt nooit teleur. De graphics zien er goed uit en alle gespeelde games draaiden uiterst soepel. Acer is zo zelfverzekerd dat het standaard Asphalt 8 voor je installeert, een game die erom bekendstaat dat het veel vergt van een grafische kaart.

Wat betreft de prestaties moet de Acer Predator 8 zijn meerdere erkennen in de NVIDIA Shield Tablet. De onderstaande grafieken laten een duidelijk beeld zien. De Quadrant Standard test heb ik ook met NVIDIA Shield Tablet uitgevoerd (niet in de onderstaande tabel te zien). Sterker nog, deze heb ik meerdere malen uitgevoerd, omdat ik de resultaten niet geloofde. Na vijf keer testen scoorde de Shield Tablet gemiddeld 384.131 punten, tegenover de 145.743 punten van de Predator 8. Een groter verschil is haast niet denkbaar.

Is de Acer Predator 8 hiermee een waardeloze gaming tablet? Absoluut niet! Integendeel zelfs: in praktijk draaien alle geteste games soepel. Maar eerlijk is eerlijk: de Tegra K1 van NVIDIA is aanzienlijk krachtiger dan de Intel Atom x7.

 

Accu

De Acer Predator 8 heeft een batterij met een vermogen van 4.420 mAh. Zijn tegenhanger heeft met een capaciteit van 5.200 mAh aanzienlijk meer vermogen. Als je denkt dat dit resulteert in meer gameplezier, dan kom je bedrogen uit. Beide gaming tablets geven je tussen de 3 en 4 uur aan vertier. Na deze tijd is de batterij ook echt op.

Toch heeft de NVIDIA Shield Tablet K1 een streepje voor op de Acer Predator 8. De eerste heeft een optie om meer gametijd uit de tablet te halen: Shield Power Control. Daar bepaal je zelf of de processor het maximale uit de chipset en het accuvermogen haalt (‘Max performance’), deze optimaliseert (‘Optimized’) of je eigen Power Mode programmeert. Bij deze laatste optie geef je aan hoeveel processorkernen, maximale CPU-snelheid en framerate de tablet mag gebruiken als je gamet. Deze opties ontbreken bij de Acer Predator 8.

Acer Predator 8

Connectiviteit en accessoires

Op het gebied van connectiviteit beschikken zowel de Acer Predator 8 als de NVIDIA Shield Tablet K1 over vergelijkbare mogelijkheden. Ze bevatten beiden dual-band WiFi, Bluetooth 4.0, microSD-kaartlezer en GPS. De Shield Tablet K1 heeft echter één aansluitingsoptie die de Predator 8 niet heeft: een mini-HDMI-aansluiting. Daarmee verbind je de tablet rechtstreeks met je tv zodat je op een groot scherm kunt gamen. Opvallend dat de Predator 8 deze mogelijkheid niet biedt.

Van de andere kant biedt NVIDIA optioneel een controller aan bij zijn Shield Tablet K1: de NVIDIA Controller. Deze heeft een echte meerwaarde als je op een groot scherm wilt gamen. Acer heeft dergelijke tabletaccessoires niet in zijn assortiment. Dat geldt ook voor extra’s als de active pen en NVIDIA Shield Cover (beschermhoes).

Acer Predator 8

Software

De Acer Predator 8 draait out of the box op Android 5.1 (Lollipop). De fabrikant heeft nog niet kenbaar gemaakt of deze tablet een update naar Android 6.0 (Marshmallow) krijgt. De NVIDIA Shield Tablet K1 heeft deze Androidversie inmiddels al ontvangen. Ook de originele NVIDIA Shield Tablet krijgt op korte termijn Android 6.0 (Marshmallow) via een Over-The-Air of OTA-update.

Google’s besturingssysteem draait soepel op de Predator 8. Dat is te danken aan de krachtige Intel Atom x7 quadcore-processor en het werkgeheugen van 2GB.

Waar ik minder over te spreken ben is het gegeven dat Acer zijn gaming tablet heeft volgestopt met allerhande bloatware. Acer Caring, Acer BYOC, Iconia Suite, Booking.com Hotels, OfficeSuite: wat moet een gamer in vredesnaam met al deze apps?

Predator MediaMaster

De Predator MediaMaster noemde ik al even toen ik het over de video-instellingen van het scherm had. De MediaMaster biedt een viertal profielen: standaard, album, film en natuurlijk gaming. Bij ieder profiel bepaal je zoals gezegd de mate van verzadiging en de kleurtemperatuur. Daarnaast bevatten de profielen ook audio settings, al zijn deze wat beperkt. Je kunt kiezen uit drie geluidsprofielen: open, rijk of gefocust.  Het is vooral een kwestie van goed luisteren om te bepalen naar welke instelling je voorkeur uitgaat. Het is een gemiste kans dat er geen equalizer aanwezig is zodat je enige controle kunt uitoefenen op de lage, midden en hoge tonen.

De Acer Predator 8 telt twee game stores: Gameloft en WildTangent Games. Beiden zijn geen volwaardige alternatieven voor NVIDIA’s Shield Hub. Ook streamingsmogelijkheden zoals GeForce NOW op de Shield Tablet K1 ontbreken op de Predator 8.

Conclusie

Na het lezen van deze review is het hopelijk duidelijk dat er veel overeenkomsten, maar ook behoorlijk wat verschillen zijn tussen de Acer Predator 8 en de NVIDIA Shield Tablet K1. De vraag ‘welke van de twee is beter?’ is niet eenvoudig te beantwoorden. Wat voor mij voorop staat is dat de Acer Predator 8 mij aangenaam heeft weten te verrassen met zijn Full HD-scherm, krachtige geluidje en haptische feedback met TacSense. Deze elementen bieden een game-ervaring waar gameliefhebbers van zullen smullen.

Toch laat de Predator 8 het op sommige punten afweten. Predator MediaMaster biedt weliswaar de optie om zelf aanpassingen te doen aan de kleurweergave en geluidsproductie, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Instellingen die Shield Power Control op de Shield Tablet K1 biedt zijn nergens te bekennen bij de Predator 8. Ook een echte game store zoals Shield Hub en streamingsmogelijkheden ontbreken. En hoe fraai het design van de Predator 8 ook is, de harde randen van de speakers bieden geen fijne houvast.

Acer Predator 8

Is de Acer Predator 8 zijn geld waard? Dat ligt eraan welke eisen je stelt aan een gaming tablet. De Predator 8 heeft meer dan genoeg unieke features die het prijskaartje rechtvaardigen. Bedenk ook dat dit de eerste gaming tablet van Acer is. Weliswaar is deze tablet nog geen schot in de roos, maar zeker op de goede weg.

Meer lezen over de NVIDIA Shield Tablet? Lees dan onze:

 

Galerij Acer Predator 8

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer