Acer Iconia Tab 8W (W1-810) review

0
6.1 Net voldoende
  • Behuizing 7
  • Beeldshcerm 6.5
  • Geluid 5
  • Prestaties 6
  • Accuduur 6
  • Software 4.5
  • Prijs 8
  • Gebruikers beoordelingen (8 stemmen) 7.8

Deze tablet review betreft de Acer Iconia Tab 8W, welke je ook regelmatig in de winkels kunt vinden met de naam Acer W1-810. Deze tablet-computer is Acer’s derde in het segment van kleinere Windows-tablets. Tot nu toe kunnen de kleinere Windows 8-tablet-computers ons nog niet volledig overtuigen. In deze review kun je lezen of dat verandert met dit type van de Taiwanese computerfabrikant.

Deze tabletreview is uitgevoerd met de Acer Iconia Tab 8W (W1-810) met een verkoopadviesprijs van 149 euro.De wordt momenteel niet in Nederland verkocht.

Behuizing

Van zo’n goedkope en kleine tablet kunnen we niet anders verwachten dan dat we te maken hebben met een kunststof behuizing. Dat is niet erg, gezien het budgettaire karakter van de tablet-computer, maar ook omdat we zien dat tegenwoordig uiterst robuuste en handzame tablets gemaakt kunnen worden van het harde plastic materiaal.  Dat is nu ook het geval. De behuizing is stevig genoeg om de simpelste tests te kunnen doorstaan. Ben niet bang dat deze Acer Iconia Tab 8W snel kapot gaat wanneer je ‘m per ongeluk op de grond laat vallen.

Acer Iconia Tab 8W (W1-810) review (5)

Helaas is de behuizing niet echt sexy of innovatief. De rondingen zijn standaard in de huidige tabletmarkt. Van de middelgrote bezels, tot de rondingen, tot de logo’s van Intel en Acer op de achterzijde, het is allemaal niet zo spannend. Maar wat verwacht je, van een tablet van minder dan 150 euro.

Acer Iconia Tab 8W (W1-810) review (8)

Beeldscherm

Het display is ook standaard, op papier. Het 8 inch scherm heeft een resolutie van 1280 x 800 en een pixeldichtheid van 189 pixels per inch. Je ziet bij nadere inspectie de individuele pixels goed liggen maar bij normaal gebruik is dit geen groot issue. Het scherm vertoont prima beelden maar verwacht geen superscherp of superhelder display.

Acer Iconia Tab 8W (W1-810) review (1)

De kleurhelderheid kan best scherp ingesteld worden maar bij een lagere schermhelderheid zien we dat de kleuren al gauw dof worden. Contrasten nemen snel af en het is aan te raden om het scherm bovengemiddeld helder te zetten bij normaal gebruik binnenshuis. Helaas heeft dit zo zijn consequenties voor de accuduur.

Acer Iconia Tab 8W (W1-810) review (11)

Opvallend is de best leuke implementatie van de IPS-techniek waardoor je bij verdere kijkhoeken nog prima het scherm kunt zien. Hoewel de spiegeling bij scherp extern licht bovengemiddeld is zien we niet vaak deze IPS-techniek zo goed toegepast op zo’n goedkope tablet. Het scherm is wel wat aan de kleine kant om met meerderen naar het scherm tegelijk te kijken, iets waar de IPS-techniek uitermate geschikt voor is.

Acer Iconia Tab 8W (W1-810) review (3)

Geluidskwaliteit

De mono-speaker aan de achterzijde is niet ideaal gepositioneerd. Ook de kwaliteit is matig, voor tabletbegrippen. Het volume kan nog best hard gezet worden maar de kwaliteit van de lage tonen is al snel dof, de bas van dancemuziek klinkt soms meer als een klik en de hoge tonen hebben soms een schelle galm.

Acer Iconia Tab 8W (W1-810) review (9)

Prestaties

De prestaties van de Acer Iconia Tab W1-810 zijn wisselvallig. Soms verrast de Acer-tablet ons door toepassingen met speels gemak snel te openen en te draaien. Op andere momenten moeten we bovengemiddeld lang wachten op het openen van een bestand en merken we storende vertragingen in de standaard browser IE 11.

Dat we van een budget-tablet geen supergrote prestaties hoeven te verwachten weten we. Maar de quad-core Intel Atom Z3537G-processor zou best wat stabieler mogen presteren. Hoewel de trage momenten ook best door de software veroorzaakt kunnen worden.

De matige prestaties zien we terug in de drie benchmarktests die we konden draaien op deze Acer Iconia Tab 8W. Tijdens het testen van de tablet-computer zien we prestaties die ondergemiddeld zijn, niet alleen ten opzichte van de snellere Core-processors, maar ook in vergelijking met de nieuwste generatie Atom-processors, waar deze chip deel van uitmaakt.

Accuduur

Deze Acer-tablet kan bij gemiddeld gebruik een uur of 6 mee. Ga je heel zuinig met de Acer W1-810 om dan kun je hier nog een uurtje meer uitpersen, bijvoorbeeld door consequent alle sensoren uit te schakelen, Onnodige apps geforceerd uit te schakelen en de schermhelderheid zoveel mogelijk te dimmen. Ga je deze kleine Windows-tablet zwaar belasten, met grafische apps of games, dan verklein je de accuduur tot een uur of 3 à 4.

Acer Iconia Tab 8W (W1-810) review (6)

Software & gebruiksvriendelijkheid

Ik heb het wederom geprobeerd en weer ben ik niet ondersteboven van het Windows 8-platform op een kleine tablet-pc. De software op deze Acer Iconia Tab 8W is niet intuïtief. Nog steeds is het schakelen tussen de traditionele desktop-omgeving, waar je niet zonder kunt, onhandig en storend. Ik kan ook maar niet wennen aan de speciale Windows 8-gestures op zo’n klein scherm. Het is vaak eerder storend dan handig om bijvoorbeeld van links naar rechts het scherm in te vegen om het Startscherm naar voren te halen. De traditionele Windows-knop ontbreekt. De speciale Modern UI-omgeving, met de inmiddels uitgebreid toegelichte Tegels, is nog steeds niet compleet. De horizontale weergave, met horizontaal scrollen, werkt niet intuïtief met webpagina’s waar je nog altijd verticaal dient te scrollen. En nog steeds ontbreken belangrijke Nederlandse apps in de Windows 8 app store.

Acer Iconia Tab 8W (W1-810) review (11)

Acer heeft alles niet makkelijker gemaakt door weer een flinke druk op je te leggen om een totaal nutteloos Acer-account aan te maken. Ook de nodige bloatware is aanwezig, zoals de inmiddels onafwendbare virusscanner, maar ook snelkoppelingen naar online handelsplaatsen en online boekingsdiensten.

Echter, laten we niet vergeten dat Windows een compleet besturingssysteem is met compatibiliteit met zowat alle randapparatuur die je maar kunt bedenken.

Plus- en minpunten

+ Degelijke behuizing
+ Oké scherm voor deze prijs
+ Spotgoedkoop

- Niet spannend of sexy
- Wisselvallige prestaties
- Matige frontcam
- Windows 8 op een klein scherm werkt niet optimaal

Conclusie

De Acer Iconia Tab 8W is de derde poging van Acer in de 8 inch markt van Windows-tablets. Na een eerste flop en een tweede prima goedkmaker laat Acer niet zien om vooruitgang te boeken in dit tabletsegment.

De meeste factoren scoren nog een krappe voldoende, maar enkele elementen verdienen net een onvoldoende. Een en ander wordt nog goedgemaakt door de extreem lage prijs waar zelfs goedkope Android-tablets jaloers op zullen worden.

Wil je per se Windows op een kleine tablet en wil je per se geen groot bedrag uitgeven aan de aanschaf dan is deze Acer W1-810 het overwegen waard. Maar kijk ook vooral verder of niet wat beters op je pad komt, want de keuze aan kleinere goedkope Windows 8-tablets wordt steeds groter.De wordt momenteel niet in Nederland verkocht.

Meer informatie

Acer Iconia Tab 8W specificaties
Acer Iconia Tab 8W prijzen
Acer Iconia Tab 8W foto’s

Alle Acer Iconia Tab 8W (W1-810) foto’s

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer