Acer Iconia Tab 10 A3-A20FHD review

0
7.3 Awesome
  • Behuizing 6
  • Beeldscherm 7
  • Geluid 8
  • Prestaties 7.5
  • Connectiviteit 7
  • Accuduur 8
  • Camera's 5
  • Software 9
  • Prijs kwaliteit 8
  • Gebruikers beoordelingen (53 stemmen) 4.5

In deze tabletreview wordt de Acer Iconia Tab A3-A20 FHD besproken, wat een vrijwel identieke tablet is als de Iconia Tab A3-A20 (zonder FHD), waarbij alleen de specs iets beter zijn geworden.

Dit zijn de verschillen tussen beide tablets:

De Acer Iconia Tab A3-A20 heeft een 1280 x 800 scherm, 1 GB werkgeheugen, 16 GB opslagruimte en een 1,3 GHz processor.

De Acer Iconia Tab A3-A20 FHD heeft een 1920 x 800 scherm, 2 GB werkgeheugen, 32 GB opslagruimte en een 1,5 GHz processor.

Verder zijn beide tablet-computers van Acer identiek. Deze review gaat dus over de FHD-versie maar ben je benieuwd naar onze ervaringen met de Iconia Tab A3-A20 zonder FHD dan kun je gerust verder lezen. Let alleen op dat het display van deze gereviewde tablet-pc beter is en dat ook de prestaties beter zijn. Verder zullen de resultaten vergelijkbaar zijn. Op deze pagina vind je de specs van beide tablets. Let goed op welke van deze twee versies je koopt want we zien op het moment van schrijven weinig prijsverschil tussen beide tablet. Zie bijvoorbeeld de Bol.com-assortiment: zonder FHD en met FHD.

Behuizing

De behuizing is gefabriceerd van kunststof, in ons geval een zilveren, maar je kunt ook een zwarte editie kopen van deze tablet-pc van Acer. Opvallend is dat de voorzijde, wanneer je voor een wit/zilveren exemplaar kiest, ook de randen van de tablet naast het scherm wit zijn. De achterzijde heeft nog een extra kunststof rand onder de camera doorlopen. Dit herkennen we van veel aluminium tablets waarbij een kunststof element wordt gemaakt om de straling van draadloze sensoren en antennes goed door te laten. Bij Acer hoeven we hier niet in te trappen aangezien de gehele behuizing van kunststof is. De randen tussen de voor- en achterzijde van de behuizing passen bij ons reviewmodel niet naadloos op elkaar. Ook bij een exemplaar wat we op de IFA-beurs tegenkwamen in december was dit het geval. Vooral aan één zijde zit toch zeker een millimeter verschil tussen de witte voorzijde en de zilveren achterzijde. Het lijkt me geen punt wat de robuustheid van de behuizing zal beïnvloeden maar een nette afwerking is het minste wat je kunt verwachten van een tablet die toch voor minimaal 250 euro over de toonbank gaat.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review (12)

Beeldscherm

Deze full hd-versie van de Acer Iconia Tab A3-A20 heeft een lekker scherp scherm, wat ook terugkomt in de specificatielijst met de full hd-resolutie. Vooral de opvallende fellere kleuren (groen, geel, rood, blauw) komen goed naar voren maar met de wit- en zwarttinten zien we helaas wat mindere punten. Als eerste valt op dat de felle witkleuren al snel een grijze tint krijgt wanneer je de tablet licht kantelt. Maar ook bij de donkere kleuren blijft altijd een witte waas van licht zichtbaar. Deze issues met zwarttinten en wittinten zijn te verwachten bij een goedkopere 10-inch tablet. Het is aan te raden het scherm niet op zijn helderst te zetten, dan vallen deze minpunten wat minder op.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review (16)

Positief opvallend is de IPS-techniek die het mogelijk maakt om de kijkhoeken significant te vergroten. Dit is verrassend goed gelukt bij deze Iconia Tab A3-A20 FHD. Of dit ook geldt voor de variant zonder full hd-display weten we niet.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review (3)

Geluid

De twee luidsprekers van de Acer Iconia Tab A3-A20 vind je aan de achterzijde. Niet een ideale positie maar we kunnen de keuze begrijpen uit kostenoverwegingen. Het volume kan verrassend hoog geschakeld worden. De kwaliteit van het geluid is gewoon voldoende.

De aanwezigheid van Dolby Surround op de tablet, in de vorm van een app, doet hier niet veel aan af. Deze toevoeging blijkt in de praktijk slechts een marketingtruc, iets wat we wel vaker zien bij andere merken. De geluidsinstellingen van Dolby zijn leuk om eens door te spitten maar in de praktijk zul je hier later niet veel meer in aanpassen. Ook het eindresultaat is niet indrukwekkend genoeg om hier meer over te vermelden.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review (10)

Prestaties

Acer kiest ook weer dit keer voor een quad-core processor van MediaTek. Deze aandrijfkrachten zijn een gewaardeerde partner voor veel Aziatische telefoon- en tabletfabrikanten en in de praktijk weten ze prima mee te komen in het processorgeweld in deze turbulente tabletwereld. Een bijkomend voordeel: de processors zijn spotgoedkoop.

Ook dit keer zien we weer dat de MediaTek-processor, in dit geval de quad-core MT8127, goed meekomt in het middensegment van tablets, qua prestatietests. In de meeste tests wordt netjes meegenomen met de mid-range Android-tablet.

Ook in de praktijk zien we dit terug. De tablet start snel op en apps zijn snel beschikbaar om mee te werken wanneer je ze gebruikt. Wel zie ik een heel lichte vertraging en basisfuncties van het Android-systeem, bijvoorbeeld bij het kantelen van het display. Maar voor een goedkopere tablet-pc en kunnen we spreken van prima prestaties zonder grote bugs of vastlopers, gedurende de testperiode van ongeveer 10 dagen.

Accuduur

De accuduur van deze Acer Iconia Tab A3-A20 FHD is in orde. Wil je de beloofde 9 uur halen dan zul je wel alle zeilen bij moeten zetten. Sensoren uit dus en het scherm op zijn laagste schermhelderheid. En dan nog is 9 uur bijna niet haalbaar. Dat is ook niet erg want bij gemiddeld gebruik gedurende de dag kun je makkelijk de hele dag aan de slag met een volledig opgeladen accu. We haalden bijvoorbeeld 3 uur werken aan één stuk, inclusief enkele zware prestatiestests, waarbij 50 procent van de accu werd verbruikt.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review screenshot (8)

Camera’s

De camera’s vallen, zoals ik al verwachtte, een beetje tegen. Vooral de 5 megapixel camera maakt maar matige foto’s en heeft vooral veel last van felle lichtbundels (slechte focus) en bij een duistere omgeving (onscherpe beelden en een gele waas). We kunnen ook niet verwachten van dit type tablet, en van een tablet an sich, dat we foto’s gelijk een spiegelreflexcamera kunnen maken. Maar in de huidige tabletmarkt zien we toch wel betere camera’s.

Voorbeeld foto review Acer A3-A20

De beste foto van een boekenkast zonder inval daglicht.

 

Software

De Acer Iconia Tab 10 A3-A20 en A3-A20FHD draaien op Android 4.4.2. Acer heeft gekozen voor een zo clean mogelijke installatie van Android KitKat, wat te prijzen valt. Helaas zien we wel weer een overbodige hoeveelheid bloatware. Voorbeelden van deze onnodige software zijn een (volgens ons onnodige) virusscanner, een e-book verkoper en een app van een grote reiswebsite. Ook pusht Acer haar eigen apps waar je een account voor aan  moet maken, ook weer iets wat we te vaak terugzien en wat totaal onnodig is. Zonder Acer-account valt geen gebruik te maken van Office-alternatieven als abDocs en ook de muziek- en videospeler van Acer beschikken over eindeloze fuiken om toch maar een Acer-account aan te maken.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review screenshot (3)

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review screenshot (4)

Zonde want zonder deze toevoegingen draait de Iconia Tab 10 A3-A20 ook uitstekend met de Android 4.4.2-software. Alle functionaliteiten waar je naar op zoek bent bij een tablet zijn beschikbaar. Android 4.4 is intuïtief en gebruiksvriendelijk en draait ook nog eens opvallend soepel op deze tablet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je printen met je tablet, gebruik maken van meerdere gebruikers, natuurlijk gewoon e-mailen met je tablet en allerhande video’s bekijken of muziek luisteren.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review screenshot (2)

Acer biedt als extraatje een Float Gadget, wat een kalender, rekenmachine, kladblok en locatiebepaling in één is. Deze app zweeft boven je bureaublad maar ook boven al je apps. Leuk gevonden door Acer maar ik verwacht dat je dit in de praktijk weinig zult gebruiken. Tevens is een groot deel van de Float Gadget doorzichtig en hierdoor moeilijk leesbaar.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review screenshot (5)

Een andere handige feature is de Acer Touch WakeApp waarmee je extra snelkoppelingen kunt aanmaken bbij een 5-vinger of 2-vingergebaar. Je kunt zo door het samenknijpen van vijf vingers tegelijk op het aanraakscherm een app naar keuze laten openen, bijvoorbeeld.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review screenshot (1)

Plus- en minpunten

+ Lichte en niet dikke tablet
+ Met microSD-slot voor geheugenuitbreiding
+ Goede beeldkwaliteit
+ Android 4.4 KitKat
+ Prima prijs kwaliteit verhouding

– Kunststof behuizing
– Matige camera’s
– Wat onnodige software voorgeïnstalleerd

Conclusie

De Acer Iconia Tab A3-A20FHD (en ook de A3-A20) zijn prima doorsnee tablets met een doorsnee prijs. Op alle punten voldoet de Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD als mid-range Android-tablet. Het beeldscherm en de prestaties, de meest belangrijke praktische eigenschappen van een tablet, scoren allen een ruime voldoende. Een match met de high-end concurrentie valt niet te maken. En dat hoeft ook niet want we beoordelen deze tablet puur als middenklasser.

Verwacht een prima entertainment-tablet waarmee je uitstekend je dagelijkse portie social media, websurfen en e-mailen mee kunt uitvoeren. Ook video’s kijken of het lezen van een digitale krant kan zonder problemen met deze 10 inch Acer-tablet. De prijs, vanaf 249 euro, is dan ook netjes te noemen.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 zonder FHDDe wordt momenteel niet in Nederland verkocht.

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHDDe wordt momenteel niet in Nederland verkocht.

Meer informatie

Acer Iconia Tab A3-A20 / A3-A20FHD specs
Acer Iconia Tab A3-A20 / A3-A20FHD foto’s
Acer Iconia Tab A3-A20 / A3-A20FHD accessoires
Acer Iconia Tab A3-A20 / A3-A20FHD prijzen

Acer Iconia Tab 10 A3-A20 FHD review foto’s

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer