Acer Iconia A1-830 review: Mooi maar middelmatig

3
64%
64
Gemiddeld

Zoek je naar een mooie, handzame tablet in een 4:3 verhouding? Zoek dan niet verder. Ga je voor de beste prestaties voor de laagste prijs? Dan zijn er in deze een aantal betere, maar minder mooie tablets verkrijgbaar.

  • Gebruiksvriendelijkheid
    8
  • Prestaties
    6
  • Beeldscherm
    4
  • Geluid
    4
  • Degelijkheid
    7
  • Connectiviteit
    6
  • Software
    8
  • Accuduur
    7
  • Prijs
    8
  • Gebruikers beoordelingen (0 stemmen)
    0

De Acer Iconia A1-830 is Acer’s nieuwste low-end tablet en de opvolger van de Iconia A1-810. Het merk heeft inmiddels een goede reputatie op het gebied van betaalbare Android tablets, maar tot nu toe bleef het grote succes uit. Kan de A1-830 de budget-tablets van Asus en Samsung doen vergeten?

Specificaties

De 830 is een 7,9-inch tablet met een (voor Android) ongebruikelijke 4:3 verhouding. Het scherm telt 1024 x 768 pixels. Hij draait op een Intel Atom Z2560 processor en 1GB RAM geheugen. Hij geeft 16GB ruimte voor opslag van media en documenten, maar dit kan uitgebreid worden met een MicroSD kaart. Draadloze communicatie vindt plaats via WiFi en Bluetooth 4.0 en hij kan overweg met GPS. Hij heeft een camera aan de voor- en achterzijde, met een kwaliteit van respectievelijk 2 en 5 megapixels. Hij heeft twee luidsprekers met acceptabel geluid.

Uiterlijk

Acer’s vormgevers waren ziek of op vakantie toen de verpakking van de 830 op de planning stond. Het resultaat is een knip-en-plak-design vol clichés.

De ultieme lelijkheid van de doos staat niet in verhouding tot de vormgeving van de tablet zelf. Daar is overduidelijk meer tijd aan besteed, al zal de Acer vormgever die verantwoordelijk is voor de 830 niet mogen beweren dat hij het apparaat zelf getekend heeft. Leg de 830 naast een iPad Mini en het ongetrainde oog zal moeite hebben om het verschil te zien.

Aan de voorzijde zit vooral glas, afgewerkt met alu-plastic randen. Dit op aluminium lijkende plastic vinden we ook aan de achterkant. De randen rondom het scherm zijn mooi dun, maar zorgen er samen met de gladde achterzijde voor dat de tablet moeilijk in één hand te houden is.

Beeldscherm

Het beeldscherm heeft een verhouding van 4:3. Deze verhouding wordt weinig toegepast in Android tablets. Het resultaat hiervan is dat veel Android apps niet optimaal vormgegeven zijn voor deze verhouding.

De kwaliteit van het scherm is middelmatig, maar dat komt overeen met de verkoopprijs van de tablet. De resolutie is lager dan de huidige standaarden en de kleurechtheid valt tegen.

Het scherm spiegelt flink en vingerafdrukken blijven gemakkelijk achter. Deze afdrukken zijn daarnaast lastig weg te vegen.

Prestaties

De Intel Atom processor van de A1-830 is niet de snelste op de markt. De prestaties komen overeen met andere processoren in deze prijsklasse. Helaas zien we aardig wat haperingen, bijvoorbeeld bij het laden van zware apps of het bezoeken van geavanceerde websites met veel animaties en andere zwaardere elementen.

Uit onze gebruikelijke benchmarks nestelt de Iconia A1-830 zich steeds in de middenmoot. Nergens weet de het apparaat écht te imponeren. Dat geldt voor de browser prestaties en voor de hardware prestaties:

We onthouden ons meestal van te snelle conclusies over de accuduur, omdat de review-periode vaak te kort is om hier goed zicht op te krijgen. De accuduur van de Iconia A1-830 lijkt na een week testen prima, maar niet indrukwekkend. Bij normaal gebruik ging de tablet zo’n 10 uur mee.

Software

Acer maakt ons blij met de gekozen Android installatie. Er zijn nagenoeg geen aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, waardoor we Android kunnen gebruiken zoals het bedoeld is. Geen eigen UI en geen eigen (overbodige) toevoegingen.

Helaas levert Acer wel een flinke verzameling bloatware mee. Deze apps krijg je ongevraagd in de maag gesplitst. Apps als Dropbox, Kobo, Audible en Acercloud nemen kostbare ruimte in beslag. Met een eervolle vermelding voor de McAfee anti-virus app. Deze app vraagt direct na installatie om geactiveerd te worden, maar laat ons niet met rust als we dat weigeren. Irritant en onbegrijpelijk.

Camera

De tablet beschikt over twee camera’s, een webcam aan de voorzijde en een betere camera aan de achterzijde. Van de webcam kunnen we geen wonderen verwachten, dus die laten we even buiten beschouwing. De camera aan de achterzijde hebben we in iets meer detail bekeken.

De camera maakt foto’s van maximaal 5 megapixels. Dit klinkt beter dan het is, want ook van deze camera zijn we niet graag afhankelijk voor onze vakantiefoto’s. Het apparaat heeft grote moeite om het beeld scherm te stellen, dus het maken van een goede foto is vaak een uitdaging. Na wat pogingen hebben we onderstaande foto kunnen schieten:

Klik op de foto voor een grote weergave

Conclusie

De Acer Iconia A1-830 is in alle opzichten een budget-tablet. De tablet kost op dit moment 169 euro en dat is een prima prijs. Helaas herinneren de middelmatige prestaties voortdurend aan deze lage prijs. Wanneer je het design van de tablet kunt waarderen, dan is dat een goede reden om voor deze tablet te kiezen.

Op de processor en de softwareprestaties kunnen we in deze prijs- kwaliteitverhouding weinig afdingen. Het eenvoudige scherm blijft ons echter tegenvallen. Wanneer de 4:3 verhouding je voorkeur heeft, dan zal je de schermkwaliteit waarschijnlijk snel voor lief nemen.

Zoek je dus naar een mooie, handzame tablet in een 4:3 verhouding? Zoek dan niet verder. Ga je voor de beste prestaties voor de laagste prijs? Dan zijn er in deze een aantal betere, maar minder mooie tablets verkrijgbaar.

Voordelen

  • Redelijk onaangetaste Android installatie
  • Sterk design
  • Lage prijs

Nadelen

  • Middelmatige prestaties
  • Eenvoudig scherm
  • Bloatware

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 7.9 inch
  • Besturingssysteem Android 4
  • Schermresolutie 1024 x 768
  • Afmetingen 8.3 mm dun
  • Processor Intel Atom Z2560 (dual-core)
  • Gewicht 380 gram
  • Opslagruimte 16
  • Alle specificaties

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

3 reacties

Reageer