Acer Iconia B1 (B1-A71) review: Goedkoop hoeft geen duurkoop te zijn

11

De Acer Iconia B1 is een goedkope 7 inch Android tablet. Daar hoef je geen review voor te maken om dat te weten te komen. Daarom gaan we in de tablet reviews verder. TabletGuide kijkt naar de bouw en degelijkheid van deze Acer tablet. Ook de kwaliteiten van het beeldscherm en de audio komen naar voren. Hoe presteert de tablet bij dagelijks gebruik? En natuurlijk wordt ook de hamvraag beantwoord: krijgt de Acer Iconia B1 een koopadvies?

Deze tablet review is uitgevoerd met een zwart/blauwe Acer Iconia B1-A71 met 8 GB opslag capaciteit.

Ontwerp & degelijkheid

Acer B1-A71 Tablet review - TabletGuide (8)

De behuizing van de Acer Iconia B1 is ontwikkeld van plastic. Dit lijkt de degelijkheid in de weg te staan, maar toch voelt deze Acer tablet stevig en robuust aan. Het ontwerp, van vooraf gezien, is niet speciaal. Je ziet dat het niet de dunste tablet is, ook niet in de categorie goedkope 7 inch tablets. De achterzijde is wel opvallend doordat naast de rand in het midden van de achterzijde een verhoging toont, van ongeveer 1 millimeter. De aparte achterzijde is niet irriterend bij het vasthouden van de tablet. Soms is het wel fijn dat de rand in de achterkant weerstand kan bieden aan je vingers.

De Acer B1 tablet heeft een blauwe speelse rand wat de tablet op doet vallen. Naast een speels uiterlijk heeft de blauwe zijkant geen meerwaarde.

 

Beeldscherm

Het touchscreen is een van de punten waarop Acer concessies moest doen. Het beeldscherm is een standaard 7 inch 1024 bij 600 multitouchscreen. Het beeld is niet super scherp en als je de tablet van dichtbij ziet zijn pixels makkelijk te onderscheiden. De kleurweergave is matig doordat felle kleuren niet realistisch getoond worden. Ook bij donkere elementen, in een video bijvoorbeeld, presteert het beeldscherm maar matig.

IPS is niet aangebracht en dat valt op. Het scherm spiegelt veel en als je de tablet kantelt is het beeldscherm al snel minder zichtbaar. Duidelijke concessies die gedaan moeten worden om de tablet zo goedkoop te kunnen verkopen.

Acer B1-A71 Tablet review - TabletGuide (1)

Acer B1-A71 Tablet review - TabletGuide (3)

Het mulitouchscreen reageert wel goed en snel op al de tikken en vegen van je vingers. Gelukkig manifesteert deze belangrijke input-vorm zich uitstekend.

Audio

Een mono luidspreker is aan de achterzijde geplaatst. Dit resulteert in een volume dat wel hard kan maar een geluidkwaliteit dat te wensen overlaat. Het is zelfs zo dat je bij maximaal volume het geluid vrijwel helemaal kunt dempen door de tablet in een kussen te drukken of je hand vlak over de luidspreker te houden.

Prestaties

We hebben alle benchmark tests meerdere keren uitgevoerd want de gemiddelde resultaten kwamen niet naar voren in onze praktische tests en in het dagelijks gebruik.

De tablet presteert goed bij het uitvoeren van basistaken, voor mijn gevoel. Voor een budget tablet zijn mijn praktische ervaringen juist uitermate goed te noemen. Echter, in de benchmark tests zien we dat de Acer Iconia B1 in de onderste regionen plaats moet nemen van de ranglijsten. Dat is een tegenvaller.

Onderstaande benchmark resultaten van de hardware in combinatie met het systeem laten zien dat de tablet gemiddeld of ondergemiddeld presteert, afhankelijk van de test. Wel moet worden opgemerkt dat de concurrentie in deze resultaten erg groot is. Kijken we naar concurrenten, zoals de Nexus 7 (high-end 7 inch) en de ASUS TF101, de Toshiba AT200 of de Archos 101 XS (10 inch mid-end) dan doet de Acer B1-A71 netjes mee in de meeste tests.

Om de prestaties tijdens het surfen te meten gebruiken we andere tests. Kijkend naar de surf-prestaties, een veel gebruikte functie op een tablet, dan presteert de tablet uitstekend, in acht nemend dat het een tablet van iets meer dan 100 euro betreft. De goedkope Acer tablet kan makkelijk mee met de rest!

De dual-core processor van MediaTek (1,2 GHz) doet goed zijn best.

Connectiviteit

De aansluitopties van de Acer tablet zijn minimaal. De microUSB-poort is alleen te gebruiken om de B1 tablet aan te sluiten op een computer of om de tablet op te laden. Verder ontbreekt een HDMI-poort, iets wat wel aanwezig is op veel andere Android tablets, ook budget tablets.

Acer B1-A71 Tablet review - TabletGuide (11)Dit is natuurlijk allemaal gedaan om kosten te besparen. Aan de andere kant is het aansluiten van een geheugenstick op de tablet, of de tablet op een hd-televisie via HDMI niet een activiteit die veel mensen graag willen uitvoeren. Al met al een acceptabel compromis van Acer.

UPDATE – Een aanvulling: de GPS-sensor van de Acer Iconia B1 presteert matig. Het duurt lang (> 30 seconden) voordat een genoeg sattelieten gevonden worden om de positie te bepalen. Bij twee tests met navigatie viel het GPS-signaal twee keer weg om na een à twee minuten pas weer terug te komen.

Bekijk hier alle Acer Iconia B1 specificaties.

Frontcam

De frontcam linksboven in het beeldscherm heeft geen enkele kwaliteit om over naar huis te schrijven. De resolutie (640 x 480) is minimaal en de kwaliteit uiterst beperkt. Je kunt videochatten met de tablet, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Een camera is niet aanwezig op deze Acer B1 tablet.

Accuduur

De accu heeft een capaciteit van 2710 mAh, wat een gemiddelde accu capaciteit is voor een 7 inch budget tablet. De accu gaat in de praktijk makkelijk 7 uur mee bij gemiddeld gebruik. Bij zwaarder gebruik loopt de accuduur natuurlijk snel terug maar dat zie je bij elke smartphone of tablet.

Een benchmark test laat zien dat de accu van de Iconia B1 van Acer in de onderste regionen zit met een accuduur van bijna 8 uur tijdens de test.

Acer Iconia Tab B1 review - Accu benchmark - TabletGuide.nl

Plus- en minpunten

+ Degelijke behuizing
+ Goede prestaties bij normaal gebruik
+ MicroSD-slot voor optionele geheugenuitbreiding
+ Nieuwe Android software (4.1.2)
+ Goede prijs-kwaliteit verhouding

– Achterkant gevoelig voor krasjes
– Niet de dunste tablet
– Matige kleurweergave en veel spiegeling
– Mat en dof geluid (mono speaker aan achterzijde)

Conclusie

De Acer Iconia B1-A71 overtreft de verwachtingen voor een tablet die we voor 119 euro bij MediaMarkt kochten. Er zijn goedkopere 7 inch Android tablets op de markt maar ook genoeg duurdere. De Acer B1 tablet is een prima low-end Android tablet. Het is een degelijke tablet met (bijna) de nieuwste Android software.

Natuurlijk moet Acer compromissen sluiten om zo’n goedkope tablet te kunnen produceren. Het bedrijf heeft dat op uitstekende punten gedaan, zoals het achterwege laten van niet-essentiële elementen (camera, hd-scherm, hdmi-poort) maar het inbrengen van belangrijke aspecten (dual-core chipset, microSD-slot en up-to-date software).

Dit alles maakt de Acer Iconia B1 een uitstekende tablet die we je aan kunnen raden als je niet veeleisend bent. Ben je op zoek naar een tablet-pc die op het gebied van prestaties uitblinkt en wil je de B1 tablet meer gebruiken dan puur voor entertainmentdoeleinden dan kun je beter verder zoeken.  Spaar dan bijvoorbeeld door voor een high-end tablet zoals de Nexus 7. Anders ben je bij de Acer Iconia B1-A71 aan het juiste adres.

Acer Iconia B1 tablet kopen

Je kunt deze Acer tablet vanaf maart 2013 in Nederland kopen. Op het moment van schrijven zijn de prijzen van de 8 GB versie (WiFi-only) vanaf 119 euro tot zo’n 150 euro. Later in de lente zal een 16 GB variant uitkomen. Bekijk hier alle Acer Iconia B1 verkooppunten.

Acer B1 review foto’s

Meer informatie

Acer Iconia B1 specificaties
Acer Iconia B1 kopen
Acer Iconia B1 handleiding

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1024 x 600
 • Afmetingen 197.4 mm x 128.5 mm x 11.3 mm
 • Processor Mediatek MTK 8317T
 • Gewicht 320 gram
 • Opslagruimte 16 / 8
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

11 reacties

 1. Ik heb hem zelf ook, hij is zeer goed. (:

  Zeker een aanrader voor degene die ook een goede tablet zoeken! 😀
  xx

 2. Vergeet niet te vermelden dat de meeste goedkope tablets géén GPS module hebben. Deze heeft wel GPS module en daarmee onderscheid deze tablet zich met alle andere goedkope 7″ tablets (tenzij je op ebay een unbranded zoekt). Jammer dat dit niet in review wordt meegenomen. GPS is 1 van de interactieve meetsensoren die nét het verschil maakt of een tablet gebruikt wordt voor meedere doelen of gewoon als speeltje in de la verdwijnt.

 3. tablet van mijn zoon geeft na half jaar gebruik nu sinds 3 weken de melding dat tablet overhit raakt en uit gezet moet worden. Wie heeft deze ervaring ook?

 4. wij hebben de Acer tablet nu bijna 5 mnd.. hij beviel prima, totdat het touchscreen het niet meer goed deed…. heeft er iemand een tip? helemaal opnieuw opstarten helpt niet.

 5. Ik wil deze eventueel voor mijn zoon kopen, maar stel mij de vraag of deze wel geschikt is voor de spellen van google store?

 6. Mensen, koop vooral geen acer tablet. Heb er zelf 1 gekocht a 130euro met 2 jaar garantie. na 8 maanden functioneerde een gedeelte van het touchscreen niet meer en na 10 maanden laadde de tablet niet meer op. Acer service center beweerd dan dat het vooral aan de consument ligt en zoekt niet naar een oplossing om je tablet te maken wat in mijn ogen wel hoort. (service)
  Wel weten ze je een rekening te presenteren van 136euro die nog duurder is dan een compleet nieuwe tablet, oftewel wij verdienen aan de reperaties van ons kwalitatief slecht geleverde product waar garantie niet telt. Spreekwoord goedkoop is duurkoop komt in deze goed tot zijn recht…Beter kijken naar een samsung/i pad als je 2 jaar plezier wil hebben.

Reageer