wat te doen met oude tablet tabletguide

Wat te doen met oude tablet: Duurzame en praktische tips

Wanneer u een nieuwe tablet aanschaft, vraagt u zich waarschijnlijk af… wat te doen met uw oude apparaat. Het is zonde om het zomaar weg te gooien of te laten verstoffen in een oude kast. 

Gelukkig zijn en er zijn diverse opties die u kunt overwegen om het oude apparaat een tweede leven te geven of op een verantwoorde manier van de hand te doen. 

In het kort:

 • Hergebruik:
  • Transformeer het in een digitale fotolijst, e-reader, of afstandsbediening.
  • Gebruik het voor creatieve toepassingen zoals een klok of receptenhouder.
  • Technisch herbestemmen als navigatie, beveiligingsmonitor, wifi-hotspot, en meer.
 • Recycling:
  • Verkoop of doneer het aan online marktplaatsen of goede doelen.
  • Breng het naar een milieustraat of inzamelpunt voor recycling om grondstoffen te behouden.
 • Optimalisatie:
  • Houd het besturingssysteem en apps up-to-date.
  • Verwijder onnodige apps en optimaliseer instellingen voor betere prestaties.
  • Zorg voor veiligheid en onderhoud, zoals batterijvervanging en gegevensbeveiliging.

Dit kunt u doen met uw oude tablet 

Een optie is om uw oude tablet te hergebruiken of een nieuwe functie te geven. U kunt er mogelijk iemand anders blij mee maken, die het apparaat nog goed kan gebruiken. Als het toestel nog werkt, kunt u het bijvoorbeeld omtoveren tot een digitale fotolijst, een e-reader of zelfs als afstandsbediening gebruiken. 

Voor kapotte tablets gelden andere regels. Wanneer reparatie geen optie meer is, kunt u overwegen om uw tablet op een verantwoorde manier te recyclen. Veel winkels hebben een inzamelpunt waar u uw elektronische afval kunt achterlaten. 

Bovendien kunt u het apparaat vaak inleveren bij een gemeentelijke milieustraat. Deze plaatsen zorgen ervoor dat de tablet op de juiste wijze wordt verwerkt, zodat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. 

Hergebruik en recycling van oude tablets

Old tablets being sorted into recycling bins, with some being refurbished for reuse

Als u een oude tablet heeft, zijn er diverse opties om deze een tweede leven te geven of op een verantwoorde manier te recyclen. Hieronder staan de opties voor hergebruik en recycling die u kunnen helpen om op een nuttige en milieuvriendelijke manier met uw oude tablet om te gaan.

Verkopen of doneren

U kunt uw oude tablet verkopen of doneren. Online marktplaatsen bieden een platform om uw Android of iOS tablet te verkopen. Doneren is ook een milieuvriendelijke en vooral genereuze optie. Organisaties zoals Stichting AAP of CliniClowns zijn erg blij met gedoneerde tablets die nog goed werken.

Recycling en milieu

Het recyclen van uw oude tablet is goed voor het milieu. Breng uw tablet naar een gemeentelijke milieustraat of een inzamelpunt van Wecycle om waardevolle grondstoffen te behouden en schadelijk afval te verminderen.

Creatieve toepassingen

Transformeer uw oude tablet in een digitaal fotolijstje of als een digitaal fotoalbum. U kunt de tablet ook gebruiken als klok in de woonkamer of als afstandsbediening voor andere slimme apparaten in huis.

Heeft u kinderen? Dan kunt u uw oude tablet ook voor kinderen gebruiken. Hier kunnen zij bijvoorbeeld spelletjes op spelen of hun favoriete shows op kijken.

Technische herbestemming

Geef uw oude tablet een technische update door deze bijvoorbeeld te gebruiken als navigatie met Google Maps, als houder voor recepten in de keuken, of als monitor voor een beveiligingscamera of webcam. Oude tablets kunnen ook dienst doen als wifi-hotspot of bluetooth server.

Het optimaliseren van gebruik

Het efficiënt gebruiken van uw oude tablet kan de levensduur en het plezier dat u eraan beleeft aanzienlijk verhogen. Door te letten op een aantal specifieke aspecten kunt u ervoor zorgen dat uw tablet optimaal functioneert.

An old tablet being repurposed and optimized for use, with various options and actions being considered

Software updates en mods

Het regelmatig bijwerken van het besturingssysteem en apps zorgt ervoor dat uw tablet veilig en snel blijft werken. Bij een Android-tablet kunt u soms ook alternatieve ROM’s installeren voor verbeterde prestaties. Informeer uzelf over het rooten van uw tablet om toegang te krijgen tot uitgebreidere instellingen en aanpassingsmogelijkheden.

Apps en functies

Door onnodige apps te verwijderen en de instellingen te optimaliseren, spaart u waardevolle energie en verbetert het functioneren van uw tablet. Gebruik uw tablet bijvoorbeeld als e-reader voor boeken, of organiseer uw agenda en berichten. Stel de taal en andere basisfunctionaliteiten in om een gepersonaliseerde ervaring te creëren. Maak ook regelmatig een back-up van uw gegevens.

Veiligheid en onderhoud

Voor het behoud van uw tablet is het cruciaal om aandacht te besteden aan veiligheid en onderhoud. Vervang de batterij als deze niet meer naar behoren werkt. Beveilig uw gegevens met een sterk wachtwoord en zorg voor een schone tablet door het regelmatig terugzetten naar fabrieksinstellingen zonder persoonlijke gegevens te verliezen.

Remon
Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets en dan met name tablets. Zoals je merkt heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.