wat moet je doen als je tablet vastloopt tabletguide

Wat moet je doen als je tablet vastloopt: Snelle oplossingen

Wanneer je tablet vastloopt, kan dit verschillende oorzaken hebben, variërend van softwarefouten tot problemen met de hardware. Het is een veelvoorkomend probleem dat frustratie kan veroorzaken, maar vaak kun je het zelf oplossen zonder technische ondersteuning. 

Heb je haast? Dit zijn de oplossingen in het kort in het kort

Eerste stappen bij een vastgelopen tablet:

 • Voer een gedwongen herstart uit door de aan/uit-knop (en eventueel de volumeknop) ingedrukt te houden.
 • Start de tablet op in veilige modus om te controleren of een app het probleem veroorzaakt.

Geavanceerde Probleemoplossing:

 • Leeg regelmatig de cache van apps om prestatieproblemen te verhelpen.
 • Controleer op software-updates en verwijder problematische apps van derden.
 • Voer indien nodig een fabrieksreset uit, maar zorg eerst voor een back-up van belangrijke gegevens.

In de meeste gevallen helpt een simpele herstart van het apparaat. Dit kan achterstallige processen afsluiten en het geheugen van je tablet opschonen. Als dit niet werkt, kun je proberen om de tablet terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Let wel op: hierdoor verdwijnen alle persoonlijke gegevens van het apparaat. Maak daarom eerst een back-up van belangrijke bestanden.

Als de basisstappen niet het gewenste resultaat opleveren, zijn er nog geavanceerde oplossingen. Deze methoden kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van de tablet en vereisen mogelijk meer technische kennis. Het kan nodig zijn om online handleidingen te raadplegen of contact op te nemen met de klantenservice van de fabrikant voor assistentie.

Eerste stappen bij een vastgelopen tablet

Wanneer uw tablet niet meer reageert, zijn er specifieke eerste stappen die u kunt ondernemen om het apparaat weer aan de praat te krijgen. Deze stappen omvatten het uitvoeren van een gedwongen herstart en het opstarten in veilige modus, beide kunnen helpen bij het identificeren en oplossen van het probleem.

Gedwongen herstart

Een gedwongen herstart kan vaak een vastgelopen tablet snel weer werkend krijgen. Afhankelijk van uw tabletmodel, zal de procedure variëren:

 • Voor Apple-apparaten: Houd de aan/uit-knop samen met de volumeknop ingedrukt tot het Apple logo verschijnt.
 • Voor de meeste Android-apparaten: Houd de aan/uit-knop voor ongeveer 10 seconden ingedrukt of totdat het apparaat opnieuw opstart.

Veilige modus

Als het probleem na een herstart blijft voortbestaan, kan opstarten in veilige modus helpen om te bepalen of het probleem wordt veroorzaakt door een applicatie die u hebt geïnstalleerd:

 • Op Apple-apparaten: Deze functie is niet beschikbaar. Gebruik in plaats daarvan de herstelmodus of zoek naar iOS-specifieke oplossingen.
 • Op Android-apparaten: Schakel uw tablet uit. Houd vervolgens de aan/uit-knop ingedrukt totdat het merklogo verschijnt, gevolgd door het loslaten van de aan/uit-knop en meteen het indrukken en vasthouden van de volumeknop omlaag. Laat los wanneer u ‘veilige modus’ op het scherm ziet.

Geavanceerde probleemoplossing

A tablet frozen on a screen, with a frustrated user staring at it. Icons and buttons unresponsive. Faint glow of the screen illuminating the room

Als uw tablet vastloopt, kunnen geavanceerde oplossingen nodig zijn om het probleem effectief aan te pakken. Deze methoden zijn grondiger en vereisen aandacht voor detail om de functionaliteit te herstellen.

Cache en opslag

Het regelmatig legen van cache kan veelvoorkomende problemen met de prestaties van uw tablet oplossen. In het bijzonder, het RAM-geheugen en de opslagruimte wordt hiermee ontlast, wat kan helpen om vastlopen te voorkomen.

 1. Ga naar Instellingen > Applicaties.
 2. Selecteer een app en tik op ‘Cache wissen’ of ‘Gegevens wissen’.

Let op: Gegevens wissen kan leiden tot verlies van opgeslagen informatie binnen de app. Maak altijd eerst een back-up van belangrijke bestanden.

Software en apps

Onregelmatigheden in software of apps van derden kunnen leiden tot vastlopers. Het bijwerken naar de nieuwste software-update of het verwijderen van problematische apps kan dit oplossen.

 • Software-update: Ga naar Instellingen > Systeem > Software-update en controleer op updates.
 • Apps van derden: Overweeg apps één voor één te verwijderen of uit te schakelen om de boosdoener te identificeren.

Tip: Let op welke apps u recentelijk heeft geïnstalleerd voordat de problemen begonnen.

Fabrieksinstellingen herstellen

Als laatste redmiddel kunt u een fabrieksreset uitvoeren. Hiermee wordt alle data gewist en de tablet teruggezet naar de originele staat. Dit kan effectief zijn om malware of persistente softwareproblemen op te lossen.

 1. Maak een back-up van uw belangrijke bestanden.
 2. Ga naar Instellingen > Systeem > Terugzetten en kies voor ‘Fabrieksgegevens herstellen’.

Na het herstellen kan het apparaat opnieuw ingesteld worden, alsof het nieuw uit de doos komt. Neem contact op met de klantenservice van uw tabletmerk (bijvoorbeeld Samsung of iPad) als u hulp nodig heeft bij dit proces.

Remon
Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets en dan met name tablets. Zoals je merkt heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.