Tips voor het gebruik van een tablet op vakantie

1

De vakantieperiode is weer aangebroken. Miljoenen Nederlanders gaan op vakantie. Steeds meer mensen nemen een laptop, netbook of tablet mee op reis. Nederland neemt de tablet-pc massaal mee op vakantie, bleek recentelijk uit onderzoek. De gezelschapsspellen, leesboeken, reisgidsen en andere traditionele spullen neemt men steeds vaker in digitale vorm mee op vakantie in de vorm van bijvoorbeeld apps. Maar ook wordt op vakantie en onderweg steeds vaker gesurft op internet, worden sociale media-accounts gecheckt en persoonlijke statussen geüpdatet. TabletGuide zet 6 handige tips voor je op een rij om optimaal gebruik te kunnen maken van je tablet-computer op vakantie!

Internet op je tablet op vakantie

Er zijn verschillende manieren tijdens je vakantie in het buitenland verbinding met internet te kunnen maken met je tablet. Zonder internet ben je nergens meer! Hier volgen enkele tips:

WiFi op de camping of in het hotel

Het is handig om bij het zoeken naar een geschikte camping of hotel te controleren over er (gratis) WiFi aanwezig is. Op websites van hotels en waar je deze kunt boeken en in camping- en hotelgidsen staat vrijwel altijd aangegeven of WiFi aanwezig is en tegen welke tarieven en voorwaarden. Onbeperkt  gratis WiFi  zie je regelmatig voorbij komen. Hierdoor heb je geen zorgen over het dataverbruik op je tablet.

WiFi hotspots

Verschillende bedrijven en telecom- en internetaanbieders bieden gratis en betaalde WiFi hotspots aan in het buitenland.

In Nederland bieden T-Mobile, KPN (zij het beperkt) en Ziggo en UPC (uitgebreid) gratis hotspots aan voor haar vaste klanten. Verder kun je vaak gebruik maken van gratis hotspots van restaurants (bijvoorbeeld McDonalds), café’s en bekende koffiebarretjes. Reis je met de trein, dan kun je bij alle belangrijke verbindingen gebruik maken van gratis WiFi in de trein bij NS.

Wil je zelf WiFi-hotspots zoeken in de omgeving van je reisbestemming? Een overzicht van veel gratis WiFi hotspots vind je op deze website. Ook zijn er apps om hotspots in de buurt te zoeken: Android en iOS.

Let op: je kunt vaak maar gratis gebruik maken van de open WiFi verbinding voor een beperkte periode, bijvoorbeeld maximaal 1 uur. Een nadeel van hotspots is vaak de veiligheid. Ga voor safe en gebruik geen gevoelige informatie op internet via hotspots, bijvoorbeeld online bankier-apps. Gebruik verder zoveel mogelijk veilige websites (te herkennen aan de ‘s’ in https://).

Mobiel internet in het buitenland

Ook kun je met je tablet een internetconnectie maken door middel van een 3G- of 4G-abonnement in het buitenland. Dit kun je doen door middel van een simkaart in je tablet (indien mogelijk) of door met je huidige mobiele telefoonabonnement en je smartphone te tetheren op je tablet.

Let wel op dat het veel geld kan gaan kosten als je grote hoeveelheden data gaat gebruiken in het buitenland. Meer informatie over internet op je tablet in het buitenland vind je op de website van je internetprovider. Vaak hebben providers ook interessante aanbiedingen of speciale buitenlandbundels waar je gebruik van kunt maken. Vodafone, bijvoorbeeld, biedt een Alles-in-1 op Reis XL-bundel aan, waarbij je voor een vast bedrag per dag gebruik kunt maken van een grote databundel in een groot aantal landen.

Maak een back-up

Het is verstandig om regelmatig een back-up te maken van je tablet. Zeker als je op vakantie gaat is het handig om dit te doen vanwege het extra grote risico op beschadigingen of diefstal.

Lees hier meer over het maken van een back-up van je Android-tablet.
Lees hier meer over het maken van een back-up van je iPad.

Verzekering

Een tablet-pc is niet altijd verzekerd bij je (doorlopende) reisverzekering. Check de website van je verzekeraar, of vraag het de klantenservice, of je tablet en je smartphone wel verzekerd zijn. Of lees het artikel over tabletverzekeringen.

Wordt je tablet op vakantie gestolen? Licht dan meteen je reisverzekering in en zorg voor een aangifte bij de lokale politie. Lees hier andere handige tips voor wanneer je tablet gestolen is en wat je dan moet doen. Ook vind je in dit artikel enkele handige preventietips.

Handige apps voor op vakantie

Er zijn oneindig veel applicaties beschikbaar voor je iPad of Android tablet die handig zijn op vakantie. We raden je aan om je vakantiebestemming in te voeren in Google Play, of in de Apple App Store, en te kijken wat voor een apps beschikbaar zijn. Dit zijn handige applicaties om te downloaden:

– Kaarten downloaden. Door een app te downloaden die de kaarten van de stad en omgeving offline kan gebruiken hoef je in het buitenland geen connectie te maken met internet. In Google Maps kun je sommige kaarten offline opslaan.

– Stad- en landgidsen downloaden. Van veel grote steden zijn gratis en betaalde apps te downloaden met daarin offline stadsgidsen met populaire bezienswaardigheden. Onze ervaring is dat de betaalde apps lang niet altijd beter zijn dan de gratis apps.

– Toeristische informatie. Voor veel populaire vakantiebestemmingen, vooral grote steden, zijn apps beschikbaar met toeristische informatie.

– Openbaar vervoer informatie. Ook hier zijn weer verschillende apps per land (trein, boot, bus), of per stad (bus, metro, tram) beschikbaar om actuele OV-informatie op te halen. Voor deze apps is vaak een internetverbinding vereist.

– Leer de taal. Honderden gratis apps zijn te downloaden waarmee je de meest voorkomende woorden en zinnen in een andere taal kunt leren. Handig als voorbereiding en voor onderweg!

Andere tips?

Lees hier meer tips om onnodige vakantiekosten te voorkomen.

Heb je andere handige tips voor onze bezoekers? Laat ze achter in de reacties, onder dit artikel!

Foto bron (CC)

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

Reageer