Uitkomsten tablet onderzoek 2011

2

Gedurende een maand beantwoordden honderden van onze bezoekers uiteenlopende vragen over tablets en mobiele abonnementen in het Tablet Onderzoek 2011. Met dit onderzoek proberen wij meer inzicht te krijgen in de huidige tabletmarkt en de wensen van de consument voor de toekomst. Vandaag kunnen we de balans opmaken. Wat vinden Nederlanders nu eigenlijk van de stortvloed aan tablets die ons land overstroomt en welke plek heeft de tablet in het dagelijks leven?

We hebben de tijd gehad om alle gegevens te verwerken en te analyseren. Hieronder beschrijven we de verrassende en minder verrassende conclusies. Mocht je naar aanleiding van onderstaande cijfers nog vragen hebben over de uitkomsten, neem dan contact met ons op.

Tabletprijzen

Tabletprijzen - Tablet Onderzoek 2011

80% van de ondervraagden vindt high-end tablets op dit moment te duur. Ze zijn bereid € 400,- te besteden voor een tablet. Ter vergelijking: het instapmodel van de Apple iPad 2 kost € 479,-. De overige 20% van de ondervraagden geeft aan de tabletprijzen momenteel precies goed te vinden. Geen enkele ondervraagde vindt de prijzen momenteel te laag.

3G

Data abonnement - Tablet Onderzoek 2011

62% van de tabletbezitters maakt momenteel geen gebruik van de 3G (mobiel internet) functionaliteit, terwijl de tablet die zij bezitten dit wel ondersteunt. Dit is opvallend omdat de tablets met 3G aanzienlijk duurder zijn bij aanschaf. Ondanks deze meerprijs kiest de meerderheid van de kopers er vervolgens voor de 3G functie niet te activeren.

tethering - Tablet Onderzoek 2011

Maar liefst 28% van alle tabletbezitters geeft aan wel eens gebruik te maken van tethering, waarbij de 3G verbinding van hun smartphone wordt gedeeld met de tablet. Tethering is bij geen van de Nederlandse telefonie aanbieders toegestaan.

Onmisbaar

onmisbaar - Tablet Onderzoek 2011

68% van de tabletbezitters geeft aan de tablet niet meer te kunnen missen. Zij gebruiken hun tablet dan ook gemiddeld 2,7 uur per dag.

Laptopgebruik - Tablet Onderzoek 2011

72% van de ondervraagde tabletbezitters zegt dat het gebruik van een laptop en/of desktop computer is afgenomen sinds ze een tablet in bezit hebben. Uit de cijfers blijkt vervolgens dat het gebruik van laptop en/of desktop gemiddeld met 2,3 uur per dag is afgenomen.

Jailbreak of Custom Rom

jailbreak - Tablet Onderzoek 2011

1 op de 10 tabletbezitters geeft toe de tablet voorzien te hebben van een jailbreak of custom rom, waarmee volledige toegang tot de tablet mogelijk wordt. Hierdoor kun je via alternatieve wegen apps installeren en krijgen de geïnstalleerde apps meer mogelijkheden.

Apps

apps - Tablet Onderzoek 2011Om een beeld te krijgen van het koopgedrag in de verschillende applicatiewinkels stelden we de vraag: “Koop je wel eens apps voor je tablet?”. 59% van de tabletbezitters koopt apps wanneer gratis apps niet voldoen. Bijna 1 op de 3 geeft aan nooit te willen betalen voor applicaties en alleen gratis apps te installeren. De minderheid kijkt nooit naar prijzen en installeert dus gewoon wat ze nodig hebben en een nog kleiner deel installeert alleen illegaal en betaalt dus nooit voor de software op hun tablet.

Boeken

62% van de tabletbezitters zegt minder ‘gewone’ boeken te kopen sinds ze een tablet bezitten. Het lezen van digitale boeken op de tablet is hiervan de oorzaak. 52% geeft aan minder tijdschriften te kopen dan voorheen.

Afmeting

Afmeting - Tablet Onderzoek 2011

Een iets minder verrassende conclusie kunnen we trekken uit de antwoorden op de vraag: “Wat is de ideale afmeting voor een tablet?” De grote meerderheid ziet een schermdiagonaal van 10 inch als de ideale afmeting voor een tablet. Populaire tablets als de iPad, Acer Iconia Tab A500 en ASUS EEE Pad Transformer vallen binnen dit segment. 14% van de ondervraagden heeft liever een inch kleiner en 13% wil een 7-inch tablet, zoals de BlackBerry Playbook.

Tevredenheid

De meerderheid van de tabletbezitters is tevreden met hun huidige tablet. 83% is niet van plan de tablet op korte termijn te vervangen. De overige 17% is dat wel van plan en van die groep gaat 82% dat binnen een half jaar doen.

3D

3D - Tablet Onderzoek 2011

Tablets met 3D mogelijkheden zijn nog niet erg populair. Van de ondervraagden die binnenkort een tablet willen aanschaffen of hun huidige tablet willen vervangen, geeft 12% aan specifiek op zoek te gaan naar tablet met 3D functionaliteit. De overige ondervraagden maakt het niet uit of wil het juist niet.

Disclaimer: bovenstaande cijfers zijn afgeleid uit de antwoorden van 537 respondenten. Het is toegestaan deze informatie over te nemen, mits er middels een hyperlink naar deze pagina wordt verwezen als bronvermelding. Beeldmateriaal mag worden overgenomen, mits het beeldmateriaal niet wordt bewerkt.
Deelnemers aan ons onderzoek maakten met hun deelname kans op een aantal leuke prijzen. De prijswinnaars zijn inmiddels bekend.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

2 reacties

Reageer