Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief
28 juni 2011

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende mobiele processoren?

Zeg je Honeycomb, dan zeg je Tegra 2. En zeg je Tegra 2, dan zeggen sommige mensen ‘dual-core’. Maar daar stopt bij de meeste mensen de kennis op het gebied van processoren. Mobiele processoren, wel te verstaan. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen Tegra 2, Snapdragon, Hummingbird en OMAP? We zetten de geschiedenis en de verschillen van de verschillende processoren op een rij. Want uiteindelijk is het eenvoudiger dan het lijkt!

Er zijn op dit moment twee gangbare soorten mobiele processoren. Enerzijds de ARM processor, anderzijds de Intel Atom processor. ARM domineert de markt van telefoons en tablets. Intel Atom processoren zien we vooral terug in netbooks en media centers. Beide processoren zijn populair doordat ze energiezuinig zijn en mede daardoor relatief weinig koeling nodig hebben. Die eigenschappen maken de processoren erg geschikt voor gebruik in een klein, mobiel apparaat waarbij accuduur een belangrijke factor is.


ARM

De eerste ARM processor zag in 1985 het licht onder de naam ‘Acorn RISC Machine’, ontworpen door het Engelse Acorn Computers. Van oorsprong werd de CPU ontworpen voor gebruik in desktop PC’s. Het uitgangspunt van het ontwerp is ‘eenvoud is sneller’. Door de eenvoudige opzet van de processor is hij energiezuinig, maar doet daarbij geen concessies in rekenkracht.

Inmiddels heet ook het bedrijf ARM en dit bedrijf heeft inmiddels ook processoren met multi-core mogelijkheden op de markt gebracht, ‘Cortex’ genaamd.

Multi-core processoren zijn een verzameling van meerdere kleine processoren. Hierdoor kan een multi-core processor meerdere processen tegelijk berekenen en uitvoeren. Dit komt de snelheid van de processor ten goede.

Het unieke aan ARM is dat het bedrijf de processoren alleen ontwerpt en niet produceert.  ARM ontwikkelt de techniek achter de processor en verkoopt deze techniek vervolgens door aan producenten. Die producenten kunnen aanpassingen doen aan het ontwerp of de processor combineren met andere technieken en zo een ‘system on a chip’ (SoC) ontwikkelen. Deze nieuwe chip mogen ze vervolgens hun eigen naam geven. Dat verklaart de grote verscheidenheid aan processornamen die momenteel op de markt voorhanden zijn. Een hoop van die verschillende processoren zijn onder de motorkap gebaseerd op de ARM technologie.

A4 en Hummingbird

Bedrijven die op die wijze hun eigen processor ontwikkelden zijn Apple, Samsung. Apple ontwikkelde de eigen A4 processor en Samsung de Hummingbird processor. Deze twee processoren zijn praktisch broertjes van elkaar, omdat ze door hetzelfde team doorontwikkeld zijn. Beide processoren combineren een ARM kern met een grafische processor en een aantal telefoon-specifieke functies in één processor.

Met de introductie van de iPad twee, kondigde Apple ook de opvolger van de A4 aan, de A5. Dit is in principe een dubbel kerns A4 processor. Het combineert dus twee ARM kernen tot één processor.

OMAP

OMAP is de ARM processor van Texas Instruments. Deze chip is veel gebruikt door Motorola in haar mobiele apparaten. De Motorola Droid Android telefoon is uitgerust met een OMAP processor, waarbij een ARM kern gecombineerd werd met een PowerVR grafische processor.

De meest recente OMAP (OMAP4) is gebaseerd op een dual-core Cortex A8 ARM processor.

Snapdragon

De Snapdragon processor van Qualcomm is eveneens gebaseerd op een Cortex A8 ARM processor, maar maakt nog geen gebruik van de multi-core mogelijkheden. Hij is aangevuld met een GPU en meerdere telefoon-specifieke functies, zoals een GSM chip.

De chip is naar verluid flink aangepast door Qualcomm en zou beter zijn in het verwerken van multimedia, in vergelijking tot de oorspronkelijke ARM technologie.

De Snapdragon processor is veel gebruikt in Android telefoons, zoals de Google Nexus One.

Op de CES zagen we dit jaar de eerste demonstraties met een dual-core Snapdragon processor. Deze zullen we waarschijnlijk de komende tijd vaker terugzien in mobiele apparaten.

Tegra 2

De bekendste ARM gebaseerde processor van dit moment in NVIDIA’s Tegra 2 processor. Deze processor wordt momenteel veel toegepast in tablets. De grafische prestaties van de Tegra 2 zouden beter zijn dan die van de concurrentie. NVIDIA heeft de ARM A9 processor gecombineerd met een GeForce grafische processor. Het is de eerste dual-core processor die breed wordt toegepast op de tabletmarkt. De chip is in staat Full HD 1080P videobeelden uit te sturen.

Met die capaciteiten is de Tegra 2 op dit moment de krachtigste processor op de markt. Bijna alle Honeycomb tablets zijn ermee uitgerust en de relatief lage prijs van sommige tablets zal ervoor zorgen dat de Tegra 2 voorlopig niet zal verdwijnen.

NVIDIA werkt momenteel aan een Tegra 3 processor met vier kernen. Volgens geruchten zal de Motorola Xoom 2 de eerste tablet zijn met een Tegra 3 processor.

Atom

Atom processoren zijn eveneens ontwikkeld voor mobiele apparaten. Een Atom processor is een  ‘echte’ processor en dus geen ‘system on a chip’. Het is een doorontwikkeling van de x86 processor en daardoor gemakkelijk in staat desktop software uit te voeren. Hij is daarmee erg geschikt voor Windows tablets. De oudere technieken zorgen er echter ook voor dat hij minder efficient is en dus minder energiezuinig dan ARM processoren.

De meest recente Atom processor is dual-core, maar haalt niet de prestaties van zijn ARM concurrent.

Benchmark

Elke processor heeft zijn eigen prijs, energieverbruik en prestaties. Daardoor is het soms lastig om ze met elkaar te vergelijken. We beperken ons daarom even tot de rekenkracht en de algehele prestaties. Onderstaande benchmark laat de verschillen in prestaties zien tussen de meest gangbare mobiele processoren. In de benchmark is een lage score de beste.

Wat is de beste processor?

Dat is moeilijk te zeggen. Er zijn zoveel versies beschikbaar en die hebben op hun beurt allemaal verschillende specialiteiten. De kracht van het toestel wordt niet alleen bepaald door de gebruikte processor, maar ook door de gekozen hoeveelheid cache, geheugen, geheugentype en grafische processor.

We kunnen wel stellen dat ARM gebaseerde processoren in de regel beter presteren dan Atom processoren. Atom processoren zijn op hun beurt weer beter in staat tot het uitvoeren van desktop software en hierdoor ook de juiste keuzen voor een Windows tablet.

Uiteraard is een dual-core processor sneller dan een single-core processor. Helaas kost dat ook wat meer energie.

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de vo... Lees meer

Een reactie

  1. goed artikel jongens!! vrij duidelijk voor mensen die een beetje verdieping willen in hun apparaat!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.