Review & How to’s van de Tom-tec 7″ Android 2.2 tablet (Bart Smit)

| 11 reacties

Zowel Bart Smit als Intertoys hebben goedkope 7-inch tablets te koop. De Tom-tec 7 inch Android 2.2 tablet van Bart Smit en de Tablet 7 Inch 4GB van Intertoys zijn dezelfde tablets. Aangezien deze tablets zo goedkoop zijn en er veel vragen over zijn togen we naar de dichstbijzijnde Bart Smit en spraken we met de verkoopmedewerkers over de Tom-tec tablet. In dit artikel lees je een review van deze tablet, en enkele handige tips en truuks. Bijvoorbeeld waarom de Android Market niet werkt, hoe je custom ROM’s kunt installeren en wat goede alternatieve applicatie winkels zijn.

Review Tom-tec 7 inch tablet

Bart Smit’s Tom-tec 7 inch Android 2.2 tablet hebben we flink onder handen genomen. Met de goedkope prijs van €99,99 verwacht je niet veel in handen te krijgen. Toch vinden we dat deze tablet prima functioneert. In dit artikel geven we een korte review met de belangrijkste voor en nadelen van deze goedkope tablet. Verderop vind je enkele tips en truuks waarmee je nog meer plezier kunt beleven met deze tablet.


Beeldscherm

Het 7-inch grote beeldscherm is resistief. Dit is een van de concessies die zijn gedaan om de prijs van deze Tom-tec tablet zo laag te houden. Een resistief scherm is, in tegenstelling tot een capacitief scherm, wat minder gevoelig voor aanrakingen met de vinger. In de praktijk houdt dit in dat je wat harder op het scherm moet drukken om de Tom-tec tablet aan te sturen. Echter, dit is geen groot obstakel. Je moet even wennen aan de manier van aansturing van deze tablet. Het voordeel hiervan is dat je deze Android tablet zeer goed aan kunt sturen met een stylus. Na wat oefening is deze tablet van Bart Smit zeer goed te gebruiken!

Het scherm werkt met LCD-technologie. Deze technologie, die je overal om je heen vindt, zorgt voor een goede en heldere weergave. Een nadeel is dat je bij het gebruik in direct zonlicht veel minder op het scherm ziet. Ook zie je een reflectie van het glanzend scherm in bepaalde kijkhoeken. Maar om eerlijk te zijn, tot nu toe hebben we nog geen tablet gevonden die ook in deze omstandigheden uitblinkt.

Specificaties

Over de specificaties van de 7 inch Tom-tec tablet kunnen we kort zijn. De tablet beschikt over een simpele single-core processor. Het RAM-geheugen is 256 MB. De Tom-tec Android tablet beschikt over 4 GB aan ROM geheugen. Je kunt dit uitbreiden door middel van een microSD kaart.

Op deze tablet zitten twee USB-poorten waarop je externe geheugendragers of een toetsenbord en muis aan kunt sluiten. Ook beschikt deze Tom-tec tablet over WiFi om verbinding te maken met Internet.

Als laatste beschikt deze tablet van Bart Smit over een ingebouwde voice recorder en een simpele camera aan de voorkant. Deze camera heeft geen flitser en heeft slechts een VGA-kwaliteit. Stel je dus niet veel voor van de kwaliteit van de foto’s die je met deze tablet maakt.

Android 2.2 & applicaties

Op de Tom-tec 7 inch tablet zit Android 2.2. Niet het meest geavanceerde besturingssysteem voor tablets wat beschikbaar is, maar het voldoet aan de basis standaarden voor tablets. Je kunt met Android 2.2 prima internetten, je e-mail checken en foto’s, video’s bekijken. Ook kun je e-books lezen via verschillende applicaties.

Een nadeel is dat deze tablet niet geschikt is om op een legale manier gebruik te maken van de Android Market. Om toch apps te kunnen downloaden zijn er twee opties.

1) Gebruik een alternatieve manier om applicaties te zoeken en te downloaden, zonder gebruik te maken van de Android Market. Dit kan door het zoeken via Google of via externe applicatie verzamel sites. Ook kun je andere app stores installeren op de tablet van Bart Smit of Intertoys. Een uitgebreide beschrijving voor het installeren van apps zonder Android Market vind je hier.

2) Je kunt ook een custom ROM installeren. Meer informatie over het installeren van een custom ROM vind je verderop in dit artikel.

Conclusie

In het algemeen vinden we de Tom-tec 7 inch Android 2.2 tablet van Bart Smit en de Tablet 7 Inch 4GB van Intertoys een prima tablet in het dagelijks gebruik. De prijs van nog geen 100 euro is zeer voordelig.

Pluspunten


 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Stevige tablet
 • Alle basis functionaliteiten zijn aanwezig
 • 2 USB-poorten en 1 SDkaart slot
 • Helder geluid, goed volume

Nadelen

 • Android Market werkt niet of niet goed
 • Resistief scherm
 • De batterijduur is matig. Bij intensief gebruik is na 2 tot 3 uur de batterij op. Zie ook de tip hieronder om energie te besparen.

Tips en Truuks

Om optimaal van de Tom-tec tablet, en ook de Intertoys tablet, zijn er enkele truuks die je uit kunt voeren. Hierdoor heb je nog meer plezier van deze tablet.

Batterij besparen

Om de batterij of accu van de Tom-tec langer mee te laten gaan is het verstandig om een Task-killer of Task Manager te installeren. Zoek op een van deze twee termen en je komt verschillende gratis task managers tegen.

YouTube video’s bekijken

We kregen hier verschillende vragen over via de e-mail. Het bekijken van YouTube video’s op de Tom-tec tablet is gewoon mogelijk. Hiervoor is wel een extra stap nodig. Als je een video gevonden hebt op YouTube dien je onderaan de pagina op start te klikken. Hiervoor moet je een stukje naar beneden scrollen.

E-books lezen

Een goede e-reader applicatie voor Android is Aldiko. Met deze App kun je e-books lezen met epub en pdf-formaten. Zoek in je (alternatieve) market op ‘Aldiko’.

Het overzetten van bestanden

Je kunt bestanden, zoals foto’s, video’s, e-books en MP3-tjes op je tablet zetten via bijvoorbeeld een SDkaart. Dit werkt goed, maar kost wat tijd. Je moet de bestanden van je computer op de SDkaart zetten en dan weer op je tablet. Er is een snellere methode, genaamd Dropbox. Met dit programma zet je gratis alle bestanden in de cloud (wat een map is op je computer). Met de Dropbox applicatie kun je al deze bestanden direct benaderen. Alles wordt direct gesynchroniseerd. Je krijgt tot 2 GB gratis. Meldt je hier aan voor een account.

Alternatieven Android Market

Om niet afhankelijk te zijn van de Android Market kun je op andere manieren applicaties downloaden. Deze pagina beschrijft enkele manieren. Een goede applicatie download website is AndroidPIT.

Custom ROM installeren

Als je toch gebruik wilt maken van de Android Market en de natvie e-mail client, dan kun je ervoor kiezen om een custom ROM te installeren. Als je dit besluit te doen, besef dan goed dat dit voor eigen risico is, en dat de fabrieksgarantie daarmee vervalt.

Dit zijn de stappen die je moet ondernemen om een Custom ROM te kunnen installeren op je Android tablet:

1) Maak een backup als je de huidige setup wilt bewaren of als je documenten wilt bewaren.
2) Download de ROM. De laatste versie (v6) van de custom ROM die je nu (juni 2011) kunt downloaden vind je hier.
3) Zet de gedownloade ROM op een micro SD zetten
4) Zorg dat je tablet uit staat en doe de micro SD er in
5) Start de tablet op. De ROM installeert vanzelf vanaf de micro SD. En dan is het een kwestie van instructies volgen op het scherm en enkele minuten wachten.

Een goede handleiding voor het downloaden en het installeren van de custom ROM vind je hier.

Nogmaals, dit is voor eigen risico. Veel mensen hebben veel plezier van de Custom ROM’s, omdat je hiermee gebruik kunt maken van de Android Market en omdat je de standaar de-mail applicatie van Google kunt gebruiken.

Tot slot

We hopen dat deze review en de tips & truuks nuttig zijn geweest voor je. Heb je nog meer handige tips of een opmerking over de Tom-tec 7″ Android tablet van Bart Smit of Intertoys? Je kunt een reactie achterlaten onder dit artikel.

Als je deze tablet al in bezit hebt, en je mening kwijt wilt, dan kun je je persoonlijke review ook plaatsen in de comments.

Auteur: Leon

Leon is mede-eigenaar en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als webanalist en online marketeer. Na enkele jaren besloot hij om voor zichzelf te gaan beginnen. Na een korte carriere als freelancer zet hij zich momenteel fulltime in voor eigen online projecten. E-mail | Twitter | LinkedIn | Facebook | Google Profile11 reacties

 1. Let op: de custom rom optie is nog niet beschikbaar voor de 10″ tomtec.

 2. Dank je wel voor alle info. Ik heb nu de mogelijkheid ontdekt om ebooks via Aldiko te lezen op de FVIEW. Super! via de Appmarket lukte dit mij niet, maar met deze tips welnNogmaals dank.

 3. Zeer bedankt voor deze uitleg. Vooral uw advies over dropbox heb ik veel aan gehad, want aanvankelijk lukte mij het maar niet om boeken te zetten op de e-reader in mijn Android tablet van Bart Smit.u00a0nDankzij uw tip ging dat prima. Maar vreemd genoeg wil het nu niet meer. Ik krijg steeds de melding:u00a0n’Windownlimit reached u2013 Could not open window because you have already opened thenmaximum number.’nnWeet u wat ik hieraan kan doen? Als u tijd hebt om het uit te leggen, dan graag, maar in ieder geval heb ik ook al veel aan uw informatie gehad. Nogmaals bedankt, god zal het u lonen, want zelf zit ik niet zo goed in de slappe was.nnnu00a0

  • Dank voor uw compliment!nnIk verwacht dat u in de Android browser het maximum van 4 vensters heeft bereikt. Ga naar Internet en klik op de menu-knop. Je kunt daar naar alle vensters gaan. Je krijgt dan een overzicht van alle vensters. Door op het kruisje van een venster te klikken wat je niet meer nodig hebt sluit je dit venster en kun je weer andere vensters openen.nnIk hoop dat dit lukt. Succes!

   • Hoera, het is gelukt. Ik heb er evengoed nogal lang mee omgeprutst, omdat ik niet in de gaten had dat je na de menuknop ook nog even op de windows-knop moet klikken. Het is allemaal nog nieuw voor mij. Heel veel dank!!

 4. de accu is met internetten al na 15 min leeg en in vliegtuigmodus in 30 min na een maand is hij kapot moet hem nu opsturen naar Tom Tec en ben hem 3 weken kwijt. Voor de rest is hij goedkoop nalleen jammer dat er niet standaard een USB aansluiting op zit

 5. Ik vind het troep scherm barst zo en ze doen er niets aan dit is de tweede die ik had de eerste zaten bulten op ik zou zeggen niet kopen

 6. De android 10″ gaat niet snel traag zelfs :( , hoe krijg ik dat ding zo snel als een e-pad.
  Ik vind het maar niks dat die zo traag gaat :,(

 7. Zo uit de winkel viel de tablet mij tegen om zijn traagheid.. Toen echter vond ik alternatieve firmware welke de prestaties tot ongekende hoogtes brengt! Voor mij is de tablet hiermee 2 keer zo veel waard geworden.

  http://www.ohwzo.nl/2011/07/10/alternatieve-firmware-10-inch-tomtec-tablet-van-bart-smit/

 8. nou ik heb de tablet ook,
  bij mij heeft youtube ook gewerkt maar nu laad hij ze niet meer op de app en ook niet op youtube.com
  kan iemand mij helpen
  thx

 9. Hallo allemaal,

  .ik heb de 10inch van Bart Smits, heb een cover gekocht met toetsebord erin.
  Alles werkt prima, heb er een momory. Taks programa op gezet welke het geheugen beheert en hij wert veel sneller als eerst.
  Daarbij in julli taskmanager ben een slim, kopier en instaleer alles op je sd-kaartje, scheeltt een hele hoop ruimte op je tablet zelf. En het werkt al sneller.
  Ook bij andruid tebelts met het beturingsprograma een swapfile maken om te werken.
  Door alles op je sdkaart te instaleren houd je de groots mogelijke ruimte over voor zo een file.
  En alles werk prima.

  Wil je deze tablets vergelijke met een e-book of i-pad dan ben je verkeerd bezig.

  Verder doe ik alles wat wordt, exel enz betreft met T0-Go_documents, er is een ap te vinden met keysleutel dan kan je alles bewerken ook nog.
  Ik heb ziggo en heb in mijn ziggo een map gemaakt daar staan mijn documenten in en daar kan ik vrij op bewerken enz.
  Voor mijn mails gebruik in gmail.

  Groeten Math

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


*