Wat is Ice Cream Sandwich?

2

Ice Cream Sandwich wordt de meest ambitieuze update in de geschiedenis van Google’s Android Besturingssysteem. ICS moet een einde gaan maken aan de fragmentatie van het Android OS en het gat tussen smartphones en tablets gaan dichten. Op dit moment draaien de nieuwste smartphones op Android Gingerbread en de nieuwste tablets op Honecycomb 3.1. Vanaf de release van ICS moeten beide soorten apparaten op dezelfde Android versie gaan draaien. Zoals Google zegt: “one OS that runs everywhere”.

Om dit te bereiken worden nieuwe API’s toegevoegd aan het systeem, zodat het geoptimaliseerd kan worden voor alle apparaten. En het wordt natuurlijk weer open source. Maar wat worden de vernieuwingen in Ice Cream Sandwich?

Updates

Om in de toekomst alle toestellen up-to-date te houden heeft Google een aantal partners een overeenkomst laten tekenen. In die overeenkomst zeggen de producenten toe dat alle nieuwe toestellen in staat zullen zijn om 18 maanden na introductie de laatste Android versie te kunnen ondersteunen. Deze overeenkomst is bedoeld om consumenten te kunnen garanderen dat alle nieuwe functionaliteiten binnen Android voor minstens 18 maanden tot je beschikking zullen staan. Dit schept niet alleen duidelijkheid voor de consument, het geeft de consument misschien ook meer vertrouwen om een tweejarig contract aan te gaan bij de aanschaf van hun tablet.
Het is helaas niet duidelijk wat de overeenkomst betekent voor toestellen met een custom UI. Want al is je toestel de eerste 18 maanden in staat om de laatste Android versie te draaien, dan wil dat niet zeggen dat de producent ook steeds die laatste versie aanlevert aan haar gebruikers. Merken als HTC leveren hun toestellen met een eigen Android adaptatie en deze adaptatie moet bij elke update worden aangepast en uitgerold. Google heeft laten weten momenteel na te denken over dit probleem, maar heeft nog geen oplossing gevonden voor deze kwestie.

Gezichtsherkenning

Een wat meer experimentele feature van ICS is de OpenGL gezichtsherkenning. Deze techniek laat de tablet je gezichtskenmerken herkennen en dat stelt de tablet in staat om daarop te reageren. Zo kan het beeld worden aangepast aan je kijkhoek of kan de camera je volgen terwijl je beweegt tijdens een videochat. De mogelijkheden laten zich lastig uitleggen, dus is het beter dit te laten zien in een video:

De demonstratie begint op 16:52 minuten.

API

Google gaat API’s ontwikkelen en vrijgeven die het voor producenten van randappartuur gemakkelijker maakt gegevens uit te wisselen met je Android toestel. Een API is een verzameling commando’s die door andere programma’s aan Android gegeven kunnen worden. Zo wordt het mogelijk om hartslagmeters, kilometerteller of stappentellers aan te sluiten op je toestel. Ook op het gebied van ‘home automation’ geeft dit mogelijkheden. Voor deze laatste categorie werkt Google ook aan een ander project: Android @ Home.

Android @ Home

Met Android @ Home wordt je Android tablet een soort afstandsbediening voor alles. Door Android de controle te geven over je televisie, autoradio, audioset of ander apparaat, kun je je Android tablet inzetten om al deze apparaten te bedienen.

NFC

Google heeft toegezegd dat Ice Cream Sandwich als eerste Android release volledige ondersteuning zal bieden voor de NFC chip. Deze NFC chip is bezig met een doorbraak in de mobiele markt en zal naar verwachting uiteindelijk in alle mobiele toestellen te vinden zijn. De NFC chip maakt eenvoudige communicatie tussen twee apparaten mogelijk. Onlang lanceerde Google de testfase van Google Wallet, een dienst voor betaling via NFC. Voor meer informatie over NFC en de mogelijkheden ervan verwijzen we je graag door naar ons achtergrond artikel over NFC.

Helaas zullen we moeten wachten tot het vierde kwartaal van dit jaar voordat Ice Cream Sandwich zal worden gelanceerd. En dit is volgens de meest optimistische planning.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

2 reacties

  1. Inderdaad, ziet eruit als een macbook. Op zich niet zo vreemd. Google en Apple hebben heel wat jaren van intensief samenwerken achter de rug. Google maakt haar software al jaren geschikt voor Apple producten, soms beter dan voor haar eigen Android platform.Toe Android nog niet bestond, bouwden Apple en Google samen aan mobiele producten voor de iPhone, zoals Gmail, Picasa, Docs, Calendar etc.nnMet de komst van Android is de relatie iets meer onder druk komen staan, maar de bedrijven zijn nooit uit elkaar gegaan.

Reageer