Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Apps
10 mei 2011

Google toont de toekomst van Android [I/O 2011]

Google heeft op zijn eigen I/O conferentie een aantal vernieuwingen en diensten voor Android aangekondigd. De eerste aankondiging betreft Honeycomb 3.1. Deze nieuwe versie van het Android tablet OS is vanaf vandaag beschikbaar. 3.1 kent een aantal grote en kleine verbeteringen ten opzichte van Honeycomb 3.0. Meer informatie daarover lees je na de break. Honeycomb zal opgevolgd worden door Android Ice Cream Sandwich.

Honeycomb 3.1

Honeycomb 3.1 zal een aantal verbeteringen bevatten ten opzichte van 3.0. Allereerst wordt de ‘true multitasking’ van Android verbeterd, doordat de gebruiker door de lijst met openstaande applicaties kan scrollen. Daarnaast worden widgets geavanceerder. Vanaf Android 3.1 kan een widget vergroot of verkleind worden op het homescreen. Hierdoor worden de homescreens nog eenvoudiger naar eigen smaak in te delen.


Honeycomb 3.1 zal deze zomer ook beschikbaar komen voor Google TV. Daarbij wordt ook de Android Market beschikbaar gesteld, zodat Android applicaties op Google TV gedraaid kunnen worden.

Ice Cream Sandwich

De opvolger van Honeycomb heet Ice Cream Sandwich. Deze Android versie zal de besturingssystemen van tablets en smartphones samenvoegen, waardoor er één uniform OS bestaat voor alle Android toestellen. Wanneer deze versie van Android beschikbaar zal zijn is helaas nog niet bekend.

Gezichtherkenning

Google demonstreerde de toekomstige mogelijkheden van Android met behulp van een tablet een camera. Daarbij werd de weergave van 3D beeld op de tablet aangepast aan de positie van het hoofd van de kijker. De camera van de tablet herkent het gezicht en past het beeld aan aan de kijkhoek.

Wanneer twee personen in het zicht van de camera staan, kiest de camera automatisch een gezicht om op te focussen. De software kiest hierbij automatisch voor de persoon die op dat moment aan het praten is. Deze toepassing zou gebruikt kunnen worden tijdens een conference call met meerdere personen voor één camera.

Films

Google heeft bekend gemaakt dat films beschikbaar zullen worden in de Android Market. Door een film in de Market te huren kan hij gedurende een aantal dagen naar een willekeurig Android toestel gestreamd worden. We mogen aannemen dat deze dienst voorlopig alleen in de VS beschikbaar zal zijn.

Google Music

De langverwachte ‘cloud’ muziekdienst van Google is ook officieel. Onder de naam Google Music (Bèta) zal het voor Android gebruikers mogelijk worden om muziek online op te slaan en naar een willekeurig Android toestel te streamen. Ook deze dienst is voorlopig alleen in de VS op uitnodiging beschikbaar. Het is nog niet bekend wat de dienst zal gaan kosten.

Google@Home

Android zal een belangrijke rol in gaan nemen in ‘home automation’ of ‘domotica’. Het Android toestel zal in de toekomst kunnen communiceren met andere apparaten in huis en daarmee een centrale rol gaan vervullen in het aansturen van die apparaten. Denk hierbij aan het bedienen van verlichting, muziekapparaten etc. Een verlengstuk hiervan is het ‘Open Accessory’ programma, waarmee makers van accessoires in staat zijn om hun apparaten met een Android toestel te laten samenwerken.

Updates

Tot slot kondigt Google aan dat ze gaan samenwerken met producenten van Android toestellen om updates van Android te garanderen. HTC< Samsung, Sony Ericsson, LG en Motorola hebben zich hieraan geconformeerd. Dit betekent een garantie op de laatste Android versie voor 18 maanden na lancering voor alle toestellen van deze merken, mits de hardware het toelaat. Dat is pas écht goed nieuws!

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de vo... Lees meer

2 reacties

  1. u00a0Klopt dit? “Honeycomb 3.1 zal deze zomer ook beschikbaar komen voor Apple TV”

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.