Huawei MatePad Pro officieel, dit moet je weten

0

De kogel is door de kerk. Na weken van speculeren heeft Huawei haar nieuwste high-end tablet uit de doeken gedaan: de Huawei MatePad Pro. Zoals voorspeld heeft de Android-tablet een gat in het scherm. Ook de batterij kan bijzondere dingen. Meer weten? Lees dan snel verder.

Al weken gaan er geruchten de ronde in het geruchtencircuit dat Huawei een nieuwe tablet in de pijplijn heeft zitten. Aanvankelijk dachten we dat het om de Huawei MediaPad M7 ging, maar techjournalist Evan Blass corrigeerde iedereen door te zeggen dat hij door het leven ging als de Huawei MatePad Pro.

De laatste paar dagen ging het hard en dook het ene na het andere bericht op over de vermeende specificaties. Zo was hij te zien in een video, zagen we diverse gelekte persafbeeldingen van de tablet voorbij komen en liet hij zelfs zijn gezicht zien in Geekbench. Toch moesten we nog tot eind november wachten, tot het officiële persmoment, voordat Huawei de Android-tablet onthulde. Maar eindelijk is het dan zover.

Huawei MatePad Pro specificaties

Zoals gezegd is de Huawei MatePad Pro een high-end Android-tablet. Het is duidelijk dat het Chinese techbedrijf hiermee probeert te concurreren met de Samsung Galaxy Tab S6 van Samsung en iPad Pro van Apple. Om te beginnen heeft de MatePad Pro een reusachtig 10,8 inch groot IPS LCD-display met een resolutie van 2560 bij 1600 pixels. De schermranden of bezels zijn flinterdun. Het scherm is hierdoor niet alleen extra groot, maar heeft hij tevens een beeldverhouding van 16:10 en screen-to-body ratio van 90 procent.

Om ruimte te creëren voor de front-facing camera heeft Huawei een piepklein gaatje in het scherm gesneden: de zogeheten hole punch. Deze camera heeft een resolutie van 8 megapixels. De hoofdcamera aan de achterkant schiet plaatjes in 13 megapixels. Netflix en Disney Plus kijken op zo’n groot scherm is natuurlijk een geweldige ervaring. Om ervoor te zorgen dat je niet alleen visueel wordt meegenomen in de film, heeft Huawei haar tablet uitgerust met maar liefst vier speakers.

Over de prestaties van de Huawei MatePad Pro hoef je je geen zorgen te maken. Onder de motorkap schuilt een HiSilicon Kirin 990, een octa-core processor uit eigen stal met 7nm technologie. De chipset is niet alleen bijzonder klein, maar ook nog eens zeer krachtig. Bovendien springt hij door zijn chiparchitectuur extra zuinig om meer energie. Daarnaast bevat de tablet een 16-core Mali-G76 GPU met GPU Turbo voor extra goede prestaties voor als je gaat gamen. Tot slot is hij uitgerust met 6 GB of 8 GB werkgeheugen in combinatie met 128 GB of 256 GB intern geheugen. Extra opslagruimte kopen is mogelijk, maar de tablet ondersteunt enkel Huawei’s NanoMemory-kaart tot maximaal 256 GB.

Wireless Charging

De batterij heeft een accucapaciteit van 7250 mAh. De accu kun je met de bijgeleverde 20 watt adapter opladen, maar ook draadloos dankzij Qi Wireless Charging. Alsof dat nog niet genoeg is: de Huawei MatePad Pro functioneert tevens als powerbank. Net als de nieuwste high-end smartphones van Huawei, is de tablet uitgerust met Reverse Wireless Charging. Hoe het werkt? Heel simpel: je zet Reverse Wireless Charging aan, draait de tablet om en legt er een apparaat op die draadloos opladen ondersteunt (bijvoorbeeld een smartphone, smartwatch of koptelefoon). Volgens Huawei gaat de batterij tot wel 11 uur mee als hij volledig is opgeladen.

De Huawei MatePad Pro kan tevens overweg met een keyboard en M-Pencil. Beide accessoires moet je echter afzonderlijk aanschaffen om te gebruiken. De stylus heeft drukgevoelige sensoren die 4.096 verschillende drukniveaus herkent. Dunne en dikke lijnen tekenen is hierdoor net zo gemakkelijk als in real-life. Om hem op te laden leg je hem boven op de behuizing van de tablet, wat ongeveer een uur duurt. Daarna kun je naar eigen zeggen tot wel 10 uur tekenen en schrijven met de stylus. Met het keyboard schakel je in een handomdraai tussen de tabletmodus en desktopmodus, waardoor de tablet meer wegheeft van een PC.

Android

Huawei heeft vanzelfsprekend ook aan de software gedacht, maar er zitten haken en ogen aan. De tablet draait namelijk op een opensourceversie van Googles besturingssysteem, dus zonder officiële licentie van de zoekgigant. Dat betekent dat het apparaat zonder de apps van Google en Play Store wordt geleverd. Probeer dan maar eens nieuwe apps te installeren. Dat kan uiteraard wel, maar is een stuk lastiger en gecompliceerder. Bovendien moet je je zonder je Google account zien te redden.

Over het besturingssysteem heeft Huawei haar skin gelegd genaamd EMUI10. Deze is gebaseerd op Android 10, maar is niet hetzelfde. Eén van de vele features waar de tablet over beschikt is verbeterde split-screen. Twee apps tegelijkertijd draaien is hierdoor kinderspel. Voortaan kun je de grootte van het venster zelf instellen. Met multi-screen collaboration verbind je je smartphone met de tablet. Hierdoor hoef je niet langer naar je telefoon te grijpen om een oproep te beantwoorden.

Verkrijgbaarheid

De Huawei MatePad Pro ligt vanaf 12 december in China in de winkels. Over een Europese release laat de Chinese techreus helaas niets los. De tablet is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, wit, oranje en groen. Het bedrag dat je op tafel moet leggen is afhankelijk van de uitvoering die je neemt (werkgeheugen, opslagcapaciteit, met of zonder LTE). Het instapmodel begint bij omgerekend 425 euro, de duurste variant gaat over de toonbank voor bijna 600 euro.

Huawei meldde dat ze werkt aan een 5G-variant van de MatePad Pro. Die mogen we naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 verwelkomen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer