Surface Pro 7 niet te repareren

0

Ben je iemand die handig is met gereedschap en zelf denkt zijn Surface Pro 7 tablet te kunnen repareren bij schade? Think again. Microsoft heeft het voor ons vrijwel onmogelijk gemaakt om de high-end Windows-tablet zelf te repareren, dan wel upgrades aan te brengen. De tablet krijgt van iFixit niet voor niets een 1/10 op de schaal van repareerbaarheid.

De dames en heren van iFixit maken geen onderscheid: of het nou de nieuwste tablets, smartphones, oordopjes of andere apparatuur van Apple, Samsung of Microsoft is, allemaal moeten ze eraan geloven. Als er een nieuw en spannend product op de markt wordt gebracht, kijkt iFixit in hoeverre consumenten deze zelf kunnen repareren.

Ditmaal ging het team aan de slag met de Surface Pro 7 van Microsoft. Even hadden de medewerkers goede hoop: toen ze onlangs de Surface Laptop 3 uit elkaar haalden, bleek dat consumenten deze verrassend goed zelf kunnen repareren. De laptop kreeg een 5/10. De Surface Pro X kreeg zelfs een nog hoger rapportcijfer, namelijk een 6/10. Microsoft heeft zich overduidelijk ingespannen om consumenten de mogelijkheid te geven om hun producten zelf re fixen. Zou dit dan ook gelden voor de Surface Pro 7?

Surface Pro 7

Helaas verdween het optimisme als sneeuw voor de zon. Net als afgelopen jaar kreeg de gloednieuwe high-end tablet van Microsoft een 1/10. Waarom deze lage score? In de onderstaande video geeft iFixit het antwoord.

Het begint al bij het losmaken van het scherm, wat voor iedere reparatie noodzakelijk is. Deze zit goed vastgelijmd. Om de lijm los te weken heb je veel warmte, zuignappen, plastic wiggen en geduld nodig. Ga daarbij voorzichtig te werk, anders riskeer je dat het beeldscherm barst. Alle onderdelen onder het display worden afgeschermd door zogeheten ‘schilden’. Deze maken deel uit van het passieve koelsysteem en zorgen ervoor dat de hitte die ontstaat als je de tablet gebruikt beter verdeeld worden. Deze schilden zijn eenvoudig te verwijderen met een schroevendraaier.

De meeste onderdelen zijn modulair, wat inhoudt dat je ze vrij eenvoudig kunt vervangen. Denk aan de microSD card reader, Surface Connect poort, de speakers en de camera’s. Het moederbord is slechts met enkele schroeven bevestigd.

Nu komt het slechts nieuws. Mocht je de processor, het werkgeheugen of de opslagcapaciteit willen upgraden, dan kom je bedrogen uit. Deze onderdelen zijn vast gesoldeerd aan het moederbord. Voor een snellere chipset, meer werkgeheugen en opslagcapaciteit zul je dus het gehele moederbord moeten vervangen. De accu vervangen is eveneens verre van eenvoudig: deze is vastgelijmd aan de achterkant van de behuizing.

Al met al krijgt de Surface Pro 7, net als afgelopen jaar, een 1/10 op de schaal repareerbaarheid. Hopelijk ziet Microsoft deze video en gaat ze met deze kritiek aan de slag zodat de volgende Surface Pro tablet makkelijker te repareren is.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer