De stijgende iPadverkoop houdt aan. Logisch, want gadgets zoals tablets maken ons leven eenvoudiger en besparen ons tijd. In combinatie met ‘slimme’ apparaten kun je je huis zelfs nog comfortabeler maken. Zo kun je bijvoorbeeld je wasmachine bedienen met je iPad, zelfs terwijl je je aan de andere kant van de wereld bevindt. Wat is een smart home en wat is de rol van de tablet daarin?
Wat is een smart home precies?
In een smart home heb je verschillende elektrische apparaten die contact kunnen maken met je smartphone, tablet of iPad. Zo kun je wanneer je op vakantie bent je postbode te woord staan via je ‘slimme’ bel. Wanneer je bijna thuiskomt, zet je de thermostaat een graadje hoger of je sluit de gordijnen zonder je bed uit te hoeven. Dit zijn enkele voorbeelden. Er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk en in de toekomst zal het aanbod van ‘slimme’ apparaten alleen maar groeien. Smart home-systemen maken het zelfs mogelijk om de apparatuur met elkaar te laten samenwerken. Hiervoor moet de domotica wel met elkaar kunnen communiceren. Op deze manier kan het koffiezetapparaat bijvoorbeeld je koffie zetten op het moment dat je wekker afgaat. De grotere techbedrijven hebben ondertussen een virtuele assistent op de markt die reageert op je stem. Denk hierbij aan HomeKit van Apple en SmartThings van Samsung.
De rol van de tablet
In een smarthome speelt de tablet als het ware een sleutelrol. Je kunt je gadget aan de muur hangen en vanuit daar je hele huis regelen en in de gaten houden, maar je kunt je tablet natuurlijk ook overal mee naartoe nemen. Maak bijvoorbeeld contact met je ‘slimme’ koelkast wanneer je in de supermarkt bent. Zo kun je zien wat het eerst over de datum gaat, wat bijna op is en wat er in je koelkast ontbreekt. Tegelijkertijd kun je alvast de oven voorverwarmen, zodat je thuis meteen aan de slag kan. Vanaf je tablet kun je dus al je ‘slimme’ apparatuur controleren. Hoe meer smart devices je hebt, des te makkelijker maak je het voor jezelf. Zo kiezen veel mensen voor smart verlichting, een smart thermostaat en een robotstofzuiger! Vanaf je werk kun je de stofzuiger aan het werk zetten, waardoor jij thuis komt ineens schoon huis.
Hoe te bekostigen
Je woning omtoveren tot een smarthome is niet gratis. Toch is het goed om het totaalplaatje voor ogen te houden. Behalve tijdsbesparing is voor de meeste mensen de geldbesparing een belangrijke reden om voor een smarthome te gaan. Zo kun je de thermostaat op elk gegeven moment hoger of lager zetten, waardoor je huis nooit teveel verwarmd wordt. Voor een smarthome moet je dus wel even diep in de buidel graven, maar je kunt het zien als een investering. Dat gezegd te hebben, vragen sommige mensen zich misschien af: wat kan ik lenen? Een smarthome verdient zichzelf namelijk terug, zeker als je het combineert met zonnepanelen voor duurzame energie. Afhankelijk van je salaris kun je een lening afsluiten bij de bank om de smarthome voor jou ook realiteit te maken.
Image by Gerd Altmann from Pixabay