‘Tabletmarkt hard onderuit de komende jaren’

0

Het ziet er niet naar uit dat de tabletmarkt op korte termijn uit het dal klimt waarin het zich al jaren begeeft. De komende vijf jaar krimpt de markt met gemiddeld 2 tot 3 procent per jaar. Zodoende gaan er slechts zo’n 120 miljoen tablets wereldwijd over de toonbank.

Dat schrijft Digitimes Research in een onlangs verschenen rapport.

Al jaren horen we zowel optimistische als pessimistische geluiden over de tabletmarkt. Het sombere nieuws overheerst momenteel. Grofweg vijf jaar geleden beleefde de tabletmarkt haar hoogtijdagen. Op dat moment verkochten tabletproducenten wereldwijd in een jaar tijd ongeveer 350 miljoen tablets. Momenteel is dat minder dan de helft daarvan.

Dieptepunt

De komende jaren worden dat er nog veel minder. Onderzoekers van Digitimes Research schatten dat er in 2020 nog zo’n 130 miljoen tablets verkocht worden. Daarna gaat het verder bergafwaarts. Ieder jaar krimpt de tabletmarkt naar schatting met 2 tot 3 procent per jaar. Dat betekent dat in 2024 er nog maar iets meer dan 120 miljoen tablets over de toonbank gaan.

Niet iedere tabletproducent gaat deze krimp merken. Volgens Digitimes Research doet Microsoft goede zaken. Haar Surface-tablets behalen naar verwachting volgend jaar een marktaandeel van 5,2 procent, waarmee ze haar concurrent Lenovo op de hielen zit. Ook Apple zal weinig merken van de malaise op de tabletmarkt. Wel tekenen de onderzoekers aan dat Apple minimaal zal profiteren van de toenemende vraag naar haar iPads. Ze denken dat Apple minder frequent nieuwe tablets op de markt zal brengen en dat een prijsverlaging slechts een kortstondige stimulans oplevert.

Tot slot voorspellen de onderzoekers dat grote tablets -tablets met een scherm dat 10 inch of groter is- in de lift zitten.

600 miljard

Niet iedereen is het met deze voorspelling van Digitimes Research eens. Future Market Insights voorspelde enkele maanden geleden dat de tabletmarkt in 2026 een slordige 600 miljard dollar waard is. Doordat tablets krachtiger zijn dan ooit en steeds meer de nadruk leggen op productiviteit, vermoedt het onderzoeksbureau dat de tabletmarkt de komende jaren gemiddeld met 7,1 procent per jaar groeit. In het onderstaande artikel lees je er alles over.

‘Tabletmarkt 600 miljard dollar waard in 2026’

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer