Microsoft breidt ouderlijk toezicht Microsoft Launcher uit

0

Microsoft geeft ouders meer controle over de schermtijd van hun kinderen. Voortaan kunnen zij per applicatie en per game aangeven hoeveel tijd hun kroost hiermee mag doorbrengen. Deze nieuwe feature werkt niet alleen op Windows 10 apparaten, maar ook Xbox One en Android-tablets.

Dat schrijft Microsoft op haar blog.

De tijd dat iemand naar een beeldscherm staart, ook wel schermtijd genoemd, is tegenwoordig een hot item. Over het algemeen zijn de meesten het eens dat het niet goed voor je is als je continue naar een beeldbuis staart, of dat nou een televisie, smartphone of tablet is doet er niet toe. Tegelijkertijd erkennen deskundigen dat schermtijd niet alleen negatieve uitwassen heeft, maar ook positieve. Zo is het bijvoorbeeld goed om je concentratie te verbeteren, is het goed om contacten te onderhouden en zijn er meer dan genoeg educatieve apps die kinderen iets bijbrengen. In essentie draait het om mate, het vinden van de juiste balans.

Techgiganten als Google en Apple spelen hier op in. Bij de lancering van Android 9.0 Pie introduceerde de zoekreus een feature die Digital Wellbeing heet. Hiermee houd je precies bij hoe vaak je een apparaat ontgrendelt, maar ook welke apps je op een dag gebruikt en hoeveel tijd je hiermee doorbrengt. Mocht het de spuigaten uitlopen, kun je hier paal en perk aan stellen door aan een app een limiet te hangen. Apple lanceerde afgelopen jaar een applicatie met een vergelijkbare functie genaamd Screen Time.

Ouderlijk toezicht Microsoft Launcher

Microsoft biedt ouders sinds jaar en dag de mogelijkheid om de schermtijd aan banden te leggen. Deze functionaliteit was echter zeer beperkt in praktijk: het enige waar je als ouder controle over had, is de totale tijd dat je kroost doorbrengt op een apparaat. Microsoft geeft ouders nu meer handvaten. Voortaan kunnen zij voor een specifieke app een tijdslimiet instellen. Ze kunnen bijvoorbeeld bepalen dat je maar een half uurtje per dag Fortnite mag spelen, een uurtje naar Netflix kijken en een uurtje op sociale media mogen doorbrengen.

Een andere verbetering die Microsoft heeft doorgevoerd is dat deze limieten voor meerdere apparaten kan worden ingesteld. Je hoeft niet per se een Windows-computer of -tablet te hebben, het kan tevens op een Xbox One of Android-tablet of -smartphone. Voorwaarde is wel dat deze toestellen de Microsoft Launcher hebben geïnstalleerd.

Om een maximale schermtijd per app of game in te stellen, moet je een familiegroep en voor ieder kind een Microsoft account aanmaken. En zoals gezegd moet het apparaat voorzien zijn van de Microsoft Launcher. Daarna kun je per applicatie een schermtijd instellen. Een kwartier voordat deze verloopt krijgen gebruikers een reminder dat hun schermtijd er bijna op zit. En nog een keer opnieuw als ze nog maar vijf minuten hebben. Op dat moment kunnen ze extra schermtijd aanvragen. Het is aan jou als ouder om ze deze te geven of te weigeren.

Wat vinden jullie van de nieuwe handvaten die Microsoft ouders geeft?

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer