Microsoft onthult nieuwe Surface line-up

0

Vanuit New York City heeft Microsoft een groot aantal nieuwe tablets uit de doeken gedaan. Naast de Surface Pro 7 kondigde het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf tevens de Surface Pro X en de Surface Neo met dubbele scherm. Tevens toonde Microsoft de Surface Duo, een smartphone die op Android draait. Alles wat je moet weten over deze toestellen vind je hier op TabletGuide.nl.

Vandaag waren alle ogen gericht op Microsoft. Het in Redmond gevestigde bedrijf hield vandaag een grootschalig persevenement om diverse nieuwe producten aan te kondigen. Eén daarvan was de veelbesproken Surface Pro 7, waarvan gisteren al de officiële persfoto’s op straat belandden. De geruchtmakende Surface-tablet met ARM-chipset zag eveneens het daglicht. Deze gaat door het leven als de Surface Pro X. Tot slot toonde Microsoft een apparaat met twee schermen en een prototype van een smartphone met Android als besturingssysteem.

Surface Pro 7 specificaties

Zoals de naam al aangeeft is de Surface Pro 7 de zevende generatie in deze line-up. In haar persbericht schrijft Microsoft dat het een “ultra lichtgewicht 2-in-1 apparaat” is dat net zo veelzijdig is als een laptop, inclusief een batterij die de hele dag meegaat op een lading en verbeterde graphics.

De Surface Pro 7 heeft een 12,3 inch groot PixelSense display met een resolutie van 2736 bij 1824 pixels en 3:2 beeldverhouding. Zoals we de afgelopen weken al eerder hoorden, schuilt er onder de motorkap een tiende generatie Intel Core processor. Het instapmodel, met i3-processor, gaat gepaard met Intel UHD Graphics kaart, de i5- en i7-modellen beschikken over een Intel Iris Plus Graphics card. Het werkgeheugen bedraagt 4 GB, 8 GB of 16 GB, de opslagcapaciteit loopt uiteen van 128 GB tot 1 TB (SSD).

Naar eigen zeggen gaat de accu 10,5 uur mee op een lading. Mocht hij onverhoopt leeg zijn, dan is hij na een uurtje al voor 80 procent opgeladen. Aan de voorzijde vinden we een 5 megapixel front-facing camera met Windows Hello authenticatie. Achterop heeft Microsoft een 8 megapixelcamera geplaatst die video’s in 1080p opneemt. Naast een USB-A aansluiting heeft de Surface Pro 7 tevens een USB-A poort, miniDisplayPort, Surface Connect aansluiting, SD-kaartlezer en koptelefooningang. De tablet kan tevens uit de voeten met de afgelopen jaar gepresenteerde Surface Dial.

De Surface Pro 7 is vanaf 22 oktober te bestellen in de VS. Daar hanteert Microsoft de onderstaande adviesprijzen. Een Europese introductiedatum en adviesprijzen zijn niet kenbaar gemaakt.

  • Intel Core i3: 4GB/128GB => 749 dollar
  • Intel Core i5: 8GB/128GB = > 899 dollar
  • Intel Core i5: 8GB/256GB => 1.199 dollar
  • Intel Core i5: 16GB/256GB => 1.399 dollar
  • Intel Core i7: 16GB/256GB => 1.499 dollar
  • Intel Core i7: 16GB/1TB => 2.299 dollar

Dit moet je weten over de Surface Pro X

De Surface Pro X lijkt op het eerste oog als twee druppels water op de Surface Pro 7, maar is wel degelijk een ander product. Met zijn dikte van slechts 5,3 millimeter is het de dunste Surface-tablet die Microsoft tot op heden op de markt heeft gebracht. Net als de Surface Pro 7 heeft hij een geanodiseerde behuizing van aluminium met ingebouwde kickstand, die in 165 graden kan bewegen. Het beeldscherm van deze Windows-tablet is met zijn beelddiagonaal van 13 inch een tikkeltje groter dan de Surface Pro 7. De resolutie van het PixelSense display bedraagt 2880 bij 1920 pixels, de aspect ratio bedraagt eveneens 3:2.

In tegenstelling tot de Surface Pro 7 heeft de Surface Pro X geen chipset van Intel. In plaats daarvan heeft Microsoft gekozen voor een processor uit eigen stal: de SQ1. Naar eigen zeggen heeft deze ‘het DNA van een Snapdragon’, waarmee Microsoft lijkt te suggereren dat Qualcomm een rol heeft gespeeld in de ontwikkeling ervan. Over de kloksnelheid en prestaties van de processor tasten we in het duister. We weten wel dat de SQ1 geassisteerd wordt door een Adreno 685 iGPU.

De Surface Pro X is verkrijgbaar met 8 GB of 16 GB aan werkgeheugen. Afhankelijk van de uitvoering die je kiest krijg je 128 GB, 256 GB of 512 GB aan opslagruimte. In de specsheet lezen we dat deze ‘removeable’ is, wat betekent dat je op ieder moment de opslagcapaciteit kunt uitbreiden met een extra SSD-geheugen. Microsoft waarschuwt echter dat je niet zelf de harde schijf moet verwijderen, maar dit alleen moet laten doen door ‘opgeleid personeel’.

Wat de Surface Pro X verder bijzonder maakt is dat hij twee USB-C poorten heeft, maar geen USB-A aansluiting. De Windows-tablet ondersteunt tevens 4G voor mobiel internet. Daarvoor moet je wel een abonnement afsluiten en simkaart in de tablet stoppen. Voorop heeft hij een webcam die in 4K-resolutie kan opnemen. De S Pen -die je afzonderlijk moet kopen- kun je opbergen in de behuizing van het nieuwe Type Cover toetsenbord. Zodra je deze dockt laadt hij het hulpstuk op.

Net als bij de Surface Pro 7 geldt dat we geen Europese releasedatum of adviesprijzen kennen van de Surface Pro X. In november start de verkoop van de tablet in de VS, waar hij over de toonbank gaat vanaf 999 dollar.

Dit is de Surface Neo met twee schermen

De Surface Neo is een Windows-tablet met twee 9 inch schermen. De schermen zijn met twee scharnieren aan elkaar vastgemaakt. Als je hem volledig openklapt, krijg je een tablet met een volwaardig 13 inch groot LCD-scherm. De tablet draait op een aangepaste versie van Windows 10, die door het leven gaat als Windows 10X. Deze is speciaal geoptimaliseerd voor apparaten met twee schermen. Je kunt onder anderen het scherm uitbreiden, dupliceren, meerdere apps naast elkaar openen en media van het ene naar het andere scherm slepen.

Je kunt het apparaat combineren met een Bluetooth keyboard. Het andere scherm dient dan als trackpad, of als tweede scherm die je met verschillende applicaties kunt gebruiken. De Surface Neo heeft tevens een stylus, die met een magnetisch koppelmechanisme aan de achterkant is vast te maken.

Microsoft belooft dat de Surface Neo uiterlijk eind volgend jaar op de markt komt. Om die reden kan het bedrijf nu nog geen verkoopprijs noemen.

Tot slot, de Surface Duo

Last but bot least hebben we de Surface Duo nog voor jullie in de aanbieding. De Surface Duo is de eerste smartphone uit de koker van Microsoft sinds de Lumia 650 en Lumia 650 XL uit 2016.

Het is het eerste Surface-product dat in je broekzak past. Microsoft claimt dat het de productiviteit van Microsoft en de veelzijdigheid van Android combineert. Het toestel bestaat uit twee flinterdunne 5,6 inch grote displays. Als je deze openvouwt krijg je een 8,3 inch groot scherm.

Over de hardware is nog niets bekend, al zijn er enkele media die claimen dat de Surface Duo momenteel op een Snapdragon 855 draait. Verder lezen we her en der dat Microsoft op dit moment een aangepaste versie van Android 9.0 Pie op het apparaat heeft geïnstalleerd. Dat gaat nog allemaal veranderen, als Microsoft het toestel volgend jaar op de markt brengt.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer